Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Forum poświęcone wszelakim komputerom. PC, Atari, Amiga, Apple. Komputery stare jak i nowe. Unikatowe jak i bardziej powszechne.
Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1180
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 16 lis 2021, 17:46

XYZ pisze:
15 lis 2021, 20:09
Klasyczny problem na NF2, podobne akcje robił mi mój Abit NF7-S polecam program Snappy Driver Installer masz w nim dostępnych kilka wersji sterowników do tych urządzeń, w końcu trafisz na właściwą.
Mam nadzieję że dobrze rozumuję . Jeżeli nie proszę o poprawę mojego toku rozumowania .

Pobrać w/w program + zainstalować na dysku podpiętym do płyty Soltek SL-75FRN2-L (WIN XP z SP3)
program przeskanuje płytę i zaproponuje uaktualnienie ,lub instalację sterowników , rozumiem że w/w płyta musi być podpięta do sieci .

Ale nie działa na niej Karta sieciowa (kod 10) to jak uaktualnić sterowniki :?:

XYZ
Posty: 17
Rejestracja: 20 paź 2021, 17:42

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: XYZ » 16 lis 2021, 19:07

Pobrać program w wersji Full https://sdi-tool.org/download/
Najlepiej wrzucić go na większy pendrive lub dysk (zajmuje 25GB), program nie wymaga instalacji.
Program w wersji Full nie wymaga połączenia z internetem :)

Po odpaleniu sam przeskanuje system w poszukiwaniu aktualizacji i z tego poziomu możemy przebierać w różnych wersjach sterowników do każdego z wykrytych urządzeń:

Obrazek

Tutaj masz pokazane jak to działa https://youtu.be/a4PTuaF8BO0?t=184

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1180
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 20 lis 2021, 16:40

Karty dźwiękowej nie udało mi się uruchomić ,po prostu jest "niewidoczna" :( .Karta sieciowa nie przyjmuje żadnych z proponowanych sterowników :cry: .Uznaję płytę z Uszkodzoną przynajmniej te dwa jej elementy .Na razie idzie do pudełka ,może za jakiś czas jeden z moich kolegów zajmujących się naprawą płyt spróbuje ją naprawić .

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1180
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 24 gru 2021, 14:19

Motto.
"Patrz Lucynka zmartwychwstałem"
(Legendy Polskie Allegro -Twardowsky 2.0).

Chłop kupił taką kartę Trident TVGA96x8tc2 ISA ,zdjęcia 1-2 jako uszkodzoną :(
https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... &start=470
Która okazała się kartą Trident TVGA8900B ,Karta dotarła i po przeglądzie zauważono zaśniedziałe piny ISA ,to też wymyto je ,potem Chłop zaczął szukać jakiegokolwiek manuala ,trochę zeszło ale wreszcie znalazł na tej stronie https://stason.org/TULARC/pc/graphics-c ... -8900.html

Karta była obsadzona 2 kościami pamięci DIP co wskazywało że ma 256KB pamięci .Po przestudiowaniu manuala okazało się że że przełączniki na "panelu " SW1 są źle ustawione (no nie poprawnie ;) ) ,tak więc karta nie mogła się uruchomić :? .Ustawiono przełączniki tak jak sugerowano w manualu i osadzono kartę na płycie testowej ,po włączeniu zasilania karta zgłosiła się jako Trident VGA 256KB :) .Chłop postanowił "iść za ciosem" i powiększyć pamięć do 1MB (Full dla tej karty) ,jako że ma "od groma" :) pamięci DIP ,pogrzebał w kuferku i znalazł 6 pamięci OKI /80ns ,pierwotnie osadzone pamięci też miały 80ns ,wcisnął je w podstawki i za pomocą manuala poprzestawiał zworki ,w opisie DRAM SELECT ,karta znowu powędrowała do płyty testowej i po uruchomieniu pokazała Trident VGA 1024KB :!: :D .Tak więc zostało jeszcze przetestowanie w systemie i z sterownikami i będzie można ją przedstawić w odpowiednim temacie :D
Ustawienie zworek i przełączników SW1 na zdjęciach 3-4 .
Edit:
Po przełączeniu przełącznika 3 w pozycję OFF na SW1 uzyskałem rozdzielczość 1024x786/256 colours (8bit) ,poprzednio można było uzyskać max 800x600/256 colours (8bit) ,a i tak śmiem twierdzić że w/w karta to raczej do kompów klasy 286/386 ,pod DOS no najwyżej WIN 3.1 :) .
Załączniki
01.png
01.png (722.55 KiB) Przejrzano 473 razy
02.png
02.png (545.92 KiB) Przejrzano 473 razy
03.JPG
03.JPG (687.44 KiB) Przejrzano 473 razy
04.JPG
04.JPG (246.19 KiB) Przejrzano 473 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1180
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 06 sty 2022, 11:20

Motto.
"Patrz Lucynka zmartwychwstałem"
(Legendy Polskie Allegro -Twardowsky 2.0).

