Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Forum poświęcone wszelakim komputerom. PC, Atari, Amiga, Apple. Komputery stare jak i nowe. Unikatowe jak i bardziej powszechne.
Damian
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2021, 14:39

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Damian » 14 sty 2021, 18:43

Sorry - płyta to Clayton CVAT217. Chipset i815, AGP 4x. Sterownik 6.3.0.1007

Sterowniki do karty to 45.23 i 93.71

Zasilacz ma 90w na liniach 3.3 i 5V. Z innym komputerem z GTX 660 i Q9400 po oc radził sobie bez problemu. Podłączałem także zasilacz co był w zestawie - na nim to samo.

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 15 sty 2021, 13:17

Damian pisze:
14 sty 2021, 18:43
Sorry - płyta to Clayton CVAT217. Chipset i815, AGP 4x. Sterownik 6.3.0.1007

Sterowniki do karty to 45.23 i 93.71

Zasilacz ma 90w na liniach 3.3 i 5V. Z innym komputerem z GTX 660 i Q9400 po oc radził sobie bez problemu. Podłączałem także zasilacz co był w zestawie - na nim to samo.
No i teraz przejaśniło się :) .Płyta ogólnie miała bardzo słabą opinię wśród użytkowników (oględnie mówiąc) ,często padał ona niej AGP i stąd mogą być takie objawy .Proponował bym sprawdzić jeszcze podane w linku sterowniki do karty graficznej ,sprawdzenie ustawienia pamięci w BIOS (na Default) przyjmuję że pamięć jest 133MHz i pracuje w trybie synchronicznym z procesorem . Jeżeli nic się nie zmieni proponuję zamienić kartę graficzną z AGP na kartę PCI ,zainstalować sterowniki i sprawdzić czy się poprawiło ;) .Sterowniki do chipsetu trochę nie z epoki może warto spróbować by było jakiś wcześniejszych ja np. używam do płyt Intela (Retro sockety ) ,tych ( 4.00.1013) :?: .

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 23 sty 2021, 10:30

No i Chłop nie może żyć jak nie ma kłopotu :lol: ,to kupił sobie tę płytę : DTK z procesorem AMD 80286 16MHz i 1 MB RAM
viewtopic.php?f=11&t=141&start=290
Paczka dotarła i została zdepaczkingowana :lol: i ukazała się ONA :) ,była czyściutka i nie śmierdziała ,została pobieżnie przeglądnięta i nie stwierdzono jakichkolwiek uszkodzeń .
Została umieszczona na stanowisku próbnym ,podłączone do niej : zasilacz + karta grafiki i oczywiście peryferia : klawiatura ,monitor .
Załączono zasilacz i płyta uruchomiła się zliczając jak napisano w aukcji 1MB RAM ,Chłop postanowił zajrzeć do BIOS
i tu czekała go niespodzianka , wszystko było niby poprawnie ale wszystko obywało się jakby w zwolnionym tempie (no slideshow) , po odłączeniu zasilania i zdjęciu peryferiów postanowiono obejrzeć dokładnie płytę i zauważono że jeden z układów BIOS włożony w podstawkę wygląda jak by jedna nóżka nie była w nią włożona ,po wyjęciu w/w scalaka okazało się że tak było ,nóżkę wyprostowano i scalak umieszczono na miejscu , płytę ponownie załączono i efekt slideshow zniknął :D
Ustawiono parametry BIOS i okazało się że najprawdopodobniej posiada pamięć ustawień (EPROM) ,albowiem po wyłączeniu w/w ustawienia nie "ulotniły się" ,a jedynym efektem braku baterii było to nie zliczanie czasu (rzeczywistego ) przez zegar .
Chłop postanowił podpiąć kartę IO z pinami do IDE ,FDD i innymi gniazdami + podpiąć stację FDD i sprawdzić czy można wpisać DOS .
Próba nie powiodła się wyświetlił się komunikat " Memory Parity Error" ( o tym Sprzedający nie napisał ) :? , co Chłopa :o :shock: (pamiętamy że wciąż mamy podstawowy 1 MB w kościach DIMM
Jako że mam od groma układów pamięci DIMM postanowiłem wymienić w/w pamięci na Sprawdzone i sprawne z "kuferka" po wymianie powtórzono procedurę i ... to samo :( . Chłop "kombinując" dalej postanowił wyjąć pamięci DIMM i włożyć pamięci SIMM (4x1MB) ,co uczynił i ... Nic Się nie zmieniło pieruński komunikat dalej się wyświetlał :cry: .Chłop postanowił (nie mając już pomysłu i pomału dochodząc do wniosku że płyta jest "uwalona") jeszcze raz przejrzeć ustawienia BIOS i znalazł jedną ciekawą funkcję "Dram Wait State" było ustawione None Wait State ,postanowił przestawić na One Wait State ,zapamiętano ustawienia i po ponownym uruchomieniu w/w komunikat znikł ,stacja FDD wczytała dyskietkę z DOS i wyświetliła odpowiedni prompt gotowości .Dalej poszło "gładko" , zamontowano pamięci DIMM (1MB) + SIMM (4x1MB) =5MB płyta bez problemów zliczyła pamięć i procedura uruchomienia się DOS z dyskietki przeszła bez problemu .
Zostało podłączyć HDD i zainstalować DOS + WIN 3.1 na dysku twardym ,ale o tym potem ,czyli CDN ...
Załączniki
1.JPG
Płyta główna + osprzęt na "stanowisku testowym"
1.JPG (827.81 KiB) Przejrzano 2563 razy
2.JPG
Strona tytułowa BIOS
2.JPG (391.27 KiB) Przejrzano 2563 razy
3.JPG
Funkcja w BIOS ,punkt 2 którą należało zmienić żeby pamięci "nie wariowały"
3.JPG (313.87 KiB) Przejrzano 2563 razy
4.JPG
Wpisuje się DOS z dyskietki
4.JPG (347.33 KiB) Przejrzano 2563 razy
5.JPG
Katalogi na dyskietce DOS
5.JPG (379.84 KiB) Przejrzano 2563 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 25 sty 2021, 00:29

