Pokaż swoją płytę główną

Chcesz pokazać swój pulpit, biurko, stary komputer, podzespoły lub swój projekt programistyczny? Zapraszamy do Galerii Komputerowej!
Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1107
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 21 lis 2019, 22:34

No to Oficjalnie przedstawiam > MSI MS-5185 (socket7-format ATX) ,tu z procesorem Pentium-S 200 MHz + 256MB SDRAM ,Płytę uzupełniono o Kartę graficzną ,kartę dźwiękową ,kartę LAN ,HDD,FDD,CD ROM ,w tej konfiguracji zainstalowano testowo WIN 98 cała procedura przebiegła bez zakłóceń ,czyli płyta i peryferia są sprawne .
Jak napisałem płyta mimo że jest socket7 ,to jest w formacie ATX i posiada nawet 2 gniazda USB :o
Sprzęt na zdjęciach .
Załączniki
100_8425.JPG
100_8425.JPG (726.12 KiB) Przejrzano 4907 razy
100_8423.JPG
100_8423.JPG (486.99 KiB) Przejrzano 4907 razy
100_8421.JPG
100_8421.JPG (298.63 KiB) Przejrzano 4907 razy

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 295
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: CycuPL » 26 lis 2019, 10:29

Lucky Star 5I-VX1f 2.1:
Obrazek

Jedna z 7 płyt głównych, które dostałem niedawno od ziomka.

Płyta Socket 7, na płycie procesor Intel Pentium MMX 166, 16 MB RAM SIMM i grafika Tseng ET6000 (testowo).
Płyta się uruchamia. Wymagana nowa bateria CMOS.
Co ciekawe, w przypadku używania kości DIMM, BIOS czyta jedynie część pamięci (konkretnie to 25%). Jakieś sugestie, gdzie można szukać przyczyny?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1107
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 26 lis 2019, 11:24

"Co ciekawe, w przypadku używania kości DIMM, BIOS czyta jedynie część pamięci (konkretnie to 25%). Jakieś sugestie, gdzie można szukać przyczyny?"

Z tego co doczytałem płyta obsługuje Max 128MB pamięci tak SIMM jak i SDRAM (DIMM) ,muszą to być kości do 64MB ,jeżeli wstawiane są takie kości pamięci i jest ustawione zgodne napięcie zasilania (zworka JP1), to być może mamy tę samą sytuację jak w tym temacie :
https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... f=11&t=215

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1107
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 28 lis 2019, 11:46

Oficjalnie prezentuję : HP D7600-60004 SLOT 1 SDRAM VECTRA SYSTEM VEI8 ,z procesorem Pentium III 450MHz i 256MB SDRAM . :D

Płyta to jedna z dwóch prezentowanych w tym temacie :
https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... &start=100

Przeszła z powodzeniem wymianę spuchniętych kondensatorów ,niestety "bliźniaczce" się nie powiodło "zeszła biedaczka" :cry: .No cóż tak się też zdarza . ;)
Płyta na "sławnym-niesławnym" chipsecie 440BX :oops: i ma swoje "fochy" w współpracy z pamięciami SDRAM . Udało mi się dobrać odpowiednie ,o organizacji (2 ranks, 4 banks) ,Szybkość odświeżania Normalna (15.625 us) ,i tak oto możemy poszczycić się 256 MB , płyta nie obsługuję też HDD większych jak 32GB :? ,ale posiada zintegrowaną kartę graficzną Matrox 8MB ,za pomocą której można ustawić (taka ciekawostka :o ) High Color 15 bitów :!: , rzadko spotykane ustawienie pulpitu .
Testowa instalacja WIN 2000 przebiegła gładko .Płyta Sprawna .Na zdjęciach .
Załączniki
100_8457.JPG
100_8457.JPG (774.64 KiB) Przejrzano 4855 razy
100_8454.JPG
100_8454.JPG (367.2 KiB) Przejrzano 4855 razy
100_8450.JPG
100_8450.JPG (406.35 KiB) Przejrzano 4855 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1107
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 07 gru 2019, 11:30

