Pokaż swój pulpit
- SpartaRemixer
Re: Pokaż swój pulpit
Windows 98 na Virtual PC 2007.
Był Windows 95, to i mamy Windowsa 98. Z góry mówię że Windowsa ME nie będzie, zwłaszcza że go nigdy nie postawiłem in the first place. Nienawidzę Windowsa Millenium i po prostu są lepsze alternatywy od tego.
Był Windows 95, to i mamy Windowsa 98. Z góry mówię że Windowsa ME nie będzie, zwłaszcza że go nigdy nie postawiłem in the first place. Nienawidzę Windowsa Millenium i po prostu są lepsze alternatywy od tego.
I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.
Monika z DDLC jest super!
- xp234
- Kontakt:
Miałem XP SP3 na Compaq Evo N400c i działał okej, nie widzę żadnego sensu pakowania się w starzyznę która prawie nic nie odpali (byłby tam nadal gdyby nie brak SSE2).SpartaRemixer pisze: ↑06 mar 2022, 21:20 [SP2, BTW. Polecam na słabsze komputery poniżej takiego Athlona 64 i Pentiuma M. SP3 może troszkę zamulać.]
Mam na myśli to że dla mnie w przypadku XP nie ma sensu pchać się w cokolwiek starszego niż SP3.
Main: HP 840 G5, i5-8350u, 8GB, 256GB NVME, Win11
Other: Asus Transformerbook T100TA, Eee PC 1001PQ, Aristo 8800, HP 2510p, Thinkpad R60, Toshiba 500CS
http://xp234.w10.site
https://archive.org/details/@xp234
Other: Asus Transformerbook T100TA, Eee PC 1001PQ, Aristo 8800, HP 2510p, Thinkpad R60, Toshiba 500CS
- SpartaRemixer
Jak dla mnie SP2 się nadaje na starsze/słabsze Pecety, zwłaszcza dla kogoś jak mnie, który jest wyczulony na to jak system może działać, i defacto P3 z SP3 by się mocniej dusił i by po prostu mulił sam z siebie jak dla mnie, możliwe że nawet na samym pulpicie bym coś czuł że coś wolniej to idzie.xp234 pisze: ↑07 mar 2022, 10:22Miałem XP SP3 na Compaq Evo N400c i działał okej, nie widzę żadnego sensu pakowania się w starzyznę która prawie nic nie odpali (byłby tam nadal gdyby nie brak SSE2).SpartaRemixer pisze: ↑06 mar 2022, 21:20 [SP2, BTW. Polecam na słabsze komputery poniżej takiego Athlona 64 i Pentiuma M. SP3 może troszkę zamulać.]
Mam na myśli to że dla mnie w przypadku XP nie ma sensu pchać się w cokolwiek starszego niż SP3.
A tym bardziej, że nie potrzebuję na takim starociu tego typu obsługi WPA2 do Wi-Fi czy Android Tetheringu. [A paradoksalnie nie używam tego nawet na kompie z Core 2 Duo lub lepszym, bo dla mnie używanie XPeka do neta to tak meh, a zgrywanie plików z telefonów z Androidem to robię zawsze na mainie czy moim X230 z W7. No ale jak kto co woli.]
A poza tym - 99% programów, które działają z SP3 to i z SP2 dają radę. [1% to programy pokroju chociażby HWiNFO, ale w tym przypadku winiłbym twórcę tej aplikacji, bo ona działa dobrze z 2K SP4 czy też XP RTM, co jest nawet absurdalne.]
XP SP3 To bardziej opcja dla tych procesorów wspomnianych wyżej, lub też dalej, np. Core 2 Duo, czy nawet jakiś Intel Core Pierwszej generacji.
- shesellsseashells
z mojego doświadczenia nie ma różnicy w wydajności jeśli chodzi o SP2 a SP3. Jest ona w przypadku SP0 bo to jest dosłownie 2000 z nowym skinem. mam SP3 na Celeronie M z okolic 2004 i jest miodzioSpartaRemixer pisze: ↑07 mar 2022, 17:32Jak dla mnie SP2 się nadaje na starsze/słabsze Pecety, zwłaszcza dla kogoś jak mnie, który jest wyczulony na to jak system może działać, i defacto P3 z SP3 by się mocniej dusił i by po prostu mulił sam z siebie jak dla mnie, możliwe że nawet na samym pulpicie bym coś czuł że coś wolniej to idzie.xp234 pisze: ↑07 mar 2022, 10:22Miałem XP SP3 na Compaq Evo N400c i działał okej, nie widzę żadnego sensu pakowania się w starzyznę która prawie nic nie odpali (byłby tam nadal gdyby nie brak SSE2).SpartaRemixer pisze: ↑06 mar 2022, 21:20 [SP2, BTW. Polecam na słabsze komputery poniżej takiego Athlona 64 i Pentiuma M. SP3 może troszkę zamulać.]
