Pokaż swój pulpit

Chcesz pokazać swój pulpit, biurko, stary komputer, podzespoły lub swój projekt programistyczny? Zapraszamy do Galerii Komputerowej!
Awatar użytkownika
SpartaRemixer
Posty: 129
Rejestracja: 06 sty 2019, 20:30
Lokalizacja: Co to? Windows 10?

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: SpartaRemixer » 14 cze 2022, 00:15

koto pisze:
13 cze 2022, 16:25
SpartaRemixer pisze:
13 cze 2022, 14:30
Z grami daje rade ale głównie w 2D. Emulacja od NESa do GBA jest na dobrym poziomie. N64 już jednak się dławi więc nawet z PS1 nie chcę próbować. Poza tym Super Mario Bros X jak i Mario Forever też działają na tym znośnie choć muszę je odpalić w pełnej rozdziałce (640x480) bo w oknie mają ściny. Pewnie gry z DOSa też by tutaj turlały się w DOSboxie ale tego jeszcze nie konfigurowałem zbytnio - czas czas i jeszcze raz czas. :roll:
a no i chęci
z 3D to tutaj w natywnej rozdzielczości działa w zasadzie tylko Half Life i CS. Unreal pewnie też, bo był lekki. Trylogia Quake też chodzi fajnie.
Do emulacji jest w miarkę okej, ale do gier 2D... Zależy jakie, bo są takie, co potrafią chodzić w niskich Klatkach, nawet takie Visual Novelki, Zwłaszcza jak korzystają z filmików jako przejście do następnej sceny, nawet to potrafi ostro klatkować. Doświadczyłem takie coś, mogę to potwierdzić.

The Settlers 2.5 Return To The Roots (To jest Open Source-owy mod do The Settlers II z 1996 roku jak coś) też chodzi dosyć słabo, w dodatku najnowsza wersja jaka tam działa to build z 2012 z tego co pamiętam. Jeśli takie gierki nie mają opcji 640x480 lub lepszej optymalizacji dla takiej słabizny jak to GMA - To ma się ciężko wtedy.

Half-Life pamiętam że na 800x600 chodził bardzo słabo. Nie wiem czemu, a UT99 przykładowo działa w stabilnych 60 FPSach i 1024x600. (Czyli natywnej.) Podobnie z Unrealem samym. Quake-i od pierwszej do trzeciej też działało tak, chociaż Trójkę kojarzę że zdarzały się spadki FPSów.

A i wspominając o X54HR to bardziej miałem na myśli gry typu GTA:SA, lub NFS MW 2005, itd. Gdyż na tym ASUSie gry działają o niebo lepiej, na Eee PC te gry nie są zbytnio grywalne. Jeśli w ogóle.

Ale generalnie nie jestem fanem Netbooków, można mieć jako ciekawostkę lub jakąś maszynkę z XP, która jest używana do bardziej lekkich zadań czy coś takiego. Jednakże tak jak wspomniałem wcześniej - nawet do tego bym chciał mieć sprzęt z Core Duo/Core 2 Duo, z Integrą i rozdzielczością 1280x800 lub Ew. 1366x768, który uruchomi mi XP i zrobię to co chcę tam robić. Emulację prawdopodobnie też bym bardziej ogarnął.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.

Monika z DDLC jest super!

Awatar użytkownika
koto
Posty: 177
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: koto » 15 cze 2022, 10:34

SpartaRemixer pisze:
14 cze 2022, 00:15
Half-Life pamiętam że na 800x600 chodził bardzo słabo. Nie wiem czemu
Prawdopodobnie miałeś odpaloną grę w OpenGL 32-bit. Są tryby software jak i też przełączenie między 16-bit a 32-bit. Poza tym wersja Steamowa potrafi być niezłym mułem. Polecam ogarnąć sobie pod starszy sprzęt wersję GOTY (ale ona chyba celuje w 30FPS jeśli się nie mylę).

