Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
Miałem już nie zbierać , ale będąc u abonenta w lokalu niechcący zauważyłem starego grata , reszta była formalnością...
Lucky Star 6ABX2V
Celeron 466 - na przejściówce jakiej mi brakowało
128MB PC 133 SDRAM
RIVA TNT 32 AGP
Dżwięk ESS ISA
HDD 4,3 GB Grzechotnik Maxtor
PSU Sunpower - chciałem wyrzucić ale to podobno nienajgorsza firma więc wyczyszczę i sprawdzę , tymczasowo podmieniony na foxconna. Po szybkim czyszczeniu elegancko odpalił sie Win 98. Aż korci się wsadzić PIII i GF2 Pro
Lucky Star 6ABX2V
Celeron 466 - na przejściówce jakiej mi brakowało
128MB PC 133 SDRAM
RIVA TNT 32 AGP
Dżwięk ESS ISA
HDD 4,3 GB Grzechotnik Maxtor
PSU Sunpower - chciałem wyrzucić ale to podobno nienajgorsza firma więc wyczyszczę i sprawdzę , tymczasowo podmieniony na foxconna. Po szybkim czyszczeniu elegancko odpalił sie Win 98. Aż korci się wsadzić PIII i GF2 Pro
- Załączniki
-
- IMG_20210602_172308.jpg (1.17 MiB) Przejrzano 9963 razy
-
- IMG_20210602_130157.jpg (1.46 MiB) Przejrzano 9963 razy
- Dariusz 64
Zakup z dzisiaj (taniutko jak to za "złom")
Opis i zdjęcia z Aukcji.
Witam na mojej aukcji. Dziś do sprzedania mam tzw. złom komputerowy. Większość części nie sprawdzana, sprzedaje jako uszkodzone . W skład zestawu wchodzi:
- płyta główna Asrock
- klawiatura USB
- kabelek SATA
- zasilacz Astec SA-147 3500
- toner LC1280 Yellow
- toner AH-772 Magenta
- toner AH-771 Cyan
- taśma IDE
- instrukcja do drukarki Lexmark 7100
- 2 kości pamięci RAM do PC i 1 szt. do laptopa
- 4 płyty ze sterownikami i programami
- karta graficzna
- karta BusLogic BT-542B SCSI 5000005-3.35
- myszka komputerowa/ PS2
- kabel audio
- przejściówka
Opis i zdjęcia z Aukcji.
Witam na mojej aukcji. Dziś do sprzedania mam tzw. złom komputerowy. Większość części nie sprawdzana, sprzedaje jako uszkodzone . W skład zestawu wchodzi:
- płyta główna Asrock
- klawiatura USB
- kabelek SATA
- zasilacz Astec SA-147 3500
- toner LC1280 Yellow
- toner AH-772 Magenta
- toner AH-771 Cyan
- taśma IDE
- instrukcja do drukarki Lexmark 7100
- 2 kości pamięci RAM do PC i 1 szt. do laptopa
- 4 płyty ze sterownikami i programami
- karta graficzna
- karta BusLogic BT-542B SCSI 5000005-3.35
- myszka komputerowa/ PS2
- kabel audio
- przejściówka
- Załączniki
-
- 1.png (782.78 KiB) Przejrzano 9953 razy
-
- 2.png (795.17 KiB) Przejrzano 9953 razy
-
- 3.png (652.18 KiB) Przejrzano 9953 razy
-
- 4.png (564.6 KiB) Przejrzano 9953 razy
Pamięci RAM ECC
Oprócz widocznych na zdjęciach modułów, znalazłem jeszcze jednostronny moduł DDR1/333, miniaturowy multimetr Radio Shack Micronta 22-171A (z automatyczną regulacją zakresu pomiaru, jednak nie więcej niż 400V) i PRL-owski radiomagnetofon. Podobnie jak pamięci ECC, tak i moduł DDR1 też jest w nieznanym stanie. Miernika nie sprawdzałem z powodu braku baterii do niego.
Radiomagnetofon się uruchamia, ale przestrojony jest tylko częściowo, a magnetofon w ogóle nie kręci.
Pamięci wydobyte z hasioka, w nieznanym stanie technicznym (brak płyty głównej z chipsetem obsługującym moduły ECC).
