XYZ pisze: ↑21 maja 2022, 21:58
Ja polecam płyn do myjek ultradźwiękowych, całkiem fajnie sobie radzi.
Do tego wszelkie spraye do czyszczenia/odtłuszczania hamulców.
Kompresor to też bardzo przydatne narzędzie
Wszelkiego rodzaju pędzle też się świetnie sprawdzają przy wstępnym czyszczeniu.
Do zardzewiałych elementów fajnie sprawdza się ocet.
Widzę że woda wzbudza u was dużo wątpliwości - jak najbardziej można używać do czyszczenia wody demineralizowanej, w rozsądnych ilościach nie wyrządzi żadnych szkód.
Pamiętajmy że mamy rozpuszczalniki organiczne i nieorganicznie, to czemu nie da rady IPA woda może rozpuścić bez większych problemów.
Widziałem już kilka działających płyt głównych po myciu w zmywarce, sam raz tak zrobiłem, ale trzeba je dobrze osuszyć
https://www.youtube.com/watch?v=SVuI-Fn27-U
Kilka moich przemyśleń ,nie traktować jako "prawd objawionych

" . Po prostu z lat mojej praktyki .
Co do sprayów to ja jednak zalecam ostrożność ,używam ich ,ale tylko tych które są przeznaczone do elektroniki ,spraye ogólnego zastosowania tzw. Cleanery mogą mieć silne działanie kancerogenne na plastik , a nie chcemy żeby podstawka socketu jak i inne gniazda zdeformowały się

.
Kompresor tak to przydatne narzędzie ,ale w moim M5 w bloku raczej trudne do zamontowania i użytkowania ,no ale jak ktoś ma garaż ...

.Tu też uważał bym z ciśnieniem ,6 bar i cienka dysza w pistolecie może narobić szkód .A sprężone powietrze w sprayu tak drogo kosztuje i tak szybko "odchodzi"
Pędzle tak ,jak najbardziej ... ale nie z plastikowym włosiem ,radzę używać tych z naturalnym (końskim) ,dlaczego chyba rozumiemy (elektrostatyka) .
Woda do mycia płyt głównych i wszelkich innych .
Każda woda (H2O), ma silne działanie korozyjne i nie ma tu według mnie znaczenia czy dodamy detergentów ,czy będzie to woda demi .Pamiętajmy że teraz wiele układów scalonych (procesory, itp) to układy BGA ,woda pod układem między tymi (niekiedy) setkami kuleczek ,jak to dokładnie wysuszyć

. A niech się dostanie pod laminat (płyty wielowarstwowe),jak się przygrzeje to "spryszczy cały laminat" .Wybaczcie ale zdania nie zmienię (co pisałem wcześniej) -Woda (wilgoć ,para) i elektronika to fatalne połączenie (no zabójcze ) .Ale nikomu nie można zabronić myć w zmywarce ,zlewie ,misce ,wannie, prysznicu ( z Calgonem + Lenorem ...itp ) ,jego wola .