Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Forum poświęcone wszelakim komputerom. PC, Atari, Amiga, Apple. Komputery stare jak i nowe. Unikatowe jak i bardziej powszechne.
Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 08 wrz 2020, 12:15

Chłop kupił sobie taki komputer > "Stary komputer Fujitsu Ergo Pro X Vintage Retro "
A to druga część "zmagań Chłopa z nim " :lol:
Jak powiedzieliśmy sobie w pierwszej części skonfigurowaliśmy BIOS ,ale i tu czekała niespodzianka :o ,w żadnej zakładce nie można było ustawić daty i godziny :? ,no nie znalazłem takiej opcji :oops: ,na razie zostawiono to na później .Zostało zamontować HDD i tu innowacyjność w/w firmy znowu dała znać o sobie .Dysk montuje się w pudełku :?: kartridżu :?: pod napędem CD (notabene napęd CD i FDD zamontowane w ramce stalowej łatwo wyjmowalnej :) ) ,musi być tam dyskowi ciepło i przytulnie :x ,HDD zostało zamontowane i niech się grzeje w "trumience" :oops: .Potem poszło już (prawie ;) ) standardowo ,uruchomienie + instalacja WIN98 ,co ciekawe komputer odmawiał "maniacko zainstalowania tak WIN ME ,jak I WIN 2000 (instalka nie startowała ,nie bo nie ).Win98 się zainstalował z wszystkimi sterownikami i ulepszeniami ,wtedy też ustawiono datę i godzinę .
Komputer złożono i zostanie przedstawiony w odpowiednim dziale .
Załączniki
100_9875.JPG
Pudełko ? Kartridż ? Na Dysk twardy ,musi mu w nim być ciepło i przytulnie .
100_9875.JPG (837.53 KiB) Przejrzano 3481 razy
100_9879.JPG
Ramka z napędami CD iFDD
100_9879.JPG (574.49 KiB) Przejrzano 3481 razy
100_9877.JPG
Widok na nietypową baterię BIOS
100_9877.JPG (398.11 KiB) Przejrzano 3481 razy

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: CycuPL » 21 wrz 2020, 17:57

Tymczasem u Cyca... kolejny problem z maszyną do Windowsa 95.
Tym razem niestety muszę uznać, że komputer ten najpewniej zakończył swoją pracę.

Po jednym z restartów systemu, BIOS zgłosił problem z pamięcią NVRAM (data invalid - NVRAM CLEARED), jednocześnie nie reagując na klawiaturę.
Po wykasowaniu ustawień CMOS (wyjęcie baterii - rzecz jasna sprawnej, po kilku chwilach ponowne jej włożenie), ustawieniu obecnej daty i zapisaniu ustawień, komputer przestaje dawać obraz i kontrolka zasilania zaczyna migać. Po ponownym włączeniu obraz się pojawia, napędy (dysk twardy, CD-ROM i FDD) są wykrywane, ale wszystko kończy się znów na problemie z NVRAM i brakiem reakcji na klawiaturę.
W związku z powyższym, na ten moment płytę główną niestety muszę uznać za niesprawną technicznie. Zostaje jeszcze kwestia oględzin płyty pod kątem uszkodzeń, ale ogółem się nastawiam już na to że lipa z tego będzie...

Co konkretnie mogło spowodować wyświetlanie się błędu - nie mam pojęcia, wszak BIOS był po aktualizacji i był wgrany w prawidłowej wersji. Mam jednak teorię, że przyczynić się do tego problemu mogła... któraś z kart sieciowych (obie marki 3Com, modele 3C900-Combo i 3C900B-Combo).
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 30 wrz 2020, 13:45

Kupił "Chłop" taką płytę z procesorem :
" ASUS P5S-B /AT ,choć ma gniazda zasilania tak ATX jak i AT ,jest to "uboga krewna" bardziej "wypasionych" innych wersji jak to wynika z danych producenta ,no nie posiada własnej pamięci dla karty graficznej ,nie ma też zintegrowanej karty dźwiękowej i paru innych "dupereli" ,ale jest i tak wspaniała :D .

No i "Chłop nie był by sobą jakby nie zaczął ulepszać :)
Na pierwszy "ogień" poszły pamięci i procesor .
Pamięć postanowiono powiększyć do maximum i to się okazało że z "kupki" SDRAM część pamięci (szczególnie 256 MB) nie są kompatybilne z w/w płytą (znamy ten ból :cry: ) ,osadzona na niej 3x128MB =384 MB ,uruchomiono także kartę graficzną (zintegrowaną) 8MB ,wyjście VGA to rząd pinów na płycie potrzebna jest tasiemka na śledziu z gniazdem VGA ,pamięć pobiera z RAM (sterowniki na stronie producenta ) .

