Jak napisałem płyta mimo że jest socket7 ,to jest w formacie ATX i posiada nawet 2 gniazda USB

Sprzęt na zdjęciach .
No to bardzo ciekawe że płyta uruchomiła się z jedną kostką RAM SIMM 72 pinCycuPL pisze: ↑26 sty 2020, 19:08 Shuttle HOT-419 1.1:
Płyta z komputera 486 znalezionego w lipcu 2018. Uznana została wtedy za trupa, dzisiaj jednak udało się ją uruchomić - uruchamianie jednak było problematyczne.
Pomijając fakt konieczności przeglądania instrukcji różnych wariantów płyty i kombinacji ze zworami, płyta okazała się też gardzić pamięciami - na jednej kości 4 MB w ogóle nie wstała, natomiast drugą kość 4 MB nie odczytuje w pełni (3,7 MB). Dla porównania - na płycie Lucky Star LS-486e C1 obie kości odczytywane są prawidłowo.
Ponadto występują również problemy z wyświetlaniem grafiki, widoczne powyżej zresztą.
Sama płyta natomiast - wg. oceny niektórych użytkowników - bywa właśnie problematyczna. Sam zresztą się borykałem z uruchamianiem płyty, więc w sumie się nie dziwię.
Płyta Socket 3, na płycie IBM Blue Lightning DX2-66 i 4 MB RAM.
No zaiste dziwne to zachowanie i nietypowe dla płyty .Miksowanie modułów SIMM (różne pojemności ) w najlepszym przypadku kończy się na pokazaniu takiej wielkości pamięci jaką ma kość o najmniejszej wielkości (np. sparowanie kości 4MB z 8MB w sumie pokaże 8 MB , 4MB z 16MB też 8MBCycuPL pisze: ↑26 sty 2020, 23:10 Właśnie z pamięcią na tej płycie są jaja - raz rusza, raz nie.
Na pewno wiem, że na module Samsunga 4 MB (srebrne piny, moduł dwustronny, 8 kości = 4 kości/strona) płyta rusza. Kiedy jednak użyję drugiego modułu 4 MB (złote piny, moduł jednostronny = 8 kości) płyta już nie chce ruszyć, a jak zamontuję dwa moduły - płyta wykrywa tylko jeden.
Co ciekawe, był moment że płyta ruszała z trzema modułami jednostronnymi (wszystkie ze złotymi pinami, na każdym module 2 kości), lecz obstawiam jakiś... glitch? Płyta identyfikowała je bowiem łącznie jako bodajże 10074 KB, a potem już na żadnym z tych trzech modułów nie chciała ruszyć - niezależnie od tego czy uruchamiane były osobno, czy też w parze, czy też cała trójca.