Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
- Dariusz 64
Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
Dysk zakupiony niedawno z płytą główną po sprawdzeniu okazał się całkowicie sprawny ,sformatowany pod FAT32 .Dysk 6GB
- Załączniki
-
- 04.png (714.87 KiB) Przejrzano 12337 razy
-
- 100_9924.JPG (521.25 KiB) Przejrzano 12337 razy
-
- 100_9927.JPG (325.53 KiB) Przejrzano 12337 razy
-
- 100_9929.JPG (342.49 KiB) Przejrzano 12337 razy
-
Ja ostatnio zdobyłem pewnego fajnego Notebooka ASUS Aristo Optima za darmo i przy tym sprawny (Pentium 4 1,7 GHz, 504 MB RAM, 20 GB HDD). Jeżeli chodzi o okazje to muszę je notować bo ktoś chce mi dać Siemensa w z Windows Vista, ktoś inny ThinkPada, jeszcze inna osoba 2 kompy jeden ma pentium 4 2,6 GHz o ile się nie mylę a drugi jest gdzieś na strychu z monitorem klawą itp. i jeszcze jest najważniejsza rzecz dla mnie czyli Commodore 64 które dostane za darmo i jeszcze ktoś ma Stare Atari bo słyszałem ale tu nie jestem pewien czy nie zostało wyrzucone.
Troche zdobyczy za darmo czyli
Plyta MSI KT3 Ultra
Proc Athlon 1600+ XP
RAM 512 mb DDR266
GF2MX400 64mb
Zasilacz IMPET 300W
Po wyjeciu z obudowy konfigu z Athlonem 2000+ po zlozeniu zainstalowalem Windows 98 SE+ Nieoficjalny SP 2.0.2 i system chula az miło. Pomału konfuguruje go i mysle ze bedzie fajna maszynka do gier i tych z poczatku 21 wieku i tych dosowych
Plyta MSI KT3 Ultra
Proc Athlon 1600+ XP
RAM 512 mb DDR266
GF2MX400 64mb
Zasilacz IMPET 300W
Po wyjeciu z obudowy konfigu z Athlonem 2000+ po zlozeniu zainstalowalem Windows 98 SE+ Nieoficjalny SP 2.0.2 i system chula az miło. Pomału konfuguruje go i mysle ze bedzie fajna maszynka do gier i tych z poczatku 21 wieku i tych dosowych
- Dariusz 64
Koledzy może pochwalicie się jakimiś zdjęciami swoich "zdobyczy"
Jak znajdę chwilkę to wrzuce fotki na dniachDariusz 64 pisze: ↑11 wrz 2020, 17:50 Koledzy może pochwalicie się jakimiś zdjęciami swoich "zdobyczy"
Serio to takie "bardzo rzadkie"? W takim razie nie zostało mi nic innego jak załatwić pasujący zasilacz i mieć nadzieję, że to jest na chodzie - a jak będzie, to ino korzystać
P.S. Nie, BMW w tle nie jest moje.
- Dariusz 64
Zakupy z dzisiejszej wyprzedaży garażowej .
Dysk kupiony w "ciemno" z pudełkiem za 20zł ,z wyglądu jak "nówka" .Po sprawdzeniu okazał się jak nówka ,zero badów ,cichutka praca,sformatowany pod FAT ,przedstawiam QUANTUM LPS270A (270 MB) .
Zakupiono też za 1zł Płytę z sterownikami (zawsze się przydadzą).
Całość na zdjęciach.
Dysk kupiony w "ciemno" z pudełkiem za 20zł ,z wyglądu jak "nówka" .Po sprawdzeniu okazał się jak nówka ,zero badów ,cichutka praca,sformatowany pod FAT ,przedstawiam QUANTUM LPS270A (270 MB) .
Zakupiono też za 1zł Płytę z sterownikami (zawsze się przydadzą).
Całość na zdjęciach.
- Załączniki
-
- 101_0030.JPG (202.46 KiB) Przejrzano 12221 razy
-
- 101_0037.JPG (485.87 KiB) Przejrzano 12221 razy
-
- 101_0024.JPG (430.18 KiB) Przejrzano 12221 razy
-
- 101_0021.JPG (449.83 KiB) Przejrzano 12221 razy
-
- 101_0027.JPG (90.73 KiB) Przejrzano 12221 razy
- Dariusz 64
Płyta i procesor zakupione od Forumowicza CiencieV .
Płyta trafiła do mnie dzisiaj ,po "depaczkingu" i sprawdzeniu tak ona jak i procesor okazały się w 100% sprawne .Płyta i procesor w bardzo dobrym stanie (jak nówka ) .
Parę słów o płycie : Jest to ASUS P5S-B /AT ,choć ma gniazda zasilania tak ATX jak i AT ,jest to "uboga krewna" bardziej "wypasionych" innych wersji jak to wynika z danych producenta ,no nie posiada własnej pamięci dla karty graficznej (chyba też jej samej też ),nie ma też zintegrowanej karty dźwiękowej i paru innych "dupereli" ,ale jest i tak wspaniała .
Ale ... jest "za nowa" dla procesora AMD k5 P90 ,nie można ustawić na niej szyny niższej niż 66MHz (przynajmniej mi się nie udało ,jeżeli ktoś ma pomysł proszę o poradę ) ,za to można ustawić szynę od 66MHz do 100MHz i mnożnik do 5.5x ,dlatego znajdę do niej inny procesor ,ten wybitnie nie pasuje do niej .
