Pokaż swoją płytę główną

Chcesz pokazać swój pulpit, biurko, stary komputer, podzespoły lub swój projekt programistyczny? Zapraszamy do Galerii Komputerowej!
Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1448
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 30 paź 2023, 19:31

Oto 4 płyty zakupionych niedawno z "kupy płyt" za 10 zł sztuka .Tu już z dopasowanymi procesorami i pamięciami .Płyty Sprawne .

-ASUS TX97-XE (Socket7) ,w formacie ATX ,procesor Pentium 200MMX /256MB pamięci SDRAM. Zdjęcie 01
-GIGABYTE P4 Titan533 (Socket478) ,procesor Pentim IV 2.4 GB/1GB RAM DDR. Zdjęcie 02
-694 Pro (Socket370) ,procesor Pentium 3 800MHz/512MB SDRAM.Zdjęcie 03
-GMB-6227,lub DTK PRM-27IV E0 ,posiada dwa oznaczenia ,(Socket370) ,procesor Pentium 3 800MHz/512MB SDRAM. Zdjęcie 03
Załączniki
01.JPG
01.JPG (772.97 KiB) Przejrzano 1041 razy
02.JPG
02.JPG (712.67 KiB) Przejrzano 1041 razy
03.JPG
03.JPG (720.44 KiB) Przejrzano 1041 razy
04.JPG
04.JPG (569.83 KiB) Przejrzano 1041 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1448
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 05 lis 2023, 12:23

Płyty opisane w tym temacie : https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... &start=250
obydwie po wymianie kondensatorów i doposażeniu .Sprawne.
-ASUS K8N4-E Deluxe Socket754 (nieźle odpasiona :) ) .Procesor Athlon 3000 + /3GB DDR .Zdjęcie 01.
-Matsonic MS 8127C+ Socket462 . Procesor Duron 800MHz /512MB DDR. Zdjęcie 02.
Załączniki
01.JPG
01.JPG (823.23 KiB) Przejrzano 1006 razy
02.JPG
02.JPG (773.76 KiB) Przejrzano 1006 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1448
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 13 sty 2024, 16:43

Dwie płyty kupione "na szrocie" po15 zeta , tu już doczyszczone i doposażone .Oczywiście- Sprawne :D

1-Gigabyte GA-G31M-ES2L /Socket775/Intel Core 2 Quad Q6600 ,podkręcony do 3GHz/4 GB DDR2 .
2-Matsonic MS7101C/Socket370 i Slot1 (do wyboru)/Format AT (choć posiada już gniazdo zasilania ATX) z śledziami na których są : 2gniazda PS2 ,2 USB ,gniazda karty dźwiękowej .Procesor Celeron 500/s.370 ,oraz 256MB SD RAM .
Załączniki
01.JPG
01.JPG (658.33 KiB) Przejrzano 618 razy
02.JPG
02.JPG (645.04 KiB) Przejrzano 618 razy

JasonX86
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2024, 14:09
Lokalizacja: Południe

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: JasonX86 » 15 sty 2024, 22:21

Witam wszystkich, pierwszy post tutaj. Głównie zbieram laptopy, więc mam tylko dwie ciekawsze płyty.

1. Innocore DPX-S410 - chipset GME965, czyli na procesory z laptopów. Razem z nią mam kartę S3 4300E. Płyta ma wbudowany wzmacniacz audio. Ogólnie płyta kombajn, można zrobić np. automat do gier, bo do tego były wykorzystywane te modele. Ale bez instrukcji to zostaje mi tylko używać jej jako zwykły pc.
IMG_20240115_153827.jpg
IMG_20240115_153827.jpg (845.33 KiB) Przejrzano 594 razy
IMG_20240115_153838.jpg
IMG_20240115_153838.jpg (1.07 MiB) Przejrzano 594 razy
2. Compaq Deskpro 6000 - Pentium PRO chyba 200MHz. Mam cały komputer, tutaj tylko zdjęcie płyty. Ktoś wyrzucił na śmietnik (wtedy kolega tam pracował na wadze), osiem kości ram już było w środku, dysk, napęd, no wszystko gotowe do działania.
IMG_20210411_232718.jpg
IMG_20210411_232718.jpg (641.45 KiB) Przejrzano 594 razy
Wszystko powyższe było i jest sprawne, bez jakichkolwiek potrzebnych napraw z mojej strony.

Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Posty: 1001
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
Kontakt:

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Piteusz » 16 sty 2024, 09:33

JasonX86 pisze:
15 sty 2024, 22:21
Witam wszystkich, pierwszy post tutaj. Głównie zbieram laptopy, więc mam tylko dwie ciekawsze płyty.

1. Innocore DPX-S410 - chipset GME965, czyli na procesory z laptopów. Razem z nią mam kartę S3 4300E. Płyta ma wbudowany wzmacniacz audio. Ogólnie płyta kombajn, można zrobić np. automat do gier, bo do tego były wykorzystywane te modele. Ale bez instrukcji to zostaje mi tylko używać jej jako zwykły pc.
Ale to jest sprytne. Ten wielki port po prawej wygląda, jakby serio był element potencjalnego automatu. Jaką to ma wydajność mniej więcej?
JasonX86 pisze:
15 sty 2024, 22:21
2. Compaq Deskpro 6000 - Pentium PRO chyba 200MHz. Mam cały komputer, tutaj tylko zdjęcie płyty. Ktoś wyrzucił na śmietnik (wtedy kolega tam pracował na wadze), osiem kości ram już było w środku, dysk, napęd, no wszystko gotowe do działania.
Pentium Pro to rzadka sprawa. Nigdy na żywo tego nie widziałem. Takie Pentium II, ale socketowane. Działałeś coś z tym?

JasonX86
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2024, 14:09
Lokalizacja: Południe

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: JasonX86 » 16 sty 2024, 13:12

Core 2 Duo T8100 tam wsadziłem. Miałem problem z dobraniem procesora, bo się płyta zawieszała na logo (z fsb 800MHz). Tutaj opisuje trochę gość tę płytę https://www.youtube.com/watch?v=JnE13yr46Zw. Nawet można podłączyć matrycę z laptopa i zrobić AIO.

W Deskpro zmieniłem dysk na większy, wcześniej był chyba 8GB, no i napędy. Grałem na nim i streamowałem wtedy. Mam kartę do przechwytywania obrazu i konwerter audio/video, więc mogę w zasadzie cokolwiek podłączyć i puścić w świat czy nagrać. A tak w ogóle to całe menu do konfigurowania biosu trzeba mieć na dysku żeby wejść, ale jeszcze tego nie wgrałem. Nie wiem czy z dyskietki też zadziała.

ODPOWIEDZ