Problem z komputerem - nie uruchamia się

Forum poświęcone wszelakim komputerom. PC, Atari, Amiga, Apple. Komputery stare jak i nowe. Unikatowe jak i bardziej powszechne.
Awatar użytkownika
Farmiro
Posty: 48
Rejestracja: 08 lut 2021, 11:17
Lokalizacja: Gdzieś nie wiadomo gdzie

Problem z komputerem - nie uruchamia się

Post autor: Farmiro » 24 mar 2021, 15:42

Witam ! :)
Mam problem z takim oto komputerem :
Intel i3 6100
Ddr4 Balistix 4 gb
MSI B150M PRO-VD

Komputer znaleziony w śmieciach.
Nie działa. :oops:
Próbowałem podłączać włącznik do każdego pinu na płycie. Bez rezultatu.
Jeśli się coś da zaradzić to będze próbował coś zrobić jeśli nie to do serwisu bo gratka niezła ze śmietnika . :D
Ostatnio zmieniony 24 paź 2021, 20:25 przez Farmiro, łącznie zmieniany 1 raz.
komputery:
P3 550 Mhz slot 1 + Asus P2B 256 MB ram Geforce 2
Celeron MMX Socket 370 + soltek? + Riva Tnt 64 Mb
Pentium 133 Mhz : Coming Soon ;)
Płyty pod 462 , coolery , Amd K6 i wiele innych... :)

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Problem z komputerem - nie uruchamia się

Post autor: CycuPL » 24 mar 2021, 19:48

W kuklach się przewraca - wyrzucić PC z Intel Core 6-gen.

Wracając natomiast do tematu - opis prawdę pisząc za wiele tutaj nie mówi. Po zapoznaniu się z nim w zasadzie można wywnioskować, że skoro komputer nie działa, padnięty jest prawdopodobnie zasilacz - nie zaszkodziłoby spróbować uruchomić komputer na innym zasilaczu.
Warto by też zerknąć, czy części nie mają śladów uszkodzeń. Może być też padnięty procesor.

Swoją drogą zastanawia mnie, po co podłączałeś włącznik do każdego pinu na płycie - wystarczy go podłączyć do pinów 6/8 na konektorze JFP1 (konektor JFP2 jest dla głośniczka) ;-).
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Farmiro
Posty: 48
Rejestracja: 08 lut 2021, 11:17
Lokalizacja: Gdzieś nie wiadomo gdzie

Re: Problem z komputerem - nie uruchamia się

Post autor: Farmiro » 25 mar 2021, 16:40

CycuPL pisze:
24 mar 2021, 19:48
W kuklach się przewraca - wyrzucić PC z Intel Core 6-gen.

Wracając natomiast do tematu - opis prawdę pisząc za wiele tutaj nie mówi. Po zapoznaniu się z nim w zasadzie można wywnioskować, że skoro komputer nie działa, padnięty jest prawdopodobnie zasilacz - nie zaszkodziłoby spróbować uruchomić komputer na innym zasilaczu.
Warto by też zerknąć, czy części nie mają śladów uszkodzeń. Może być też padnięty procesor.

Swoją drogą zastanawia mnie, po co podłączałeś włącznik do każdego pinu na płycie - wystarczy go podłączyć do pinów 6/8 na konektorze JFP1 (konektor JFP2 jest dla głośniczka) ;-).

zasilacz w tym komputerze jest sprawny płyta trup nie wiem jak to możliwe .
piso są ok.
procesor nie mam jak sprawdzić bo to maja jedyna płyta pod tego intela.
więc pomysły mi się skończyły
komputery:
P3 550 Mhz slot 1 + Asus P2B 256 MB ram Geforce 2
Celeron MMX Socket 370 + soltek? + Riva Tnt 64 Mb
Pentium 133 Mhz : Coming Soon ;)
Płyty pod 462 , coolery , Amd K6 i wiele innych... :)

Awatar użytkownika
Farmiro
Posty: 48
Rejestracja: 08 lut 2021, 11:17
Lokalizacja: Gdzieś nie wiadomo gdzie

Re: Problem z komputerem - nie uruchamia się

Post autor: Farmiro » 25 mar 2021, 16:42

CycuPL pisze:
24 mar 2021, 19:48
W kuklach się przewraca - wyrzucić PC z Intel Core 6-gen.

