Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
Bardzo ładna obudowa . Dodatkowo znów jak zwykle - w dobrym stanie .
Ja natomiast za darmo z powodu bezużyteczności w firmie danego komputera otrzymałem komputer Dell Optiplex GX280. Przezywam go "parówka". Nie miał dysku, ale miał oryginalny system, stację dyskietek i całą resztę. Poskładałem go do kupy i jest całkiem fajną "bramą do retro" - czyli komputerem, który jest w stanie wejść do internetu i odczytać strony internetowe a zarazem nagrać dyskietkę na starszy komputer bez ryzyka jej zepsucia poprzez gównianą stację dyskietek na USB. Dodatkowo mam zestaw klawiatury i myszki (lekko nowsze niż komputer, ale całkiem pasują ) no i ładny 15 cali monitor. Obsługuje DVI i D-SUB, co jest niespotykane. Ma nawet huba na USB! No i coś bardzo fajnego - Pivot!
Z racji tego, że w komputerze nie ma sprawnej stacji dyskietek a mieliśmy jeszcze dwa inne kompy tego typu z uszkodzonym Mobo lub zasilaczem - wyciągnąłem z nich zapasowe stacje dyskietek i napęd DVD
BTW. te głośniki na zdjęciach - wcale takiej barwy nie mają. Motorola G7 lekko przekłamuje barwy. Są tylko lekko żółte .
Ja natomiast za darmo z powodu bezużyteczności w firmie danego komputera otrzymałem komputer Dell Optiplex GX280. Przezywam go "parówka". Nie miał dysku, ale miał oryginalny system, stację dyskietek i całą resztę. Poskładałem go do kupy i jest całkiem fajną "bramą do retro" - czyli komputerem, który jest w stanie wejść do internetu i odczytać strony internetowe a zarazem nagrać dyskietkę na starszy komputer bez ryzyka jej zepsucia poprzez gównianą stację dyskietek na USB. Dodatkowo mam zestaw klawiatury i myszki (lekko nowsze niż komputer, ale całkiem pasują ) no i ładny 15 cali monitor. Obsługuje DVI i D-SUB, co jest niespotykane. Ma nawet huba na USB! No i coś bardzo fajnego - Pivot!
Z racji tego, że w komputerze nie ma sprawnej stacji dyskietek a mieliśmy jeszcze dwa inne kompy tego typu z uszkodzonym Mobo lub zasilaczem - wyciągnąłem z nich zapasowe stacje dyskietek i napęd DVD
BTW. te głośniki na zdjęciach - wcale takiej barwy nie mają. Motorola G7 lekko przekłamuje barwy. Są tylko lekko żółte .
- Załączniki
-
- 74274591_551076568788591_9044531943701479424_n.jpg (78.79 KiB) Przejrzano 12316 razy
-
- 74791439_433027290692930_8428560898183921664_n.jpg (92.64 KiB) Przejrzano 12316 razy
-
- 77110788_411871259482371_6457755003397341184_n.jpg (96.9 KiB) Przejrzano 12316 razy
Strona: https://piteusz.ovh/
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
- Dariusz 64
Zakup z wczoraj (Allegro Lokalnie) ,ma dotrzeć dzisiaj ,już się boję czy nie będzie wyglądał jak ta "bidna "obudowa ,no ale bądźmy dobrej myśli
Z zapisu na aukcji + zdjęcia :
"Stary komputer ok 2005 r, bez twardego dysku, nie pytajcie jaki procesor, bo nie wiem, może się przyda komuś obudowa do zbudowania własnego. "
Edit:
Dotarł i to w całości i nie poobijany jednak wszystko zależy od podejścia sprzedawcy i staranności opakowania .
Co ciekawe nie jest to komputer z 2005 r. a trochę starszy ,ale o tym napiszę w : Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?
Z zapisu na aukcji + zdjęcia :
"Stary komputer ok 2005 r, bez twardego dysku, nie pytajcie jaki procesor, bo nie wiem, może się przyda komuś obudowa do zbudowania własnego. "
Edit:
Dotarł i to w całości i nie poobijany jednak wszystko zależy od podejścia sprzedawcy i staranności opakowania .
Co ciekawe nie jest to komputer z 2005 r. a trochę starszy ,ale o tym napiszę w : Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?
- Załączniki
-
- 01.jpg (201.94 KiB) Przejrzano 12302 razy
-
- 02.jpg (246.43 KiB) Przejrzano 12302 razy
-
- 03.jpg (126.46 KiB) Przejrzano 12302 razy
Ostatnio zmieniony 17 lis 2019, 13:32 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 1 raz.
No to u mnie takie zdobycze, wszystkie znalezione jako "odpady"...
Delta DPS-450Pb-4d: Póki co w nieznanym stanie.
Zasilacz do zasilenia jakiegoś starszego PC z racji niespecjalnej szyny +12V (21A), więc o jakimś nieco nowszym buildzie można zapomnieć. W razie potrzeby może też robić jako zasilacz AT, wszak ma szynę -5V.
