Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
Porządek musi być! Ale nie zawsze . Ja jednak uważam, by uniknąć osób czepliwych (już parę osób mi na to zwracało uwagę), to nazwę tematu zmienię. Z założenia to forum jest o sprzęcie retro, więc tak jakby - domyślnie ludzie będą wrzucać komputery retro raczej. Nikt nową mikrofalówką tutaj nie będzie się chwalił
--- Update ---
Nazwa tematu jednak zostaje, bo nikt nie przewidział opcji zmiany nazwy tematu tworząc silnik tego forum
--- Update ---
Nazwa tematu jednak zostaje, bo nikt nie przewidział opcji zmiany nazwy tematu tworząc silnik tego forum
Strona: https://piteusz.ovh/
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
Oto chciałem się znów pochwalić prawie retro sprzętem, który udało mi się otrzymać. Są to tym razem laptopy! Nawet dwa! Jeden jest malutki i słodziutki, drugi jest dużutki i też słodziutki.
Pierwszy to Dell Latitude D430 - jest to podarunek od wpaniałego użytkownika zwanego koto. Jest to malusieńki laptopik z ekranem 12 cali (jest mniejszy niż thinkpady z serii X), śmiesznym dyskiem 1,8 cala oraz śmiesznym procesorem Core2Duo U7600 z 1,2GHz. Dodatkowo ma 2GB ramu. Mam zamiar dupnąć tutaj dysk mSata (bo użytkownik koto przekazał mi też adapter ZIF -> mSata) i może postawić tutaj jakiegoś Linuxa. No chyba, że próbować z Windowsem XP. Podobno jest do tego dedykowany .
Drugi laptop to Lenovo Thinkpad T540p - sprawnie "zutylizowany" - czyli przyniesiony do domu i "naprawiony". Nie posiadał dysku - dołożyłem SSD 128gb (i przegrałem Debiana z Thinkpada T400), nie posiadał ramu - dołożyłem 8GB DDR3 z martwego Lenovo G580, bateria jest niesprawna - niebawem zostanie wymieniony na greencella, nie ładuje - ładowarka była porwana, wziąłem inną i już działa . Sam komputer jest w świetnym stanie, nic nie jest zepsute. Można by było mu wymienić ekran na lekko większą rozdzielczość (1366x768 to za mało w 2020). Sam komputer jest niemal tak samo szybki, jak mój Dell E7470 - z racji tego, że nie używa ten Thinkpad procesorów z serii "U". Możliwa też jest wymiana procka - wrzuciłbym i7 i by przerósł mojego Della. Kusząca propozycja...
Pierwszy to Dell Latitude D430 - jest to podarunek od wpaniałego użytkownika zwanego koto. Jest to malusieńki laptopik z ekranem 12 cali (jest mniejszy niż thinkpady z serii X), śmiesznym dyskiem 1,8 cala oraz śmiesznym procesorem Core2Duo U7600 z 1,2GHz. Dodatkowo ma 2GB ramu. Mam zamiar dupnąć tutaj dysk mSata (bo użytkownik koto przekazał mi też adapter ZIF -> mSata) i może postawić tutaj jakiegoś Linuxa. No chyba, że próbować z Windowsem XP. Podobno jest do tego dedykowany .
Drugi laptop to Lenovo Thinkpad T540p - sprawnie "zutylizowany" - czyli przyniesiony do domu i "naprawiony". Nie posiadał dysku - dołożyłem SSD 128gb (i przegrałem Debiana z Thinkpada T400), nie posiadał ramu - dołożyłem 8GB DDR3 z martwego Lenovo G580, bateria jest niesprawna - niebawem zostanie wymieniony na greencella, nie ładuje - ładowarka była porwana, wziąłem inną i już działa . Sam komputer jest w świetnym stanie, nic nie jest zepsute. Można by było mu wymienić ekran na lekko większą rozdzielczość (1366x768 to za mało w 2020). Sam komputer jest niemal tak samo szybki, jak mój Dell E7470 - z racji tego, że nie używa ten Thinkpad procesorów z serii "U". Możliwa też jest wymiana procka - wrzuciłbym i7 i by przerósł mojego Della. Kusząca propozycja...
