Lista przydatnych programów pod Windows XP

Forum obejmujące tematy systemów operacyjnych oraz wszelakiego, ciekawego oprogramowania.
Awatar użytkownika
shesellsseashells

Lista przydatnych programów pod Windows XP

Post autor: shesellsseashells »

Temat rozwijany z waszą pomocą. Proszę o podzielenie się swoimi programami, które mogłyby się tutaj znaleźć. Dziękuję.
Niektóre pliki są hostowane na stronie catbox.moe, ze względu na niejasne źródło tego co obecnie znalazłem w sieci, czy przez kompletną niedostępność na stronie źródłowej. Są one zapakowane w archiwa 7z, ponieważ strona catbox nie pozwala na wysyłanie plików .exe bezpośrednio.

Akutalizacje systemowe do 2019 - paczka aktualizacji systemowych stworzona pod Windows XP SP3. Najlepiej ją instalować na czystym ISO, które nie było w ogóle aktualizowane.
Przed uruchomieniem zainstaluj plik "\patches\ie8\2009-03-19 Installer.exe", a następnie uruchom ponownie komputer. W przeciwnym razie instalacja nie zakończy się poprawnie.
Aktualizacje instalujemy poprzez autorun.bat lub manualnie, jeśli nie potrzebujemy wszystkich.
Przecież wsparcie XP skończyło się w 2014.
Dla wersji domowych tak. Istniała jednak edycja pod systemy szpitalne, bankomaty itp urządzenia. Była ona wspierana do 2019 pod względem łatek bezpieczeństwa.
Fundamenty pod system:
DirectX 9 (wszystkie aktualizacje do 2010)
Java 6, 7 i 8 - nie są to najnowsze kompilacje, jeśli się nie mylę to XP obsługuje wersję 252 czy jakoś tak. Tu są 6u45, 7u80 i 8u152.
Antywirus:
ClamWin - darmowy antywirus, który wspiera aż Windows 98. Nie musi działać cały czas w tle, ponieważ obciąża nieco procesor. Poza tym nie skanuje automatycznie tylko musisz to wykonać samodzielnie.
Zdrowy rozsądek - najlepszy antywirus, który kiedykolwiek ujrzał światło dzienne.
Przeglądarki internetowe:
NewMoon/Palemoon - fork PaleMoon, który jest na bierząco aktualizowany i obsługuje wtyczki z repozytorium PaleMoon. Ta przeglądarka ratuje mocno komputery, które posiadają braki w instrukcjach SSE.
MyPal 68 lub 29.3.0 - fork Firefoxa 68 oraz przeglądarki PaleMoon. Wersja oparta o PaleMoon nie jest aktualizowana od kilku lat.
Supermium - fork nowszego Chrome, który działa natywnie pod XP.
K-Meleon - lekka przeglądarka stworzona z myślą o Win32. Niestety może okazać się trochę bezużyteczna, ale wszystko zależy od Twojego zastosowania.
Protoweb - "Protoweb to usługa publiczna kierowana przez społeczność, która hostuje historyczne strony internetowe, aby zademonstrować Internet w jego wczesnych dniach. Celem Protoweb jest odbudowanie i przywrócenie wczesnych usług internetowych, aby zaoferować ich płynne przeglądanie. Jest to serwer proxy, do którego można uzyskać dostęp za pomocą wielu przeglądarek internetowych i hostuje niezliczone strony internetowe z pogodą na żywo, wiadomościami, muzyką, grami, plikami do pobrania i nie tylko. Zawartość jest selekcjonowana i dodawana codziennie."
Protoweb posiada też swoją przeglądarkę, dlatego nie musimy się zajmować konfiguracją proxy.
Klienty torrent:
qBittorrent 4.1.9.1 - darmowy klient torrent bez żadnych baboli w tle. Nie wiem po co seedować i leechować z XP, ale nie bronię wam tego.
uTorrent 2.2.1 - ostatnia wersja tego popularnego klienta zanim kompletnie go popsuli. Jest ona chyba z 2011 ale mimo to nadal możesz jej używać, jeśli jest takie twoje uznanie.
Zarządzanie dyskami:
Crystal Disk Info 8.16.4 - jakaś wersja tego programu, która jeszcze wspierała XP. Służy on do sprawdzania stanu dysku typu jego stan zdrowia, ilość godzin, przebieg itd. Jest to w wersji portable, ponieważ nie mogłem znaleźć pod XP wersji z instalatorem (pewnie istnieje ale słabo szukałem)
Crystal Disk Mark 5.5.0 - jak wyżej, tylko, że program służy do pomiarów prędkości dysku.
HD Tune - obowiązkowe narzędzie jeśli używamy dysków HDD. Pozwala zbadać dokładnie czy dysk posiada bad sectory.
H2testw - program, który wybiera partycje i zapisuje ją w pełni lub tylko jej wybrany obszar. Pozwala to sprawdzić sprawność i rzeczywisty rozmiar podłączonego urządzenia.
Macrorit Partition Expert - jest to menedżer partycji, który wygląda na szemrany, ale mimo to spełnia swoją rolę i w darmowej wersji jest w pełni używalny i pożyteczny, bo nie stawia jakichś dziwnych blokad na drodze. Jest znacznie lepszy od programów typu FreeUS, które waliły okienkami - BUY NOW.
Menedżery plików:
7-zip - znany i (chyba)lubiany archiver.
Total Commander - bardzo stary ale mimo to nadal przydatny menedżer plików pod komputery różnego kalibru. Idealny przykład jak tworzyć swoje oprogramowanie i o nie dbać.
