Komputer do starych gier
- Dariusz 64
Re: Komputer do starych gier
Komputer można uruchomić bez baterii BIOS ,wyjąć odczekać z minutę lub dwie i załączyć ,jeżeli to ona blokowała start to komputer się uruchomi , Jeżeli jest druga karta graficzna pasowało by wyjąć ją z slotu PCI , a właściwie wyjąć wszystkie karty z tych slotów + poodpinać tasiemki i zasilanie ,napędów z płyty głównej (miałem przypadek że uszkodzony napęd CD ROM blokował start komputera i dopiero odpięcie go od płyty i zasilania uruchomiło komputer) ,jeżeli Kolega czuje się na "siłach to zrobić " i tak próbować uruchomić komputer w konfiguracji podstawowej (płyta +procesor + pamięć ) ,jeżeli nie uruchomi się można jeszcze spróbować przełożyć kość pamięci do innego slotu .
PAMIĘTAMY ! Wszystkie te operacje wykonujemy przy Komputerze ODŁĄCZONYM OD SIECI 230V !
Ps. Znalazłem instrukcję (manual ) do w/w płyty ma kartę graficzną zintegrowaną .
PAMIĘTAMY ! Wszystkie te operacje wykonujemy przy Komputerze ODŁĄCZONYM OD SIECI 230V !
Ps. Znalazłem instrukcję (manual ) do w/w płyty ma kartę graficzną zintegrowaną .
Ostatnio zmieniony 17 maja 2019, 09:32 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 1 raz.
No właśnie w tym problem, że znając swoje umiejętności to ja wszystko poodpinam, porozkręcam i już tego do "kupy" nie złoże . No ale spróbuje w weekend, bo dziś niestety nie będę miał na to czasu.
Konrad
- Dariusz 64
Jeżeli Kolega nie czuje się na siłach to zrobić ( to nie polecam rozmontowania kompa) , to zostaje tylko opcja naprawy (uruchomienia ) ,poza "domem" ,co wiąże się z wysyłką komputera (mogę się tego podjąć , zaciekawił mnie ten komputerek,po prostu uwielbiam się "babrać " w tych tematach ) ,Chyba że Kolega mieszka w okolicach Lublina wtedy sprawa była by prosta (z dostarczeniem )
Nie ukrywam, że pojęcia o naprawie komputera nie mam zasadniczo żadnego .
Niestety jestem z Warszawy (a chwilowo mieszkam pod samą Warszawą). Ale jeśli naprawdę chciałbyś się podjąć naprawy tego sprzętu to ja bardzo chętnie go wyślę kurierem i oczywiście opłacę koszty odesłania. Tylko jak miałbym się odwdzięczyć
Niestety jestem z Warszawy (a chwilowo mieszkam pod samą Warszawą). Ale jeśli naprawdę chciałbyś się podjąć naprawy tego sprzętu to ja bardzo chętnie go wyślę kurierem i oczywiście opłacę koszty odesłania. Tylko jak miałbym się odwdzięczyć
Konrad
- Dariusz 64
Nie ma mowy o jakimkolwiek "Odwdzięczaniu się " to jest warunek że podejmę się tej naprawy .
Nagrodą będzie dla mnie ,możliwość przywrócenia komputera do "życia" i użytku ,jestem pasjonatem i jako taki nie przeliczam niczego na pieniądze i inne korzyści .Jeżeli Kolega zdecyduje się i zechce skorzystać z oferty "Koleżeńskiej pomocy Forumowicza dla Forumowicza ",to zapraszam do kontaktu na PW ,tam uzgodnimy co i jak .
Tak z ciekawości czy była próba uruchomienia komputera bez baterii BIOS i czy jest w nim karta graficzna na PCI ?
Może jednak uda go się uruchomić bez wysyłania .
Ps .Niestety w tym tygodniu pracuję na 2 zmianę (jeszcze też jutro a właściwie dzisiaj ,jest po północy) ,dlatego są takie dziwne pory odpowiedzi .
