Pokaż swój pulpit

Chcesz pokazać swój pulpit, biurko, stary komputer, podzespoły lub swój projekt programistyczny? Zapraszamy do Galerii Komputerowej!
Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Posty: 771
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
Kontakt:

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: Piteusz » 18 cze 2020, 11:35

Akoya pisze:
17 cze 2020, 16:46
Znowu Dell Latitude D510.
Ostatnimi czasy po prostu brakuje mi motywacji aby w ogóle się zajmować konserwacją mojego orędzia a szkoda bo to fajne maszynki. Choć w zasadzie zastanawiam się: czym jest w ogóle konserwacja? Chyba dbanie o to aby sprzęt wyglądał na epokę z której pochodzi oraz aby był jak najbardziej zadbany.. Chyba robię to dobrze.
Bardzo śliczny config :oops:.
Brakuje mi tylko jednej rzeczy. A mianowicie tła pod napisami na ikonkach. Jak już iść w stary windows, to na fulla. Wejdź w ustawienia wydajności i odznacz "pokaż cienie pod ikonami". Dodatkowo, by zapewnić pełną widoczność ustaw w motywie czarny kolor (tzn. to jest moje widzimisie - ja tak lubię i zawsze tak ustawiam :3 ).

Awatar użytkownika
koto
Posty: 112
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: koto » 18 cze 2020, 16:51

Piteusz pisze:
18 cze 2020, 11:35
Akoya pisze:
17 cze 2020, 16:46
Znowu Dell Latitude D510.
Ostatnimi czasy po prostu brakuje mi motywacji aby w ogóle się zajmować konserwacją mojego orędzia a szkoda bo to fajne maszynki. Choć w zasadzie zastanawiam się: czym jest w ogóle konserwacja? Chyba dbanie o to aby sprzęt wyglądał na epokę z której pochodzi oraz aby był jak najbardziej zadbany.. Chyba robię to dobrze.
Bardzo śliczny config :oops:.
Brakuje mi tylko jednej rzeczy. A mianowicie tła pod napisami na ikonkach. Jak już iść w stary windows, to na fulla. Wejdź w ustawienia wydajności i odznacz "pokaż cienie pod ikonami". Dodatkowo, by zapewnić pełną widoczność ustaw w motywie czarny kolor (tzn. to jest moje widzimisie - ja tak lubię i zawsze tak ustawiam :3 ).
Niestety tak bardzo jak lubię klasycznego Windowsa tak bardzo nie cierpię tła przy napisach ikon pulpitu :mrgreen:

Awatar użytkownika
koto
Posty: 112
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: koto » 24 cze 2020, 20:16

Powrót Della D430
Obrazek

Nie wiem w sumie co mogę napisać o tym laptopie. Jest w porządku jak na 12-calowy laptop z początku 2007 roku. Trochę boli limit RAMu do 2GB gdzie 1GB jest wlutowany. Wybór dysku jest trochę niekonwencjonalny przez to, że jest tu użyty 1.8" dysk ATA ZIF choć z drugiej strony nie czuć, że to jest IDE tylko takie SATA1. Mam dwa takie ale tylko jeden kompletny. Poprzedni ma procesor o taktowaniu 1.7GHz przez co się często throttlował i przegrzewał bez powodu. Tu jest tylko 1.2GHz co w praktyce daje taki sam performance a może i nawet lepszy. Przynajmniej nie jest to taki grzejnik jaki tam był.

Obrazek

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: CycuPL » 26 cze 2020, 09:11

Pulpit starego komputera NTT:
Obrazek
Obrazek
Z nieznanych przyczyn (prawdopodobnie "glitch" spowodowany zmianą ilości kolorów z 256 kolorów na 16 bitów oraz restartem systemu w formie komunikatu "Trwa ponowne uruchamianie systemu Windows") AIDA32 oraz system wyświetlały 64 MB RAM - po wyłączeniu i ponownym włączeniu komputera BIOS wykrył całe 96 MB RAM.

Konfiguracja:
Płyta główna - FIC PT-2200 2.2;
Procesor - Intel Pentium MMX 233;
RAM - 96 MB SIMM (2x32 MB + 2x16 MB);
Karta graficzna - Tseng ET6000 (Hercules Dynamite 128/Video) 2 MB;
Karta dźwiękowa - Creative Sound Blaster AWE32 2 MB;
Dysk twardy - Samsung SV0682D;
Zasilacz - AT Linkworld 200W;
Napęd DVD-RW - LG GSA-H58N;
Stacja dyskietek - NEC 3,5";
Kontroler USB - PCI NEC D720101 (4+1).

Komputer od dłuższej chwili stał w kącie, więc trzeba było go "przepalić" coby nie zastał - przed samym uruchomieniem został on jednak poddany modernizacji (a miałem go już nie modernizować... widać xD).
W ramach modernizacji komputer zyskał więcej RAM-u (było 64 MB = 4x16 MB), a że nie chciałem dekompletować zestawu tych samych modułów to pamięć pozyskałem z dwóch innych komputerów - dawcami zostali: Escom MMX 166 (miał 64 MB RAM, obecnie jest bez pamięci) i Zenith Z-Station ES/P 100 (miał 40 MB RAM, obecnie zostało mu 8 MB). Ponadto do celów testowych z Escoma została podmieniona karta graficzna (w miejsce S3 Trio64V2/DX).