Będzie to post o zawiedzionych nadziejach .Miłych rozczarowaniach i ... :) :lol:

Otrzymał Chłop taki oto komputer zdjęcie 1-2 (za FREE :!: ) od Forumowicza " nani sore" za co jeszcze raz mu Dziękuje :D .
Paczka dotarła szybciutko (komputer solidnie zabezpieczony dotarła w całości :) ) ,po depaczkingu ,został wybebeszony z wnętrzności ,obudowa ,podzespoły zostały wyczyszczone i nastąpił przegląd .Płytą główną okazała się Shuttle AK12 V3.0 z procesorem Athlon 1200MHz i 256 MB SDRAM ( w jednej kości) ,reszta podzespołów to zasilacz ATX (typowy dla tego okresu) ,stacja dyskietek 3,5" ,nagrywarka DVD (czarna) i napęd DVD (Biały) ,Kieszeń na HDD ATA .
I tu o... zawiedzionych nadziejach i miłych rozczarowaniach ;) :D
Tylko na płycie głównej Chłop mógł poczuć odrobinę emocji do wymiany był 1 (słownie jeden :!: :? ) napuchnięty malutki kondensatorek ,i to wszystko :cry: ,reszta podzespołów po wyczyszczeniu okazała się SPRAWNA (zresztą płyta procesor i pamięć też) ,Od strzała :D . No nie było co robić :? :) . Po zamontowaniu wszystkiego do "budy" i dołożeniu HDD ,instalacja (testowa) WIN XP przebiegła gładziutko i nudnie .

Ale Chłop nie był by sobą jak by nie zaczął kombinować ;) . "Nowy" komp w budzie jest mi nie potrzebny :? ,tak więc może by zostawić płytę i kilka peryferiów ,a na "bazie" obudowy i kilku podzespołów zbudować "retro komp" Socket370 z procesorem Celeron 400MHz jako "maszynkę" pod WIN 98 i być może pod DOS :?: ,A następnie znaleźć jej nowego "Właściciela" który być może "przygarnie sierotkę" :) .
Ale o tym potem .Czyli CDN...
Załączniki
1.jpg
1.jpg (49.42 KiB) Przejrzano 338 razy
2.jpg
2.jpg (105.96 KiB) Przejrzano 338 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1180
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 07 sty 2022, 17:15

CD.Przeróbki Komputera powyżej opisanego.
Jak Chłop umyślił tak też postanowił zrobić :)
wymontował płytę Socket462 z obudowy i zaczął szukać w swoich szpargałach płyty Socket370 z Celeronem 400MHz i znalazł taką :o MSI MS-6160 >Socket370 z Celeronem 400MHz i 256MB SDRAM .Format ATX.
Płyta po zamontowaniu w obudowie i podłączeniu peryferiów (grafika ,karta sieciowa ,HDD40GB i reszty,został tylko napęd DVD -ten biały ,czarny poszed won ,nie pasował do kompozycji :lol: ) ruszyła "od szczała :lol: " i nie "zobaczyła" HDD w BIOS :o :? .Okazało się że nie obsługuje przynajmniej mój egzemplarz HDD większych jak 32GB :( .Ale...jako że Chłop zamontował Dysk SEAGATE to ma on taką "cwaną zworkę" po założeniu której pojemność dysku zmniejsza się do ... 32GB :o ,z czego Chłop skwapliwie skorzystał i dysk został zaakceptowany :P
Potem było już nudno i rutynowo .Dysk podzielono (FDISK) na dwie partycje (4GB + reszta) FAT32 i zainstalowano WIN 98 + sterowniki (Chipsetu + grafiki+karta sieciowa+ dźwięk zintegrowany ) + SP2.2PL+ Direct 9 + sterowniki USB + itp...Itd .Wszystko poszło gładko .

Zostało uzupełnić zaślepki na panel tylny i przedni żeby to miał jakiś wygląd i ...tyle .
Na tę chwilę komputer wygląda tak jak na zdjęciach poniżej .
CDN.
Załączniki
100_8887.JPG
Taką płytę wmontowano .
100_8887.JPG (733.71 KiB) Przejrzano 321 razy
101_1467.JPG
101_1467.JPG (152.05 KiB) Przejrzano 321 razy
101_1470.JPG
101_1470.JPG (482.85 KiB) Przejrzano 321 razy
101_1473.JPG
101_1473.JPG (222.75 KiB) Przejrzano 321 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1180
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 17 sty 2022, 12:00

Motto.
"Patrz Lucynka zmartwychwstałem"
(Legendy Polskie Allegro -Twardowsky 2.0).

