Stary Komputer Forum

Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż

ODPOWIEDZ   Strona 36 z 43  [ Posty: 427 ]
Przejdź do strony « 134 35 36 37 3843 »
Autor Wiadomość
CycuPL
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 00:33
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 284
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
 
Dariusz 64 pisze: *  27 kwie 2021, 20:12
CycuPL pisze: *  27 kwie 2021, 17:38
Piteusz pisze: *  27 kwie 2021, 16:06


K6-2 są bardzo ładne w porównaniu do pentiumów. Jaki to jest model? 300Mhz? A może cosik wincyj?
Ja tam widzę K6-2/380AFR :p
A weź i znajdź do tego procesora odpowiednią płytę Socket Super 7 .
Bus speed 95 MHz :o :?
Mała ściąga co do płyt obsługujących K6-2/380AFR: https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/AMD/K6 ... oards.html ;-)

_________________

[ img ]
[ img ]


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
Dariusz 64
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 07:46
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 1077
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin
 
CycuPL pisze: *  28 kwie 2021, 00:33
Dariusz 64 pisze: *  27 kwie 2021, 20:12
CycuPL pisze: *  27 kwie 2021, 17:38

Ja tam widzę K6-2/380AFR :p
A weź i znajdź do tego procesora odpowiednią płytę Socket Super 7 .
Bus speed 95 MHz :o :?
Mała ściąga co do płyt obsługujących K6-2/380AFR: https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/AMD/K6 ... oards.html ;-)
Ślicna lista (marzeń) ,ale kupno takiej płyty za "ludzkie "pieniądze (sprawnej) do procesora za 5zł ;) to już chyba inna bajka :cry:


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
Piteusz
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 09:57
Site Admin
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 758
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
 
Dariusz 64 pisze: *  28 kwie 2021, 07:46
CycuPL pisze: *  28 kwie 2021, 00:33
Dariusz 64 pisze: *  27 kwie 2021, 20:12


A weź i znajdź do tego procesora odpowiednią płytę Socket Super 7 .
Bus speed 95 MHz :o :?
Mała ściąga co do płyt obsługujących K6-2/380AFR: https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/AMD/K6 ... oards.html ;-)
Ślicna lista (marzeń) ,ale kupno takiej płyty za "ludzkie "pieniądze (sprawnej) do procesora za 5zł ;) to już chyba inna bajka :cry:
Zawsze można zrobić downclocking :D. Zmieniłoby się mnożnik, fsb i wtedy stałby się tańszą wersją K6-2/350 (zakładając, że kosztuje 5zł).


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
CycuPL
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 10:15
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 284
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
 
Dariusz 64 pisze: *  28 kwie 2021, 07:46
CycuPL pisze: *  28 kwie 2021, 00:33
Dariusz 64 pisze: *  27 kwie 2021, 20:12


A weź i znajdź do tego procesora odpowiednią płytę Socket Super 7 .
Bus speed 95 MHz :o :?
Mała ściąga co do płyt obsługujących K6-2/380AFR: https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/AMD/K6 ... oards.html ;-)
Ślicna lista (marzeń) ,ale kupno takiej płyty za "ludzkie "pieniądze (sprawnej) do procesora za 5zł ;) to już chyba inna bajka :cry:
Rzeczywiście płyty SS7 potrafią swoje kosztować, aczkolwiek jak ktoś ma farta i rzecz jasna - liczy się z czasem oczekiwania na okazję - to i nawet za darmochę taką zdobędzie.
Mam płytę DFI K6BV3+ - też widoczną na tej liście, płyta z hasioka na elektronikę. Zatem się da, ale tak jak pisałem wcześniej - trzeba takie coś trafić.