A tym bardziej, że nie potrzebuję na takim starociu tego typu obsługi WPA2 do Wi-Fi czy Android Tetheringu. [A paradoksalnie nie używam tego nawet na kompie z Core 2 Duo lub lepszym, bo dla mnie używanie XPeka do neta to tak meh, a zgrywanie plików z telefonów z Androidem to robię zawsze na mainie czy moim X230 z W7. No ale jak kto co woli.]
A poza tym - 99% programów, które działają z SP3 to i z SP2 dają radę. [1% to programy pokroju chociażby HWiNFO, ale w tym przypadku winiłbym twórcę tej aplikacji, bo ona działa dobrze z 2K SP4 czy też XP RTM, co jest nawet absurdalne.]
XP SP3 To bardziej opcja dla tych procesorów wspomnianych wyżej, lub też dalej, np. Core 2 Duo, czy nawet jakiś Intel Core Pierwszej generacji.
Nie wiem czy przypadkiem poprawienia wydajności nie przyniósłby Inexperience Patcher - był on opisywany na forum pod tym linkiem. Mam go na dwóch laptopach i na jednym na pewno ten patch dał swego rodzaju kopaSpartaRemixer pisze: ↑07 mar 2022, 17:32Jak dla mnie SP2 się nadaje na starsze/słabsze Pecety, zwłaszcza dla kogoś jak mnie, który jest wyczulony na to jak system może działać, i defacto P3 z SP3 by się mocniej dusił i by po prostu mulił sam z siebie jak dla mnie, możliwe że nawet na samym pulpicie bym coś czuł że coś wolniej to idzie.xp234 pisze: ↑07 mar 2022, 10:22Miałem XP SP3 na Compaq Evo N400c i działał okej, nie widzę żadnego sensu pakowania się w starzyznę która prawie nic nie odpali (byłby tam nadal gdyby nie brak SSE2).SpartaRemixer pisze: ↑06 mar 2022, 21:20 [SP2, BTW. Polecam na słabsze komputery poniżej takiego Athlona 64 i Pentiuma M. SP3 może troszkę zamulać.]
Nie? Jakim sensem jest pakowanie XP SP3 do Core 2 Duo czy Core 1szej generacji? Core 2 Duo serdecznie zrozumiem ale to wystarczający procesor dla 7mki czy 10tki. Pakowanie XP SP2 jest kompletnie według mnie niezrozumiałe, a o XP SP3 bez update'ów do 2014 to szkoda gadać. Chcesz szybszego XP? Tnij nLitem, nie marnuj łatek bezpieczeństwa.SpartaRemixer pisze: ↑07 mar 2022, 17:32 XP SP3 To bardziej opcja dla tych procesorów wspomnianych wyżej, lub też dalej, np. Core 2 Duo, czy nawet jakiś Intel Core Pierwszej generacji.
- SpartaRemixer
XPek do Core 2 Duo czy Intel Core Pierwszej Generacji się nadal nadaje pod starsze gierki, bo mimo że Windows 7 jest fantastycznym systemem, to jednak bywają z tym problemy, stąd ja nie robię sobie maszynek tego typu jedynie pod Windowsa 7, bo jak dany sprzęt ma stery do XP to korzystam z tego, a W7 daję wtedy obok, ale za to Windows 10... No cóż, pisałem wcześniej że tego systemu nienawidzę z całego serca, a i trzymam w jak najmniejszej ilości sprzętów, bo dla mnie ten system to po prostu patologia w używaniu tego. Nigdy go nie lubiłem i nigdy nie polubię.WinXFan pisze: ↑08 mar 2022, 21:22Nie? Jakim sensem jest pakowanie XP SP3 do Core 2 Duo czy Core 1szej generacji? Core 2 Duo serdecznie zrozumiem ale to wystarczający procesor dla 7mki czy 10tki.SpartaRemixer pisze: ↑07 mar 2022, 17:32 XP SP3 To bardziej opcja dla tych procesorów wspomnianych wyżej, lub też dalej, np. Core 2 Duo, czy nawet jakiś Intel Core Pierwszej generacji.