Nagrodą będzie dla mnie ,możliwość przywrócenia komputera do "życia" i użytku ,jestem pasjonatem i jako taki nie przeliczam niczego na pieniądze i inne korzyści .Jeżeli Kolega zdecyduje się i zechce skorzystać z oferty "Koleżeńskiej pomocy Forumowicza dla Forumowicza ",to zapraszam do kontaktu na PW ,tam uzgodnimy co i jak .
Tak z ciekawości czy była próba uruchomienia komputera bez baterii BIOS i czy jest w nim karta graficzna na PCI ?
Może jednak uda go się uruchomić bez wysyłania .
Ps .Niestety w tym tygodniu pracuję na 2 zmianę (jeszcze też jutro a właściwie dzisiaj ,jest po północy) ,dlatego są takie dziwne pory odpowiedzi .
- Dariusz 64
Trochę się źle wyraziłem z tym pisaniem na PW chodziło mi o wysyłkę (ewentualną )komputera do mnie po prostu na forum nie można podawać danych adresowychpikkier pisze:19 maja 2019, 12:10
Odnośnie pytań z forum, to próbowałem uruchomić komputer bez baterii. Niestety prócz wydania z siebie "pisku", nic na ekranie monitora się nie wyświetliło. Co do tej karty graficznej na PCI to jeśli dobrze zrozumiałem to jest to karta WiFi (o ile o to chodzi ?)
Podsyłam zdjęcie tyłu komputera.
Pozwolę sobie odpowiedzieć na forum .
Zdjęcia wiele wyjaśniają jest druga karta graficzna na PCI ta pod kartą Wi-fi ,teraz pytanie gdzie był podłączany wtyk monitora ,do niej czy zintegrowanej ( ta na panelu tylnim ),jeżeli komputer wydaje jeden krótki "pisk" to dobry objaw ,myśle że problem jest z wyświetlaniem obrazu . Proszę spróbować podpiąć monitor najpierw pod wyjście karty zintegrowanej (tej na panelu z gniazdami PS2 ) jeżeli nie pokaże obraz ,wyłączyć komputer i przepiąć kabel na kartę na śledźu (to ta pod kartą Wi-fi) ,jeżeli w dalszym ciągu nie będzie obrazu ,wtedy proszę o kontakt na PW w sprawie ewentualnej wysyłki komputera do mnie.
Wtyk monitora był podłączany do jednego i drugiego wyjścia jednak efekt był taki sam, czyli brak obrazu.
Konrad
- Dariusz 64
No to chyba wizyta na" warsztacie" go czeka ,w sprawie ewentualnej wysyłki kontakt na PW .Zaciekawił mnie ten "uparty "komputerek" .No chyba że ktoś podpowie gdzie kupić coś w rozsądnej cenie.
- Dariusz 64
No to jako że dostałem pozwolenie od Kolegi "pikkier" to w tym temacie garść informacji na temat mojego boju z komputerem w/w Forumowicza ,który wczoraj zawitał w moje skromne progi.
Komputer jest dość mały i ma nietypowy zasilacz (taki maciupki, 1/3 normalnego -gabaryt ),za to 200W .
Procesor Intel Celeron D 2,66GHz/533 ,512 MB RAM DDR ,HD 40GB,DVD ROM ,FDD .
Komputer postanowiłem uruchomić w konfiguracji podstawowej : Płyta z procesorem ,RAM ,grafika zintegrowana ,bez baterii BIOS ,tak więc usunąłem wszystkie (2 karty PCI) ,odpiąłem napędy ,podłączyłem monitor i klawiaturę (PS2) i włączyłem włącznik główny przy zasilaczu ,(pstryk ), komputer pisnął z speakera i pokazał się ekran POST z komunikatami (tu spolszczę ) ,bateria rozładowana ,czas i data ,konfiguracja podstawowa itp..
