Witam!
Ja miałem coś o nazwie "Super Pegasus", wyglądało jak SNES, było Famiklonem, co ciekawe nie było to z bazaru, było kupione około 1993 roku, na Gwiazdkę.
Pamiętam jak nie było dźwięku(PAL B/G, 5,5MHz) i jako 10-latek....podłączyłem chincha od dźwięku do radia z PRL-u.
Wtedy było nawalanie....najlepsza gra Super Mario Bros, Contra(miałem kartridż "168 in 1", głupi dałem swojej polonistce z liceum dla wnuka, w maju będzie 20 lat jak to było), Dr.Mario, F1 Race, Pooyan, niezapomniane "kaczki", "kowboj", Tetris to był już oczywisty i różne odmiany Tanków.
Grałem dwa lata i konsola kaputt....ojciec kupił mi od "ruskich" konsolę Subor(pisane było cyrylicą), też zdechła, Terminatory....ogólnie masa śmiecia, blisko dekadę na tym grałem, w końcu w 2003 roku dostałem PC i na nim już nie grałem....wcale już nie grałem, potem był Xbox 360 ale to inna bajka.
Pamiętam psujące się TV z niemieckich śmietników, które w moich stronach masowo zwożono, problemy z synchronizacją pionową w czarno-białych, lampowych TV( ich układy odchylania pionowego głupiały w starciu z obrazem z Pegasusa, nie było też dźwięku), stadio Olimpii Grudziądz(wymiana kartridży każdej niedzieli, pady do konsoli i zasilacze od magnetofonu MK-125 z początku lat 70-tych, miały stabilizowane 9V i tylko one dawały radę).
Dziś zakup jakiegokolwiek Pegasusa czy innego Famiklona jest bez sensu- można to emulować, ja mam Android TV 55" 4k, pad BT i Retroarch dają dawny klimat.
Zresztą stare konsole najlepiej chodzą na TV CRT a mam jednego sprawnego Philipsa z 1979 roku, reszta czarno-białe 14" turystyczne TV i zepsutego ITT, w którym nie chce mi się na razie dłubać.
Zresztą mam lepszą "zabawkę" od wczoraj....FreeDOS i oryginalna karta SB Live, cały komputer, zresztą ostatnie cztery miesiące to stale coś lutuję, nie mam czasu na granie.