Procesor : wybór padł na WINCHIP C6-200MHz ,Który był "osadzony" na innej płycie ,ale stwierdziłem że ta jest dla niego "za nowa" i wylądował tu ;) ,po ustawieniu przełączników zgłosił się bezproblemowo :D

"Chłop"postanowił drążyć dalej co jeszcze "oferuje" w/w płyta :?:
Okazuje się że posiada między innymi piny (w jednym zespole) do podłączenia 2 gniazd USB i myszki na PS2 ,jako że mysz na COM pracowała bez problemów postanowiono podłączyć USB ,za pomocą manuala odnaleziono właściwe piny i podłączono w/w 2 gniazda i aktywowano w BIOS USB ( przypominam że testowy WIN 98 był zainstalowany już na dysku ) , okazało się ze żadne sterowniki nie powodują uruchomienia USB , zaś producent nie ma ich na stronie :? :cry: ,postanowił "Chłop" poczytać na necie (co prawią bardziej "Światli i Uczeni" w tym temacie :) ) i wyczytał na jakimś obcojęzycznym Forum że sterowniki do USB tej płyty posiada Windows 98 :o :shock: ,jako że miał już zainstalowany w/w na płycie próbował zmusić go do ich zainstalowania -bez skutku ,nie pozostało nic innego jak format dysku i reinstalacja systemu i porty USB "ruszyły " :D ,"chłop nie był by sobą jak by ich nie sprawdził ,włożył pendrive i sterowniki te z WIN98 zamontowały go :shock: ,no to pomyślał czemu nie iść za ciosem :lol: podpiął myszkę USB > WIN zażyczył sobie płyty z instalką i zamontował myszkę USB która jest całkowicie funkcjonalna :D .

Na tę chwilę płyta jest montowana w obudowie ATX (no ma wygląd Retro) i jak zostanie ukończony w/w Build zapewne pochwalę się nim w odpowiednim temacie .
Zdjęcie poglądowe.

PS. Jak myślicie warto bawić się w podłączanie śledzia z PS2 (mogę już podpiąć myszkę na COM i USB) ,nie będzie to już totalne "rozwydrzenie" ,trzy rodzaje myszek do jednej płyty :?: :P
Załączniki
101_0059.JPG
101_0059.JPG (671.96 KiB) Przejrzano 3371 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 21 paź 2020, 18:54

No i Chłop kupił sobie taki zestaw ,to ten pod laptopami : https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... &start=260

Po depaczkingu (no chyba tak się to pisze :lol: ) wyjął fantastycznie brudne elementy tego zestawu (na zdjęciach poniżej ) przynajmniej nie śmierdziały :) . Zaczął od czyszczenia ,po wstępnym ,a potem szczegółowym czyszczeniu okazało się płyta to A Trend ATC-7100M - Socket370 z okablowaniem ,Procesor Celeron 400MHz ,zasilacz AT 200W ,karta graficzna S3Trio 4MB AGP ,zabudowa kieszeni dla dysku IDE (przyda się bo kilka kieszeni mam ) ,stacja dyskietek FDD 3,5" .Taki stan jest na tę chwilę .Testy nastąpią ,tak więc i CD nastąpi ...
Załączniki
101_0099.JPG
101_0099.JPG (596.75 KiB) Przejrzano 3241 razy
101_0096.JPG
101_0096.JPG (597.06 KiB) Przejrzano 3241 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 24 paź 2020, 21:45

