Pytanie które nasunęło mi się po naprawie i testowaniu płyty którą naprawiałem ,też Socket370 (tak to Twój Gigabyte GA-6IEML ) ,po testowym i przyznam gładkim zainstalowaniu (testowym) WIN 2000 i uruchomieniu Everest ,ze zdziwieniem stwierdziłem że w zakładce Płyta Główna/Mikroukład płyty głównej , status AGP jest WYŁĄCZONE Dopiero zainstalowanie sterowników Chipsetu (w tym wypadku Intel Inf z strony producenta płyty) ,zmieniło status na WŁĄCZONY Powtórzyłem to z płytą ASRock>K7S8X i uzyskałem podobny wynik jak poprzednio ,tu żeby uaktywnić AGP trzeba było z strony producenta płyty zainstalować ( SiS AGP driver ver:1.13)Piteusz pisze: ↑20 maja 2020, 10:27 I oto nadjechały części od naszego Senseia Dariusza64!
Zrobiłem z tego ładny zestaw komputerowy na Sockecie 370.
Oto podzespoły:
CPU: Pentium III 733MHz
RAM: 320MB SD-Ram (dołożyłem kostkę 64MB, bo tylko taka mi działała )
GPU: Radeon 7000 32MB vram
Sound: Creative CT4810
HDD: Seagate Barracuda 40GB
Ogólnie jednak nie jestem jakoś szczególnie zachwycony wydajnością. Do gier w okolicach 2001 roku jest ok. Quake III Arena w 640x480 16-bit działa na nim tak w okolicach 60-100FPS. Mógłbym może lekko powiększyć rozdzielczość, bo czasem chyba CPU lub GPU nie nadąża za wyświetlaniem i są dziwne "ściny" sekundowe, które mocno przeszkadzają. Unreal Tournament działa też bardzo dobrze.
Ale jak próbowałem uruchomić Need for Speed Underground 1, to komputer na minimalnych detalach osiągał 5 klatek na sekundę. W rozdzielczości 640x480. Hm... Albo Procek nie daje rady, albo Radeonik. Albo jedno i drugie.
Chciałem kompletnie dowalić też temu sprzętowi, więc wrzuciłem "World of Warcraft" w wersji klasycznej z 2005 roku. I nie byłem w stanie dołączyć do gry, gdyż się za długo ładowała i dostawałem disconnect po twarzy Natomiast konkurent tej gry - Lineage 2 załadował się i... W dało się grać! Na minimalnych detalach osiągałem 5FPS .
Czyli .
Jojczę i będę Jojczyć że trzeba instalować sterowniki Płyty Głównej - Chipsetu (Najlepiej Producenta) do Systemu Używamy Brak tych sterowników "odbije się na 100% " na wydajności .
Zobacz czy u ciebie nie nastąpił ten sam przypadek .
Ps. na zdjęciach poniżej wygląda to tak (dla płyty ASRock)
Edit.
A na zdjęciu 3 tak to wygląda jak wymieniłem kartę na AGP8x (poprzednia była na AGP4x ) ,uaktywniły się funkcje "Fast-Write i Side Band Addressing " i zmieniła się wersja AGP z 2.00 na 3.00 .