_________________

[ img ]
[ img ]


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
Dariusz 64
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 12:02
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 1077
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin
 
Piteusz pisze: *  28 kwie 2021, 09:57
Dariusz 64 pisze: *  28 kwie 2021, 07:46
CycuPL pisze: *  28 kwie 2021, 00:33

Mała ściąga co do płyt obsługujących K6-2/380AFR: https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/AMD/K6 ... oards.html ;-)
Ślicna lista (marzeń) ,ale kupno takiej płyty za "ludzkie "pieniądze (sprawnej) do procesora za 5zł ;) to już chyba inna bajka :cry:
Zawsze można zrobić downclocking :D. Zmieniłoby się mnożnik, fsb i wtedy stałby się tańszą wersją K6-2/350 (zakładając, że kosztuje 5zł).
Jakbym miał K6-2/380 chciałbym żeby pracował na swoich ustawieniach , a nie jako 350 -400 MHz ,bądź co bądź to ciekawe i rzadkie taktownie i szyna ,ale najpierw niech Autor wyprostuje pogięte nóżki ,a jak widzę na zdjęciu jest ich "od groma" i sprawdzi czy w ogóle w/w procesor jest sprawny (ops... czy ma płytę do tego :?: ) .


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
Dariusz 64
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 12:09
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 1077
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin
 
CycuPL pisze: *  28 kwie 2021, 10:15
Dariusz 64 pisze: *  28 kwie 2021, 07:46
CycuPL pisze: *  28 kwie 2021, 00:33

Mała ściąga co do płyt obsługujących K6-2/380AFR: https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/AMD/K6 ... oards.html ;-)
Ślicna lista (marzeń) ,ale kupno takiej płyty za "ludzkie "pieniądze (sprawnej) do procesora za 5zł ;) to już chyba inna bajka :cry:
Rzeczywiście płyty SS7 potrafią swoje kosztować, aczkolwiek jak ktoś ma farta i rzecz jasna - liczy się z czasem oczekiwania na okazję - to i nawet za darmochę taką zdobędzie.
Mam płytę DFI K6BV3+ - też widoczną na tej liście, płyta z hasioka na elektronikę. Zatem się da, ale tak jak pisałem wcześniej - trzeba takie coś trafić.
A potrafią kosztować i to nie mało ,szczególne te na pewno sprawne , większość sprzedających na portalach "załapała" że można na nich "tłuc hajs" .Ja zazdroszczę Koledze że ma "hasioki " na elektronikę w okolicy ,u mnie tego nie ma i zdany jestem na kupno lub wymianę z Kolegami .Czas oczekiwania na "okazję lub fart" może być tak długi że "może się odechcieć" składania retro komputera na tak specyficznym Sockecie i procesorze :(


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
Dariusz 64
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 13:24
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 1077
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin
 
Zakup z dzisiaj ,jako niesprawdzone ,taniutko po 5zł szt .
Opis i zdjęcia z aukcji.

To co na zdjeciach - 7 szt. kart graficznych do starych komputerów.
S3Trio 3D, TNT2 M64 AGP, NVidia GeForce FX, itp....
Nie testowane - nie mam ich jak sprawdzić.

EDIT .
Wszystkie karty SPRAWNE :!: :D

Załączniki
[ attachment ]
2.png (862.93 KiB) Przejrzano 1056 razy
[ attachment ]
1.png (949.13 KiB) Przejrzano 1056 razy
[ attachment ]
3.png (746.47 KiB) Przejrzano 1056 razy
[ attachment ]
4.png (711.58 KiB) Przejrzano 1056 razy
[ attachment ]
5.png (632.34 KiB) Przejrzano 1056 razy


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
CycuPL
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 13:52
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 284
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
 
Dariusz 64 pisze: *  28 kwie 2021, 12:09
CycuPL pisze: *  28 kwie 2021, 10:15
Dariusz 64 pisze: *  28 kwie 2021, 07:46