Przedstawiam > MS-6118 z procesorem Celeron-A ,300 MHz -Slot1 .
Płyta zakupiona jako zestaw z kartą graficzną ,sieciową (LAN) pamięcią (okazało się że jest to jedna kostka 32MB SDRAM ,tak więc szybciutko wymieniono ją na 256MB (128 +64+64 MB ) ,domontowano też gniazdo myszki PS2 + COM i inne na śledziach .Płyta po podłączeniu pod zasilacz AT (jest też możliwość użycia zasilacza ATX ) ,uruchomiła się z "kopyta" i okazała się jak i dodatki sprawna ,testowa instalacja WIN98 przebiegła gładko . Na zdjęciach "doposażona płyta (zestaw) i trochę danych technicznych.
Załączniki
100_8529.JPG
100_8529.JPG (602.57 KiB) Przejrzano 4829 razy
100_8532.JPG
100_8532.JPG (707.83 KiB) Przejrzano 4829 razy
100_8508.JPG
100_8508.JPG (240.72 KiB) Przejrzano 4829 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1107
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 22 gru 2019, 20:35

No nie przedstawiłem oficjalnie płyty o której już pisałem w innych tematach na forum .

Przedstawiam >OCEAN INFORMATION SYSTEMS, INC. - JAGUAR II 386
Moja z 8MB RAM SIMM 30 pin .Sprawna na zdjęciach .
Załączniki
100_8651.JPG
100_8651.JPG (638.51 KiB) Przejrzano 4760 razy
100_8637.JPG
100_8637.JPG (485.67 KiB) Przejrzano 4760 razy
100_8655.JPG
100_8655.JPG (382.64 KiB) Przejrzano 4760 razy

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 295
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: CycuPL » 26 sty 2020, 19:08

Shuttle HOT-419 1.1:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Płyta z komputera 486 znalezionego w lipcu 2019. Uznana została wtedy za trupa, dzisiaj jednak udało się ją uruchomić - uruchamianie jednak było problematyczne.
Pomijając fakt konieczności przeglądania instrukcji różnych wariantów płyty i kombinacji ze zworami, płyta okazała się też gardzić pamięciami - na jednej kości 4 MB w ogóle nie wstała, natomiast drugą kość 4 MB nie odczytuje w pełni (3,7 MB). Dla porównania - na płycie Lucky Star LS-486e C1 obie kości odczytywane są prawidłowo.
Ponadto występują również problemy z wyświetlaniem grafiki, widoczne powyżej zresztą.
Sama płyta natomiast - wg. oceny niektórych użytkowników - bywa właśnie problematyczna. Sam zresztą się borykałem z uruchamianiem płyty, więc w sumie się nie dziwię ;-).

Płyta Socket 3, na płycie IBM Blue Lightning DX2-66 i 4 MB RAM.

EDIT: literówka w roku znalezienia ;-)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2020, 23:37 przez CycuPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1107
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 26 sty 2020, 21:42

CycuPL pisze:
26 sty 2020, 19:08
Shuttle HOT-419 1.1:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Płyta z komputera 486 znalezionego w lipcu 2018. Uznana została wtedy za trupa, dzisiaj jednak udało się ją uruchomić - uruchamianie jednak było problematyczne.
Pomijając fakt konieczności przeglądania instrukcji różnych wariantów płyty i kombinacji ze zworami, płyta okazała się też gardzić pamięciami - na jednej kości 4 MB w ogóle nie wstała, natomiast drugą kość 4 MB nie odczytuje w pełni (3,7 MB). Dla porównania - na płycie Lucky Star LS-486e C1 obie kości odczytywane są prawidłowo.
Ponadto występują również problemy z wyświetlaniem grafiki, widoczne powyżej zresztą.
Sama płyta natomiast - wg. oceny niektórych użytkowników - bywa właśnie problematyczna. Sam zresztą się borykałem z uruchamianiem płyty, więc w sumie się nie dziwię ;-).

