Czy warto używać windowsa 7
-
Czy warto używać windowsa 7
Czy warto jeszcze pracować na windowsie 7 na rok 2025 jako główny windows czy już zostawić jako system ,bo nie wiem jak się zachowują programy, gry?
Re: Czy warto używać windowsa 7
Do codziennego użytku typu przeglądanie internetu czy jakieś programy to okej, ale też zależy. Ja miałem windows 7 starter, każda przeglądarka się sypała (poza IE, ale na niej prawie nic się nie wyświetla), python mi nie działał, do Arduino programów też długo szukałem.GrzesF0910 pisze: ↑17 gru 2024, 18:41 Czy warto jeszcze pracować na windowsie 7 na rok 2025 jako główny windows czy już zostawić jako system ,bo nie wiem jak się zachowują programy, gry?
Na laptopie, na którym windows 7 był już domyślnie zainstalowany, działało to nieźle. Jakiś Word czy Firefox działa płynnie, da się korzystać. W temacie gier się nie wypowiem, ale kiedyś grałem w Minecraft czy NFS Carbon.
Re: Czy warto używać windowsa 7
Obecnie już bym odradzał. Sam siedziałem sporo na Win7 jeszcze jak użytkowałem T430 dość regularnie. Ale wtedy rozpoczęła się karuzela zamykania wsparcia dla Win7 ze strony różnych firm.
O ile przeglądarkę da się łatwo podmienić/zamienić i podejrzewam że programy biurowe będą działać. Tak już dla gier jest dużo gorzej. Steam od tego roku usunął wsparcie dla systemów o niższej iteracji niż Windows 10 i 11. I tak, da się odpalić steama i go po prostu użyć. Ale jednak potrzeba już kombinować w takiej skali jak na Win XP.
Epic Games Store na Windowsie 7 już się nie odpala od czerwca.
GOG nie ma wsparcia dla Win7 jeśli chodzi o platformę, natomiast instalatory .exe z tejże się odpalą.
O reszcie platform się nie wypowiem bo nie wiem jaki jest ich stan. Ale zapewne podobny do takiej sytuacji w jakiej jest Steam.
O nowych grach można zapomnieć bo cóż.. będzie wyskakiwać komunikat że odpalono to na niewłaściwym systemie. A po drugie to Windows 7 nie wspiera część instrukcji nowszych procesorów i efekt będzie taki że gra się nie załączy wcale.
Jeśli już używać Win7 obecnie to może jako backup, może jako system do zabawy i wspominek żeby odpalać tytuły i programy z tej ery Windowsa. A na pewno nie stosować jako główny system; Brak wsparcia ze strony Microsoftu w postaci nawet łatek eliminuje go jako główny system do korzystania.
O ile przeglądarkę da się łatwo podmienić/zamienić i podejrzewam że programy biurowe będą działać. Tak już dla gier jest dużo gorzej. Steam od tego roku usunął wsparcie dla systemów o niższej iteracji niż Windows 10 i 11. I tak, da się odpalić steama i go po prostu użyć. Ale jednak potrzeba już kombinować w takiej skali jak na Win XP.
Epic Games Store na Windowsie 7 już się nie odpala od czerwca.
GOG nie ma wsparcia dla Win7 jeśli chodzi o platformę, natomiast instalatory .exe z tejże się odpalą.
O reszcie platform się nie wypowiem bo nie wiem jaki jest ich stan. Ale zapewne podobny do takiej sytuacji w jakiej jest Steam.
O nowych grach można zapomnieć bo cóż.. będzie wyskakiwać komunikat że odpalono to na niewłaściwym systemie. A po drugie to Windows 7 nie wspiera część instrukcji nowszych procesorów i efekt będzie taki że gra się nie załączy wcale.
Jeśli już używać Win7 obecnie to może jako backup, może jako system do zabawy i wspominek żeby odpalać tytuły i programy z tej ery Windowsa. A na pewno nie stosować jako główny system; Brak wsparcia ze strony Microsoftu w postaci nawet łatek eliminuje go jako główny system do korzystania.