Jak pod maszynkę która ma procesor pokroju Pentiuma III to wydaje mi się że mógłby być po prostu szybszy na tym, a i mógłbym przysiąc że SP2 bierze nawet mniej RAMu niż SP3, gdzie w przypadku P3 mającego jedynie 256 MB RAM [Upgrade niemożliwy tam jest, bo z kilkoma kościami próbowałem mieć 2x256 i komp odrazu chodził o wiele mniej stabilnie przez to. Zgaduję że płyta to złom lekki.] to by mogło mocno pomóc. A i XP u mnie nie widzi internetu, [W sensie pod moim nadzorem, rzecz jasna.] ale jak widzi to jedynie po to, żeby wejść raz na oldschoolowe strony, które każdy praktycznie zna i już nigdy więcej, więc mnie tam aktualizacje tak średnio interesują.
Kolego, takie zabawy zawsze się kończą jednym - Systemem trzymającym się mniej niż tydzień albo i nawet krócej.
[No chyba że się dogrywa jedynie sterownik SATA do pliku ISO do tego systemu, to wtedy takiego problemu nie ma.]
Mi chyba prościej by było wgrać Windowsa XP Fundamentals for Legacy PCs, niżeli mocno okrojonego XPeka przy pomocy tegoż programu.
No i jak wyżej napisałem. Internetu to praktycznie wcale na nim nie używam.
- SpartaRemixer
Zależy bardziej od sprzętu i wybredności samego użytkownika. [Czyli mam na myśli mnie w tym przypadku.] Jak dla mnie SP2 pod Pentium III z 256 MB RAM wydaje się rozsądniejszym wyborem. Athlon XP z SP2 to w ogóle dla mnie rakieta w wydajności. Ja możliwe że jestem wybredny, bo czułem różnicę pomiędzy tymi Service Packami na Athlonie 1100, którego miałem lata temu.koto pisze: ↑08 mar 2022, 14:01z mojego doświadczenia nie ma różnicy w wydajności jeśli chodzi o SP2 a SP3. Jest ona w przypadku SP0 bo to jest dosłownie 2000 z nowym skinem. mam SP3 na Celeronie M z okolic 2004 i jest miodzioSpartaRemixer pisze: ↑07 mar 2022, 17:32Jak dla mnie SP2 się nadaje na starsze/słabsze Pecety, zwłaszcza dla kogoś jak mnie, który jest wyczulony na to jak system może działać, i defacto P3 z SP3 by się mocniej dusił i by po prostu mulił sam z siebie jak dla mnie, możliwe że nawet na samym pulpicie bym coś czuł że coś wolniej to idzie.
- SpartaRemixer
Powiem w sumie... Jest to ciekawa zabawka, chociaż boli mnie akurat ten "klasyczny" tam, nie wiem, prawdopodobnie za mocno się gapiłem na pulpit Windowsa 98 lub Windowsa 2000 przez lata i dlatego tak nie potrafię go połączyć z XPCycuPL pisze: ↑08 mar 2022, 16:45Nie wiem czy przypadkiem poprawienia wydajności nie przyniósłby Inexperience Patcher - był on opisywany na forum pod tym linkiem. Mam go na dwóch laptopach i na jednym na pewno ten patch dał swego rodzaju kopaSpartaRemixer pisze: ↑07 mar 2022, 17:32Jak dla mnie SP2 się nadaje na starsze/słabsze Pecety, zwłaszcza dla kogoś jak mnie, który jest wyczulony na to jak system może działać, i defacto P3 z SP3 by się mocniej dusił i by po prostu mulił sam z siebie jak dla mnie, możliwe że nawet na samym pulpicie bym coś czuł że coś wolniej to idzie.
Jednakże zakładam, że go potem dorzucę do P3 pewnego razu, sprawdzić raczej nie zaszkodzi.
- xp234
- Kontakt:
Na pewno coś się posypie z systemem od usunięcia kilku zbędnych aplikacji (nie mówię tu o wydziwach typu xp mini mających wywalone 90% systemu).SpartaRemixer PL pisze: Kolego, takie zabawy zawsze się kończą jednym - Systemem trzymającym się mniej niż tydzień albo i nawet krócej.
[No chyba że się dogrywa jedynie sterownik SATA do pliku ISO do tego systemu, to wtedy takiego problemu nie ma.]
Ja w XP Windows Messengera zawsze kasuję na chama żeby się nie włączał i nic mu przez to nie jest
Main: HP 840 G5, i5-8350u, 8GB, 256GB NVME, Win11