Płyta Socket 3, na płycie IBM Blue Lightning DX2-66 i 4 MB RAM.
No to bardzo ciekawe że płyta uruchomiła się z jedną kostką RAM SIMM 72 pin :?: .Byłem przekonany że do poprawnego zadziałania w/w pamięci SIM muszą pracować w parach (2,4,itp...) ,niepełne "widzenie" pamięci może wynikać z faktu że płyta uruchomiła się na 1 pamięci ,może jedna z pamięci to EDO i dlatego nie działa :?: , co do przekłamań na obrazie zauważyłem takie objawy u siebie z kartami graficznymi ISA na płytach z procesorami 386 i 486 i niestety zwiastowało to (przynajmniej u mnie) - co może nie być regułą rychłe ,lub trochę odsunięte w czasie "przejście karty graficznej ,do Krainy Wiecznych Łowów :cry: " ,u mnie w co najmniej 3 przypadkach .

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 295
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: CycuPL » 26 sty 2020, 23:10

Właśnie z pamięcią na tej płycie są jaja - raz rusza, raz nie.
Na pewno wiem, że na module Samsunga 4 MB (srebrne piny, moduł dwustronny, 8 kości = 4 kości/strona) płyta rusza. Kiedy jednak użyję drugiego modułu 4 MB (złote piny, moduł jednostronny = 8 kości) płyta już nie chce ruszyć, a jak zamontuję dwa moduły - płyta wykrywa tylko jeden.

Co ciekawe, był moment że płyta ruszała z trzema modułami jednostronnymi (wszystkie ze złotymi pinami, na każdym module 2 kości), lecz obstawiam jakiś... glitch? Płyta identyfikowała je bowiem łącznie jako bodajże 10074 KB, a potem już na żadnym z tych trzech modułów nie chciała ruszyć - niezależnie od tego czy uruchamiane były osobno, czy też w parze, czy też cała trójca.
Jako że do końca nie mam pewności co do sprawności tych modułów, pomyślałem by spróbować uruchomić płytę na module dwustronnym 8 MB (złote piny, 4 kości = 2 kości/strona). Płyta również nie chciała na nim wstać, natomiast do samego modułu mam pewność że jest sprawny, wszak pochodzi z mojego starego komputera NTT i do końca działał (przestał z powodu modernizacji komputera).

Ogółem więc na ten moment uznałem, że najlepszą opcją będzie więc załatwienie modułów dwustronnych 4 MB, w układzie kości takim jak w module Samsunga, a już najlepiej dokładnie takich samych jak ten Samsung ;-).
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1107
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Pokaż swoją płytę główną

Post autor: Dariusz 64 » 26 sty 2020, 23:30

CycuPL pisze:
26 sty 2020, 23:10
Właśnie z pamięcią na tej płycie są jaja - raz rusza, raz nie.
Na pewno wiem, że na module Samsunga 4 MB (srebrne piny, moduł dwustronny, 8 kości = 4 kości/strona) płyta rusza. Kiedy jednak użyję drugiego modułu 4 MB (złote piny, moduł jednostronny = 8 kości) płyta już nie chce ruszyć, a jak zamontuję dwa moduły - płyta wykrywa tylko jeden.

Co ciekawe, był moment że płyta ruszała z trzema modułami jednostronnymi (wszystkie ze złotymi pinami, na każdym module 2 kości), lecz obstawiam jakiś... glitch? Płyta identyfikowała je bowiem łącznie jako bodajże 10074 KB, a potem już na żadnym z tych trzech modułów nie chciała ruszyć - niezależnie od tego czy uruchamiane były osobno, czy też w parze, czy też cała trójca.
No zaiste dziwne to zachowanie i nietypowe dla płyty .Miksowanie modułów SIMM (różne pojemności ) w najlepszym przypadku kończy się na pokazaniu takiej wielkości pamięci jaką ma kość o najmniejszej wielkości (np. sparowanie kości 4MB z 8MB w sumie pokaże 8 MB , 4MB z 16MB też 8MB :o ), lub zakończy się "wywaleniem bootowania" z fantastycznymi ilościami pamięci ,nie mającymi żadnego sensu , tak wynika z mojej praktyki i doświadczeń .

Ps. Mógłbyś zrobić zdjęcie tych kości pamięci (dobrej jakości ) mam dosyć dużo pamięci SIMM 72pin tak 4MB jak i 8MB może coś by się dało dobrać .Jeżeli oczywiście będziesz chciał .

ODPOWIEDZ