Ślicna lista (marzeń) ,ale kupno takiej płyty za "ludzkie "pieniądze (sprawnej) do procesora za 5zł ;) to już chyba inna bajka :cry:
Rzeczywiście płyty SS7 potrafią swoje kosztować, aczkolwiek jak ktoś ma farta i rzecz jasna - liczy się z czasem oczekiwania na okazję - to i nawet za darmochę taką zdobędzie.
Mam płytę DFI K6BV3+ - też widoczną na tej liście, płyta z hasioka na elektronikę. Zatem się da, ale tak jak pisałem wcześniej - trzeba takie coś trafić.
A potrafią kosztować i to nie mało ,szczególne te na pewno sprawne , większość sprzedających na portalach "załapała" że można na nich "tłuc hajs" .Ja zazdroszczę Koledze że ma "hasioki " na elektronikę w okolicy ,umie tego nie ma i zdany jestem na kupno lub wymianę z Kolegami .Czas oczekiwania na "okazję lub fart" może być tak długi że "może się odechcieć" składania retro komputera na tak specyficznym Sockecie i procesorze :(
Te kontenery mają też niestety swoje minusy - specyficzne dojście do zdobyczy, wbrew pozorom często występuje konieczność wspomagania się magnesem, w tym na jakimś chwytaku żeby coś wydobyć.
Co niektórzy podchodzą do tego metodą bardziej ekstremalną i najzwyczajniej w świecie przewalają te kontenery na bok (jedyna klapa dająca pełny dostęp do środka znajduje się na dole, żadnych większych bocznych klap niestety nie ma), ale i to też kiedyś się kończy - w efekcie kontenery wymienia się na bardziej pancerne, nie do zdobycia (chyba że ktoś przyszedłby z kątówką i wyciął dziurę, lecz o takim ekstremalnym przypadku póki co nie słyszałem).
No i oczywiście bywają tzw. "uprzejmi", co potrafią donosić na łowców fantów z kontenerów...

_________________

[ img ]
[ img ]


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
CycuPL
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 14:01
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 284
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
 
AMD Phenom II x4 955 Black Edition
[ attachment ]
Phenom II x4 955 BE
fenom2.jpg (167.35 KiB) Przejrzano 1053 razy
Procesor o oznaczeniu HDZ955FBK4DGI, pozyskany z komputera znalezionego obok jednego z kontenerów na elektronikę. Z tego samego komputera pozyskałem również chłodzenie AM3 i pamięć RAM (8 GB DDR3 1333, 4x2 GB), reszta sprzętu (płyta GA-MA770T-UD3P 1.0, zasilacz Modecom o nieznanej mocy oraz napęd DVD PATA) została w środku.

Procesor sprawny, zastąpił Athlona II x4 645 w komputerze z płytą GA-870A-UD3 2.1.

_________________

[ img ]
[ img ]


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
koto
Tytuł: Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
: 28 kwie 2021, 22:12
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 111
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49
 
Dziś znalazłem ogłoszenie w którym dwa komputery były za free. Oto "dary": 8-)
AMD Athlon 1333
AMD Athlon 64 3500+
Płyty główne pod każdego z nich
2 napędy DVD 1 CD
Stacja dyskietek
Karta ethernet
GeForce MX 2 64MB
768MB RAM DDR
512MB RAM DDR2
Karta WLAN

jutro porobię im zdjęcia bo w obecnej chwili jest kiepskie światło a aparat mam taki se a przy okazji wyczyszczę bo kłęby kurzu się nazbierały.

Nie podłączałem ich pod zasilacze które zostały mi dane wraz z nimi bo po prostu nie wiem czego się spodziewać od zasilacza który ma tylko naklejkę 230V 50hz a może wywalić korki albo spalić sprawny sprzęt. Choć osobiście nie wiem nawet czy wszystko tu działa, choć poza kurzem to wszystko wygląda po prostu idealnie.


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
Wyświetl: Sortuj wg: Kierunek:
ODPOWIEDZ   Strona 36 z 43  [ Posty: 427 ]
Wróć do „Galeria Komputerowa” | Przejdź do strony « 134 35 36 37 3843 »
Przejdź do:
cron