Wyłączyłem komputer wstawiłem bateryjką BIOS ,uruchomiłem kompa ,"wszedłem" do BIOS ,ustawiłem "go" (no skonfigurowałem ) zapamiętałem ,reset komp uruchomił się post zakończył się informacją - brak napędów do uruchomienia systemu .
Włożono karty PCI ( graficzną i Wi-fi ) , uruchomiono komputer pisnął i ...nic na ekranie monitora . Wyłączono i usunięto tą dziwna kartę PCI ( graficzną) .
Ponownie uruchomiono ,pisk i komputer uruchomił się do ekranu brak napędów .
Konkluzja : brak obrazu i startu powodowała w/w karta grafiki na PCI .
Na jeden wieczór (wczorajszy), wystarczy .
CDN...
Komputer jest dość mały i ma nietypowy zasilacz (taki maciupki, 1/3 normalnego -gabaryt ),za to 200W .
Procesor Intel Celeron D 2,66GHz/533 ,512 MB RAM DDR ,HD 40GB,DVD ROM ,FDD .
Komputer postanowiłem uruchomić w konfiguracji podstawowej : Płyta z procesorem ,RAM ,grafika zintegrowana ,bez baterii BIOS ,tak więc usunąłem wszystkie (2 karty PCI) ,odpiąłem napędy ,podłączyłem monitor i klawiaturę (PS2) i włączyłem włącznik główny przy zasilaczu ,(pstryk ), komputer pisnął z speakera i pokazał się ekran POST z komunikatami (tu spolszczę ) ,bateria rozładowana ,czas i data ,konfiguracja podstawowa itp..
Wyłączyłem komputer wstawiłem bateryjką BIOS ,uruchomiłem kompa ,"wszedłem" do BIOS ,ustawiłem "go" (no skonfigurowałem ) zapamiętałem ,reset komp uruchomił się post zakończył się informacją - brak napędów do uruchomienia systemu .
Włożono karty PCI ( graficzną i Wi-fi ) , uruchomiono komputer pisnął i ...nic na ekranie monitora . Wyłączono i usunięto tą dziwna kartę PCI ( graficzną) .
Ponownie uruchomiono ,pisk i komputer uruchomił się do ekranu brak napędów .
Konkluzja : brak obrazu i startu powodowała w/w karta grafiki na PCI .
Na jeden wieczór (wczorajszy), wystarczy .
CDN...
- Załączniki
-
- Front
- 100_6909.JPG (146.68 KiB) Przejrzano 12430 razy
-
- Wnętrze
- 100_6914.JPG (511.46 KiB) Przejrzano 12430 razy
-
- Zasilacz ,jest naprawdę malutki
- 100_6917.JPG (446.28 KiB) Przejrzano 12430 razy
- Dariusz 64
Dzień 2, (właściwie trochę popołudnia i wieczoru) .
Jako że ilość pamięci ram 1x512MB wydała mi się zbyt mała, przeszukałem swoje kuferki i okazało się że nie mam już kości 512MB DDR na stanie ,postanowiłem jednak zwiększyć ilość pamięci jako że trzy wolne sloty aż się o to prosiły ,nie chcąc kombinować z konfiguracją pamięci 512MB z 256 MB których okazało się mam "multum" ,wstawiłem 4 kostki 256MB DDR 3200 -Samsung z jednej serii ,co dało 1024MB RAM w trybie Dual Channel ,pozwoliło to też na przydzielenie zintegrowanej karcie graficznej 128MB z zasobów pamięci ,po przetestowaniu poprawności w/w konfiguracji nadszedł czas na podłączenie napędów ,co też uczyniłem .