Awatar użytkownika
xp234
Posty: 503
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt:

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: xp234 » 15 cze 2022, 11:03

SpartaRemixer pisze:
14 cze 2022, 00:15
koto pisze:
13 cze 2022, 16:25
SpartaRemixer pisze:
13 cze 2022, 14:30
Z grami daje rade ale głównie w 2D. Emulacja od NESa do GBA jest na dobrym poziomie. N64 już jednak się dławi więc nawet z PS1 nie chcę próbować. Poza tym Super Mario Bros X jak i Mario Forever też działają na tym znośnie choć muszę je odpalić w pełnej rozdziałce (640x480) bo w oknie mają ściny. Pewnie gry z DOSa też by tutaj turlały się w DOSboxie ale tego jeszcze nie konfigurowałem zbytnio - czas czas i jeszcze raz czas. :roll:
a no i chęci
z 3D to tutaj w natywnej rozdzielczości działa w zasadzie tylko Half Life i CS. Unreal pewnie też, bo był lekki. Trylogia Quake też chodzi fajnie.
A i wspominając o X54HR to bardziej miałem na myśli gry typu GTA:SA, lub NFS MW 2005, itd. Gdyż na tym ASUSie gry działają o niebo lepiej, na Eee PC te gry nie są zbytnio grywalne. Jeśli w ogóle.
Porównywanie 10 calowego netbooka do 15 calowego laptopa jest totalnie bez sensu, typowy netbook kosztował wtedy 1k a nie ponad 1,8k a to jest różnica.
Netbooki nigdy nie miały służyć do gier więc to że NFS MW nie działa na GMA3150 to wcale mnie nie dziwi, ta grafika miała dawać sobie radę z wyświetlaniem pulpitu i aplikacji a nie służyć do gier.
Mój Eee PC (ten z 8.1) nadal sobie radzi z internetem, nie potrzebuję sprzętu z i7 i 32gb ram'u.
Jako główny laptop mam HP z Celeronem, 8GB RAM'u + SSD 250GB i mi w zupełności to wystarczy, gdyby nie MS Teams to ja nadal bym miał 4GB RAM'u i HDD bo mi to nie przeszkadzało w niczym, prędzej w MS skończą wsparcie dla Windowsa 10 niż ja go zmienię na coś innego.
Tak samo jest z Eee PC, dopóki działa to niezbyt mnie obchodzi to że mógłbym mieć coś mocniejszego. Po co niby? To moja sprawa czego ja używam i najważniejsze że mi to wystarczy.
A jak komuś nie pasuje to już jest jego zdanie a nie moje.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
koto
Posty: 177
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: koto » 15 cze 2022, 13:20

SpartaRemixer pisze:
14 cze 2022, 00:15
Jednakże tak jak wspomniałem wcześniej - nawet do tego bym chciał mieć sprzęt z Core Duo/Core 2 Duo, z Integrą i rozdzielczością 1280x800 lub Ew. 1366x768, który uruchomi mi XP i zrobię to co chcę tam robić. Emulację prawdopodobnie też bym bardziej ogarnął.
Możesz się zainteresować Thinkpadem pokroju X61 lub Dellem Latitude D420/D430. Są na C2D) i mają 12". W porównaniu do netbooka są nieznacznie większe.

Baero
Posty: 13
Rejestracja: 11 maja 2022, 14:20

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: Baero » 15 cze 2022, 21:14

X61 bardzo przyjemny sprzęcior, drugi mój ulubiony laptop po X220. Mega podręczny, chociaż sam chciałbym kiedyś wyrwać wersję na bogato, czyli X61 tablet

Awatar użytkownika
SpartaRemixer
Posty: 129
Rejestracja: 06 sty 2019, 20:30
Lokalizacja: Co to? Windows 10?

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: SpartaRemixer » 16 cze 2022, 00:52

xp234 pisze:
15 cze 2022, 11:03
SpartaRemixer pisze:
14 cze 2022, 00:15
koto pisze:
13 cze 2022, 16:25