CD . Testów - DTK z procesorem AMD 80286 16MHz i 5 MB RAM -Szczęśliwy :D

Podłączono dysk HD (a jakże by inaczej , z epoki WD 42MB /ATA :) ) ,zainstalowano :DOS 6.22 + NC + WIN 3.1 (a jakże z dyskietek :) ) .Instalacja odbyła się bezproblemowo i gładko ,na tym skończono test tej płyty i uznano Ją z sprawną , na zdjęciach poniżej kila danych technicznych i "widoczek na WIN 3.1 , ale "Chłop nie spocznie na laurach " ma jeszcze w planach ,na najbliższe dni, jeszcze kilka płyt głównych do sprawdzenia . Tak więc ... "Saga trwa" :lol:
Załączniki
101_0224.JPG
101_0224.JPG (301.59 KiB) Przejrzano 2523 razy
101_0226.JPG
101_0226.JPG (373.26 KiB) Przejrzano 2523 razy
101_0231.JPG
101_0231.JPG (523.9 KiB) Przejrzano 2523 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 12 mar 2021, 10:21

No i Chłop kupił se komputer :) A obiecywał sobie i tłumaczył ,po co to i tak nie masz za bardzo gdzie ich stawiać :lol: ,ale za zł 13 (za tyle WYLICYTOWAŁ ,nie jego wina że nikt inny nie licytował . :) ) ,nie mógł się opanować ;)
Komputer dotarł w całości ( był opakowany "pancernie" ,Brawo Sprzedawca) .Po depaczkingu i spojrzeniu Chłop był "zdegustowany" ,komp był czyściutki -nie śmierdział i po podłączeniu uruchomił się bez problemów (Sprzedający zadbał nawet o zainstalowanie "nowiutkiego" systemu WIN XP HOME ,zgodnie z nalepką na obudowie) .Ale Chłop nie był by sobą "Chłop żywemu nie przepuści :lol: i coś musiał znaleźć ;) .Procesor był nie Pentium 4 /2,4 GHz ,a ... Celeron 2,4GHz ,ale przeszedł nad tym do porządku dziennego (Cena :) .Taki cebula :lol: :lol: :lol: ) .No to teraz na poważnie komp zostanie doposażony w 1GB RAM,otrzyma też większy i szybszy HDD (40GB to malizna :lol: ) i zostanie zaprezentowany w odpowiednim temacie .
Zdjęcia na razie z aukcji ,jeszcze nic w nim nie zmieniałem .
Konfiguracja pierwotna :
Pentium 2.4 GHz
Ram 768 MB DDR 400 MHz
Dysk 40 GB
Grafika Radeon 9200 128MB AGPx8
Windows XP Home.
Załączniki
1.png
1.png (568.14 KiB) Przejrzano 2262 razy
2.png
2.png (577.64 KiB) Przejrzano 2262 razy
5.png
5.png (1.01 MiB) Przejrzano 2262 razy

