Mój pierwszy post, muszę gdzieś zacząć

A w temacie komputerów to u mnie wyglądało to tak:
??? - do najprawdopodobniej 2005/6 - jakiś biurkowy optimus, procesor najprawdopodobniej pentium 75MHz, system to Windows 95 RTM. O reszcie nie mam jakiegokolwiek pojęcia niestety, ale mam chociaż gdzieś zdjęcie z nim. Pamiętam że dużo rysowaŁem w Paincie na nim.
Kolejny mój komputer to był również biurkowy - Fujitsu Siemens Scenic D, kupiony na giełdzie. Używałem go od 2005 lub 20066 do grudnia 2011 gdy dostałem laptop opisany niżej.
Specyfikacja:
-Pentium 4 1,6GHz
-512MB Dual Channel DDR RAM (Przed ~2010 256MB W Single)
-OEMowy Seagate 20GB (musiałem mieć dość duże kompromisy by się na nim mieścić)
-Napęd CD-ROM, około 2008 wymieniony na DVD Pioneer
-Zintegrowana grafika intel i845g
-Systemy w kolejności posiadania: Windows XP Professional, Windows 98, Windows 2000 Professional, Windows XP Black edition 8.2, OpenSUSE (wersja nieznana, jakaś z Komputer Świat), Ubuntu 10.04, Windows Vista Ultimate Lite.
Z komputerem tym mam wiele miłych wspomnień mimo kilku jego "problemów". Po zabawie w ustawieniach w większość gier dało się grać w akceptowalnym framerate. Na nim najwięcej świata komputerów poznałem. W 2006, podpięty do łącza o kosmicznej prędkości 12Mb (z sieci UPC), był fajną maszyną do internetu. Strony wczytywały się szybko (na Firefoxie 1.5), a pliki pobierały w ciągu kilku chwil. Miałem do niego monitor też z tej firmy.
Generalnie powyższego komputera pewnie bym używał dłużej, ale dostałem od ciotki laptopa BenQ JoyBook A52E, z uszkodzonym podświetleniem matrycy, naprawiłem to w serwisie za kwotę ok 200zł,niestety padło chwilę po gwarancji. Używałem go w czasie grudzień 2011-2013 gdy zakupiłem kolejne biurkowe Fujitsu. Specyfikacja:
-Procesor Intel Celeron M 1,6GHz
-Pamięć 1GB RAM ddr2 dual channel (2X512MB, o dziwo fabrycznie były dwie różne kości)
-Karta graficzna ATi Radeon Xpress 1200M
-Dysk 80GB Hitachi, miałem go chwilę po tym jak pozbyłem się laptopa, aczkolwiek po jakimś czasie padł z powodu upadku że schodów. Dopóki pewnego dnia go nie wyłączyłem to działał o dziwo.
-WiFi atheros
-Systemy: Windows XP Home, Windows Vista Home Premium i Ultimate, Windows ThinPC, Windows 8 Enterprise Evaluation, Ubuntu 12.04
Upgrade mniejszy niż się spodziewałem w sumie względem Scenica. Fajnie zbudowany jak na budżetowy laptop. Niestety napęd DVD też był uszkodzony i nigdy nie zebrałem się by go wymienić. BIOS był bardzo zlimitowany, nie dało się chyba AHCI wyłączyć nawet.
Kolejnym moim komputerem był desktopowy Fujitsu Siemens z serii green pc. Nie pamiętam dlaczego go kupiłem. Miałem go bardzo krótko, uszkodziłem go w głupi sposób. Dysk i kabel SATA od niego mam do dzisiaj. Specyfikacja:
-Intel Celeron, taktowanie w okolicach 2GHz.
-Pojedyńcza kość ram Samsung DDR2 512MB
-Dysk WD400 40GB SATA, SMART nie jest idealny, uszkodziłem plastik przy złączu przez co działa tylko z jednym kablem.
