Cirrus Logic G5426 - Karta graficzna powoduje piski i trzaski w głośnikach

Masz problem z komputerem lub z oprogramowaniem? Napisz tutaj, postaramy się pomóc!
Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Kontakt:

Cirrus Logic G5426 - Karta graficzna powoduje piski i trzaski w głośnikach

Post autor: Piteusz »

Siema. Teraz trafiło na mnie i to ja potrzebuję pomocy technicznej, bo nie ogarniam :mrgreen:.

Buduję sobie ponownie kompa pod 486 opartego na płycie PAT48PG4-1.20. Procesor to AM486 DX4 100mhz. Zestaw brzmi znajomo :D (sprzęt od Dariusza64). Chciałem sobie przygotować bardzo ładny i porządny zestaw wyciskające ostatnie poty z tej architektury. Niestety dość dobra karta Cirrus Logic G5426 (zdjęcie w załączniku) z jakiegoś powodu zaczęła powodować piski, trzaski i pierdzenie zakłócające dźwięki. Dzieje się to w każdym oprogramowaniu/grze, która używa dźwięków wavetable - nawet w windowsie to się dzieje. Co ciekawe - to się nie działo na innych komputerach.

Po wymianie karty graficznej na WD90C00-JK (zdjęcie w załączniku) problem ustąpił. Teoretycznie powiedziałbym, że temat zamknięty gdyby nie fakt, że ta karta jest bardzo wolna. Większość rzeczy z okresu 1992 i późniejszego ma dość duże lagi. Nawet dotyczy to windowsa. I tak - karty graficzne też były od Dariusza na filmiki o starych komputerach. W sumie - teraz też będą do tego używane, ale nie tylko.

Robiłem wszystko i sprawdzałem wszystko - wymieniłem kontrolery IDE i serial, wymieniałem karty dźwiękowe, wymieniałem zasilacze, wymieniałem dyski, wymieniałem CD-ROM. Na karcie zmieniałem zworki od IRQ. Zmnieniałem prędkości ISA, zmieniałem taktowanie proca, grzebałem w biosie. Tylko wymiana karty pomogła.

Ma ktoś jakiś pomysł?
Czy może po prostu iść i kupić coś z allegrosza?
Załączniki
Cirrus Logic G5426
Cirrus Logic G5426
cirrus-logic-g5426.jpg (345.65 KiB) Przejrzano 49 razy
WD90C00-JK
WD90C00-JK
WD90C00-JK.jpg (310.04 KiB) Przejrzano 49 razy
Awatar użytkownika
Dariusz 64

Re: Cirrus Logic G5426 - Karta graficzna powoduje piski i trzaski w głośnikach

Post autor: Dariusz 64 »

Czy dobrze zrozumiałem :?: Ta karta powoduje takie zakłócenia tylko na tej jednej płycie :?: Na innych z slotami ISA nie :?: Poprzednio było z tą płytą i kartą OK i zaczęła dopiero od pewnego czasu zakłócać ,czy od początku powoduje problemy :?:

Widzę że karta Cirrus Logic G5426 ,ma na płycie kondensatory tantalowe ,można by pomyśleć nad prewencyjną wymianą w/w kondensatorów na ,np.polimerowe ,nawet porządnej marki eletrolityczne .Może być że te oryginalne po prostu zestarzały się okrutnie i straciły parametry i dlatego poprzez ISA zakłócenia przenoszą się na kartę dźwiękową .

Ta płyta PAT48PG4-1.20 (bo już nie pamiętam) ma sloty VESA Local Bus :?: To jedyną szybką kartę graficzną trzeba by szukać na to złącze ,jakby wymiana kondków nie pomogła.

Ps. Tej karcie WD90C00-JK co tak śledzia pokręciło ,tornado jakieś było :o :)
Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Kontakt:

Dariusz 64 pisze: ↑25 wrz 2026, 09:58 Czy dobrze zrozumiałem :?: Ta karta powoduje takie zakłócenia tylko na tej jednej płycie :?: Na innych z slotami ISA nie :?: Poprzednio było z tą płytą i kartą OK i zaczęła dopiero od pewnego czasu zakłócać ,czy od początku powoduje problemy :?:

Widzę że karta Cirrus Logic G5426 ,ma na płycie kondensatory tantalowe ,można by pomyśleć nad prewencyjną wymianą w/w kondensatorów na ,np.polimerowe ,nawet porządnej marki eletrolityczne .Może być że te oryginalne po prostu zestarzały się okrutnie i straciły parametry i dlatego poprzez ISA zakłócenia przenoszą się na kartę dźwiękową .