Tak więc po doczyszczeniu płyty A-Trend ATC-7100M ,zasilacza ,stacji dyskietek i okablowania ,nadszedł czas na testy .Na początek zabrał się Chłop za zasilacz (AT 200W) ,po obciążeniu wyjść +5V i +12V ,załączono go i nic nie wybuchło :) ,zaś pomiar (miernikiem) wykazał że wszystkie napięcia mieszczą się w normie .Nadszedł czas na płytę główną z procesorem ,obsadziłem wszystkie sloty pamięci (128MB+128MB+64MB) ,co dało w sumie 320MB pamięci SD RAM ,procesor(Celeron 400 MHz) i chłodzenie zostało oryginalne ,karta graficzna też (S3Trio 4MB AGP) , wszystkie elementy zestawu podłączono na "stanowisku testowym" ,podłączono oczywiście też monitor i klawiaturę .Po załączeniu zasilacza płyta uruchomiła się i pokazała ekran startowy ,konfiguracja BIOS przebiegła bez problemów :) .Tak więc oprócz "porządnego" wyczyszczenia zestaw nie wymagał żadnych napraw (no dobra wymieniłem bateryjkę podtrzymującą BIOS ;) ), wygląda na sprawny :!: :D ,oczywiście wymaga testowego zainstalowania WIN 98 i to też zostanie zrobione ,wtedy w/w płyta zostanie zaprezentowana w odpowiednim temacie .Reasumując nie zawsze to co na aukcji wygląda jak złom i to "wytarzany w błocie" ,jest nim w istocie (o rymło mi się :lol: ) ,tak więc za 50zł z wysyłką udało się "wyhaczyć" taki oto zestaw ( a stacja dyskietek jest też sprawna ). Warto niekiedy "zapolować" i zaryzykować :) .
Załączniki
101_0125.JPG
101_0125.JPG (263.9 KiB) Przejrzano 3209 razy
101_0133.JPG
101_0133.JPG (593.86 KiB) Przejrzano 3209 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 26 gru 2020, 22:49

Motto.
"Patrz Lucynka zmartwychwstałem"
(Legendy Polskie Allegro -Twardowsky 2.0).

Po ponad 2 miesiącach (beznadziejnej orki) w pracy (7 dni w tygodniu :cry: ) nareszcie mam trochę czasu by zająć się nowym Buildem :)
Pamiętacie a może i nie że Chłop kupił taką oto mini obudowę z zasilaczem ,(notabene Piteusz obśmiał ją że będzie służyć do budowy magnetowidu -Chłop taki rzeczy pamięta :lol: ),tu na zdjęciach 1-2 .
Chłop znalazł też płytę socket462, z procesorem Athlon 1700+ i 512MB RAM ,tu na zdjęciach 3 -4 , HDD minimum 80 GB ,powiecie no i co w tym nadzwyczajnego ? Otóż umyśliłem sobie że stworzę mini komputerek z systemami WIN 95>WIN 98 > WIN XP + WIN UAE ,wszystko na jednym dysku :o
Teraz pytanie ,czy zostać przy 3 systemach Windows ,czy zostawić WIN 98 > WIN XP ? Może jeszcze jakiś system by się nadał , i jak stworzyć ładne i funkcjonalne Boot Menu ? Co myślicie na ten temat .Wszelkie sugestie wezmę pod uwagę .
Załączniki
1.png
1.png (559.53 KiB) Przejrzano 2869 razy
2.png
2.png (880.27 KiB) Przejrzano 2869 razy
100_6669.JPG
100_6669.JPG (830.74 KiB) Przejrzano 2869 razy
100_6674.JPG
100_6674.JPG (887.55 KiB) Przejrzano 2869 razy

Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Posty: 771
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Piteusz » 30 gru 2020, 20:55

Dzień dobry!

Prawie nowy rok! Dlatego od razu z zamachu powiem wam - Szczęśliwego Nowego Roku!

Stwierdziłem, że pora siebie doedukować i przestać liczyć na drapane cały czas. Nie mogę zostawić tak rozwalonego odcinka o K6-2 500. Nie przystoi to takiemu kanałowi robić odcinków na odpier^ol. Biorę sprawę w swoje ręce.

Wziąłem instrukcję od A-Trend KTC-5200 (płyta główna, która jest w komputerze z K6-2) i dokładnie ją przewertowałem. Sprawdziłem wszystkie dip-switche oraz wszystkie zworki - jest dobrze podłączone. Było ustawione odpowiednie napięcie, odpowiedni mnożnik (5x) i szyna (100Mhz). Sprawdzałem również prędkość szyny PCI, ale nie mogłem znaleźć informacji. Załóżmy, że jest ustawione poprawnie na 33MHz, jak rzecze instrukcja.

Lecz płyta główna jak i system są tragicznie niestabilne po instalacji ME. System potrafił wywalić 4 błędy krytyczne w ciągu pięciu minut. Gdy chciałem po raz pierwszy nagrać to, że udało mi się komputer ustabilizować - zamiast systemu ukazał mi się śliczny bluescreen. Dodatkowo często i gęsto komputer nie może odnaleźć karty graficznej na AGP podczas startu.

Sprawdziłem memtestem pamięć - 0 błędów. Obecnie wymieniłem dysk na inny oraz kartę graficzną (czasami też jej nie wykrywa - ale jak docisnąłem to nagle wykryło. Nie wiem, czy to przypadek, czy serio coś się wyrabia port AGP). Jednakże wydaje mi się, że powodem wszystkich problemów jest... Procesor.