Wracając natomiast do tematu - opis prawdę pisząc za wiele tutaj nie mówi. Po zapoznaniu się z nim w zasadzie można wywnioskować, że skoro komputer nie działa, padnięty jest prawdopodobnie zasilacz - nie zaszkodziłoby spróbować uruchomić komputer na innym zasilaczu.
Warto by też zerknąć, czy części nie mają śladów uszkodzeń. Może być też padnięty procesor.

Swoją drogą zastanawia mnie, po co podłączałeś włącznik do każdego pinu na płycie - wystarczy go podłączyć do pinów 6/8 na konektorze JFP1 (konektor JFP2 jest dla głośniczka) ;-).
płytę oglądałem dokładnie i nie widać żadnych śladów które by się wydawały podejrzane wiec pomysłów już nie mam.
komputery:
P3 550 Mhz slot 1 + Asus P2B 256 MB ram Geforce 2
Celeron MMX Socket 370 + soltek? + Riva Tnt 64 Mb
Pentium 133 Mhz : Coming Soon ;)
Płyty pod 462 , coolery , Amd K6 i wiele innych... :)

Awatar użytkownika
BluRaf
Posty: 20
Rejestracja: 28 lip 2019, 20:21
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Problem z komputerem - nie uruchamia się

Post autor: BluRaf » 29 mar 2021, 00:02

Jeśli nie masz jakiejś karty POST pod ręką, to zostaje podmiana pojedynczych komponentów (np. uruchomienie procesora na innej płycie głównej) - podejrzewam, że z jakiegoś konkretnego powodu zestaw wylądował na śmietniku, przykładowo z powodu oberwania za dużym napięciem z zasilacza.
The Amiga-Haters Handbook
YouTube | GG: 6860269 | irc://irc.pirc.pl:6667/zlomformatyk

Awatar użytkownika
Farmiro
Posty: 48
Rejestracja: 08 lut 2021, 11:17
Lokalizacja: Gdzieś nie wiadomo gdzie

Re: Problem z komputerem - nie uruchamia się

Post autor: Farmiro » 29 mar 2021, 10:39

BluRaf pisze:
29 mar 2021, 00:02
Jeśli nie masz jakiejś karty POST pod ręką, to zostaje podmiana pojedynczych komponentów (np. uruchomienie procesora na innej płycie głównej) - podejrzewam, że z jakiegoś konkretnego powodu zestaw wylądował na śmietniku, przykładowo z powodu oberwania za dużym napięciem z zasilacza.
post kartę akkurat mam jak coś mi się uda to napiszę ;)
komputery:
P3 550 Mhz slot 1 + Asus P2B 256 MB ram Geforce 2
Celeron MMX Socket 370 + soltek? + Riva Tnt 64 Mb
Pentium 133 Mhz : Coming Soon ;)
Płyty pod 462 , coolery , Amd K6 i wiele innych... :)

Awatar użytkownika
Farmiro
Posty: 48
Rejestracja: 08 lut 2021, 11:17
Lokalizacja: Gdzieś nie wiadomo gdzie

Re: Problem z komputerem - nie uruchamia się

Post autor: Farmiro » 19 wrz 2021, 11:11

Farmiro pisze:
29 mar 2021, 10:39
BluRaf pisze:
29 mar 2021, 00:02
Jeśli nie masz jakiejś karty POST pod ręką, to zostaje podmiana pojedynczych komponentów (np. uruchomienie procesora na innej płycie głównej) - podejrzewam, że z jakiegoś konkretnego powodu zestaw wylądował na śmietniku, przykładowo z powodu oberwania za dużym napięciem z zasilacza.
post kartę akkurat mam jak coś mi się uda to napiszę ;)
płyta okazała się trupem ...
temat do zamknięcia
komputery:
P3 550 Mhz slot 1 + Asus P2B 256 MB ram Geforce 2
Celeron MMX Socket 370 + soltek? + Riva Tnt 64 Mb
Pentium 133 Mhz : Coming Soon ;)
Płyty pod 462 , coolery , Amd K6 i wiele innych... :)

ODPOWIEDZ