Jeżeli twój poprzedni pokój działa jako magazyn, to myślę, że bez problemu możesz sobie wybrać konkretny komputer potrzebny do odcinka i przewieść go samochodem do mieszkania, a po nagraniu odcinka odwieść go do domu, lub sobie poeksperymentować z nim. Wszystko zależy od twoich potrzeb .
Odnośnie wymagań, do pierwszego podpunktu zalecam systemy Windows 95, Windows 98, Windows 2000 i Windows XP (oczywiście wszystko zależy od wybranego komputera). Do drugiego podpunktu, jeżeli mówimy o łatwej dostępności części, to trzeba poprzeglądać allegro, OLX, dział handlowy na naszym forum ( ), internet, może odkupić/przygarnąć od drugiej ręki. Na pewno znajdziesz bardzo dużo części, tylko trzeba po prostu chcieć poszukać . Do trzeciego podpunktu, maszynki które masz/do których masz części opiszę potem.
No dobrze, spójrzmy na komputery, które wziąłeś ze sobą.
Pentium 75 - DOS Machine
Maszynka, która jest kompatybilna z Windowsem 95 i DOSem, a więc epoka DOSa spełniona . Mobo nie są drogie pod to, a skoro masz dużo pentiumów pod ten komputer, to też jest dobrze. Wymagania spełnia, więc jest dobrze.
Dell Latitude C600 - sprzęt pre-XP
Maszynka mobilna, z kartą CF, a więc ryzyko padnięcia dysku HDD ominięte, gierki są, stery zainstalowane, nie jest źle, jest dobrze! Problemem jest niestabilny OS, dlatego zalecam Tobie pokombinować trochę z OS'ami, żeby sprawdzić, gdzie będzie bardziej stabilny, a gdzie mniej. Z grami tak czasami jest . Według mnie powinieneś trochę pokombinować z tym laptopem.
Dell Latitude 2100 - netbook pre-XP i post-XP
Mała maszynka, lepsza od pokazywanego kiedyś Acera. XP'ka wspiera, więc jest już epoka pre-XP i post-XP. Problemy które są, zaczynasz rozumieć, więc jest dobrze. Jeżeli chcesz, możesz trochę z nim pokombinować. Ja trochę pokombinowałem z instalacją W11 na swoim predatorze G3610 i udało się. Może kiedyś pobawisz się takim komputerkiem, jak będzie retro?
No to teraz komputery do wybrania z magazynu. Tutaj zalecam Albo PII + V1/2 lub Ati Rage 128 Pro, bo tak naprawdę kiedyś twój kanał opierał się głównie na tym kompie z PII i mam trochę taki sentyment . Kolejną opcją jest "piątka", ponieważ łatwo do niej z częściami, można ją przekształcić w retro sprzęcior, zasilaczy nowoczesnych użyjesz, o czym sam się przekonałem bawiąc się podobnymi szrocikami . Uważasz, że nie jest on dla Ciebie aż tak bardzo interesujący? Przemyśl to . Widzowie są jak najbardziej za tym kompem, a łatwo do niego z częściami, bo są tanie jak barszcz i zalety, które wymieniłeś są według mnie OK.
Podsumowując: Nie musisz brać komputerów z magazynku, możesz zrobić tak jak opisałem wcześniej .
Komputery, które masz aktualnie w mieszkaniu są w porządku, a jak czegoś potrzebujesz, to bierzesz z magazynu i przewozisz go do mieszkania . Mam nadzieję, że trochę pomogłem .Jeżeli twój poprzedni pokój działa jako magazyn, to myślę, że bez problemu możesz sobie wybrać konkretny komputer potrzebny do odcinka i przewieść go samochodem do mieszkania, a po nagraniu odcinka odwieść go do domu, lub sobie poeksperymentować z nim. Wszystko zależy od twoich potrzeb .