Czym i jak prostować pogięte piny procesorów ?
- Dariusz 64
Czym i jak prostować pogięte piny procesorów ?
No właśnie czym i jak poprostować piny "nóżki" w procesorach Socket478 -754-939-AM2 ,zakupiłem "kupkę procesorów z pogiętymi pinami . Z "wcześniejszymi" socketami procesorów (370-462) nie aż takiego problemu mniej pinów i są o wiele "grubsze" z w/w socketami można "oszaleć " przy tej gęstości i cienkości pinów . Prostuję szpileczką i cienkim nożykiem do tapet + lupka, ale to "Syzyfowa" praca . Czy macie jakieś bardziej "wydajne" łatwiejsze sposoby (wypraktykowane ) w tym temacie .Szkoda mi tych procesorów bo te z socketu370-462 po wyprostowaniu "odnóży"okazały się sprawne ,te też prawdopodobnie są sprawne . Jeżeli możecie podpowiedzcie .
Ps. na zdjęciu te procesory ,w dwóch już poprostowałem trochę pinów ale jak popatrzę ile jeszcze trzeba prostować to ...
Ps. na zdjęciu te procesory ,w dwóch już poprostowałem trochę pinów ale jak popatrzę ile jeszcze trzeba prostować to ...
- Załączniki
-
- Te częściowo poprostowane
- 100_8117.JPG (479.4 KiB) Przejrzano 13870 razy
-
- Te nie poprostowane
- 100_8115.JPG (570.02 KiB) Przejrzano 13870 razy
-
- Te nie poprostowane
- 100_8110.JPG (412.9 KiB) Przejrzano 13870 razy
Re: Czym i jak prostować pogięte piny procesorów ?
albo idk oddaj do zegarmistrza i ci to wyprostuje, pamiętam jak komuś szedłem z fxem śmierdzącym (chyba 6100) i zegarmistrz za 10 ziko mi wyprostował
- Dariusz 64
- Dariusz 64
I gdzie ja znajdę takiego zegarmistrza .Teraz to większość wymienia bateryjki i paski w zegarkach .
Na poważnie nawet jak znajdę to ciekawe ile wziął by za taką usługę (kilkanaście nóżek -od sztuki ) ,za całość 12 procesorów dałem 15zł ,to chyba nie będzie za bardzo opłacalne .Trzeba znaleźć inną opcję .
no niestety, PGA to menda straszna, ale i tak lepsza niż LGA )))))
- Dariusz 64
No i chyba znalazłem sposób .Poczytałem na innych forach i zabrałem procesor do... Apteki ,żebyście widzieli minę pani Magister ,kiedy wyłuszczyłem o co mi chodzi i zaczęliśmy dobierać igły do zastrzyków ,by dobrać średnicę do pinów procesorów .Igły zakupione - teraz trzeba zeszlifować skos żeby uzyskać "rureczkę" i będzie można zabrać za mozolne prostowanie nóżek .
Zaskakujące aczkolwiek pomysłowe rozwiązanie.Dariusz 64 pisze: ↑16 wrz 2019, 19:56 No i chyba znalazłem sposób .Poczytałem na innych forach i zabrałem procesor do... Apteki ,żebyście widzieli minę pani Magister ,kiedy wyłuszczyłem o co mi chodzi i zaczęliśmy dobierać igły do zastrzyków ,by dobrać średnicę do pinów procesorów .Igły zakupione - teraz trzeba zeszlifować skos żeby uzyskać "rureczkę" i będzie można zabrać za mozolne prostowanie nóżek .
- Dariusz 64
Podsumowanie .
Metoda na igły sprawdziła się ,choć jest żmudna i powolna ,to ryzyko ułamania lub przegięcia nóżki w drugą stronę jest minimalne ,oczywiście nóżki leżące prawie poziomo należy lekko unieść np.nożykiem do tapet (do prawie pionu ) .Dla procesorów z socketów478-754-939-AM2 ,no z tymi "cienkimi" nóżkami zalecam igły 0.9x40 (prawa strona zdjęcia pierwszego) .Dla socketów3-5-7-370-462 ,z tymi "grubszymi nóżkami" potrzebna będzie igła 1.2x40 (lewa strona zdjęcia.Pamiętać trzeba że igła musi mieć zeszlifowany skos na równo (ma być rurka) ,tak jak na zdjęciu drugim .Przyda się też lupka powiększająca i dużo...cierpliwości (no to zależy od ilości pogiętych odnóży procka).
A i jeszcze jedno : kupcie nowe igły ,nie zalecam używanych kto wie w czyjej były pup..e .Pamiętajcie są (igły) ostre Stosując te metodę robicie to na własne ryzyko Przechowujcie je zawsze w osłonkach zabezpieczających ,mimo że stępione można się ukłuć,a sterylne już one nie będą
Metoda na igły sprawdziła się ,choć jest żmudna i powolna ,to ryzyko ułamania lub przegięcia nóżki w drugą stronę jest minimalne ,oczywiście nóżki leżące prawie poziomo należy lekko unieść np.nożykiem do tapet (do prawie pionu ) .Dla procesorów z socketów478-754-939-AM2 ,no z tymi "cienkimi" nóżkami zalecam igły 0.9x40 (prawa strona zdjęcia pierwszego) .Dla socketów3-5-7-370-462 ,z tymi "grubszymi nóżkami" potrzebna będzie igła 1.2x40 (lewa strona zdjęcia.Pamiętać trzeba że igła musi mieć zeszlifowany skos na równo (ma być rurka) ,tak jak na zdjęciu drugim .Przyda się też lupka powiększająca i dużo...cierpliwości (no to zależy od ilości pogiętych odnóży procka).
A i jeszcze jedno : kupcie nowe igły ,nie zalecam używanych kto wie w czyjej były pup..e .Pamiętajcie są (igły) ostre Stosując te metodę robicie to na własne ryzyko Przechowujcie je zawsze w osłonkach zabezpieczających ,mimo że stępione można się ukłuć,a sterylne już one nie będą
- Załączniki
-
- Rodzaje igieł które sprawdziły się u mnie.
- 100_8141.JPG (422.61 KiB) Przejrzano 13784 razy
-
- Zeszlifowana igła (bez skosu) ,na cylinder.
- 100_8147.JPG (105.97 KiB) Przejrzano 13784 razy