Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Forum poświęcone wszelakim komputerom. PC, Atari, Amiga, Apple. Komputery stare jak i nowe. Unikatowe jak i bardziej powszechne.
Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 12 sie 2021, 20:15

Piteusz pisze:
12 sie 2021, 08:20
Dariusz 64 pisze:
12 maja 2021, 10:13
Nie miał Chłop kłopotu ... umyślił se komputer na 2 systemy ,WIN 98 i WIN 2000 :o :? :lol:
Jako że miał "malutką obudowę (zdjęcie 1-2) z zasilaczem :) ,dobrał do niej płytę (a jakże malutką :lol: ) Medion2000 (MSI MS-6318) Socket370 z procesorem Pentium 3/650MHz +512MB SDRAM ( zdjęcie 3) ,dokupił kartę graficzną (niski profil) KARTA -AGP- ATI Rage 128/16MB ( zdjęcie 4 ) ,oczywiście HDD 40 GB ,FDD ,DVD RW .
Komputer miał stanowić maszynkę do gierek i programów dla obydwu systemów .
Montaż podzespołów przebiegł w miarę "gładko ", choć obudowa jest naprawdę malutka ,ale posiada zasilacz 200W :!: :o
Po uruchomieniu zestawu podzielono dysk na partycje i zainstalowano WIN98 ,a potem WIN2000.
Chłop jest teraz na etapie "dogładzania systemów" (sterowniki uaktualnienia ,itp...) .
Na razie zapowiada to się "smacznie" :lol: .Komputerek jest malutki (desktop) i jak się na nim postawi monitorek 15" (LCD) może to wyglądać nawet ciekawie ;)
Zawsze mnie ciekawiła kwestia płyt Soltek i tego, czemu tak dużo ludzi twierdziło, iż są to świetne płyty. Sam osobiście nigdy nie miałem takiej w rękach. Czy czymś specjalnym się charakteryzują Solteki?
No ale zacytowany komputer nie ma we wnętrzu płyty Soltek :o :? Posiada Medion2000 (MSI MS-6318) Socket370 z procesorem Pentium 3/650MHz :D

No nie niemożliwe :? nigdy nie trafiła ci się płyta tej firmy (Soltek) :) .
Ja mam do nich bardzo wielki sentyment :P Czy wyróżniały się czymś szczególnym :?: No może- niektóre ,bo miały system overclockingu (RedStorm ) ,zresztą dosyć kontrowersyjny że tak ujmę :lol: Dla mnie były zawsze bez problemowe w użytkowaniu ,no i były produkowane w różnych "zajebiaszczych " kolorkach (PCB) ;)

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: CycuPL » 03 wrz 2021, 00:16

Tymczasem u Cyca... krótkie poprawki "szarlatana".

Jak ostatnio wspomniałem na forum, znalazłem wyrzucony komputer. Żeby nie rozpisywać się na temat części w nim zawartych, zarzucam link do konfiguracji komputera.

W skrócie:
1. Na komputerze były trudności z zainstalowaniem Windowsa 2000 - najpierw instalator nie mógł załadować jednego pliku, winnym okazał się zainstalowany napęd CD-ROM 32x (uszkodzony mechanicznie - m.in. blokująca się taca).
Po wymianie napędu na DVD-ROM okazało się, że... i on jest uszkodzony, system bowiem poległ przy kopiowaniu pliku DRIVER.CAB. W końcu w komputerze znalazł się napęd CD-ROM Hitachi 16x, na którym bez problemu dało się zainstalować system.
2. Po instalacji sterowników graficznych, system dalej wyświetlał obraz w podstawowej grafice.
Tu akurat po wejściu w BIOS okazało się, że funkcja odpowiedzialna za przydzielanie IRQ dla VGA była wyłączona. Po włączeniu funkcji, system właściwie zainicjował kartę graficzną.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
xp234
Posty: 360
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: xp234 » 03 wrz 2021, 13:53

Nie miał Chłop kłopotu - edycja telefoniczna :lol:

Kupiłem sobie ostatnio na Allegro Nokię 6103 za 18zł (z sentymentu, miałem kiedyś taką) po dostawie okazało się iż ma blokadę simlock na sieć Era (a moja stara karta sim jest z Orange), niezbyt wiedziałem co z tym zrobić, początkowo wziąłem swoją kartę z T-Mobile żeby sprawdzić czy działa okazało się że działa więc zabrałem się do poszukiwania sposobu na zdjęcie tego.
Po przejrzeniu miliona stron typu "Nokia free unlock code calculator" znalazłem program (nie wiem czy administracja by się nie obraziła, więc jak coś to PW), który okazał się być genialny, kod został przyjęty, teraz karta z Orange działa idealnie :D
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 15 wrz 2021, 21:04

