fanatyk55 pisze: ↑03 kwie 2020, 01:57
Dokładnie trochę tajemnicze te wypowiedzi
Pewnie dlatego że sam dokładnie nie widziałem na czym się skupić.Jedyne co mam to obudowa,zasilacz i napędy optyczne i stacje dyskietek.
Jednak wybór padł na Pentium 4 3GHz na płycie:ASRock 775VM800,RAM 512 dual channel.
Grafiki jeszcze szukam do tego zestawu ale na spokojnie coś tam wykopie w internetach.
Ogólnie dzięki wszystkim za wszystkie posty w tym temacie,które popchnęły mnie żeby lepiej się zagłębić w temat i które uratują mnie od jakiś kompatybilnych wpadek. Jak wszystko będzie się zbierać do kupy zdam relacje. Pozdrooo
No i "przejaśniło się trochę" (w sprawie sprzętu)

.Płyta ma wsparcie dla WIN 98 .Procesor też "Mocarz" dla tego systemu ,ale nie był bym sobą jak bym nie zwrócił uwagi

,na ilość i konfigurację pamięci 512MB i to DUAL

.Jeżeli to "zagra" to proszę o wiadomość na Forum

.
Jeszcze sprawa HDD jak duży wstawić ja optował bym za 40-80Gb i to podzielonym na partycje ,pamiętajmy tu o

cytat:
"Przy dzisiejszych wielkościach dysków twardych FAT32 ujawnia jednak swoje niedogodności. Do granicy 8 GB tworzone są partycje z klasterami po 4 KB, ale już przy 32 GB pojawiają się 32-kilobajtowe. To jest właśnie podstawowy powód, dla którego warto dzielić duży dysk na mniejsze dyski logiczne. Klastery to odcinki danych o identycznych wielkościach na partycji. Jeden plik może być, i zazwyczaj jest, przechowywany w kilku lub więcej klasterach, natomiast jeden klaster może przechowywać tylko jeden plik. Z tego powodu plik o wielkości 33 KB na partycji 32 GB będzie zajmował 64 KB bo potrzebuje 2 klastery po 32 KB każdy. Ten sam plik zająłby jednak tylko 36 KB na partycji 8 GB w systemie FAT32, gdzie wielkość pojedynczego klastera wynosi 4 KB.
Pomniejszając wielkość partycji można zaoszczędzić nawet do 40% miejsca. "
Życzę wytrwałości i powodzenia w budowie Builda i mam nadzieję że gotowy komputer Kolega zaprezentuje na Forum .
Cytat z :
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... ml#1642963