Ta płyta PAT48PG4-1.20 (bo już nie pamiętam) ma sloty VESA Local Bus :?: To jedyną szybką kartę graficzną trzeba by szukać na to złącze ,jakby wymiana kondków nie pomogła.

Ps. Tej karcie WD90C00-JK co tak śledzia pokręciło ,tornado jakieś było :o :)
Fakt, zdziwił mnie ten śledź. Ale po zrobieniu zdjęcia zauważyłem to i wyprostowałem 8-)

Cirrus Logic G5426 działała całkiem dobrze na innych komputerach, ale na tym komputerze za nic nie mogę jej zmusić do poprawnego działania.

Znalazłem na allegro od A-Pressa kartę pod Vesa (ale rym) CIRRUS LOGIC CL-GD5424 za 430zł. Strasznie podrożały te stare komputery, odkąd wróciłem do tego. Ale jak trzeba, to trzeba. Są też tańsze karty, ale bez śledzi :(
Awatar użytkownika
Dariusz 64

Zwariowałeś ,nie kupuj za taką kasę ,sprzedam ci o niebo lepszą kartę za 429.99 zł :lol: :lol: :lol: ,to oczywiście żarcik :lol:
Wstrzymaj się z zakupem (obiecaj :!: ) ,przeglądam swoje karty ISA i VESA Local Bus ,coś na pewno dobierzemy dla twojego projektu .
Ps. Mam już 2 karty "na oku" .
Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Kontakt:

Dariusz 64 pisze: ↑25 wrz 2026, 10:40 Zwariowałeś ,nie kupuj za taką kasę ,sprzedam ci o niebo lepszą kartę za 429.99 zł :lol: :lol: :lol: ,to oczywiście żarcik :lol:
Wstrzymaj się z zakupem (obiecaj :!: ) ,przeglądam swoje karty ISA i VESA Local Bus ,coś na pewno dobierzemy dla twojego projektu .
Ps. Mam już 2 karty "na oku" .
Dziękuję ślicznie, wstrzymuję się z zakupem. Ale też nie sprzedawaj taniutko, trzeba się cenić :D .
Jak również czytałem, że na niektórych chipsetach karty Cirrus Logic G5xxx pod ISA mają problemy z kompatybilnością, że zajmują zbyt dużo zasobów szyny ISA. Może to też jest ten przypadek? Szukam tez sam jakichś kart pod VESA, ale tylko ta jedna za 430zł ma śledzia :D
Awatar użytkownika
Dariusz 64

Znalazłem (posiadam) takie karty które mogą pasować .
1-ExpertColor_3805A
01.JPG
01.JPG (384.38 KiB) Przejrzano 25 razy
02.JPG
02.JPG (267.31 KiB) Przejrzano 25 razy
2- FIC VGA-805P-V
03.JPG
03.JPG (388.4 KiB) Przejrzano 25 razy
04.JPG
04.JPG (426.79 KiB) Przejrzano 25 razy
3-ATI Graphics Ultra+ (ATI mach32)
05.JPG
05.JPG (492.18 KiB) Przejrzano 25 razy
06.JPG
06.JPG (450.68 KiB) Przejrzano 25 razy
Wszystkie mają po 2MB
Oczywiście muszę wstępnie je sprawdzić ,czy nie "padły" od leżenia w pudle .
Te dwie pierwsze to właściwie te same karty no ale trochę się różnią np.kolorkiem ,zapachem nie ;)

Ps .Szykuj naprawdę dużyyyy worek talarów (zawsze chciałem to powiedzieć ) ;) :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Kontakt:

Dariusz 64 pisze: ↑25 wrz 2026, 11:22 Znalazłem (posiadam) takie karty które mogą pasować .
1-ExpertColor_3805A
01.JPG
02.JPG
2- FIC VGA-805P-V
03.JPG
04.JPG
3-ATI Graphics Ultra+ (ATI mach32)
05.JPG
06.JPG