Oprócz widocznych na zdjęciach modułów, znalazłem jeszcze jednostronny moduł DDR1/333, miniaturowy multimetr Radio Shack Micronta 22-171A (z automatyczną regulacją zakresu pomiaru, jednak nie więcej niż 400V) i PRL-owski radiomagnetofon. Podobnie jak pamięci ECC, tak i moduł DDR1 też jest w nieznanym stanie. Miernika nie sprawdzałem z powodu braku baterii do niego.
Radiomagnetofon się uruchamia, ale przestrojony jest tylko częściowo, a magnetofon w ogóle nie kręci.
Płyta główna z częściami
W skład zestawu wchodzą:
Zestaw (płyta, procesor, RAM, grafika) sprawdzono - działają bez problemu. Standard jak to w starych płytach głównych - wyładowana bateria CMOS.
Do płyty na pewno będzie trzeba ogarnąć instrukcję, co okazuje się być sportem ekstremalnym.
Płyta główna wydobyta z hasioka. W momencie znalezienia zastałem ją z potraktowanymi "po chamsku" kablami - to jest: wtyczka ATX, wentylator procesora i jego wtyczka, taśmy IDE i FDD oraz wtyczka SPDIF - wszystkie zastałem z odciętymi kablami.
W skład zestawu wchodzą:
- Płyta główna Procomp BVD1M 1.0 (chipset VIA Apollo Pro 133A/VT82C694X)
- Procesor Intel Pentium III 733
- Moduł pamięci SDRAM Seitec na kościach PM72V66841CT-6 (moduł dwustronny, 128 MB/PC133)
- Karta graficzna nVidia Riva TNT2 M64 z 32 MB pamięci
- Kontroler USB na PCI (chipset VIA VT6212L)
Zestaw (płyta, procesor, RAM, grafika) sprawdzono - działają bez problemu. Standard jak to w starych płytach głównych - wyładowana bateria CMOS.
Do płyty na pewno będzie trzeba ogarnąć instrukcję, co okazuje się być sportem ekstremalnym.
- Dariusz 64
Zakup z dzisiaj ,jako sprawna .Opis i zdjęcia z aukcji .
Mam do zaoferowania sprawną płytę główną A-TREND ATC-1030 opartą na chipsecie INTEL VX i przeznaczoną dla procesorów na podstawkę SOCKET 7 (format i zasilanie: AT) w dobrym stanie wizualnym . Jako gratis dorzucam zapakowaną w blister nieużywaną baterię podtrzymującą ustawienia BIOS-u.
Mam do zaoferowania sprawną płytę główną A-TREND ATC-1030 opartą na chipsecie INTEL VX i przeznaczoną dla procesorów na podstawkę SOCKET 7 (format i zasilanie: AT) w dobrym stanie wizualnym . Jako gratis dorzucam zapakowaną w blister nieużywaną baterię podtrzymującą ustawienia BIOS-u.
- Załączniki
-
- 1.png (885.79 KiB) Przejrzano 9851 razy
-
- 2.png (994 KiB) Przejrzano 9851 razy
-
- 3.png (826.34 KiB) Przejrzano 9851 razy
-
- 4.png (903.53 KiB) Przejrzano 9851 razy
-
- 5.png (885.87 KiB) Przejrzano 9851 razy
IBM ThinkPad 600
Sprzęt wizualnie dość zmęczony, aczkolwiek jednak działa. BIOS zgłaszał się z błędami 161/163 i 192, a w jednym przypadku także z błędem 173 - po "podmianie"* baterii CMOS laptop uruchamia się bez problemów.
Sam sprzęt jednak wymaga skompletowania - brakuje w nim kieszeni na dysk twardy, aczkolwiek konektor jest więc można kombinować z wpięciem dysku "od razu".
Na pokładzie laptop posiada procesor Intel Pentium II 266, 160 MB pamięci RAM i napęd DVD-ROM. W jednym ze złącz PCMCIA znalazłem ponadto kartę IBM EtherJet 10/100, niestety bez stosownego kabla.
