viewtopic.php?f=11&t=223
Przedstawiam : FUJITSU SIEMENS D1215 ,tu już z procesorem i pamięciami .Płyta sprawna

Na zdjęciach .
Dariuszu tak się Ciebie z ciekawości spytam - korzystasz zwykle z gotowego obrazu windowsa 3.1, którego wcześniej przygotowałeś, czy po prostu tak zwykle bywa, iż ustawiasz zawsze taką samą konfigurację tego systemu? Bowiem jest to ciekawe. Sam nie mam zbyt wiele wprawy w stawianiu 3.1 na prawdziwym sprzęcieDariusz 64 pisze: ↑20 wrz 2019, 09:58 Płyta zakupiona od Kolegi " BluRaf" .
Procesor DX80486/50MHz -Pamięć 8MB SIMM30pin ,tu na zdjęciach doposażona w kartę graficzną i Kontroler z pinami na IDE -FDD i gniazdem COM na mysz .
Płyta sprawna co widać na zdjęciach .
Testowa instalacja DOS 6.22+NC+WIN 3.11 ,przebiegła bez problemów .Płyta nie posiadała baterii do podtrzymania BIOS (Dlatego nie miało co się wylać i uszkodzić płytę) ,dzięki opatrzności (a może producentowi
![]()
) ,posiadała piny na "extended battery",co skwapliwie wykorzystałem dorabiając podstawkę z wsuwką ,na w/w piny dla baterii CR2032 ,która znakomicie spełnia swoje zadanie ,BIOS jest podtrzymywany .
Piteuszu jako człowiek "starej datyPiteusz pisze: ↑19 lis 2019, 19:54 Dariuszu tak się Ciebie z ciekawości spytam - korzystasz zwykle z gotowego obrazu windowsa 3.1, którego wcześniej przygotowałeś, czy po prostu tak zwykle bywa, iż ustawiasz zawsze taką samą konfigurację tego systemu? Bowiem jest to ciekawe. Sam nie mam zbyt wiele wprawy w stawianiu 3.1 na prawdziwym sprzęcie![]()
Jak ja się cieszę, że jeszcze takie osoby tutaj istniejąDariusz 64 pisze: ↑19 lis 2019, 22:22Piteuszu jako człowiek "starej datyPiteusz pisze: ↑19 lis 2019, 19:54 Dariuszu tak się Ciebie z ciekawości spytam - korzystasz zwykle z gotowego obrazu windowsa 3.1, którego wcześniej przygotowałeś, czy po prostu tak zwykle bywa, iż ustawiasz zawsze taką samą konfigurację tego systemu? Bowiem jest to ciekawe. Sam nie mam zbyt wiele wprawy w stawianiu 3.1 na prawdziwym sprzęcie![]()
" ,pamiętając czasy gdy systemy i i inne (gry i programy wgrywało się z dyskietek i instalowało się je na dysku twardym z tychże ,co dla niektórych może być
![]()
),nie idę na skróty .Po połączeniu peryferiów do płyty głównej lub zmontowaniu komputera ,następuje (celebra
) moment formatowania dysku z dyskietki DOS (tworzę jeżeli dysk pozwala partycje i formatuję je ,pamiętając że C ma być partycją aktywną) .Po sformatowaniu instaluję DOS (najczęściej 6.22) +sterowniki napędu CD -oczywiście z dyskietek ,potem Norton Commander (niespodzianka też z dyskietek
) i clou dnia - Windows 3.11 lub 3.1 (zależy jaki procesor ma obsługiwać ) -od 8 do 11 dyskietek potem sterowniki do kart graficznej i dźwiękowej i tak lecą godzinki .Tak więc właściwie każdy komputer czy płyta jeżeli ma w zestawie dyski posiada indywidualny (swój od początku do końca system).
Wiem że może ktoś się zdziwi a może i uśmieje ,ale mi się w czasie gdy tworzę komputer nigdzie nie śpieszy ,a i szum stacji i dyskietek wzbudza nostalgię za...
Ps .Jak można by "postawić " system z gotowego obrazu na płycie z procesorem 486 z "dziewiczym" dyskiemPłyta nie "zobaczy" napędu CD ,nie będzie partycji C i to aktywnej , spreparować dysk na innym komputerze
![]()
Może są jakieś sposoby ja zostanę przy klasyce.