Sporo wyzwania przyniósł... dysk twardy - stwierdziłem, że do powyższej konfiguracji dysk o pojemności 4,3 GB (WD Caviar 24300) to trochę "przymało".
Z początku planowany był tutaj dysk WD Caviar 100AA, lecz niestety po jego instalacji okazało się, że BIOS... nie obsługuje dysków >8 GB (100AA ma 10 GB). Tutaj z pomocą "przyszedł" po raz kolejny wspomniany wyżej komputer Escom, z którego pozyskany został dysk Samsunga - tym razem BIOS go obsłużył bezproblemowo.

Przy "okazji" cyrk wyszedł też z napędem CD-ROM - dokładne perypetie są w opisie. Napęd został podmieniony na DVD-RW LG.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: CycuPL » 29 cze 2020, 18:46

"Sztrucel" Pentium MMX
Obrazek
Obrazek

Konfiguracja:
Płyta główna - PCPartner MB520NH 2.0;
Procesor - Intel Pentium MMX 200;
RAM - 32 MB SIMM (4x8 MB);
Karta graficzna - S3 Trio64V2/DX 2 MB;
Karta dźwiękowa - ESS Solo-1 (ES1938s);
Zasilacz - AT 200W;
Napęd DVD-ROM - LG GDR-8164B;
Stacja dyskietek 3,5";
Kontroler USB - PCI NEC D720101 (4+1).

Komputer ten przedstawiałem parę dni temu, lecz w związku z wystąpieniem problemów technicznych (opis w linku, coby nie przedłużać zbędnie posta) i modernizacją sprzętu post zdecydowałem się usunąć i wrzucić od nowa.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
koto
Posty: 112
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: koto » 29 cze 2020, 21:21

CycuPL pisze:
29 cze 2020, 18:46
"Sztrucel" Pentium MMX
Obrazek
Obrazek

Konfiguracja:
Płyta główna - PCPartner MB520NH 2.0;
Procesor - Intel Pentium MMX 200;
RAM - 32 MB SIMM (4x8 MB);
Karta graficzna - S3 Trio64V2/DX 2 MB;
Karta dźwiękowa - ESS Solo-1 (ES1938s);
Zasilacz - AT 200W;
Napęd DVD-ROM - LG GDR-8164B;
Stacja dyskietek 3,5";
Kontroler USB - PCI NEC D720101 (4+1).

Komputer ten przedstawiałem parę dni temu, lecz w związku z wystąpieniem problemów technicznych (opis w linku, coby nie przedłużać zbędnie posta) i modernizacją sprzętu post zdecydowałem się usunąć i wrzucić od nowa.
nieironicznie jeden z lepszych pulpitów w tym temacie, tylko z tego względu że jest tu poprawnie użyty wysoki kontrast

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: CycuPL » 09 sie 2020, 18:52

Compaq Prosignia 310
Obrazek

Płyta główna - Gigabyte GA-6BX7 2.4;
Procesor - Intel Celeron 466;
RAM - 640 MB SDRAM (2x256 MB + 1x128 MB);
Karta graficzna - Albatron GeForce FX5200 128 MB;
Karta dźwiękowa - Creative SB Live! 5.1 Digital (SB0220);
Dysk twardy - WD Caviar SE 80 GB (WD800JB-00JJC0);
Zasilacz - ATX Delta 450W;
Napęd DVD-ROM - LG GDR-8164B;
Stacja dyskietek 3,5";
System - Windows 2000 SP4.

Tak jak widać - komputer po wymianie karty graficznej (był Gainward GeForce 3 Ti200, ale się spalił podczas instalacji Windowsa 98), zwiększeniu ilości RAM (było 512 MB, docelowo planuję 768 MB - maksimum dla tej płyty głównej), wymianie dysku twardego (był Seagate ST380011A) i co za tym idzie - instalacji nowego systemu.

Z samymi planami systemu natomiast były jaja, wszak planowałem pierwotnie zrobić dual-boot (Windows 98 SE + Windows 2000). Aby nie robić długiego opisu, ograniczę się do minimum: roboty było, a efekt końcowy to porażka, w związku z czym postanowiłem się nie cackać i postawiłem samego Windowsa 2000.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
xp234
Posty: 360
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt:

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: xp234 » 13 sie 2020, 14:44

HP Compaq 2510P z wstawionym niedawno SSD mSATA 32GB, działa milion razy lepiej niż HDD 4200rpm który tam był poprzednio. :D (odczyt 77MB/s zamiast 28MB/s i zapis 41MB/s a nie 29MB/s)
Załączniki
pulpit1.jpg
pulpit1.jpg (200.56 KiB) Przejrzano 4458 razy
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: CycuPL » 01 wrz 2020, 14:28

Składak z Athlonem II x4
Obrazek

Konfiguracja:
Płyta główna - Gigabyte GA-870A-UD3 2.1;
Procesor - AMD Athlon II x4 645;
RAM - 8 GB DDR3/1333 (4x2 GB);
Karta graficzna - Gigabyte GeForce GT 430 1 GB;
Dysk twardy - WD Caviar Green 500 GB (WD5000ABPS-01ZZB0);
Zasilacz - High Power HPC-500-G12s;
Napęd DVD-RW LG;
System - Linux Lubuntu 19.04.

Komputer złożony jako zapasowy, bardziej do poeksperymentowania - stąd też choćby Linux zamiast Windowsa. Sam komputer jest po wymianie karty graficznej (wcześniej Gainward GeForce 9500 GT) i dysku twardego (wcześniej Seagate ST3160812A).
Modernizacja w zasadzie była darmowa - karta z komputera pozyskanego z ogłoszenia "do oddania za friko", a dysk z kontenera na elektrozłom.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
koto
Posty: 112
Rejestracja: 14 gru 2018, 12:49

Re: Pokaż swój pulpit

Post autor: koto » 04 wrz 2020, 09:15

Fujitsu Amilo Pro V3525

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