Spośród trzech K6-2 wybrałem wersję 500MHz - i to był mój błąd. Po sprawdzeniu wielu źródeł, niestety nigdzie w oficjalnych dokumentach nie ma podanego tego procesora jako wspieranego. Co dodatkowo dokładnie pokazuje sama płyta główna podczas postu - K6-2 400MHz. Nie ma 500, jest 400. Więc już coś jest nie tak. Inne programy odczytują nazwę 500 po konfiguracji szyny oraz mnożnika (możliwe, że też napięcia), nie po tym, co płyta główna mówi.

Dodatkowo inne źródła w internecie mówią, że płyta główna źle współpracuje z prockami K6-2 powyżej 300. Przykładowe dwa źródła:
1. https://www.anandtech.com/show/120
Stability was a bit flaky on the ATC-5200, the reliability testing proved to be fairly successful on the motherboard however there were simple too many crashes present during the K6-2 333 testing for the board to be considered a rock-solid alternative to the competition. Going along with the stability, the performance of the board was a bit low in comparison to your standard AT Super7 motherboards
2. https://twojepc.pl/boardArchPytanie2002_23329.html
Chodzi o to, ze karty AGP zle chodza na tym chipsecie.
Na roznych plytach testowalem swego czasu zarowno VooDoo 3000, TNT/2 i ATI Rage Pro - i kazda wywala sie na grach w DirectX.
Oczywiscie ze przelaczalem na AGP1 a w sterownikach VIA tez ustawialem AGP na "normal" (a nie Turbo). I nadal mialem niestabilnosci - np. 10 minut grania w gierke i wywałka do Windows. 3D Mark tez czasami przechodzi caly, czasami wywala sie do Windy... To nie jest sprawa jednej plyty i jednej karty. Sprawdzalem na plycie AOpen oraz LuckyStar oraz kartach Diamond Viper V700 TNT2, Voodoo 3 3000 i ATI Rage Pro. Tylko na Riva 128 wszystko dzialalo OK - ale na tym to sie juz nic nie da zrobic, obejrzec filmu czy pograc w cokolwiek.
Moze ma ktos jakies pomysly ?
Zamówiłem sobie Pentium 133 pod Socket 7. Zobaczymy, czy ten procesor po założeniu go na płytę główną - coś nam ciekawego powie. Poszukam jeszcze na allegro AMD K6-2 w wersji 300MHz. Zależy mi, by ruszył ten komputer. Podoba mi się jego odmienność od współczesnych standardów. Serio go polubiłem :mrgreen:

Szybki Update:
Niestety instalacja W98 się wywaliła pod sam koniec i komputer bez wyraźnej przyczyny nie chce wstać. Coś tu jest nie tak. Załączam resztę zdjęć błędów podczas zabawy tym komputerem po filmiku. (Ostatnie zdjęcie jest sprzed paru minut podczas instalacji W98)
Załączniki
S__2195464.jpg
S__2195464.jpg (221.89 KiB) Przejrzano 2840 razy
S__2195463.jpg
S__2195463.jpg (495.62 KiB) Przejrzano 2840 razy
S__2195462.jpg
S__2195462.jpg (290.58 KiB) Przejrzano 2840 razy
S__2195461.jpg
S__2195461.jpg (314.87 KiB) Przejrzano 2840 razy
S__2195460.jpg
S__2195460.jpg (311.48 KiB) Przejrzano 2840 razy
S__2195458.jpg
S__2195458.jpg (271.28 KiB) Przejrzano 2840 razy

Erwto
Posty: 55
Rejestracja: 09 kwie 2018, 19:46

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Erwto » 31 gru 2020, 10:30

Piteusz spróbowałbym przeflashować BIOS.

Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Posty: 771
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Piteusz » 31 gru 2020, 11:05

Erwto pisze:
31 gru 2020, 10:30
Piteusz spróbowałbym przeflashować BIOS.
Spróbuję tak zrobić. Muszę jednak odnaleźć jakiś bootowalny stary BIOS flasher, gdyż niestety obecnie nie jestem już w stanie żadnego systemu uruchomić. A jak już się uruchamia, to się crashuje po 5ciu minutach - mogę w taki sposób doprowadzić do zbrickowania tej płyty, a tego troszkę nie chcę.

Bios udało mi się odnaleźć, podobno dodaje obsługę K6-2, więc może to też być to. Nie wiem, czy na pewno rozwiąże wszystkie problemy, ale jestem dobrej myśli.

Jeżeli nie, to kupilem sobie tego Pentium 133 oraz ATI Rage II+DVD (taka nazwa jest tej karty, serio) i zrobię sobie fajny setup na rok 1996 :3.

