Skoro już o Viście mowa, to kiedyś udało mi się ją zainstalować na tym kompie, co przywołałem powyżej. Minimalne spełniałem, więc stwierdziłem, że choćby "w imię nauki" warto.
Instalacja trwała ze 2 godziny, a sam system włączał się około 3-4 minuty (bez żadnego Windows Update), po czym nawet dało się go używać, dopóki działały tylko systemowe appki.
Piteusz pisze:Smuci mnie to, że PC doprowadziło do śmierci komputerów Amiga i Atari. Tylko to znienawidzone przez wszystkich japko przeżyło jakoś

. I całe szczęście. Monopol Microsoftu byłby straszny.
Sam Amigi nigdy dane mi mieć nie było, ale sporo już po YouTubie się kręci filmików z tym (i z tego) rodzaju komputerami. I w sumie szkoda, że Commodore i Atari zwinęły biznes komputerowy, bo w niektórych aspektach (szczególnie audio i video) biły na głowę PC-ty przez pewien czas.
Trzeba też uczciwie przyznać, że Apple do powrotu Jobsa też wcale najlepiej nie przędło, więc do pełnego monopolu Microsoftu nie było tak wcale daleko. Z resztą, w 1997 Microsoft zainwestował w Apple 150 mln USD.
https://www.wired.com/2009/08/dayintech_0806/ Dobrze, że Jobs już wtedy rządził i wyprowadził Apple na prostą.
Jeśli chodzi o historię Apple to mogę polecić wpisy
macminika z bloga dobrychprogramów. Dość dobrze się je czyta i sporo ciekawostek gość zebrał i spisał.