Jak mogliście się zorientować (przeczytać na Forum),Chłop poczynił ostatnio zakup ,opisany w tym temacie : https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... &start=440
"Stare części komputerowe" ,zdjęcie -1
Dzisiaj odebrał paczkę i "drżącymi łapkami :lol: " rozpakował ją .A tam były one :) (no ,skarbeńki) .
Do tej chwili Chłop sprawdził :

Płytę - Soltek SL75KAV (socket462) z procesorem Duron850 ,okazała się mimo kilku spuchniętych kondensatorów (sie je wymieni :) ) ,całkowicie sprawna i po dodaniu pamięci i reszty peryferiów Windows 2000 zainstalował się "gładziutko" -zdjęcie 2 i 3 .

Dwa dyski IDE ATA ,Samsung 80GB i Caviar 853.6 MB ,obydwa okazały się sprawne -zdjęcie 4

Dwa procesory Pentium II 233MHz (z potężnymi radiatorami) ,też sprawne -na zdjęciu 5 (jeden i tak są takie same po co było fotografować obydwa :lol: ).

Dwie identyczne karty graficzne 3D RAGE II + DVD (PCI) tu z 2MB (można dołożyć jeszcze po 2 MB w podstawki ) ,obydwie sprawne :D ,zdjęcie -6 .

Resztę "gratów" sprawdzę na dniach i zdam relację .
Czyli CDN... ;)
Załączniki
1.png
1.png (708.91 KiB) Przejrzano 652 razy
2.JPG
2.JPG (544.67 KiB) Przejrzano 652 razy
3.JPG
3.JPG (169.69 KiB) Przejrzano 652 razy
4.JPG
4.JPG (416.58 KiB) Przejrzano 652 razy
5.JPG
5.JPG (472.59 KiB) Przejrzano 652 razy
6.JPG
6.JPG (503.87 KiB) Przejrzano 652 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 16 wrz 2021, 21:34

CD Nastąpił :)
Sprawdzono resztę podzespołów i części które dotarły w w/w paczce

Procesory
Okazało się że były to :
-2 szt.Pentium MMX200 MHz
-1 szt.PentiumMMX166 MHz
Wszystkie 3 okazały się sprawne :D .Zdjęcie 1

Karta dźwiękowa Forte Media SP-801 ( tak właściwie to FM801-AU) na PCI ,też Sprawna :D . Zdjęcie 2

Pamięci : 5szt. SDRAM + 2szt.DDR + 5szt.DDR2 + 1 szt.DDR3 ,oraz stacje dyskietek 3.5" szt.2 też sprawne :D .Tu nie daję zdjęcia (no nie ma co oglądać ;) ) .

Kart modemowych + pamięci do drukarki HP + 1 pamięci SIMM nie sprawdzałem (nie odczuwam takowej potrzeby :lol: )

Chłop jest bardzo ,ale to bardzo zadowolony z w/w zakupu ,bo choć wydał 90zł (z wysyłką) to jak myślicie chyba opłacało się :?: ;)
Załączniki
1.JPG
1.JPG (399.02 KiB) Przejrzano 633 razy
2.JPG
2.JPG (794.32 KiB) Przejrzano 633 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 17 wrz 2021, 14:27

Pewnie nie pamiętacie ale...prawie 10 miesięcy temu Chłop kupił taki komputer : https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... &start=280

Opis i zdjęcia z aukcji .

Retro komputer
Na sprzedaż posiadam:
Retro komputer

Nietestowany.

Sprzedaję jako uszkodzone.
Wizualnie jak na foto.

Edit :
Komputer dotarł nie uruchamia się :cry: .

