Piteusz pisze: ↑03 cze 2024, 18:15
Takie karty można wyrwać za 10zł? Jak do tego doszło? Nie wiem. Ale zacząłem widzieć siwe włosy na swojej brodzie. Czyżby nadchodził czas na tworzenie "Windows 7 retro machine"?
Siwe włosy to ja mam na swojej brodzie
Można kupić i to nie jest ściema
Jakoś 3 tygodnie temu Będąc na Wyprzedaży Garażowej ,szwendając się po placyku zauważyłem Ich...Starszy Pan i Pani pod 70 siedzących na krzesełkach przed swoim "stoiskiem" (no dobra to była jakaś cerata ,albo plandeka) na płytach parkingu ,oprócz różnego towaru stały dwie plastikowe skrzynki (takie jak dla pomidorów) w jednej były płyty główne z procesorami +chłodzenia +pamięci ram .W drugiej były One ,czyli karty graficzne .Padło sakramentalne pytanie ,po ile - odpowiedź: płyty po 15zł ,karty po 10zł .Szybciutko wybrałem 5 płyt i 8 kart (brałem jak leci , mniej -więcej patrząc czy nie są widocznie uszkodzone),zapłaciłem i zapakowałem do siat "zdobycz",potem zapytałem skąd taka cena ,Pan odpowiedział że kupił je na złomie elektronicznym (czyli po 2,50 zł za kg ,tak domniemywam,swoje zarobił

)
Z płyt uruchomiły się wszystkie
Z kart graficznych 3 są totalnie uszkodzone ,ale 5 uruchomiło się
Myślę że to niezły wynik .
Ps. pokazywaną wcześniej ,na forum ,kartę Gigabyte GeForce GTX 1050/ 2GB ,kupiłem na innej giełdzie za 15zł, a pro-po ,walała się między częściami samochodowymi

)
Na YouTube już są filmy "Mój stary (Retro) Komputer" ,gdzie na dysku jest WIN 7 .