-Systemy: Windows XP Black Edition 8.2 (jedyna płyta jaką miałem pod ręką wtedy), Ubuntu 12.04
Po jego uszkodzeniu zakupiłem Toshibę Portrge 4010, nie używałem jej jakoś długo, coś koło kilku miesięcy. Lewy głośnik był uszkodzony, a napęd ledwo szukał. Mimo wszystko fajny sprzęt. Specyfikacja:
-Mobilny Pentium 3 933MHz
-512MB DDR RAM
-dysk najpewniej 20GB
-WiFi, Bluetooth
-Systemy: Windows XP Pro SP2 i SP3 (brak różnic w działaniu), Ubuntu 9.04 (po uśpieniu bios został uszkodzony, błąd o uszkodzeniu boot block)
Po pewnym czasie pomyślałem o zakupie nowego pc. Licytowałem jakiś dwurdzeniowy komputer z amd, ale niestety zabrakło mi kilku złotych do wygrania. Z wkurzenia zakupiłem składaka z komputerów Fujitsu (używany w latach 2013-kwiecień 2015) o specyfikacji:
-intel Celeron D 3.06GHz 346
-1GB Dual Channel RAM (2x512MB 400MHz)
-Dysk Seagate z tej serii której recenzje zrobił PhilsComputerLab, 30GB,charakterystyczny, przyjemny dźwięk
-WD400 z powyższego Fujitsu
Sapphire Radeon 9200LE, w późniejszym czasie Sapphire Radeon 9550 128MB 128Bit full height zakupiony za 20zł
-systemy: Windows XP Home Dell OEM (później pro), 98lite, Windows Vista Home Basic, Home Premium, Ultimate i jakaś modyfikacja stworzona przeze mnie na bazie Ultimate, Windows Thin PC, Windows 7 Enterprise, Windows 8.1 Pro, pierwszy publiczny build Windows 10 i jakiś późniejszy, Arch Linux oraz kilka innych dystrybucji.
Z nim również mam wiele miłych wspomnień, za jego czasów bardzo się zaangażowałem w zabawę retro computingiem. Kosztował 100zł
W jakiś sposób uszkodziłem bootloader, który po tygodniu naprawiłem przy pomocy komputera otrzymanego na kilka dni przed problemem. Oto jego specyfikacja:
-Compaq Deskpro SFF
-Intel Pentium 3 500MHz
-384MB SDRAM (128+256MB)
-Zintegrowany ATI Rage 128 Pro, nieznany vram z możliwością powiększenia laptopową kością ram
-Chyba 10GB dysku nieznanego producenta
-Windows 2000 Professional oraz 51Lite
Między Fujitsu a HP był jeszcze jeden laptop, Thinkpad T42. Całkiem fajny, ale moim zdaniem też był zbyt wolny. Specyfikacja:
-Intel Pentium M 1.9GHz
-512MB RAM DDR (256MBx2)
-40GB HDD IBM
-ATi Radeon 7500 32MB (?)
-Standardowa matryca XGA
-Napęd DVD-ROM
-Systemy: Windows 7 Ultimate, Arch Linux, 51Lite, Debian, Windows XP Professional SP3
Tak jakoś żyłem z tym Fujitsu, ale z czasem chodziło to coraz gorzej... W związku z tym postanowiłem zakupić HP DC7700SFF za również 100zł. Był to wydatek niewielki, ale warty każdego grosza. Używałem go od kwietnia 2015 do lutego 2019 (z krótkimi przerwami na X220), nadal jest na tyle wydajny bym mógł go używać. Specyfikacja:
-Intel Core 2 Duo E6300 1,86GHz
-3GB RAM DDR2 (2x512MB, 2x1GB), dawniej 2GB (4x512MB 667MHz)
-80GB nieznanego producenta, zagubione
-WD400, gdzieś leży z wyłamanym plastikiem złącza sata przez co działa tylko na jednym kablu (tym dym który miałem w drugim Fujitsu)
-Toshiba 250GB 7200RPM
-Sapphire Radeon HD3450 128MB 128Bit PCIe Passive Low Profile
-Creative SoundBlaster Audigy SE
-Napęd DVD RW, dawniej LightScribe oryginalny
-Systemy: Windows XP Professional HP OEM, 51lite, Vista Home Premium, 7 Home Premium, Ultimate I Professional, 8.1Pro, 10 RTM Pro oraz LTSB 2016, Fedora, Arch Linux, OpenSUSE Tumbleweed, Mac OS X 10.6
W sierpniu 2017 zakupiłem (dość pochopnie, szczególnie biorąc pod uwagę cenę jaką za niego dałem) Thinkpada X220 o specyfikacji:
-Intel Core i5-2520M
-4GB w jednej kości Samsunga DDR3 1133MHz (w planach 8GB bądź nawet 16GB)
-Dysk Hitachi 250GB 5400RPM (Być może kiedyś wrzucę ssdľ
-Standardowa matryca WXGA LG Display (przed uszkodzeniem AUO o tej samej rozdzielczości)
-Oryginalna bateria Lenovo 4400mAh (ok połowa pojemności i 500 cykli), GreenCell 6600mAh (zakupiona mniej więcej rok temu, 10 cykli)
-Systemy: Windows 7 Professional, 10 Pro, 8.1 Pro, Arch Linux, Debian , Mac OS X 10.12
-Zainstalowany Custom BIOS
Wiem, że post dość długi, aczkolwiek starałem się streścić. Nie są to wszystkie moje komputery, a tylko te które używałem jako główne.