Obrazy, zdjęcia:
GIMP 2.8.22 - wersja z 2017, która jeszcze wspiera XP.
Paint.NET 3.3.6 - zaawansowany, ale i prosty w obsłudze program graficzny (prostszy od GIMPa].
Najnowszy Paint.NET dla XP to 3.5.11.
Irfanview - stary ale nadal bardzo dobry program pod przeglądanie plików graficznych pod Windowsem. Ma bardzo szeroki zakres wspieranych plików, mi między innymi pozwala na wyświetlanie natywnie plików apng. Polecam również dobrać Irfanview Plugins do zestawu.
Greenshot - program do robienia zrzutów ekranu.
ShareX 11.9.1 - inny program do robienia zrzutów ekranu, jak i też nagrywania pulpitu.
Nagrywanie i obróbka wideo:
Camstudio 2.0 - prosty program do nagrywania pulpitu.
Camtasia Studio 4 - płatny program, który jest nadal rozwijany, ale to jest jego starsza wersja, chyba z 2005. Ma wersję trial na 30 dni. ;]
Fraps - płatny program do nagrywania gier. Pozwala również na mierzenie FPSów w grach. Pozwala na nagranie 30 sekundowych klipów AVI w wersji darmowej.
Uwaga: nagrane pliki są "surowe" przez co zajmuja dużo.
Handbrake 0.9.9.1 - Nakładka graficzna dla ffmpeg. Pozwala na prostą konwersję czy kompresję plików wideo. Nie jest to najwydajniejsza opcja biorąc pod uwagę możliwości starych procesorów, ALE TO JEST WŁAŚNIE WOLNOŚĆ WYBORU! :lol: :lol: :lol:
Audio:
Audacity 2.2.2 - Nie wiem dlaczego mam tą wersję akurat, ale po prostu działa. Jest to jeden z najbardziej podstawowych edytorów audio.
fre:ac - konwerter plików audio.
Winamp 5.666 albo 5.8 Beta - popularny odtwarzacz muzyki, nie wymaga opisu.
foobar2000 1.5.12 - inny popularny odtwarzacz audio.
AIMP 3.60 - jw.
Multimedia:
Adobe Flash Player 12 - powinno to działać na zasadzie odpalania plików SWF w przeglądarce.
K-Lite Codec Pack - bardzo prosty odtwarzacz multimediów pod Windowsa. Mój ulubieniec. Wybrałem wersję Mega, poniewaz jest najbardziej kompletna. Na stronie są też wersje podstawowe i pełne.
VLC - multiplatformowy odtwarzacz multimediów. Szukałem informacji na ten temat, i obecnie wygląda na to, że nowe VLC jest pod Win 7+, dlatego udostępniam starszą wersję, którą miałem.
Komunikatory:
Hexchat - popularny program do komunikacji poprzez IRC w starszej wersji. Poza nim godny polecenia jest też mIRC, który jest jednak płatny w przeciwieństwie do Hexchata.
Discord Messenger - nieoficjalny klient pozwalający na używanie Discorda. Używanie klientów osób trzecich jest jednak wbrew regulaminowi serwisu, dlatego zostawiam to bardziej jako ciekawostkę, szczególnie, że Discord jako platforma może zawierać bardziej wrażliwe dane, które mogą wyciec, w przeciwieństwie do IRC.
Informacje o systemie:
CPU-Z - informacje o procesorze, ale i też o innych pochodnych typu proste info o GPU.
GPU-Z - informacje o karcie graficznej, wersja przenośna.
HWInfo32 Portable - Windowsowy screenfetch, który idzie o krok dalej. Posiada informacje o komponentach w komputerze, jak i też odczyt temperatur, prędkości wiatraków itd. Polecam.
Bez kategorii:
Notepad++ 7.9.2 - zaawansowany notatnik.
SumatraPDF 3.1.2 - bardzo prosty program do ebooków z ogromną ilością wspieranych formatów.
Wygląd systemu:
Inexperience Patcher 0.7.2 - zestaw, który zmienia wygląd interfejsu na ten z Windows 2000. Poprawia to nieco wydajność i zużycie pamięci.
Paczka dźwiękowa z poprzednich systemów - prekonfigurowane schematy dźwiękowe, które wystarczy wypakować do folderu \windows\media (wypakuj folder Windows Classic, nie jego zawartość). Użyj pliku .reg by dźwięki pojawiły się na liście dostępnych schematów w ustawieniach audio.
Motywy Zune, Royale, Royale Noir i Embedded - wybierz XP_Themes.zip i wypakuj te foldery w \WINDOWS\Resources\Themes.
Awatar użytkownika
emilia
Kontakt:

Re: Lista przydatnych programów pod Windows XP

Post autor: emilia »

Moje dodatki do listy:
ShareX w wersji 11.9.1, wymaga .NET 4.0
Spek 0.8.2 (spectrum analyzer, działa pod XP)
fre:ac jakby co najnowszy jeszcze działa pod XP ale lada moment może się zmienić
Najnowszy Paint.NET dla XP to 3.5.11
Winamp 5.666 albo 5.8 Beta, foobar2000 1.5.12 lub AIMP 3.60

Jest też i niby Arctic Fox dla XP ale nie wiem czy to dosłownie nie to samo co New Moon 27 od roytam1 pod względem wydajności i kompatybilności
edit: Jest też K-Meleon
Obrazek
Obrazek
Yes, I enjoy MLP, how could you tell?
Awatar użytkownika
starcraft2fan

Re: Lista przydatnych programów pod Windows XP

Post autor: starcraft2fan »

dobry wpis, przydał się przy konfiguracji starego lapka z XP, dzięki za włożoną pracę
:D
ODPOWIEDZ