* - bateria CMOS wykonana "po amatorsku", więc jako pełnoprawnej wymiany tego nie traktuję, bardziej chodziło o sprawdzenie czy po podmienieniu baterii BIOS dalej będzie sypać błędami.
Laptop wydobyty klasycznie z hasioka. Do uruchomienia użyto zasilacza IBM 16V/3,36A (oryginalny zasilacz ma 16V/2,5A).
Sprzęt wizualnie dość zmęczony, aczkolwiek jednak działa. BIOS zgłaszał się z błędami 161/163 i 192, a w jednym przypadku także z błędem 173 - po "podmianie"* baterii CMOS laptop uruchamia się bez problemów.
Sam sprzęt jednak wymaga skompletowania - brakuje w nim kieszeni na dysk twardy, aczkolwiek konektor jest więc można kombinować z wpięciem dysku "od razu".
Na pokładzie laptop posiada procesor Intel Pentium II 266, 160 MB pamięci RAM i napęd DVD-ROM. W jednym ze złącz PCMCIA znalazłem ponadto kartę IBM EtherJet 10/100, niestety bez stosownego kabla.
* - bateria CMOS wykonana "po amatorsku", więc jako pełnoprawnej wymiany tego nie traktuję, bardziej chodziło o sprawdzenie czy po podmienieniu baterii BIOS dalej będzie sypać błędami.
- Dariusz 64
Zakup z dzisiaj .Opis i zdjęcia z aukcji .
Kontroler IDE na układzie GOLDSTAR GM30C75 ISA
Witam.
Dziś mam do sprzedania stary kontroler IDE oparty na kontrolerze GoldStar GM30C75
GNIAZDO: ISA
Na kartę udzielam 2 tyg gwarancji.
Kontroler IDE na układzie GOLDSTAR GM30C75 ISA
Witam.
Dziś mam do sprzedania stary kontroler IDE oparty na kontrolerze GoldStar GM30C75
GNIAZDO: ISA
Na kartę udzielam 2 tyg gwarancji.
- Załączniki
-
- 1.png (657.67 KiB) Przejrzano 9763 razy
-
- 2.png (960.68 KiB) Przejrzano 9763 razy
-
- 3.png (854.59 KiB) Przejrzano 9763 razy
Zamówiłem sprzęt do mojego nowego projektu. Odczuwałem mocny brak Windowsa 95. Takiej idealnej maszyny do okresu 1995, 1996 i 1997. I oto zakupiłem następujące rzeczy:
Płyta główna Biostar M5ATA oraz Diamond Monster 3DFX Voodoo
Do zestawu wleci Pentium 133. I jeżeli to wszystko będzie działać - to będę zachwycony. Niebawem powinno do mnie przyjść i będę zdawać relację.
Płyta główna Biostar M5ATA oraz Diamond Monster 3DFX Voodoo
Do zestawu wleci Pentium 133. I jeżeli to wszystko będzie działać - to będę zachwycony. Niebawem powinno do mnie przyjść i będę zdawać relację.
- Załączniki
-
- 2021-06-21 20_49_34-Akcelerator grafiki Diamond Monster 3D VOODOO - Części komputerowe, Karty grafic.jpg (199.08 KiB) Przejrzano 9759 razy
-
- 2021-06-21 20_49_28-BIOSTAR M5ATA-SOCKET7 ZESTAW PŁYTA+CPU - PROMOCJA - Części komputerowe, Płyty gł.jpg (127.55 KiB) Przejrzano 9759 razy
Strona: https://piteusz.ovh/
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
- Dariusz 64
Zakup z dzisiaj za 10,50zł . Mam co do niej "dobre wibracje" .Jak "ruszy" może wreszcie będę miał gdzie użyć "swoich pamięci SIPP " które "nudzą się w pudełeczku"
Opis i zdjęcia z aukcji .
Płyta główna Harris 286
Płyta główna z procesorem Harris 286 16MhZ. Stan nieznany
Opis i zdjęcia z aukcji .
Płyta główna Harris 286
Płyta główna z procesorem Harris 286 16MhZ. Stan nieznany
- Załączniki
-
- 1.png (865.93 KiB) Przejrzano 9701 razy
-
- 2.png (676.49 KiB) Przejrzano 9701 razy
-