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: CycuPL » 07 kwie 2021, 17:56

Tymczasem u Cyca... raport z uruchomienia komputera z procesorem AMD K6-2.

Jak wspominałem całkiem niedawno na forum, jakiś czas temu uruchomiłem kolejny stary komputer. Konfiguracja sprzętowa w momencie złożenia po raz pierwszy wyglądała w taki oto sposób:
Płyta główna - DFI K6BV3+;
Chipset płyty - VIA Apollo MVP3;
Procesor - AMD K6-2/450ADK;
RAM - 128 MB SDRAM PC133;
Karta graficzna - Diamond Viper V770 (nVidia Riva TNT2) 32 MB;
Karta dźwiękowa - C-Media CMI8738;
Dysk twardy - Samsung 6,4 GB (SV0643A);
Zasilacz - ATX Delta 450W;
Napęd CD-RW Samsung + stacja dyskietek 3,5";
Kontroler USB na PCI;
System - Windows 98 SE PL.
Oczywiście zgodnie z wytycznymi producenta w instrukcji płyty - najpierw zainstalowano system i sterowniki sprzętowe (w praktyce wszystkie z pakietu VIA 4in1), a dopiero potem domontowano karty rozszerzeń (w momencie instalacji systemu była tylko karta graficzna) i sterowniki do nich.

Także w skrócie, coby nie przedłużać - co się działo i dlaczego:
1. Po instalacji sterownika graficznego system przestał się ładować - okazało się, że instalowane sterowniki graficzne były... za nowe do konfiguracji.
2. Jak już udało się wgrać starszy sterownik graficzny i system zaczął się ładować normalnie, doszedł drugi problem - brak funkcji "Nowy..." w menu kontekstowym. Coś zrobiło burdel w rejestrze i to dość konkretny, wszak "hotfix" (plik .reg dodający brakującą funkcję) znaleziony w internecie nie pomógł.

Ostatecznie system zainstalowano na nowo, tym razem jednak z zainstalowanymi tylko podstawowymi sterownikami sprzętu (IRQ Routing Miniport + AGP). Wymieniono również kartę dźwiękową na Creative SB Live! (CT4830) i dysk twardy na Samsunga 20 GB.
Jeśli chodzi natomiast o grafikę - zainstalowano sterowniki nVidia Detonator 6.26.

Ale żeby nie było zbyt łatwo, po instalacji systemu i modernizacji sprzętowej też ujawniły się dwa problemy:
1. Spontaniczne, losowe zawieszenia systemu (na koniec instalacji sterowników dźwiękowych, na logo EAX przy uruchamianiu systemu i w menu głównym Quake'a II) - po usunięciu w trybie awaryjnym dodatków do karty dźwiękowej (zostały tylko sterowniki) zawieszenia zniknęły.
2. BSOD przy próbie zamknięcia systemu + ScanDisk mający pretensje o stan powierzchni jednej z partycji - po sprawdzeniu dysku w MHDD wyszło na jaw, że dysk Samsunga jest nie teges (S.M.A.R.T.: zarejestrowane kilkanaście błędów wynikających z próby zapisu danych poza ścieżką zapisu), w związku z czym dane zostały sklonowane na sprawny dysk (Seagate 32* GB).
* - normalnie ma 40 GB, lecz z powodu limitu pojemności w BIOS-ie pojemność została zredukowana.

