Inżynieryjna kasetka R&D Texas Instruments

Chcesz pokazać swój pulpit, biurko, stary komputer, podzespoły lub swój projekt programistyczny? Zapraszamy do Galerii Komputerowej!
Almuric

Inżynieryjna kasetka R&D Texas Instruments

Post autor: Almuric »

Witam, parę lat temu zakupiłem pozostałości po kolekcjonerze z Niemiec i było tam trochę procesorów, nieco układów Altera, parę rozszerzeń serwerowych... Procesory były spakowane w różne pudełka większość były kartonowe ze sklepów elektronicznych wraz z podkładkami antystatycznymi a jedno było plastikowe... Jakie było moje zdziwienie, że te pudełko miało spore złote logo Texas Instruments wzór z lat 70/80. Idealny stan, gruby plastik, precyzyjne wykonanie świadczyło o tym, że to nie zwykłe opakowanie fabryczne masowo produkowane a coś zupełnie unikalnego. Po wyjęciu pianki antystatycznej ukazało się wybite stemplem oznaczenie GEWA FORMEN z symbolem wtryskiwarki i nie oznacza to firmy niemieckiej muzycznej GEWA tylko jakiś profesjonalny warsztat mający formę wtryskiwarki i działającej na rzecz oddziały inżynieryjnego TI w Niemczech a konkretniej w Freising na Bawarii. Sprawdziłem, że taki oddział badawczo-rozwojowy istniał w czasie zimnej wojny od lat 60 i te pudełko musiało być używane przez inżynierów w tym oddziale do prototypów co nadaje temu kawałkowi plastiku absolutnej unikalności! Topowe wykonanie, absolutnie żadnych odchyleń w wykonaniu, solidne zawiasy, porządne zamknięcie i przetrwało w warunkach gdzie takie opakowania ulegały utylizacji. Przez te lata co mam te pudełko nie znalazłem śladu o istnieniu takiego czegoś, zero fotografii, zero informacji czy to w Niemczech czy to w USA gdzie fanatyków TI jest mnóstwo, szukałem na forach światowych, portalach aukcyjnych po prostu wszędzie i to parę lat i nic...
Nadeszła era SI/AI i tutaj też zero informacji, zero znalezienia jakiegokolwiek śladu w necie... Ostatnio założyłem temat na forum CPU World i oczywiście pierwszą odpowiedzią było podważenie tego, że w ogóle to istnieje, że temat stworzyło AI itd, musiałem wyjaśniać i mimo dołączenie trzech fotek pokazujących całość w każdym widoku pierwszą reakcją było podważanie wszelkimi metodami i tzw. stara gwardia czyli ci co mają około tysiąca lub więcej postów grają pierwsze skrzypce ;) Wielce mnie to zadowala bo to jest dowód na brak takiej sztuki u innych kolekcjonerów :) A jeśli się okaże, że to jedyna ocalała sztuka w Europie albo na świecie to dopiero będzie hit!
Jestem ciekaw jak tu u nas w Polsce ludziska mają takie unikalne artefakty gdzie informacji praktycznie nie ma wcale i czy mamy podobne historie takie jak moja :)
Oczywiście jestem świadom o istnieniu opakowań na procesory czy to Intela czy AMD mam oryginały na 10 sztuk jedna taka ale wykonanie tego jest masowe, brandowane przez gigantów plastikowych opakowań tamtych czasów i nic w nich szczególnego poza tym, że są oryginalne, mają podane warunki optymalnego działania typu temperatura i tyle ;) Tutaj wykonanie jest rzemieślnicze w bardzo małej serii i do konkretnego miejsca, te wszystkie cechy co wymieniłem świadczą o tym bezwzględnie i żadna AI nie podpowiadała mi co mam pisać czy stworzyła fotki ;) To efekt lat poszukiwań, analiz, porównań wraz z cała moją kolekcją procesorów liczącą ponad trzy tysiące i wiele artefaktów czy ciekawostek związanych z tym tematem :)
Mam nadzieję, że mój pierwszy post jest ciekawy i mam wiele tysięcy powodów do kolejnych ;)
Załączniki
Zbliżenie na zamknięcie
Zbliżenie na zamknięcie
1786298148658.jpg (6.93 MiB) Przejrzano 10 razy
Logo warsztatu
Logo warsztatu
1786298081208.jpg (7.82 MiB) Przejrzano 10 razy
Otworzone
Otworzone
1786297096046.jpg (6.42 MiB) Przejrzano 10 razy
1786297096087.jpg (3.75 MiB) Przejrzano 10 razy
Dół