Chłop nie miał czasu ani "weny" żeby się do niego zabrać :? :( ,ale że ostatnio zabrał się za "porządki w swoim grajdołku" ,to wyciągnął w/w komp ,zaczął go przeglądać i sprawdzać co to za płyta główna i procesor w nim siedzi .
Okazało się że płyta to Texas Totem TM-P2BXAT ,zaś procesor to Celeron 400/66MHz na adapterze S370>Slot1 .
Komputer po załączeniu nie dawał oznak "życia (no wiatraczki obracały się ,ale oprócz tego nic :? ) resetowanie BIOS i inne cudeńka które Chłop wyczyniał nie dały rezultatu :cry: .
Płyta główna ma dwu segmentowy wyświetlacz (numeryczny) błędów (lub poprawnego uruchomienia) ,czyli "Smart Display On Board .
Podczas uruchomienia w/w wyświetlacz nie wyświetlał NIC :!: (jakby był wyłączony) ,za to zaobserwowano że tranzystory w przetwornicy grzeją się nie miłosiernie (no parzyły),tak więc Chłop wysnuł jedyny wniosek że płyta jest uwalona :cry:
Minął dzionek i Chłop dopiero zaczął szukać Manuala do w/w płyty ,po przeglądnięciu Internetów znalazł kilka sztuk czegoś z czego udało mu się wyczytać że , płyta obsługuje procesory :o :
Pentium II 233/266/300/333 >66MHz
300/350/400/450/500 > 100MHz
Zaś tu był wstawiony Celeron 400>66MHz :evil: Którego płyta nie mogła "obsłużyć" ,bo największy mnożnik w/w płyty to 5x :!:
Chłop "palnął się w czoło " i zaczął szperać w kuferku z procesorami znalazł ... Celeron 366/66MHz :? ,no trochę za dużo ... ,ale pomyślał "raz kozie śmierć" zakładam ,różnica w taktowaniu nie duża może się uda ;) .
Założono w/w Celka na adapterze i włączono kompa ,wiatraczki zaszurały i ten "bydluś" nic :!: dalej cimno ,postanowiono jeszcze raz zresetować BIOS ,ponowne włączenie i NIC :!: :cry: ,wtedy zauważono
że zworka JP1 na płycie jest rozwarta :o ,a odpowiada ona za szynę taktowania (zwarta 66MHz -rozwarta 100MHz ) ,założono zworkę i uruchomiono kompa ,wiatraczki zaszumiały wyświetlacz Smart zaczął pokazywać cyferki i pokazał się ekran POST :D ,pokazał że procesor to Celeron 266 MHz ,ale po wejściu do BIOS można skonfigurować "ręcznie" i tak po resecie płyta rozpoznała Celerona 366 (ciekawe a miała taktować tylko do 333MHz) .
Chłop nie był by sobą jakby nie spróbował teraz jeszcze raz włożyć Celerona 400MHz ,najpierw ustawiwszy jego parametry "ręcznie" w BIOS (tak, teoretycznie na to pozwalał ) ,okazało się że nic z tego :cry: ,po uruchomieniu powróciliśmy do sytuacji wyjściowej (komp martwy) tak więc max na tę chwilę to Celeron 366MHz.
CDN...
Załączniki
01.png
01.png (424.69 KiB) Przejrzano 615 razy
02.png
02.png (632.6 KiB) Przejrzano 615 razy
03.jpg
03.jpg (391.52 KiB) Przejrzano 615 razy
04.jpg
04.jpg (418.73 KiB) Przejrzano 615 razy

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 18 wrz 2021, 23:49

W komputerze nastąpiły dosyć duże zmiany .Po pierwsze zmieniono procesor na PII 233MHz ,powiększono pamięć do 320 MB ,zmieniono kartę graficzną z S3 Trio /4MB ,na ATI 3 RAGE IIC /8MB ,dodano kartę dźwiękową Forte Media SP-801 i kartę sieciową LAN ,zamontowano też HDD 40GB w miejsce HDD 6.4GB .
O tych zmianach szczegółowo napiszę prezentując komputer w odpowiednim temacie . :)

Awatar użytkownika
CycuPL
Posty: 309
Rejestracja: 27 kwie 2019, 00:33
Lokalizacja: Anywhere City
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: CycuPL » 19 wrz 2021, 19:50

Tymczasem u Cyca przygody z komputerem pozyskanym z hasioka.

Dzisiaj w jednym z kontenerów z elektroniką znalazłem stary komputer. Sprzęt składający się z takich oto części:
Płyta - Asus P/I-P55SP4 (wersja z Socketem 7);
Chipset płyty - SiS 551x;
Procesor - Intel Pentium 150;
RAM - ok. 100 MB SIMM;
Karta graficzna - ATi Mach64 1 MB;
Karta dźwiękowa - Aztech Sound Galaxy NX Pro 16;
Zasilacz - AT Linkworld o nieznanej mocy (w ogóle nie zaznaczone jest na nim jaki to model);
Napęd CD-ROM 32x + FDD 3,5".
W komputerze był jeszcze dysk WD Caviar 21000, lecz mając na uwadze jego stan (wygięte piny wtyczki PATA + wgniecenia na obudowie) nie brałem go.

