Postanowiłem "Mój bój" z każdą płytą opisać w oddzielnym wątku bo ich losy potoczyły się z goła odmiennie .
Zacznijmy od > MSI MEDION 2000 MS-6318 SOCKET 370 , po domyciu i wysuszeniu "Brudasa" postanowiłem po po przeczytaniu manuala uruchomić ją z procesorem Pentium III 933MHz i 2x128MB SDRAM /133MHz (na razie z "spuchniętymi kondziami" ,po kilku podmianach kostek pamięci płyta "Odpaliła
" ,pokazała ekran powitalny ,dało się wejść do BIOS ,na tym pierwszą próbę zakończono .
Płytę "pozbawiono wszystkich osprzętów" -procesora, pamięci itp i przystąpiłem do wymiany spuchniętych kondensatorów ,wymiana 7szt,przebiegła bez niespodzianek ,domontowano peryferia >procesor +pamięci + grafika +Lan .Uruchomienie -płyta pisnęła i pokazała że trzeba skonfigurować BIOS ,co też uczyniono .Po tym dołączyłem napędy i rozpocząłem instalację systemu ... Jako że uznałem że "do tak nowoczesnej płyty" można przyłączyć HDD40GB to i tasiemki dam 80 nie 40 pin i to w wypadku tego egzemplarza jak okazało się potem było "Dużym Błędem
" który kosztował mnie pół dnia szukania co też się stało
i w pewnym momencie uznałem że płyta to "Szmelc " albo uszkodziłem ją wymieniając kondensatory
.Nie dało się zainstalować nic od WIN98 >WIN XP, w czasie instalacji sypało błędami przepisywania plików + Blue Screeny ,podmiana napędów i dysków,pamięci nic nie dawała
. Zacząłem podejrzewać że płyta jest po prostu "Uwalona" ,odczekawszy chwilę postanowiłem przejrzeć jeszcze raz BIOS i znalazłem ustawienia U-DMA 66/33/AUTO ,Było ustawione na 66 ,przestawiłem na AUTO i "Du..pa blada" to samo ,czyli nic się nie zmieniło
.Wtedy mój wzrok padł na walające się tasiemki ATA40 pin ,a co mi szkodzi pomyślałem i wymieniłem te 80>40 ,przestawiłem w BIOS U-DMA33 ,zapamiętałem ustawienia ,uruchomiłem instalkę WIN ME i... poszło
,system "gładziutko" się zainstalował + wszystkie uaktualnienia i "łatki" również
.
No i teraz nie wiem czy to "Uroda" tej płyty ,czy jednak coś z nią "nie teges"
.Na tę chwilę zadowolony z efektu po "ciężkim boju" zostawiam to tak jak jest
.
Na zdjęciach ,BIOS i podstawowe informacje o Uruchomionej płycie
.
Dokładnie "przedstawię ją " w odpowiednim temacie .
Co do płyty HEWLETT PACKARD i jej "przypadłości " w następnym odcinku, jak że "Chłop musi mieć kłopoty" ...bo bez nich jego życie było by ...