Aczkolwiek pytanie, czy to też wyjdzie. Czy SD-Ram jest w stanie pracować na częstotliwości 66MHz? Ale patrząc na wikipedię:
PC100 is a standard for internal removable computer random access memory, defined by the JEDEC. PC100 refers to Synchronous DRAM operating at a clock frequency of 100 MHz, on a 64-bit-wide bus, at a voltage of 3.3 V. PC100 is available in 168-pin DIMM and 144-pin SO-DIMM form factors. PC100 is backward compatible with PC66 and was superseded by the PC133 standard.
To chyba będzie zatem spokojnie działać.

Update po dwóch godzinach prób aktualizacji biosu

Niestety nie pykło. Pobrałem Flasher Awarda - skoro płyta ma Award Bios, to chyba dobrze jest skorzystać z dedykowanego programu do tego. Z jakiegoś powodu jednak ten program nie jest w stanie przyjąć jakiegokolwiek biosu twierdząc, że nie zgadza się "part number". Nie mam niestety narzędzi do flashowania biosu bezpośrednio, więc chyba trzeba będzie sobie odpuścić. Coś jest nie tak w tej płycie. Ale nie wiem co. Po podłączeniu karty graficznej na PCI Cirrus Logic CL-GD5434 - komputer startuje za każdym razem. Więc chyba pozostaje jedynie zrobić z tego maszynę z Pentium 133 i poszukać na allegro K6-2 300 oraz jakiejś karty ATI Rage (te są najtańsze) na AGP.

Update ponownie

Udało mi się w miarę przystępnej cenie odnaleźć K6-2 300 oraz eksperymentalnie ATI Rage PRO z 8MB na standardzie AGP. Nie jest to szczyt techniki, ale nie będzie aż tak niszczyć tej biednej płyty :D. No i cena nie była aż taka ogromna o dziwo.
Załączniki
S__2195468.jpg
S__2195468.jpg (188.7 KiB) Przejrzano 2815 razy
S__2195467.jpg
S__2195467.jpg (254.55 KiB) Przejrzano 2815 razy
S__2195465.jpg
S__2195465.jpg (315.41 KiB) Przejrzano 2815 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 01 sty 2021, 12:46

Nie mogę potwierdzić twoich kłopotów z instalacją i "zwiechami" systemów na "bliźniaczce" w/w płyty ATC 5200 którą posiadam ,tak z AMD K6-2/500,jak i z AMD K6-2/400 ,a nawet AMD K6-2/300 ,po prostu u mnie nie występują
,nawet po zainstalowaniu dodatków i sterowników .Potwierdzam brak działania gier Quake i Quake 2 , nie jestem graczem i większość testów płyt i komputerów testuję testami "syntetycznymi" ,jeżeli je przechodzą ,komputer jest sprawny .

Zakup AMD K6-2 /300 bez "konsultacji" ze mną ,był co najmniej pochopny .Posiadam takowy i po sprawdzeniu u mnie w w/w konfiguracji tak na szynie 100MHz jak i 66MHz nie wniósł nic nowego (lepszego) w działanie tej płyty,no może Ty będziesz miał więcej szczęścia.
Jestem na etapie testowania płyty FIC VA-503+ , z AMD K6-2/500 ( płyta jak poprzednia w BIOS rozpoznaje go jako 400 ) +256MB RAM + NVIDIA GeForce2 MX 400 , Radeon700 wydaje się być pomyłką w tych realiach .
Jak na razie WIN 98 + sterowniki karty graficznej + DX9 + SP2.02 PL zainstalowały się "gładko i bezproblemowo" ,system nie wykazuje żadnych nieprawidłowości i chęci do "wywracania się" ,jest po prostu stabilny .
Doom ,Doom2,Quake 1( nawet w rozdziałce 800x600) działają normalnie :) (są grywalne) tak w trybie AGPx1 jak i AGPx2 .

Teraz najlepsze w/w płyta ma ten sam chipset co ATC5200 :?: i dlaczego jest inaczej (tu Działa a na tamtej nie :? ) .
Tak więc sumując Retro jest dziwne i ma swoje fochy .

Tematu "Dziwnego kompa AMD K6 " nie kończymy , płytę VA503+ jeszcze potestuję ,dogadamy z Piteuszem czy dalej używamy K6-500 czy może damy K6-400 ,potem podmienimy płyty (no odeślesz tą co masz, otrzymasz tą VA-503+), o ile poradzisz sobie z wymianą płyty w obudowie :lol:

ODPOWIEDZ