Czy warto używać windowsa 7

Forum obejmujące tematy systemów operacyjnych oraz wszelakiego, ciekawego oprogramowania.
GrzesF0910

Czy warto używać windowsa 7

Post autor: GrzesF0910 »

Czy warto jeszcze pracować na windowsie 7 na rok 2025 jako główny windows czy już zostawić jako system ,bo nie wiem jak się zachowują programy, gry?
Obrazek
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

Re: Czy warto używać windowsa 7

Post autor: Stasieusz »

GrzesF0910 pisze: 17 gru 2024, 18:41 Czy warto jeszcze pracować na windowsie 7 na rok 2025 jako główny windows czy już zostawić jako system ,bo nie wiem jak się zachowują programy, gry?
Do codziennego użytku typu przeglądanie internetu czy jakieś programy to okej, ale też zależy. Ja miałem windows 7 starter, każda przeglądarka się sypała (poza IE, ale na niej prawie nic się nie wyświetla), python mi nie działał, do Arduino programów też długo szukałem.

Na laptopie, na którym windows 7 był już domyślnie zainstalowany, działało to nieźle. Jakiś Word czy Firefox działa płynnie, da się korzystać. W temacie gier się nie wypowiem, ale kiedyś grałem w Minecraft czy NFS Carbon.
Obrazek
Awatar użytkownika
Trocisz
Kontakt:

Re: Czy warto używać windowsa 7

Post autor: Trocisz »

Obecnie już bym odradzał. Sam siedziałem sporo na Win7 jeszcze jak użytkowałem T430 dość regularnie. Ale wtedy rozpoczęła się karuzela zamykania wsparcia dla Win7 ze strony różnych firm.

O ile przeglądarkę da się łatwo podmienić/zamienić i podejrzewam że programy biurowe będą działać. Tak już dla gier jest dużo gorzej. Steam od tego roku usunął wsparcie dla systemów o niższej iteracji niż Windows 10 i 11. I tak, da się odpalić steama i go po prostu użyć. Ale jednak potrzeba już kombinować w takiej skali jak na Win XP.
Epic Games Store na Windowsie 7 już się nie odpala od czerwca.
GOG nie ma wsparcia dla Win7 jeśli chodzi o platformę, natomiast instalatory .exe z tejże się odpalą.
O reszcie platform się nie wypowiem bo nie wiem jaki jest ich stan. Ale zapewne podobny do takiej sytuacji w jakiej jest Steam.
O nowych grach można zapomnieć bo cóż.. będzie wyskakiwać komunikat że odpalono to na niewłaściwym systemie. A po drugie to Windows 7 nie wspiera część instrukcji nowszych procesorów i efekt będzie taki że gra się nie załączy wcale.

Jeśli już używać Win7 obecnie to może jako backup, może jako system do zabawy i wspominek żeby odpalać tytuły i programy z tej ery Windowsa. A na pewno nie stosować jako główny system; Brak wsparcia ze strony Microsoftu w postaci nawet łatek eliminuje go jako główny system do korzystania.
ODPOWIEDZ