Obecnie komputer działa bez problemów. Przynajmniej na razie...
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
koto
Posty: 112
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: koto » 07 kwie 2021, 21:59

Dariusz 64 pisze:
12 mar 2021, 10:21
Konfiguracja pierwotna :
Pentium 2.4 GHz
Ram 768 MB DDR 400 MHz
Dysk 40 GB
Grafika Radeon 9200 128MB AGPx8
Windows XP Home.
o rety, to jest podobne do tego co używałem przez jakieś 10 lat. GPU się zgadza, Pentiuma miałem na 3.0GHz, 1.5GB RAM i dysk 80GB ale w sumie to niemalże identyczna konfiguracja.

sofix111
Posty: 54
Rejestracja: 07 sty 2021, 22:10

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: sofix111 » 08 kwie 2021, 01:19

koto pisze:
07 kwie 2021, 21:59
Dariusz 64 pisze:
12 mar 2021, 10:21
Konfiguracja pierwotna :
Pentium 2.4 GHz
Ram 768 MB DDR 400 MHz
Dysk 40 GB
Grafika Radeon 9200 128MB AGPx8
Windows XP Home.
o rety, to jest podobne do tego co używałem przez jakieś 10 lat. GPU się zgadza, Pentiuma miałem na 3.0GHz, 1.5GB RAM i dysk 80GB ale w sumie to niemalże identyczna konfiguracja.
Udało mi się posklejać konfiga moich małych marzeń z tamtych czasów czyli "
P4 3,6
2GB DDR
120GB HDD
tylko moja 7600 Gs szwankuje i zastąpiłem ją 9600XT ale stanowi wąskie gardło:/

Awatar użytkownika
xp234
Posty: 360
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: xp234 » 12 kwie 2021, 08:31

Przedwczoraj mój Evo N610c zakończył karierę, padły sloty ram'u. Sprawdziłem wszystkie pamięci jakie miałem (2x512mb i 256mb, wszystkie ddr 333mhz) i na żadnej nie startuje, wziąłem dysk z niego do Evo N400c bo jest minimalnie szybszy (60gb 4200rpm 8mb cache, a poprzednio tam był 4200rpm z 2mb cache) i trochę większy, XP SP3 po kilku przeróbkach na tym P3 działa nawet sprawniej niż 2k o dziwo.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 26 kwie 2021, 13:49

Tak Chłop tym razem kupił takie oto karty graficzne
Kartę grafiki Cirrus Logic CL543XPCI rev. 4.0
Kartę grafiki Jaton TVGA9685 (Trident ProVidia9685)
(pokazane w tym temacie : viewtopic.php?f=11&t=141&start=340 )

Karty dotarły dzisiaj .
Po depaczkingu :P ,nastąpił przegląd w/w kart i oczyszczenie ich (specjalnym cleanerem do elektroniki) .Dlaczego to piszę ... Zawsze (pamiętajcie -ZAWSZE :!: ) przeglądamy części ,Komputer ,zakupiony "z drugiej ręki" zanim podłączymy go do sprawdzenia . W tym przypadku zapobiegło to (być może) uszkodzeniu karty Cirrus Logic :) .
O ile karcie Trident wystarczyło wyczyszczenie i "gładko" się uruchomiła,o tyle przegląd karty Cirrus Logic pokazał że układ w podstawce (nazwę go BIOS) był zamontowany "odwrotnie" ,o 180 stopni :!: :? .Po przemontowaniu go zgodnie z znacznikami karta uruchomiła się bez problemów ,przyjmując sterowniki i pokazał 1 MB pamięci ,jako że miała "na pokładzie" 8 wolnych podstawek DIP zamontowano kompatybilne pamięci i karta posiada teraz 2MB :D .
Karty przedstawię w odpowiednim temacie .
Załączniki
101_0528.JPG
Karta Trident
101_0528.JPG (394.61 KiB) Przejrzano 1855 razy
101_0517.JPG
Karta Cirrus Logic -tu z prawidłowo zamontowanym układem "BIOS" w podstawce i 2 MB RAM
101_0517.JPG (772.95 KiB) Przejrzano 1855 razy

ODPOWIEDZ