Myślę, że dobrze będzie zacząć od zaprojektowania układu strony, jako wzór weźmy stronę Piteusza. Zamieścić więcej informacji o projekcie, a jako uzupełnienie może jakieś teksty o żarówkach, elektryce coś tego typu. Może oprócz shoutboxa jakaś namiastka forum, by tam przenieść dyskusje.Stasieusz pisze: ↑20 mar 2024, 17:48Nie no spoko, sugestie chętnie przyjmuję, można dopisywać kolejne . Co do domeny, taki pomysł miałem już wcześniej i być może coś takiego będzie. Wodotryski... No to mamy już shoutboxa, chciałbym dodać jeszcze jakieś informacje, żeby można było sobie coś poczytać na temat projektu i obejrzeć sobie jakieś filmiki o projekcie. Może masz jakiś ciekawy pomysł? Może któryś z forumowiczów coś zaproponuje? Czasem poza sezonem też będą iluminacje, np. na początku wakacji chciałbym udostępnić oprawy sodowe u mnie na wsi do oglądania, bo za rok pewnie wylecą na wymianę.
Żarówki Stasieusza
Re: Żarówki Stasieusza
Dzięki! Potem przygotuję projekt. Z shoutboxem chodziło mi o to, żeby był to taki mały czat do gadania, ale pomyślimy o tym forum. Projekt nie jest jakoś bardzo popularny, chyba kilka osób z forum tu weszło, mój wujek i kolega.Altair pisze: ↑20 mar 2024, 18:33Myślę, że dobrze będzie zacząć od zaprojektowania układu strony, jako wzór weźmy stronę Piteusza. Zamieścić więcej informacji o projekcie, a jako uzupełnienie może jakieś teksty o żarówkach, elektryce coś tego typu. Może oprócz shoutboxa jakaś namiastka forum, by tam przenieść dyskusje.Stasieusz pisze: ↑20 mar 2024, 17:48Nie no spoko, sugestie chętnie przyjmuję, można dopisywać kolejne . Co do domeny, taki pomysł miałem już wcześniej i być może coś takiego będzie. Wodotryski... No to mamy już shoutboxa, chciałbym dodać jeszcze jakieś informacje, żeby można było sobie coś poczytać na temat projektu i obejrzeć sobie jakieś filmiki o projekcie. Może masz jakiś ciekawy pomysł? Może któryś z forumowiczów coś zaproponuje? Czasem poza sezonem też będą iluminacje, np. na początku wakacji chciałbym udostępnić oprawy sodowe u mnie na wsi do oglądania, bo za rok pewnie wylecą na wymianę.
Małe info: jeżeli ktoś z was chce, to mogę zrobić testowy stream i będzie można sobie pooglądać dzisiaj iluminację.
Jakby ktoś był chętny, to już testowa kamerka działa. Zostawiam to włączone do 20:15.
Już zrobiłem mały projekt nowej strony iluminacji i sprawa wygląda następująco:
- Strona w pewnym sensie przypomina stronę Piteusza
- Są zakładki "Strona główna", "O projekcie", "Shoutbox", "Galeria" i "Statystyki"
- Pod tymi zakładkami będzie linia, pod linią nagłówek z powitaniem i krótkim opisem
- Pod opisem będzie linia i pod nią nagłówek "Wybierz iluminację:", a pod nim obrazko-hiperłącza, coś jak w sterowanie24.pl
- Pod hiperłączami znowu będzie linia, te same zakładki co na górze, napis "Najbrzydsza strona internetowa made by Stasieusz!, pod nim kolejny napis tugal.prv.pl 2023-2024 i pod tym napisem licznik, który pokazuje ile osób jest na stronie
Co myślicie o dodaniu zabezpieczenia do strony z Iluminacjami? Np. żeby wejść na stronę, trzeba wpisać hasło, które zainteresowani otrzymują pisząc do mnie na priv. Ma to sens?
Hm, dobre pytanie. Chodzi mi o zrobienie jakiegoś zabezpieczenia. Ta strona ma być dla każdego.
Oznajmiam, że to jest bez sensu. Z tej strony korzysta np. moja babcia i nie chciałbym jej utrudniać dostępu na tą stronę.
Iluminacje już działają! Adres to http://iluminacje24.prv.pl/
Edit: Niestety przerwało połączenie :/. Kolejna próba za jakiś czas.
Edit2: Już działa, tym razem połączenie po kablu.
Edit: Niestety przerwało połączenie :/. Kolejna próba za jakiś czas.
Edit2: Już działa, tym razem połączenie po kablu.
Witam!
Ja też ostatnimi czasy robię świecące gadżety, na przykład taki zegarek Albo wczoraj doszły do mnie dwa takie wyświetlacze sterowane po I2C
W pliku ZIP jest filmik, w którym działa testowy skrypt pod Arduino
A tutaj wyświetlacz Kolego Stasieuszu: zainteresuj się lampkami neonowymi, piękne to rzeczy.
Neonówki stare, rosyjskie, za grosze idzie kupić.....dla 230V rezystor 300-470k 0,25W, robię tak i wszystko działa,
Albo lampy NIXIE i VFD, tu masz kalkulator szkolny radziecki, jaki sobie kupiłem Zegary własnej roboty, niestety nie mam zamiaru kupować drogiego aparatu fotograficznego, to jest "jakość" zdjęcia Lampy wyszły rozmazane, mały zegar to mój budzik.....wyświetlacz z systemów kasowych i Arduino
Ja też ostatnimi czasy robię świecące gadżety, na przykład taki zegarek Albo wczoraj doszły do mnie dwa takie wyświetlacze sterowane po I2C
W pliku ZIP jest filmik, w którym działa testowy skrypt pod Arduino
A tutaj wyświetlacz Kolego Stasieuszu: zainteresuj się lampkami neonowymi, piękne to rzeczy.
Neonówki stare, rosyjskie, za grosze idzie kupić.....dla 230V rezystor 300-470k 0,25W, robię tak i wszystko działa,
Albo lampy NIXIE i VFD, tu masz kalkulator szkolny radziecki, jaki sobie kupiłem Zegary własnej roboty, niestety nie mam zamiaru kupować drogiego aparatu fotograficznego, to jest "jakość" zdjęcia Lampy wyszły rozmazane, mały zegar to mój budzik.....wyświetlacz z systemów kasowych i Arduino
- Załączniki
-
- SAA1064.zip
- (2.79 MiB) Pobrany 435 razy