- Załączniki
-
- kompy2.jpg (363.81 KiB) Przejrzano 11486 razy
-
- kompy1.jpg (373.01 KiB) Przejrzano 11486 razy
-
- t540p.jpg (279.37 KiB) Przejrzano 11486 razy
-
- d430.jpg (294.52 KiB) Przejrzano 11486 razy
Strona: https://piteusz.ovh/
- Dariusz 64
Zakup z dzisiaj .Taki oto zestaw .
Nie wiem czy to wina zdjęć ,czy rzeczywiście jest taki brudny .Jak z 35zł + koszty wysyłki myślę że się opłaca .
Zdjęcia i opis z aukcji .
Stary komputer PC zestaw #1
Mam na sprzedaż komputer PC dla kolekcjonerów. Wszystko jest na zdjęciach. Zapraszam. Sprzęt powinien być sprawny.
Edit:
Zestaw dotarł dzisiaj (w całości ) i jest "Fantastycznie Brudny " ,najpierw czeka go czyszczenie ,a potem opiszę ewentualne "boje z nim" w temacie : Nie miał Chłop kłopotu ...
Nie wiem czy to wina zdjęć ,czy rzeczywiście jest taki brudny .Jak z 35zł + koszty wysyłki myślę że się opłaca .
Zdjęcia i opis z aukcji .
Stary komputer PC zestaw #1
Mam na sprzedaż komputer PC dla kolekcjonerów. Wszystko jest na zdjęciach. Zapraszam. Sprzęt powinien być sprawny.
Edit:
Zestaw dotarł dzisiaj (w całości ) i jest "Fantastycznie Brudny " ,najpierw czeka go czyszczenie ,a potem opiszę ewentualne "boje z nim" w temacie : Nie miał Chłop kłopotu ...
- Załączniki
-
- 01.jpg (274.67 KiB) Przejrzano 11458 razy
-
- 02.png (599.99 KiB) Przejrzano 11458 razy
-
- 03.jpg (485.4 KiB) Przejrzano 11458 razy
-
- 04.jpg (320.05 KiB) Przejrzano 11458 razy
- Dariusz 64
No i znowu mi ich brakuje Zakup z dzisiaj .
Pamięć sdram 128mb 256mb 8szt
Zdjęcie i tekst z aukcji.
Edit:
Wszystkie pamięci sprawdzone - Sprawne
Pamięć sdram 128mb 256mb 8szt
Zdjęcie i tekst z aukcji.
Edit:
Wszystkie pamięci sprawdzone - Sprawne
- Załączniki
-
- 01.png (730.26 KiB) Przejrzano 11427 razy
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, 11:26 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałem trochę zaległości, zatem...
Dysk twardy Seagate ST980825A
Dysk 2,5" z serii Momentus 7200.1, pojemność 80 GB. Wymontowany z laptopa znalezionego w kontenerze z elektrozłomem.
Stan dysku na ten moment jest nieznany.
Dysk twardy Seagate ST980825A
Dysk 2,5" z serii Momentus 7200.1, pojemność 80 GB. Wymontowany z laptopa znalezionego w kontenerze z elektrozłomem.
Stan dysku na ten moment jest nieznany.
- Dariusz 64
Zakup z dzisiaj. Taniutko
Opis i zdjęcia z aukcji
STARY DYSK TWARDY SEAGATE ST3144A
"STARY DYSK TWARDY SEAGATE ST3144A . CZĘŚCI Z ROZBIÓRKI NIEDZIAŁAJĄCEGO KOMPUTERA, NIESPRAWDZANE."
Edit : Dysk "trupek"
Opis i zdjęcia z aukcji
STARY DYSK TWARDY SEAGATE ST3144A
"STARY DYSK TWARDY SEAGATE ST3144A . CZĘŚCI Z ROZBIÓRKI NIEDZIAŁAJĄCEGO KOMPUTERA, NIESPRAWDZANE."
Edit : Dysk "trupek"
- Załączniki
-
- 1.png (511.45 KiB) Przejrzano 11359 razy
-
- 2.png (881.91 KiB) Przejrzano 11359 razy
-
- 3.png (759.58 KiB) Przejrzano 11359 razy
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, 11:27 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 1 raz.
Myszy PS/2
Pierwsza z dwóch myszy - Logitech M-S35 (3 przyciski). Wersja z logo producenta używanym w latach 1986-1996.