Jak Chłop nie ma kłopotu to kupił se prosię -tfu - Komputer :lol: :lol: :lol:

To ten z giełdy :https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... &start=480

Wyglądał jakby był przechowywany w lochu ...Zawilgoconym lochu :?
Stan widoczny na zdjęciach 1-2 .

Chłop postanowił że trzeba zrobić restaurację w/w :)
Jako że miał w domu 0.5l Spirytusu i zakąska też się jakaś znalazła ,wyjął to wszystko i... Żona pokazała mu (na Wikipedii ) że nie o taką restaurację chodzi :o :shock: :cry:
Chłop schował "narzędzia" do barku i lodówki :cry: i postanowił zabrać się do rozebrania (do rosołu :) ) komputera .Po demontażu wyczyszczono wszystkie metalowe części (z rdzy) papierkiem ściernym (polecam 800 ~1000) i pomalowano je farbą (metalik),wyszło jak wyszło Chłop nie jest malarzem (no może był by lepiej ale Żona barku pilnowała :lol: ) .Resztę podzespołów wymyto (Cleanerem do Elektroniki (nie myję wodą z mydłem jak niektórzy na YouTube :evil: ) i oczyszczono mechanicznie (pędzelkiem) .Obudowę doczyszczono chusteczkami z detergentem .Po wyschnięciu całości złożono komputer (proces to nieciekawy i nudny ) w całość .
Komputer "odpalił od szczała :lol: " i ....zaczęło się instalowanie systemu WIN 95 (bo taka nalepka była na obudowie) :twisted: .po 7 "wywaleniu się systemu" ,a to nie pasowały sterowniki (dedykowane) ,a to odmontowałem sobie napędy ,a to wywaliłem sobie bibloteki ,ITP-ITD :shock: :evil: ,Chłop wk...ny do białości zainstalował WIN 98 bezstresowo (wszystkie sterowniki i ulepszenia też ) :D .
Tyle na tę chwilę resztę przedstawię w innym temacie ,gdzie zaprezentuję w/w Komputer
Widok po "restauracji" na zdjęciach : 01-02-03 .
Załączniki
1.JPG
1.JPG (589.7 KiB) Przejrzano 108 razy
2.JPG
2.JPG (403.39 KiB) Przejrzano 108 razy
01.JPG
01.JPG (377.7 KiB) Przejrzano 108 razy
02.JPG
02.JPG (211.67 KiB) Przejrzano 108 razy
03.JPG
03.JPG (256.56 KiB) Przejrzano 108 razy

Awatar użytkownika
xp234
Posty: 396
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: xp234 » 17 sty 2022, 14:53

Dariusz 64 pisze:
17 sty 2022, 12:00
Komputer "odpalił od szczała :lol: " i ....zaczęło się instalowanie systemu WIN 95 (bo taka nalepka była na obudowie) :twisted: .po 7 "wywaleniu się systemu" ,a to nie pasowały sterowniki (dedykowane) ,a to odmontowałem sobie napędy ,a to wywaliłem sobie bibloteki ,ITP-ITD :shock: :evil: ,Chłop wk...ny do białości zainstalował WIN 98 bezstresowo (wszystkie sterowniki i ulepszenia też ) :D .
Wczoraj miałem podobnie na Toshibie 500CS (1996 rok, "teoretycznie" Designed for Windows 95), wszystkie sterowniki udało mi się zainstalować a system mi zdechł bez żadnego powodu po nadaniu karcie sieciowej adresów IP :lol: (z czym pod 98SE nie ma problemów), zawieszał się podczas ładowania i nic więcej się nie działo... :shock: poddaję się z 95, wolę 98SE który tam wszystkie sterowniki ma w systemie, nie licząc karty od 3Com'a ale to nie jest problem w tym przypadku.
Może i ta Toshiba ma tylko P120 i 32MB RAM'u ale nadal 98SE tam działa bardzo dobrze (na karcie CF 1GB) :D .
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
xp234
Posty: 396
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: xp234 » 20 sty 2022, 13:59

Udało mi się dzisiaj wgrać na Toshibę Windowsa 3.11 w innym folderze na partycji z 98SE, było to możliwe po przeróbce pliku IO.SYS aplikacją 3xstart.exe. :D (w instalatorze od 3.11 zaznaczyłem żeby nie ruszał w ogóle plików config.sys i autoexec.bat)
Sterownik do grafiki tam nie działa ale systemowe Super VGA (800x600, 16 colors) wystarczy, przynajmniej wyświetla się na całym ekranie, sterowniki do dźwięku akurat działają bez problemów.
Sam system można włączyć restartując 98SE w trybie z MS-DOS i żaden z nich sobie nie przeszkadza. :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