Nadszedł czas na kolejny sprzęt. Acer Aspire 7720ZG. 17-Calowe bydle, w którym 1440x900 wygląda jakoś... Wyraźniej? Tak czy tak, Posiadanie 17-Calowych lapków to w sumie ciekawa rzecz. Wielkie, często głośne, ale nawet ciekawe w użytku.
Z racji że tu można mieć dwa dyski to wgrałem dwa systemy, dzięki czemu chociaż raz nie trzeba iść w kompromis instalując często dwa lub więcej systemów na jednym dysku kosztem paru gier których chciało się tam mieć.
Windows XP
Windows 7
I have some PCs in my collection. Most of them are the cool ones.
Windows 2000 zainstalowany na Aristo 8800 zdobytym od @SpartaRemixer (wymieniłem się za Della C640).
Jak na 800MHz i 120MB RAMu (8MB idzie na grafikę) dobrze działa ten system.
Do zrobienia jest tam bateria cmos (cr2025 w koszyku więc prosta robota), wyczyszczenie albo wymiana napędu cd/dvd i klawiatura jest średnio sprawna (nie działa klawisz spacji, "d" i strzałka w prawo) ale cała reszta działa bez problemów.
Sprawdziłem nawet napęd dyskietek, działa jak nowy (jedna dyskietka z dwóch co mam mi padła ale cóż).
Dysk to Fujitsu MHV2060AT PL (60GB 4200RPM) kupione w 2019 roku za grosze... w czwartym laptopie już go używam i cały czas działa.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2024, 15:04 przez xp234, łącznie zmieniany 1 raz.
bun pisze: ↑16 sie 2024, 04:34
window managery sa cool
W dobie psującego się xfce od na Debianie STABLE (od 11stki), gdzie trzeba pisać skrypt do autostartu, by wrzucało Ci tapetę - czy też to, jak grube i ciężkie jest QT i GTK obecnie... To tak. WM są super. Chyba w przyszłości przejdę na takie coś. Choć w zasadzie obecnie to prawie w ogóle nie używam Linuksa na desktopie. Wszystko jest tak ciężkie i zabugowane a społeczność coraz bardziej ignorancka i zaślepiona.
Oh well, przynajmniej tekstowy linux jest bardzo dobry
Załączniki
Debian 12 z XFCE i miniskryptem na autostarcie, który używa feh do ustawiania tapety. Może rzeczywiście trzeba przejść na Window Managery.
Debian-12-feh-wallpaper.png (1.31 MiB) Przejrzano 4503 razy
bun pisze: ↑16 sie 2024, 04:34
window managery sa cool
W dobie psującego się xfce od na Debianie STABLE (od 11stki), gdzie trzeba pisać skrypt do autostartu, by wrzucało Ci tapetę - czy też to, jak grube i ciężkie jest QT i GTK obecnie... To tak. WM są super. Chyba w przyszłości przejdę na takie coś. Choć w zasadzie obecnie to prawie w ogóle nie używam Linuksa na desktopie. Wszystko jest tak ciężkie i zabugowane a społeczność coraz bardziej ignorancka i zaślepiona.
Oh well, przynajmniej tekstowy linux jest bardzo dobry
2024-08-16-105535_1920x1080_scrot.png (21.8 KiB) Przejrzano 4482 razy
2024-08-16-105710_1920x1080_scrot.png (21.58 KiB) Przejrzano 4482 razy
U mnie trochu inaczej mam rozwiazana sprawe feha, lepiej chyba nawet ze wzgledu na to ze automatycznie po zmianie backgroundu terminalem, skrypt sie sam update'uje. W sumie to jakos chyba duzej rozniczy nie robi jezeli tak czy siak nie zmieniasz background'u ale cool rzecz to have anyways. Dziwne troche ze defaultowy background manager ci nie dziala tho.
bun pisze: ↑16 sie 2024, 11:12
U mnie trochu inaczej mam rozwiazana sprawe feha, lepiej chyba nawet ze wzgledu na to ze automatycznie po zmianie backgroundu terminalem, skrypt sie sam update'uje. W sumie to jakos chyba duzej rozniczy nie robi jezeli tak czy siak nie zmieniasz background'u ale cool rzecz to have anyways. Dziwne troche ze defaultowy background manager ci nie dziala tho.
A, w sumie to sprytne. Mógłbym tak zrobić. Ale w zasadzie to zmieniam w tym skrypcie nazwę pliku i go odpalam. A i to nie działa tylko background manager - totalnie desktop przestaje odpowiadać. Na zasadzie nie mogę wywołać menu i nie ma ikonek. No i nie ma tapety (jest domyślna). Dobrze, że pasek przynajmniej działa. Miałem tak też w Debianie 11. Do teraz nie rozumiem, czemu tak się dzieje.