Witam!
Wygrzebałem ze strychu swój stary komputer z czasów komunii (2003/4 rok) i chciałbym go doprowadzić do stanu używalności. Generalnie jakoś działa, ale ma jedną bolączkę - zasilacz typu 'noname', który nie dość, że jest za słaby dla mojego sprzętu (dowiedziałem się o tym z innego forum) to dodatkowo prawdopodobnie szybciej wysadzi mnie w powietrze niż uruchomi cokolwiek cięższego.
W związku z tym chciałbym kupić sobie nowy zasilacz, ale jako że nie znam się na sprzęcie ani trochę to mam trudności z wyborem. Raczej wolałbym uniknąć kupowania starego, używanego sprzętu (bo nie umiałbym go naprawić). Wolałbym kupić nowy, ale podobno nie jest to takie łatwe.
Podobno do mojego sprzętu potrzebny jest zasilacz z co najmniej 25A na linii 5V. Udało mi się znaleźć jeden taki zasilacz (TUTAJ), ale dowiedziałem się na tym forum, że ten zasilacz też jest tykającą bombą.
W związku z tym pytanie, czy jest sens kupować nowy zasilacz do starego sprzętu i jeśli tak, to czym się kierować przy wyborze? Czy polecacie jakieś firmy, modele itp. na podstawie których mógłbym dokonać wyboru?
Mój sprzęt:
AMD Duron 1.4GHz
256MB RAM
NVIDIA RIVA TNT2 M64 / Radeon 9200se (jeszcze się nie zdecydowałem)
CMI8738/C3DX Audio Device (obecnie odpięty, bo mam też zintegrowaną kartę)
Gigabyte GA-7ZM
Nowy zasilacz do starego PC
Re: Nowy zasilacz do starego PC
Po pierwsze, to raczej masz Durona (Morgan) 1300, a nie 1400 (TB-B). Ta płyta nie obsługuje TB-B i niestety jak większość płyt socket A zasila proca z +5V. To oznacza, że wybierając zasilacz musisz się skupić na wartości +3,3V&+5V combined. Proc potrzebuje max 60 W, a M64 - pewnie max 15 W. Przypuszczam, że zasilacz ze 120+ W combined powinien wystarczyć. Jakąś opcją byłby pewnie downgrade proca do jakiegoś niskiego Durona/Athlona, jak np. 700 MHz.
O nowych "markowych" zasilaczach możesz zapomnieć, bo one rzadko mają powyżej 100 W i część z nich w ogóle może nie odpalić z takim zestawem.
Jakie masz opcje (skupiam się tylko na +3,3V&+5V combined):
O nowych "markowych" zasilaczach możesz zapomnieć, bo one rzadko mają powyżej 100 W i część z nich w ogóle może nie odpalić z takim zestawem.
Jakie masz opcje (skupiam się tylko na +3,3V&+5V combined):
- Markowe zasilacze >= 20 lat ze 180+ W. Pytanie w jakim stanie są po takim czasie, no i dziś już nie tak łatwo je trafić za znośną kasę.
- Zasilacze przejściowe z okolic 2008 - 2012 ze 130 - 160 W. Napięcie na +12 V może nie być idealne pod obciążeniem. Przykładem mogą być Chieftec / Delta GPS 350 W ze 130W. Oferta przykładowa, pewnie trafisz taniej.
- Czajenie się na jakiś w miarę firmowy, mocny zasilacz NOS sprzed 10+ lat. Jakiś czas temu były w okolicy 130 zł zasiłki POV Diamond 600 W, ale... ktoś zwietrzył interes i wykupił.

- Kupienie jakiegoś taniego nowego zasilacza "starego typu", jak ta Akyga, którą podesłałeś. 210 W to spory zapas mocy, plus jest nowy i może wcale nie być budżetówką (tak naprawdę to nie wiadomo, kto te zasilacze produkuje, a czarne listy zasilaczy też mają różną wartość...).
No AGP no FUN! 
Re: Nowy zasilacz do starego PC
Ma wartość sentymentalną, ale niezbyt dużą. Jakieś 90% moich gier mogę uruchomić na emulatorach, głównie naprawiam go dla zabawy + żeby móc czasem w coś pograć na monitorze CRT gdy jestem w domu rodzinnym. Jeśli trzaśnie, to trudno, wywali się i będzie więcej miejsca, ale wolałbym żeby przetrwał.
Przeczytałem sobie Twoje propozycje i wychodzi mi na to, że chyba linią najmniejszego oporu będzie zakup i przetestowanie zasilacza Akyga. Niby czytam, że jego braciszek 500W jest "bombowy", ale ludzie go wsadzali do sprzętu z 2020 roku.
Obecnie mam zasilacz Codegen 200XA1, ale odradzono mi korzystanie z niego, bo podobno lubi przepalać komputery. Mam też z kompem taki problem, że zacina się jeżeli nie ustawię AGP aperture size na 4mb (co obniża wydajność zasilania). Niestety przy takim ustawieniu dvd-rom nie chce się otwierać, więc też nie jest to idealne rozwiązanie.
Przeczytałem sobie Twoje propozycje i wychodzi mi na to, że chyba linią najmniejszego oporu będzie zakup i przetestowanie zasilacza Akyga. Niby czytam, że jego braciszek 500W jest "bombowy", ale ludzie go wsadzali do sprzętu z 2020 roku.
Obecnie mam zasilacz Codegen 200XA1, ale odradzono mi korzystanie z niego, bo podobno lubi przepalać komputery. Mam też z kompem taki problem, że zacina się jeżeli nie ustawię AGP aperture size na 4mb (co obniża wydajność zasilania). Niestety przy takim ustawieniu dvd-rom nie chce się otwierać, więc też nie jest to idealne rozwiązanie.