uMonitor.eu - monitoring dostępności stron internetowych

Chcesz się pochwalić tym, co narysowałeś, co nakodziłeś, co nafotografowałeś lub co wymodelowałeś? Zapraszamy serdecznie!
m_i_n

uMonitor.eu - monitoring dostępności stron internetowych

Post autor: m_i_n »

Cześć,

Chciałem zaprezentować efekt swojej dwuletniej pracy nad stroną/usługą/aplikacją do monitorowania dostępności stron internetowych - uMonitor.eu

To wciąż faza early accessa, brakuje jeszcze sporo rzeczy typowych dla tego rodzaju usługi, ale od czegoś trzeba zacząć. Na razie jest pakiet minimum, powiadomienia o niedostępności strony (email/pushover), statystyki, wykresy, screenshoty w razie awarii, customowe alerty i cały czas powstają nowe udogodnienia.

Projekt tworzony całkowicie po godzinach, po weekendach, po regularnej pracy. Zapewne gdyby nie to, dało by się to osiągnąć dużo szybciej. Efekt życiowej pasji i chęci zrobienia czegoś swojego od A do Z.

Będę wdzięczny za jakiś feedback, ale też i polecam po prostu jako użyteczne narzędzie jeśli macie swoją stronę :) (usługa ma opcję całkowicie darmową do mniejszych potrzeb).

Obrazek
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

Re: uMonitor.eu - monitoring dostępności stron internetowych

Post autor: Stasieusz »

m_i_n pisze: 21 kwie 2025, 17:18 Cześć,

Chciałem zaprezentować efekt swojej dwuletniej pracy nad stroną/usługą/aplikacją do monitorowania dostępności stron internetowych - uMonitor.eu

To wciąż faza early accessa, brakuje jeszcze sporo rzeczy typowych dla tego rodzaju usługi, ale od czegoś trzeba zacząć. Na razie jest pakiet minimum, powiadomienia o niedostępności strony (email/pushover), statystyki, wykresy, screenshoty w razie awarii, customowe alerty i cały czas powstają nowe udogodnienia.

Projekt tworzony całkowicie po godzinach, po weekendach, po regularnej pracy. Zapewne gdyby nie to, dało by się to osiągnąć dużo szybciej. Efekt życiowej pasji i chęci zrobienia czegoś swojego od A do Z.

Będę wdzięczny za jakiś feedback, ale też i polecam po prostu jako użyteczne narzędzie jeśli macie swoją stronę :) (usługa ma opcję całkowicie darmową do mniejszych potrzeb).

Obrazek
Oo, może będę miał zamiennik dla UptimeRobot :). Proponuję dodanie obsługi Discord Webhook ;). Myślę też, że warto dodać obsługę przynajmniej 5-10 monitorów w darmowej wersji. Powodzenia przy rozwoju!

Edit: Właśnie się zarejestrowałem ;).
Obrazek
m_i_n

Hej,
może będę miał zamiennik dla UptimeRobot
Oj, jeszcze zapewne sporo brakuje do tego poziomu usługi, ale trzymam kciuki ;)
Proponuję dodanie obsługi Discord Webhook
Zapisuje na liście TODO :)
Myślę też, że warto dodać obsługę przynajmniej 5-10 monitorów w darmowej wersji. Powodzenia przy rozwoju!
Tutaj czas musi mi pokazać, wraz ze wzrostem liczby użytkowników, czy mogę sobie na coś takiego pozwolić. Na tym etapie nie chcę takiego kroku wykonywać aby potem nie musieć się z niego wycofywać. Nie ma co ukrywać że każdy monitor jest po prostu kosztem i musi to się bilansować.

Dzięki :)
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

m_i_n pisze: 23 kwie 2025, 06:49 Hej,
może będę miał zamiennik dla UptimeRobot
Oj, jeszcze zapewne sporo brakuje do tego poziomu usługi, ale trzymam kciuki ;)
Proponuję dodanie obsługi Discord Webhook
Zapisuje na liście TODO :)
Myślę też, że warto dodać obsługę przynajmniej 5-10 monitorów w darmowej wersji. Powodzenia przy rozwoju!
Tutaj czas musi mi pokazać, wraz ze wzrostem liczby użytkowników, czy mogę sobie na coś takiego pozwolić. Na tym etapie nie chcę takiego kroku wykonywać aby potem nie musieć się z niego wycofywać. Nie ma co ukrywać że każdy monitor jest po prostu kosztem i musi to się bilansować.

Dzięki :)
Rozumiem, ale w każdym razie fajny pomysł i myślę, że warto to rozwijać :). Webhooki są bardzo łatwe w obsłudze, robiłem przy ich użyciu w pythonie bota od statusów serwerów i mostek IRC -> Discord.

Przy okazji załączam statystyki moich stron ;).
Załączniki
IMG_20250424_133101.png
IMG_20250424_133101.png (118.74 KiB) Przejrzano 14171 razy
Obrazek
m_i_n

To tak uchylę rąbka tajemnicy a propos wykresów, w niedługim czasie pojawi się zupełnie nowa odsłona tego elementu - jeszcze więcej będzie można z nich danych uzyskać przy jednoczesnej poprawie czytelności :)

Obrazek

Stay tuned! 8-)
Awatar użytkownika
Stasieusz
Kontakt:

m_i_n pisze: 24 kwie 2025, 21:12 To tak uchylę rąbka tajemnicy a propos wykresów, w niedługim czasie pojawi się zupełnie nowa odsłona tego elementu - jeszcze więcej będzie można z nich danych uzyskać przy jednoczesnej poprawie czytelności :)

Obrazek

Stay tuned! 8-)
Oo, świetnie :). Mi forum padło, przyszedł mail - fajnie :).
Obrazek
ODPOWIEDZ