Pokaż swoją płytę główną

Chcesz pokazać swój pulpit, biurko, stary komputer, podzespoły lub swój projekt programistyczny? Zapraszamy do Galerii Komputerowej!
BiL
Posty: 30
Rejestracja: 03 wrz 2018, 11:27
Lokalizacja: Chorzów

Pokaż swoją płytę główną

Post autor: BiL » 26 kwie 2019, 10:49

Witam,

Tutaj chwalicie się swoją nową i starą płytą główną. Niezależnie czy to Socket 775 czy to 939 czy to AM2+ ze slotami pamięci czy to DDR3 czy to DDR1 czy to SDRAM. ;)

Pozdrawiam,



EDIT: Literówka.

BiL
Posty: 30
Rejestracja: 03 wrz 2018, 11:27
Lokalizacja: Chorzów

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: BiL » 27 kwie 2019, 07:39

Czemu tutaj nikt nie pisze?! :roll:

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 27 kwie 2019, 09:52

BiL pisze:
27 kwie 2019, 07:39
Czemu tutaj nikt nie pisze?! :roll:
No myślę że wszyscy oczekują, że Autor tematu pierwszy pochwali się swoimi "eksponatami" ;)

No dobrze to może ja (znowu) zacznę :lol:

Oto wcale nie taka super retro socket 462 (A) ,ale za to płyta w którą włożyłem trochę pracy i czasu ,żeby "doprowadzić ją do stanu używalności" .Był jak do mnie dotarła "biedna ,brudna i z spuchniętymi kondensatorami " ,odczyszczona i z wymienionymi kondensatorami ,"odwdzięcza się bezproblemowym działaniem" .
Na płycie : procesor Athlon 1800+ /1024 MB RAM DDR ,karta dźwiękowa i sieciowa zintegrowana .
Stan faktyczny na zdjęciach.
Załączniki
100_6639.JPG
100_6639.JPG (739.02 KiB) Przejrzano 5921 razy
100_6637.JPG
100_6637.JPG (832.02 KiB) Przejrzano 5921 razy
100_6633.JPG
100_6633.JPG (509.62 KiB) Przejrzano 5921 razy

Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Posty: 771
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
Kontakt:

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Piteusz » 27 kwie 2019, 10:34

O kurde, to temat został tutaj dowalony. Nie chce mi się wyciągać kart graficznych z komputerów... Co ja mam powiedzieć tutaj? Hm... Chyba, że będę po prostu robił zdjęcia wnętrzności bez ich wyciągania. U mnie komputery to "jedna całość" i zwykle jak już coś działa, staram się składać to tak, by nikt się nie zastanawiał co i jak. Ma działać i tyle. Jak wrócę do domciu, to może cosik zaprezentuję.

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 27 kwie 2019, 10:42

No to żeby nie było że nikt nie pisze :lol:
Następna płyta ,tym razem twierdzę że retro .
Socket 7 z procesorem Pentium 200 MMX + 96 MB RAM SIMM 72 pin .
Płyta sprawna ,jak wszystkie które tu pokażę ( nie będę pokazywał tych które są już w komputerach), można je zobaczyć i poczytać w tym temacie :
viewtopic.php?f=11&t=139
Pokazane będą te które leżakują w pudełeczkach ;)
Na zdjęciach płyta z zdjętym chłodzeniem żeby pokazać procesor Pentium 200MHz
Załączniki
100_6641.JPG
100_6641.JPG (720.71 KiB) Przejrzano 5916 razy
100_6643.JPG
100_6643.JPG (933.1 KiB) Przejrzano 5916 razy
100_6644.JPG
100_6644.JPG (831.03 KiB) Przejrzano 5916 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 29 kwie 2019, 17:57