Komputer po podłączeniu do prądu i próbie włączenia... uruchomił się, by po kilku sekundach BIOS "krzyknął" odnośnie problemów z kartą graficzną (piknięcia: 1 długie, 3 krótkie). Sposób z wyciągnięciem i ponownym włożeniem karty nie przeszedł, w związku z czym na próbę została wsadzona karta S3 Trio64V2/DX - miałem do niej pewność, wszak na co dzień znajduje się w jednym z mych starych PC (konkretnie w maszynie z Pentiumem MMX 200).
Ale i po wsadzeniu karty S3 BIOS dalej miał pretensje o kartę graficzną. Ponadto po przełożeniu grafiki do złącza PCI2, sygnały ze speakera nadawane były trochę wolniej niż w przypadku złączy PCI3 i PCI4/MediaBus.
W tym momencie zapadła dość "radykalna" decyzja i komputer został rozkręcony na części, celem m.in. sprawdzenia czy na płycie nic nie wygląda podejrzanie.

Kolejna próba uruchomienia odbyła się metodą "na pająka" (płyta z samym procesorem, pamięcią RAM i kartą graficzną). Kartę S3 wsadziłem tym razem do złącza PCI1, uruchomiłem zestaw... CUD! Płyta wystartowała. Dla pewności sprawdziłem pozostałe złącza PCI - wszystko okazało się być w porządku.
Karta ATi będąca w tym komputerze okazała się być trupem, w zapasach jednak udało się znaleźć drugą sztukę Macha64.

Komputer prawdopodobnie trafi do innej obudowy, natomiast z obudowy w której mieściły się powyższe części (desktop) planuję pozyskać górną blachę - wtedy posłużyłaby do skompletowania obudowy desktop Optimusa, gdzie górna blacha była skorodowana.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2021, 17:55 przez CycuPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dariusz 64
Posty: 1127
Rejestracja: 01 lis 2018, 15:55
Lokalizacja: Lublin

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: Dariusz 64 » 27 wrz 2021, 17:55

No i Chłop kupił sobie taki zestaw (zdjęcie 1) : Płyty główne+Grafika+cpu prezentowane w tym temacie :
https://starykomputerforum.piteusz.ovh/ ... &start=450

Paczka dotarła dzisiaj .Po depaczkingu :lol: nastąpiły oględziny i o ile co do karty graficznej nie ma zastrzeżeń ,to płyta Soltek jest (była) fantastycznie brudna (a czegoś się Chłopie spodziewał ;) ) ,to jeszcze jakiś "Łeb" zalał klejem na gorąco piny do podłączenia wsuwek dla panelu przedniego razem z podstawką i baterią BIOS :o :shock: :twisted: (trza będzie delikatnie podgrzać i usunąć te "gluty" ) .Mimo to postanowiono uruchomić w/w płytę z procesorem który był w komplecie i w/w kartą graficzną .Odblokowano baterię i bez zdziwienia po pomiarze (multimetrem) okazało się że ma 0V ,to też wymieniono ją na nową ,po zamontowaniu pamięci i podpięciu zasilacza i peryferiów załączono płytę i ... :o Uruchomiła się :D ,ustawiono BIOS i na razie zostanie odłożona do wymiany spuchniętych kondensatorów. Czyli płyta+procesor+ karta (chyba sprawne) :D

Ale za to druga płyta (zdjęcie 2 ) to inna bajka :? Wiem dlaczego sprzedający nie zrobił zdjęcia " z zadniej strony płyty" ,no to jest rzeźnia :!: :shock: .Ktoś wymieniał kondensatory w przetwornicy i zrobił to tak jak pokazują zdjęcia 3 i 4 . Pierwsze 3 kondensatory od prawej (na zdjęciach) "latają" nie przylutowane mimo kopy "nasranej" na ich końcówki cyny ,ciekawe czy to są zimne luty czy "lutowniczy odpalił ,przegrzewając PCB ścieżki ,jeżeli tak to mam ZŁE przeczucia co do tej płyty :cry: .

Czyli CDN...
Załączniki
1.png
1.png (1001.7 KiB) Przejrzano 449 razy
2.png
2.png (774.98 KiB) Przejrzano 449 razy
3.JPG
3.JPG (564.07 KiB) Przejrzano 449 razy
4.JPG
4.JPG (445.14 KiB) Przejrzano 449 razy

Awatar użytkownika
xp234
Posty: 360
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt:

Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?

Post autor: xp234 » 29 wrz 2021, 12:44

Myślałem że mi w Evo N400c umiera trackpoint, po rozkręceniu go odkryłem że po prostu taśma tam się nie trzyma na miejscu ale wymyśliłem na to lux patent. :lol: :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