Z grami daje rade ale głównie w 2D. Emulacja od NESa do GBA jest na dobrym poziomie. N64 już jednak się dławi więc nawet z PS1 nie chcę próbować. Poza tym Super Mario Bros X jak i Mario Forever też działają na tym znośnie choć muszę je odpalić w pełnej rozdziałce (640x480) bo w oknie mają ściny. Pewnie gry z DOSa też by tutaj turlały się w DOSboxie ale tego jeszcze nie konfigurowałem zbytnio - czas czas i jeszcze raz czas. :roll:
a no i chęci
z 3D to tutaj w natywnej rozdzielczości działa w zasadzie tylko Half Life i CS. Unreal pewnie też, bo był lekki. Trylogia Quake też chodzi fajnie.
A i wspominając o X54HR to bardziej miałem na myśli gry typu GTA:SA, lub NFS MW 2005, itd. Gdyż na tym ASUSie gry działają o niebo lepiej, na Eee PC te gry nie są zbytnio grywalne. Jeśli w ogóle.
Porównywanie 10 calowego netbooka do 15 calowego laptopa jest totalnie bez sensu, typowy netbook kosztował wtedy 1k a nie ponad 1,8k a to jest różnica.
Netbooki nigdy nie miały służyć do gier więc to że NFS MW nie działa na GMA3150 to wcale mnie nie dziwi, ta grafika miała dawać sobie radę z wyświetlaniem pulpitu i aplikacji a nie służyć do gier.
Mój Eee PC (ten z 8.1) nadal sobie radzi z internetem, nie potrzebuję sprzętu z i7 i 32gb ram'u.
Jako główny laptop mam HP z Celeronem, 8GB RAM'u + SSD 250GB i mi w zupełności to wystarczy, gdyby nie MS Teams to ja nadal bym miał 4GB RAM'u i HDD bo mi to nie przeszkadzało w niczym, prędzej w MS skończą wsparcie dla Windowsa 10 niż ja go zmienię na coś innego.
Tak samo jest z Eee PC, dopóki działa to niezbyt mnie obchodzi to że mógłbym mieć coś mocniejszego. Po co niby? To moja sprawa czego ja używam i najważniejsze że mi to wystarczy.
A jak komuś nie pasuje to już jest jego zdanie a nie moje.
Ja uważam że to porównanie ma doskonały sens, bo Netbooki były po prostu dziadostwem i chwytem marketingowym i nic więcej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.

Monika z DDLC jest super!

Awatar użytkownika
SpartaRemixer
Posty: 129
Rejestracja: 06 sty 2019, 20:30
Lokalizacja: Co to? Windows 10?

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: SpartaRemixer » 16 cze 2022, 00:53

koto pisze:
15 cze 2022, 13:20
SpartaRemixer pisze:
14 cze 2022, 00:15
Jednakże tak jak wspomniałem wcześniej - nawet do tego bym chciał mieć sprzęt z Core Duo/Core 2 Duo, z Integrą i rozdzielczością 1280x800 lub Ew. 1366x768, który uruchomi mi XP i zrobię to co chcę tam robić. Emulację prawdopodobnie też bym bardziej ogarnął.
Możesz się zainteresować Thinkpadem pokroju X61 lub Dellem Latitude D420/D430. Są na C2D) i mają 12". W porównaniu do netbooka są nieznacznie większe.
Dzięki za sugestię. Wybiorę coś z tego definitywnie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.

Monika z DDLC jest super!

Awatar użytkownika
SpartaRemixer
Posty: 129
Rejestracja: 06 sty 2019, 20:30
Lokalizacja: Co to? Windows 10?

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: SpartaRemixer » 16 cze 2022, 00:57

Baero pisze:
15 cze 2022, 21:14
X61 bardzo przyjemny sprzęcior, drugi mój ulubiony laptop po X220. Mega podręczny, chociaż sam chciałbym kiedyś wyrwać wersję na bogato, czyli X61 tablet
Ogólnie ThinkPady korzystające z rozwiązań IBMu były dużo lepsze, i mimo posiadania wydajniejszego modelu (X230) to jednak jakość wykonania zostawia wiele do życzenia, klawiatura nie jest taka dobra jak w X220 była jako przykład. Z tego powodu kusi mnie kupić X220/T420.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.

Monika z DDLC jest super!

Awatar użytkownika
koto
Posty: 177
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: koto » 17 cze 2022, 13:20

SpartaRemixer pisze:
16 cze 2022, 00:57
Klawiatury z X220 i T420 są kompatybilne z X230 i T430 aczkolwiek podobno doprowadzają do zwarcia podświetlenia klawiatury przez co laptop kompletnie nie będzie już tego obsługiwał.

Awatar użytkownika
SpartaRemixer
Posty: 129
Rejestracja: 06 sty 2019, 20:30
Lokalizacja: Co to? Windows 10?

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: SpartaRemixer » 17 cze 2022, 13:40

koto pisze:
17 cze 2022, 13:20
SpartaRemixer pisze:
16 cze 2022, 00:57
Klawiatury z X220 i T420 są kompatybilne z X230 i T430 aczkolwiek podobno doprowadzają do zwarcia podświetlenia klawiatury przez co laptop kompletnie nie będzie już tego obsługiwał.
I dokładnie z tego powodu mi jest łatwiej kupić X220/T420/T520 niż bawić się w te lewe modyfikacje, które zepsują bardziej niż przyniosą pożytku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.

Monika z DDLC jest super!

ODPOWIEDZ