Na zdjęciach płyta na "stanowisku testowym" z 256MB (128+64+64MB) SDRAM i kartą graficzną na PCI ,jeszcze z procesorem AMD k5 P90 (tu widocznym jako AMD k5 P100 ) .
Co jeszcze ... manual jest bardzo łatwo dostępny na necie i w przejrzysty sposób opisuje całą konfigurację płyty z procesorami i pamięciami .
Jestem B.Zadowolony z w/w zakupu
EDIT:
Ło Jejku jednak płyta ma zintegrowaną z Chipsetem kartę graficzną i to do 8MB (pobiera pamięć z RAM ) ,bo nie posiada wlutowanych kości pamięci na płycie na płycie ,no jestem coraz bardziej
Płyta trafiła do mnie dzisiaj ,po "depaczkingu" i sprawdzeniu tak ona jak i procesor okazały się w 100% sprawne .Płyta i procesor w bardzo dobrym stanie (jak nówka ) .
Parę słów o płycie : Jest to ASUS P5S-B /AT ,choć ma gniazda zasilania tak ATX jak i AT ,jest to "uboga krewna" bardziej "wypasionych" innych wersji jak to wynika z danych producenta ,no nie posiada własnej pamięci dla karty graficznej (chyba też jej samej też ),nie ma też zintegrowanej karty dźwiękowej i paru innych "dupereli" ,ale jest i tak wspaniała .
Ale ... jest "za nowa" dla procesora AMD k5 P90 ,nie można ustawić na niej szyny niższej niż 66MHz (przynajmniej mi się nie udało ,jeżeli ktoś ma pomysł proszę o poradę ) ,za to można ustawić szynę od 66MHz do 100MHz i mnożnik do 5.5x ,dlatego znajdę do niej inny procesor ,ten wybitnie nie pasuje do niej .
Na zdjęciach płyta na "stanowisku testowym" z 256MB (128+64+64MB) SDRAM i kartą graficzną na PCI ,jeszcze z procesorem AMD k5 P90 (tu widocznym jako AMD k5 P100 ) .
Co jeszcze ... manual jest bardzo łatwo dostępny na necie i w przejrzysty sposób opisuje całą konfigurację płyty z procesorami i pamięciami .
Jestem B.Zadowolony z w/w zakupu
EDIT:
Ło Jejku jednak płyta ma zintegrowaną z Chipsetem kartę graficzną i to do 8MB (pobiera pamięć z RAM ) ,bo nie posiada wlutowanych kości pamięci na płycie na płycie ,no jestem coraz bardziej
- Załączniki
-
- 101_0044.JPG (823.18 KiB) Przejrzano 12182 razy
-
- 101_0041.JPG (406.56 KiB) Przejrzano 12182 razy
Z racji tego, że jednego z naszych członków na tym serwerze obdarowałem moim radeonkiem R7 260X, to postanowiłem załatwić za ćwierć kosztów sobie inną, porównywalną kartę. I tak oto w moje łapki wpadła karta Sapphire Radeon HD 6790! Niestety nie udało mi się pokazać jej na filmie, ale pokażę ją tutaj :>
- Załączniki
-
- IMG_20200922_1851589712.jpg (205.52 KiB) Przejrzano 12173 razy
Strona: https://piteusz.ovh/
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
- Dariusz 64
Kolega "koto" -napisał :
"niekiedy dostrzegam, że w temacie Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż kilka rzeczy nie podchodzi jakoś mocno pod retro co za tym idzie zastanawiam się czy aby nie usunąć dwóch pierwszych słów i przemianować ten temat ogólnikowo pod to co się ostatnio kupiło/znalazło. Jest ktoś za taką zmianą?"
Pierwotnie temat był w Offtopic (tam go założyłem jako niezobowiązujący) , w tym dziale znalazł się po decyzji Admina ( z tym nie dyskutuję ) ,co do tego że pokazywane są podzespoły nie bardzo "Retro" ,to "Konia z rzędem " temu kto poda definicję co jest Retro
Dla mnie który pamięta czasy bez komputerów ,być może , a właściwie na pewno definicja Retro różni się od postrzegania młodego człowieka lat naście (dzieścia),ale czy to aż tak ważne , zresztą tych postów z teoretycznie "Nie Retro" na 258, w tym temacie można policzyć na palcach jednej ,no może dwóch rąk .Myślę że nie ma potrzeby zmieniać tytułu .Pokazujcie to co kupujecie (nawet nowe ), co może być zastosowane do Retro i Uważacie za Retro .
"niekiedy dostrzegam, że w temacie Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż kilka rzeczy nie podchodzi jakoś mocno pod retro co za tym idzie zastanawiam się czy aby nie usunąć dwóch pierwszych słów i przemianować ten temat ogólnikowo pod to co się ostatnio kupiło/znalazło. Jest ktoś za taką zmianą?"
Pierwotnie temat był w Offtopic (tam go założyłem jako niezobowiązujący) , w tym dziale znalazł się po decyzji Admina ( z tym nie dyskutuję ) ,co do tego że pokazywane są podzespoły nie bardzo "Retro" ,to "Konia z rzędem " temu kto poda definicję co jest Retro
Dla mnie który pamięta czasy bez komputerów ,być może , a właściwie na pewno definicja Retro różni się od postrzegania młodego człowieka lat naście (dzieścia),ale czy to aż tak ważne , zresztą tych postów z teoretycznie "Nie Retro" na 258, w tym temacie można policzyć na palcach jednej ,no może dwóch rąk .Myślę że nie ma potrzeby zmieniać tytułu .Pokazujcie to co kupujecie (nawet nowe ), co może być zastosowane do Retro i Uważacie za Retro .