Retro Pc

Forum poświęcone wszelakim komputerom. PC, Atari, Amiga, Apple. Komputery stare jak i nowe. Unikatowe jak i bardziej powszechne.
lokos1555

Retro Pc

Post autor: lokos1555 »

Dzień dobry :)
Mam pytanie, stawiam retro komputer z 2007-2009r.
Planowałem wgrać xp. Ale... chciałem też mieść dostęp do internetu jakies gg, czy inne pierdoły.
Win xp nie jest już wspierany, ma przestarzałe technologie zabezpieczeń jednym słowem jest dość dziurawy, więc jest narażony na równego rodzaju wirusy.

Czy jest jakiś sposób, żeby jakoś w miarę zabezpieczyć poczciwego xp'peka przed potencjalnymi atakami ?
Awatar użytkownika
shesellsseashells

Re: Retro Pc

Post autor: shesellsseashells »

lokos1555 pisze: 09 paź 2024, 18:47 Czy jest jakiś sposób, żeby jakoś w miarę zabezpieczyć poczciwego xp'peka przed potencjalnymi atakami ?
Na początek pobrać sobie jakąś nowszą przeglądarkę typu MyPal. Istnieją też różne forki Chrome ale są za ciężkie na sprzęt z okresu XP oraz często są z podejrzanych źródeł typu strony z ChRLD.

Do przeglądarki dograj sobie starszą wersje Ublock Origin, jest to dostępne na stronie Firefoxa jak poszperasz trochę głębiej.

Poza tym to co? Zapewnij sobie instalację XPeka ze wszystkimi możliwymi aktualizacjami zabezpieczeń (wersja Pro zamyka się w 2014 ale chyba da się dograć też aktualizacje z Win XP PoS Ready 2009, które ma aktualizacje bezpieczeństwa aż do 2019).

Z praktyki tak długo jak nie będziesz klikać w jakieś szemrane linki i reklamy oraz logować się na konto bankowe to nic Ci nie grozi. Zresztą obecnie ze świecą szukać exploitów co działają poniżej Win 7 ze względu na to, że obecnie XP używają jedynie entuzjaści.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Jeśli coś jest nie jasne to pytaj.
ODPOWIEDZ