Drugi "gryzoń", tym razem produkcji Geniusa - model NetMouse Pro (2 przyciski, jeden przycisk boczny i dwa przyciski środkowe zamiast rolki).
Na ten moment nie wiadomo czy myszy są sprawne.
EDIT: mysz Geniusa sprawdzona - sprawna. Logitech jeszcze w stanie nieznanym.
Pierwsza z dwóch myszy - Logitech M-S35 (3 przyciski). Wersja z logo producenta używanym w latach 1986-1996.
Drugi "gryzoń", tym razem produkcji Geniusa - model NetMouse Pro (2 przyciski, jeden przycisk boczny i dwa przyciski środkowe zamiast rolki).
Na ten moment nie wiadomo czy myszy są sprawne.
EDIT: mysz Geniusa sprawdzona - sprawna. Logitech jeszcze w stanie nieznanym.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2020, 17:27 przez CycuPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Dysk twardy Quantum Fireball SE 8.4A
Dysk znaleziony w koszu z elektro-złomem. Nawet specjalnie nie musiałem się wysilać, by go zdobyć - stał sobie elegancko na samej górze .
Dysk sprawdzony w MHDD32 4.5 - pierwsze skanowanie wykazało obecność kilku bloków o podwyższonym czasie dostępu (2x <500ms, 1x >500ms). Po wyzerowaniu powierzchni i ponownym skanowaniu, bloki o podwyższonym czasie dostępu zniknęły.
Natomiast jeśli chodzi o atrybuty S.M.A.R.T. - no, tutaj się okazało, że dysk miewał problemy z odczytem danych.
Ogółem - dysk "niemalże" spoko, gdyby nie przytoczony powyżej odczyt z atrybutów.
Wyniki testów z MHDD32 4.5 (S.M.A.R.T. + powierzchnia):
Dysk znaleziony w koszu z elektro-złomem. Nawet specjalnie nie musiałem się wysilać, by go zdobyć - stał sobie elegancko na samej górze .
Dysk sprawdzony w MHDD32 4.5 - pierwsze skanowanie wykazało obecność kilku bloków o podwyższonym czasie dostępu (2x <500ms, 1x >500ms). Po wyzerowaniu powierzchni i ponownym skanowaniu, bloki o podwyższonym czasie dostępu zniknęły.
Natomiast jeśli chodzi o atrybuty S.M.A.R.T. - no, tutaj się okazało, że dysk miewał problemy z odczytem danych.
Ogółem - dysk "niemalże" spoko, gdyby nie przytoczony powyżej odczyt z atrybutów.
Wyniki testów z MHDD32 4.5 (S.M.A.R.T. + powierzchnia):
Ostatnio zmieniony 05 lis 2020, 19:40 przez CycuPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Napęd CD-ROM Apple Matsushita CR-585-B
Napęd z kosza z elektro-złomem, tym samym w którym znaleziony został wspomniany wyżej dysk Quantuma. Wersja dostosowana do specyfikacji Apple'a (wg. naklejki informacyjnej).
Napęd sprawdzony - sprawny.
Napęd z kosza z elektro-złomem, tym samym w którym znaleziony został wspomniany wyżej dysk Quantuma. Wersja dostosowana do specyfikacji Apple'a (wg. naklejki informacyjnej).
Napęd sprawdzony - sprawny.
- Dariusz 64
Zakup z dzisiaj . Allegro Lokalnie.
Kieszeń na dysk ATA.
Taśmy IDE do CD DVD HDD
Taniutko wszystko za 20 zł .
Zdjęcia z aukcji.
Edit:
Dotarło i wygląda na sprawne ( kieszeń na pewno bo sprawdziłem ) .
Kieszeń na dysk ATA.
Taśmy IDE do CD DVD HDD
Taniutko wszystko za 20 zł .
Zdjęcia z aukcji.
Edit:
Dotarło i wygląda na sprawne ( kieszeń na pewno bo sprawdziłem ) .
- Załączniki
-
- 1.png (458.05 KiB) Przejrzano 11226 razy
-
- 2.png (480.32 KiB) Przejrzano 11226 razy
-
- 3.png (552.63 KiB) Przejrzano 11226 razy
-
- 4.png (598.87 KiB) Przejrzano 11226 razy
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, 11:29 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 1 raz.