Pokaż Swój Retro Komputer

Chcesz pokazać swój pulpit, biurko, stary komputer, podzespoły lub swój projekt programistyczny? Zapraszamy do Galerii Komputerowej!
Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Dariusz 64 » 15 mar 2021, 08:32

Nowy (stary) nabytek .Sprawny . Na zdjęciach . Socket478.
Załączniki
1.png
1.png (568.14 KiB) Przejrzano 2310 razy
101_0425.JPG
101_0425.JPG (537.24 KiB) Przejrzano 2310 razy
101_0413.JPG
101_0413.JPG (348.95 KiB) Przejrzano 2310 razy
101_0419.JPG
101_0419.JPG (315.54 KiB) Przejrzano 2310 razy

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: CycuPL » 29 mar 2021, 18:31

Jakiś czas temu w innym temacie wspominałem o znalezionej w kontenerze z e-złomem płycie głównej DFI K6BV3+.
Teraz natomiast przedstawiam złożony i uruchomiony komputer z tą płytą:
Obrazek

Płyta główna - w/w DFI K6BV3+ A1;
Chipset płyty - VIA Apollo MVP3;
Procesor - AMD K6-2/450ADK (wersja mobilna);
RAM - 128 MB SDRAM PC133;
Karta graficzna - Diamond Viper V770 (nVidia Riva TNT2) 32 MB;
Karta dźwiękowa - Creative Sound Blaster Live! (CT4830);
Dysk twardy - Seagate Barracuda ATA IV 40/32* GB (ST340016A);
Zasilacz - ATX Delta 450W;
Napęd CD-RW Samsung + stacja dyskietek 3,5";
Kontroler USB PCI;
System - Windows 98 SE PL.

Było trochę przygód z uruchomieniem - a to sterowniki do grafiki "za nowe" (finalnie zostały zastosowane sterowniki tzw. "detonatory" w wersji 6.26), a to burdel w rejestrze (np. nagłe zniknięcie opcji "Nowy..." w menu kontekstowym).
Koniec końców, system postawiony został od nowa, lecz i w tym wypadku nie mogło obejść się bez "niespodziewanek" - przykładem jest choćby karta audio, gdzie trzeba było usunąć wszystkie dodatki prócz sterowników, w przeciwnym razie komputer się zacinał i trzeba było robić restart.

Na koniec jeszcze trzeba by popracować nad wydajnością sprzętu - timedemo Quake II dało raptem wynik na poziomie ~29 fps (640x480/16 bitów). Podejrzewam, że problem może leżeć głównie w procesorze (jak wspomniałem, jest w wersji mobilnej - wersji typowo desktopowej niestety nie mam), ale nie wykluczam też innych opcji jak np. kontroler USB (niby wygodnie przenosi się dane, ale jeśli ma się to wiązać z aż tak drastycznym spadkiem wydajności...).

* - zmniejszona pojemność do 32 GB z powodu limitu BIOS.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2021, 22:35 przez CycuPL, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Obrazek

sofix111
Posty: 54
Rejestracja: 07 sty 2021, 22:10

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: sofix111 » 30 mar 2021, 01:20

W swoim czasie miałem dużo przygód z K6-2 450 co prawda w wersji desktop ale jak już pisałem w innym poście po powrocie na p233 mmx skończyły się problemy z odtwarzaniem video ale to wszystko działo się na niesławnym chipie Ali ... .ostatecznie skończyło się na moderce do K6-III chyba 550 i wymianie Banshee na GF Quadro i ten zestaw długo dawał radę .Kontrolera USB raczej bym się nie czepiał.

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: CycuPL » 07 kwie 2021, 01:38

Ilość FPS w Quake II udało się zwiększyć poprzez... wymianę dysku twardego na większy i szybszy (7200 obr/min, pierwotnie użyty Samsung 6,4 GB ma prędkość 5400 obr/min). Przy okazji okazało się jednocześnie, że użyty pierwotnie większy dysk 20 GB (Samsung SP2001H) w jednym z parametrów S.M.A.R.T. okazał się być nie teges, więc w komputerze koniec końców znalazł się dysk Seagate 40/32 GB (ST340016A).
Oprócz wymiany dysku, do Q2 zainstalowano również patcha 3.20 dostosowanego pod technologię 3DNow! - w ten sposób w rozdzielczości 1024x768/16-bit udało się osiągnąć średnią ~34 kl/s.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Farmiro
Posty: 48
Rejestracja: 08 lut 2021, 11:17
Lokalizacja: Gdzieś nie wiadomo gdzie

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Farmiro » 10 kwie 2021, 21:20

Przedstawiam maszynkę zbudowaną przeze mnie dzisiaj.
Case : Tracer - no name
Psu : qoltec
CPU : P4 550
Płyta : MSI MS-7091 (Medion OEM)
GPU : Radeon HD 5450 Z dołożonym przeze mnie na zamianę vga port com
RAM : 2X samsung 256 mb + Micron 512 + Twin Mos 256 mb = 1 gb ramu. ;)
Dysk 1 : WD Digital 250 Gb
Dysk 2 150 Gb Segate Baracuda
1.PNG
1.PNG (1.34 MiB) Przejrzano 2108 razy
2.PNG
2.PNG (492.96 KiB) Przejrzano 2108 razy
3.PNG
3.PNG (624.64 KiB) Przejrzano 2108 razy
4.PNG
4.PNG (717.04 KiB) Przejrzano 2108 razy
5.PNG
5.PNG (744.8 KiB) Przejrzano 2108 razy
komputery:
P3 550 Mhz slot 1 + Asus P2B 256 MB ram Geforce 2
Celeron MMX Socket 370 + soltek? + Riva Tnt 64 Mb
Pentium 133 Mhz : Coming Soon ;)
Płyty pod 462 , coolery , Amd K6 i wiele innych... :)

Neffka
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2021, 00:51

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Neffka » 24 kwie 2021, 21:24

W swoim domu mam z trzy "retro" sprzęty, z czego jeden nie wiem czy nawet zalicza się w ogóle do retro sprzętu (jest z 2009-2010). Jestem zbyt leniwa by zrobić zdjęcia wszystkim, dlatego zrobiłam zdjęcia tylko jednemu z nich.