Po włączeniu kompa rozpoznał HD i DVD i... nic , czarny ekran monitora resety nie powodowały chęci uruchomienia się systemu . Jako że właściciel informował że na dysku był WIN XP (nalepka licencyjna to potwierdzała) ,postanowiłem spróbować uruchomić go w trybie awaryjnym ,pokazał się ekran rozruchu systemu ,wybrałem Tryb Awaryjny i po chwili mielenia dysku pokazał się ekran informujący o braku pliku (plików) bez których system się nie uruchomi .
Jako że nie LUBIĘ , nie UZNAJĘ ,zbyt pochopnego i nagminnego , bez powodu formatowania dysku ,postanowiłem wykonać próbę uratowania w/w systemu ,włożyłem płytę instalacyjną WIN XP do napędu i na drugim ekranie instalacji wybrałem R ,instalator sprawdził pliki systemowe zresetował z 2 razy komputer i zaczął naprawę (co było sytuacją nietypową bo nigdy mi się poprzednio nie zdarzyło żeby przy naprawie tak instalator "marudził" ) .Przyczyną tego stanu rzeczy jak się później okazało była obecność dużej ilości różnego rodzaju wirusów w plikach systemowych .
Po "reanimowaniu" systemu został on wyczyszczony z wirusów i "śmieci" + zainstalowano aktualizacje ,wszystkie niezbędne programy zostały także zaktualizowane do możliwie najnowszych wersji ,dysk został zdefragmentowany ,na tym zakończyłem właściwie naprawę .
Komputer zostanie jeszcze przetestowany na stabilność działania i będzie mógł "wrócić " do Właściciela .
Jako że ilość pamięci ram 1x512MB wydała mi się zbyt mała, przeszukałem swoje kuferki i okazało się że nie mam już kości 512MB DDR na stanie ,postanowiłem jednak zwiększyć ilość pamięci jako że trzy wolne sloty aż się o to prosiły ,nie chcąc kombinować z konfiguracją pamięci 512MB z 256 MB których okazało się mam "multum" ,wstawiłem 4 kostki 256MB DDR 3200 -Samsung z jednej serii ,co dało 1024MB RAM w trybie Dual Channel ,pozwoliło to też na przydzielenie zintegrowanej karcie graficznej 128MB z zasobów pamięci ,po przetestowaniu poprawności w/w konfiguracji nadszedł czas na podłączenie napędów ,co też uczyniłem .
Po włączeniu kompa rozpoznał HD i DVD i... nic , czarny ekran monitora resety nie powodowały chęci uruchomienia się systemu . Jako że właściciel informował że na dysku był WIN XP (nalepka licencyjna to potwierdzała) ,postanowiłem spróbować uruchomić go w trybie awaryjnym ,pokazał się ekran rozruchu systemu ,wybrałem Tryb Awaryjny i po chwili mielenia dysku pokazał się ekran informujący o braku pliku (plików) bez których system się nie uruchomi .
Jako że nie LUBIĘ , nie UZNAJĘ ,zbyt pochopnego i nagminnego , bez powodu formatowania dysku ,postanowiłem wykonać próbę uratowania w/w systemu ,włożyłem płytę instalacyjną WIN XP do napędu i na drugim ekranie instalacji wybrałem R ,instalator sprawdził pliki systemowe zresetował z 2 razy komputer i zaczął naprawę (co było sytuacją nietypową bo nigdy mi się poprzednio nie zdarzyło żeby przy naprawie tak instalator "marudził" ) .Przyczyną tego stanu rzeczy jak się później okazało była obecność dużej ilości różnego rodzaju wirusów w plikach systemowych .
Po "reanimowaniu" systemu został on wyczyszczony z wirusów i "śmieci" + zainstalowano aktualizacje ,wszystkie niezbędne programy zostały także zaktualizowane do możliwie najnowszych wersji ,dysk został zdefragmentowany ,na tym zakończyłem właściwie naprawę .
Komputer zostanie jeszcze przetestowany na stabilność działania i będzie mógł "wrócić " do Właściciela .
Ostatnio zmieniony 27 maja 2019, 12:33 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 1 raz.