Wszystkie mają po 2MB
Oczywiście muszę wstępnie je sprawdzić ,czy nie "padły" od leżenia w pudle .
Te dwie pierwsze to właściwie te same karty no ale trochę się różnią np.kolorkiem ,zapachem nie ;)

Ps .Szykuj naprawdę dużyyyy worek talarów (zawsze chciałem to powiedzieć ) ;) :lol: :lol: :lol:
Z tego, co widzę to rzeczywiście - pierwsza i druga karta jest chyba oparta o ten sam chip. Chciałbym spróbować kart pod VESA ze względu na te różne problemy z niektórymi kartami graficznymi ISA. Sprawdziłem też w internecie to, jak działają karty z chipem 86C805-P i jest zaskakująco porządne jak na moje wymagania. Po ile takie karty w Dariusz-Shop są? Mogie jedną kupić?
Awatar użytkownika
Dariusz 64

Nie mogę zlokalizować płyty z pod VESA ,żeby stwierdzić że się uruchamiają ,leżą w pudełku już więcej jak rok nieużywane więc mogły zdechnąć ,kartę ATI mach 32 sprawdziłem uruchamia się :) ,jeżeli nie zlokalizuję płyty pod VESA ( wyślę ci wszystkie 3 karty) ty zaś sprawdzisz je i jeżeli będą działały wybierzesz tą która ci będzie pasowała ,może być .Do niedzieli powinniśmy zamknąć w/w temat.Będziemy w kontakcie .
Awatar użytkownika
Dariusz 64

Wiedziałem,wiedziałem ,wiedziałem ,że mam jeszcze jedną płytę z VESA :!: :D
A nie ostatnią oddałem (tobie :?: :D ) i znalazłem Shuttle HOT-409 (ver. 2.2).
01.JPG
01.JPG (594.91 KiB) Przejrzano 14 razy
Sprawdziłem wszystkie karty i Uruchomiły się :!: :D
Podtrzymuję że wyślę wszystkie 3 szt ,zaś ty sprawdzisz je "dogłębnie" i wybierzesz tę którą "pokochasz najbardziej",resztę odeślesz . Reszta spraw dotyczących wysyłki na Priv.

Ps. W beczce miodu jest łyżka dziegciu .Jak widać na zdjęciu w/w płyta ma dwa gniazda VESA ,otóż obydwie karty uruchomiły się tyko :!: na tym zewnętrznym slocie VESA ,na tym bliżej procesora płyta po włożeniu kart nie wyświetlała obrazu ,tylko piszczała jak szalona z Speakera :shock: .To tyle w sprawie kompatybilności "Staroci".
Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Kontakt:

Dariusz 64 pisze: ↑25 wrz 2026, 13:09 Wiedziałem,wiedziałem ,wiedziałem ,że mam jeszcze jedną płytę z VESA :!: :D
A nie ostatnią oddałem (tobie :?: ) i znalazłem Shuttle HOT-409 (ver. 2.2).
01.JPG
Sprawdziłem wszystkie karty i Uruchomiły się :!: :D
Podtrzymuję że wyślę wszystkie 3 szt ,zaś ty sprawdzisz je "dogłębnie" i wybierzesz tę którą "pokochasz najbardziej" . Reszta spraw dotyczących wysyłki na Priv.
Dziękuję ślicznie za poświęcenie. Planuję stworzyć serię poświęconą komputerom AMD i robieniu z nich takich "mini dzieł sztuki" pokazującą niewyidealizowaną komputeryzację z różnych okresów - komputer kowalskiego z różnych okresów. Zależało mi jednak nie błagać o free sprzęt, bo po ostatnim zniknięciu ciężko mi będzie odbudować zaufanie. Ale poza publicystyką to też chciałbym je używać i dać im drugą młodość :D . Niestety dotychczas dość słabo przedstawiłem moc tego am486 dx4 100mhz, bo używałem tej karty WD90C00-JK, która baaardzo drastycznie podcięła mu skrzydła w wielu zastosowaniach.

Poza tym ta Shuttle fajny cooler ma. Taki okrągły. Mam nadzieję, że nie będzie aż tak hot, jak nazwa na to wskazuje :D
ODPOWIEDZ