Następna płyta ASROCK ,na Socket 462(A) .Tym razem z procesorem Duron 1400 i 768 MB RAM DDR ,zakupiona w kupie części jako złom ,po wymianie "wybulonych kondensatorów - ożyła" i po testach została uznana za sprawną .
Załączniki
100_6669.JPG
100_6669.JPG (830.74 KiB) Przejrzano 5894 razy
100_6674.JPG
100_6674.JPG (887.55 KiB) Przejrzano 5894 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 03 maja 2019, 20:57

Tym razem "ciekawostka"
Płyta Socket 775 tzw. "przejściówka" ,posiada,2 sloty pamięci DDR i 2 sloty pamięci DDR2 , oraz slot na kartę graficzną AGP i PCI-E . Dlaczego "przejściówka" ? Bo pozwalała na łagodne (finansowo i stopniowe) przejście z starszych Socketów na wtedy "nowoczesny" Socket 775 . Obsługuje też procesory :
Intel® Core™2 Duo Processor - u mnie ,E6300 ,taki miałem pod "ręką "
Więcej o specyfikacji : https://www.asrock.com/mb/via/775dual-vsta/
Załączniki
100_6713.JPG
100_6713.JPG (742.69 KiB) Przejrzano 5885 razy
100_6719.JPG
100_6719.JPG (538.97 KiB) Przejrzano 5885 razy
100_6711.JPG
100_6711.JPG (440.13 KiB) Przejrzano 5885 razy

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: CycuPL » 11 maja 2019, 23:56

MSI B250m Mortar:
Obrazek

Płyta LGA1151, na płycie i5-7500 i 16 GB RAM DDR4, grafika MSI GeForce GTX 1070. Sieć i audio zintegrowane.
Specyfikacja.

Foto takie a nie inne, bo nie chciało mi się wyciągać karty graficznej. I tak zresztą będzie czyszczenie ;-).
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: CycuPL » 12 maja 2019, 00:20

Intel Advanced/EV:
Obrazek

Płytę znalazłem w komputerze leżącym na śmietniku na terenie zamkniętego osiedla. Zarówno ochrona - jak i zarząd - okazali się być spoko i maszynę udało się odratować.

Płyta Socket 5, na płycie procesor Intel Pentium I 133 MHz i 24 MB RAM SIMM 72-pinowe. Procek i RAM pochodzą z zapasów.
Płyta posiada rozładowaną baterię CMOS (CR2032), a ponadto złącza kanałów IDE wymagają przeczyszczenia.

Dodatkowe info:
- Płyta posiada zintegrowany układ audio (Creative Vibra 16s), lecz aby go używać należy posiadać specjalnego śledzia z portami We/Wy audio. Ten śledź również był w komplecie ;-).
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 12 maja 2019, 11:15

Płyta DAT18SX z Am80386SX/SXL-25 +4MB RAM SIMM30PIN + Karta graficzna 1MB + Karta rozszerzeń z gniazdami IDE ,FDD,COM. Płyta skompletowana z HDD 341,2MB Caviar (na dysku DOS 6.22 +WIN 3.11) do montażu w obudowie .Całość sprawna ,widok na zdjęciach .

Ps. Jako ciekawostka : Całość "napędza",no daje prund :) zasilacz przerobiony z zasilacza ATX na AT :o i pracuje testowo na różnych konfiguracjach już prawie 6 miesięcy, bez problemowo zasilając moje zestawy AT :shock:
Jeżeli będą chętni (zainteresowani ) takową przeróbką , mogę opisać w/w na forum.
Załączniki
100_6761.JPG
Płyta z kartami -Graficzną i rozszerzeń .
100_6761.JPG (585.74 KiB) Przejrzano 5866 razy
100_6752.JPG
Widok na płytę i peryferia .
100_6752.JPG (798.98 KiB) Przejrzano 5866 razy
100_6753.JPG
Tu uruchomiona na "Stanowisku serwisowym". W tle WIN 3.11
100_6753.JPG (502.35 KiB) Przejrzano 5866 razy
Ostatnio zmieniony 01 lis 2019, 22:35 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