(btw. sorki za jakość, ale skoro gadamy o retro to czemu by i jakość zdjęcia nie miałaby być takowa xd)
Obrazek

Obrazek
Model to Dell Latitude d500 wyposażony w procek Intel Pentium M, 1GB RAM'u oraz system Windows XP Professional SP3. Zamówiłam go na OLX'ie, co ciekawe przyszedł do mnie z zainstalowaną Vistą. Nie wnikam w to dlaczego poprzedni właściciel zainstalował ten system na takim lapku, może był masochistą - kto wie. Vista zawiesiła mi się na nim tuż po odpaleniu przeglądarki, dlatego postanowiłam postawić na nim XP'ka. Lapek działa w miarę dobrze, jedynie bateria CMOS się w nim niedawno zepsuła także będę musiała jakoś ją wymienić.

Awatar użytkownika
koto
Posty: 112
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: koto » 25 kwie 2021, 23:26

Neffka pisze:
24 kwie 2021, 21:24
Jeśli dobrze pamiętam, to przynajmniej w D510 bateria CMOS była ładnie posadzona w zaraz obok baterii laptopa więc wymiana jest dziecinnie prosta. Jedyne co to ogarnięcie takiej i czy jest w tym sens bo przecież laptop działa bez niej i jedyne co to trzeba co chwile czas ustawiać (chociaż jak bateria zwykła działa to ona zapisuje czas). Te baterie CMOS są specyficzne bo nie są to te najzwyklejsze szaraki tylko takie zafoliowane z pinowym połączeniem co sprawia, że najłatwiej jest je kupić tylko przez internet a wtedy trzeba doliczać wysyłkę

Neffka
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2021, 00:51

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Neffka » 26 kwie 2021, 01:04

No w sumie racja z tym, że nie ma co kasy na to wydawać, ale z drugiej strony po prostu lubię jak mój sprzęt działa w pełni poprawnie. Mam w pokoju jeszcze takiego starego peceta który ogólnie się włącza ale nie działa w nim obraz (brak sygnału) - myślę że lepiej byłoby mi zainwestować w naprawę tego. Zrobię zdjęcia i podam parametry tego kompa jak będę tylko mieć czas

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Dariusz 64 » 11 maja 2021, 13:14

Z niejaką dumą przedstawiam wam , Nowy - Retro Build z płytą i procesorem na Socket 423 :D
Czemu jestem taki zadowolony :?:
Powstał ten Build z płyt (płyty) które kupione były jako niesprawne (niesprawdzone) ,trzeba było wymienić im (płytom) uszkodzone kondensatory ,procesory też były kupowane jako "złom" i najważniejszy problem to był jak zamocować chłodzenie :oops: ,oryginalnego ,właściwie nie można już kupić :cry: ,postanowiłem przerobić mocowanie (zapinkę) z S.462 i ... udało się :D ,co widać na zdjęciu .
Komputer sprawny i kompletny ,WIN2000 zainstalował się bezproblemowo .
Na zdjęciach komputer i kilka danych technicznych .
Załączniki
101_0679.JPG
101_0679.JPG (730.62 KiB) Przejrzano 1746 razy
101_0657.JPG
101_0657.JPG (371.55 KiB) Przejrzano 1746 razy
101_0672.JPG
101_0672.JPG (423.73 KiB) Przejrzano 1746 razy
101_0668.JPG
101_0668.JPG (203 KiB) Przejrzano 1746 razy

Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Posty: 771
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
Kontakt:

Re: Pokaż Swój Retro Komputer

Post autor: Piteusz » 11 maja 2021, 15:44

Dariusz 64 pisze:
11 maja 2021, 13:14
Z niejaką dumą przedstawiam wam , Nowy - Retro Build z płytą i procesorem na Socket 423 :D
Czemu jestem taki zadowolony :?:
Powstał ten Build z płyt (płyty) które kupione były jako niesprawne (niesprawdzone) ,trzeba było wymienić im (płytom) uszkodzone kondensatory ,procesory też były kupowane jako "złom" i najważniejszy problem to był jak zamocować chłodzenie :oops: ,oryginalnego ,właściwie nie można już kupić :cry: ,postanowiłem przerobić mocowanie (zapinkę) z S.462 i ... udało się :D ,co widać na zdjęciu .
Komputer sprawny i kompletny ,WIN2000 zainstalował się bezproblemowo .
Na zdjęciach komputer i kilka danych technicznych .
Bardzo ciekawy wynik. Jeden z najrzadszych konsumenckich procków Intela robi wrażenie swoim istnieniem w takim ślicznym stanie. Ma te specyficzne pamięci RD-RAM? Czy chłodzenie daje radę z tym procesorem? Ciekaw jestem wydajności tego demona :)

ODPOWIEDZ