Witam, parę lat temu zakupiłem pozostałości po kolekcjonerze z Niemiec i było tam trochę procesorów, nieco układów Altera, parę rozszerzeń serwerowych... Procesory były spakowane w różne pudełka większość były kartonowe ze sklepów elektronicznych wraz z podkładkami antystatycznymi a jedno było plastikowe... Jakie było moje zdziwienie, że te pudełko miało spore złote logo Texas Instruments wzór z lat 70/80. Idealny stan, gruby plastik, precyzyjne wykonanie świadczyło o tym, że to nie zwykłe opakowanie fabryczne masowo produkowane a coś zupełnie unikalnego. Po wyjęciu pianki antystatycznej ukazało się wybite stemplem oznaczenie GEWA FORMEN z symbolem wtryskiwarki i nie oznacza to firmy niemieckiej muzycznej GEWA tylko jakiś profesjonalny warsztat mający formę wtryskiwarki i działającej na rzecz oddziały inżynieryjnego TI w Niemczech a konkretniej w Freising na Bawarii. Sprawdziłem, że taki oddział badawczo-rozwojowy istniał w czasie zimnej wojny od lat 60 i te pudełko musiało być używane przez inżynierów w tym oddziale do prototypów co nadaje temu kawałkowi plastiku absolutnej unikalności! Topowe wykonanie, absolutnie żadnych odchyleń w wykonaniu, solidne zawiasy, porządne zamknięcie i przetrwało w warunkach gdzie takie opakowania ulegały utylizacji. Przez te lata co mam te pudełko nie znalazłem śladu o istnieniu takiego czegoś, zero fotografii, zero informacji czy to w Niemczech czy to w USA gdzie fanatyków TI jest mnóstwo, szukałem na forach światowych, portalach aukcyjnych po prostu wszędzie i to parę lat i nic...
Nadeszła era SI/AI i tutaj też zero informacji, zero znalezienia jakiegokolwiek śladu w necie... Ostatnio założyłem temat na forum CPU World i oczywiście pierwszą odpowiedzią było podważenie tego, że w ogóle to istnieje, że temat stworzyło AI itd, musiałem wyjaśniać i mimo dołączenie trzech fotek pokazujących całość w każdym widoku pierwszą reakcją było podważanie wszelkimi metodami i tzw. stara gwardia czyli ci co mają około tysiąca lub więcej postów grają pierwsze skrzypce

Wielce mnie to zadowala bo to jest dowód na brak takiej sztuki u innych kolekcjonerów

A jeśli się okaże, że to jedyna ocalała sztuka w Europie albo na świecie to dopiero będzie hit!
Jestem ciekaw jak tu u nas w Polsce ludziska mają takie unikalne artefakty gdzie informacji praktycznie nie ma wcale i czy mamy podobne historie takie jak moja
Oczywiście jestem świadom o istnieniu opakowań na procesory czy to Intela czy AMD mam oryginały na 10 sztuk jedna taka ale wykonanie tego jest masowe, brandowane przez gigantów plastikowych opakowań tamtych czasów i nic w nich szczególnego poza tym, że są oryginalne, mają podane warunki optymalnego działania typu temperatura i tyle

Tutaj wykonanie jest rzemieślnicze w bardzo małej serii i do konkretnego miejsca, te wszystkie cechy co wymieniłem świadczą o tym bezwzględnie i żadna AI nie podpowiadała mi co mam pisać czy stworzyła fotki

To efekt lat poszukiwań, analiz, porównań wraz z cała moją kolekcją procesorów liczącą ponad trzy tysiące i wiele artefaktów czy ciekawostek związanych z tym tematem

Mam nadzieję, że mój pierwszy post jest ciekawy i mam wiele tysięcy powodów do kolejnych