Swojego rodzaju ciekawostką jest kraj produkcji zasilacza - pochodzi on bowiem z USA.
Iomega ZIP 250 + LG DVD-ROM: Napęd po podłączeniu jest wykrywany przez BIOS i system, lecz muszę przekopać się do dyskietek ZIP aby sprawdzić ich odczyt. Jeśli chodzi natomiast o napęd DVD - jeszcze nie sprawdzałem.
Napęd ZIP tak jak na zdjęciu - w formie wewnętrznej.
Delta DPS-450Pb-4d: Póki co w nieznanym stanie.
Zasilacz do zasilenia jakiegoś starszego PC z racji niespecjalnej szyny +12V (21A), więc o jakimś nieco nowszym buildzie można zapomnieć. W razie potrzeby może też robić jako zasilacz AT, wszak ma szynę -5V.
Swojego rodzaju ciekawostką jest kraj produkcji zasilacza - pochodzi on bowiem z USA.
Iomega ZIP 250 + LG DVD-ROM: Napęd po podłączeniu jest wykrywany przez BIOS i system, lecz muszę przekopać się do dyskietek ZIP aby sprawdzić ich odczyt. Jeśli chodzi natomiast o napęd DVD - jeszcze nie sprawdzałem.
Napęd ZIP tak jak na zdjęciu - w formie wewnętrznej.
- Dariusz 64
Dzisiejsze "łupy" ,to znaczy zakupy z "Wyprzedaży garażowej" . Pokazuję w stanie jaki kupiłem ,na testy i naprawy przyjdzie czes później.
Zdjęcie 1 Karta graficzna Radeon 7770 na PCI-E ,Kupiona za 10 jako dawca chłodzenia ,ciekawe czy ruszy ,oczywiście Sprzedawca zaklinał się że jest cacy i sprawna , no nie żebym mu nie wierzył ,tylko ciekawe że ochoczo zgodził się na 10zł . Bez złudzeń cudów niema ale może będzie
Na zdjęciu 2 ,zakup (u innej osoby) -zdezelowany zasilacz AT i stacja dyskietek 3,5" no name -obydwie rzeczy "fantastycznie" brudne ,zdjęcia tego nie oddają .
Zasilacz kupiony dla obudowy (blachy i kabelków z wtykami P8-P9) jak da się uruchomić to będę .
Stacja dyskietek dodana do zasilacza ,jako - a weź Pan se grata .Za całość też 10zł
Jak przejrzę do dopiszę w temacie co i zacz
Edit:
Ludziska Cuda się jednak zdarzają Karta Radeon HD 7770 okazała się całkowicie sprawna Umyta i wyczyszczona dzisiaj była testowana (katowana),około 5 godzin i przeszła to zwycięsko ,no jestem
A jeszcze jedno, Kolega dla którego kupiłem ją dla chłodzenia ,nie chce się cieszyć moim szczęściem (zawistnik jakiś ,cy cóś ).
Zdjęcie 1 Karta graficzna Radeon 7770 na PCI-E ,Kupiona za 10 jako dawca chłodzenia ,ciekawe czy ruszy ,oczywiście Sprzedawca zaklinał się że jest cacy i sprawna , no nie żebym mu nie wierzył ,tylko ciekawe że ochoczo zgodził się na 10zł . Bez złudzeń cudów niema ale może będzie
Na zdjęciu 2 ,zakup (u innej osoby) -zdezelowany zasilacz AT i stacja dyskietek 3,5" no name -obydwie rzeczy "fantastycznie" brudne ,zdjęcia tego nie oddają .
Zasilacz kupiony dla obudowy (blachy i kabelków z wtykami P8-P9) jak da się uruchomić to będę .
Stacja dyskietek dodana do zasilacza ,jako - a weź Pan se grata .Za całość też 10zł
Jak przejrzę do dopiszę w temacie co i zacz
Edit:
Ludziska Cuda się jednak zdarzają Karta Radeon HD 7770 okazała się całkowicie sprawna Umyta i wyczyszczona dzisiaj była testowana (katowana),około 5 godzin i przeszła to zwycięsko ,no jestem
A jeszcze jedno, Kolega dla którego kupiłem ją dla chłodzenia ,nie chce się cieszyć moim szczęściem (zawistnik jakiś ,cy cóś ).
- Załączniki
-
- 1.JPG (542.1 KiB) Przejrzano 12284 razy
-
- 2.JPG (462.47 KiB) Przejrzano 12284 razy
Ogólnie ja bardzo chętnie bym przeniósł ten temat do głównego tematu o komputerach. Bardziej tam pasuje . Dajcie znać, czy macie coś przeciwko lub też nie.
Strona: https://piteusz.ovh/
- Dariusz 64
Myślę że to miejsce jest najbardziej odpowiednie na taki temat ( zakupowy misz-masz + rzeczy znalezionych ) ,Ja bym nie przenosił .Ale to tylko moje zdanie ,zobaczymy co powiedzą (jeżeli się wypowiedzą ) ,inni Forumowicze.
Tematy typu "Pokaż swoją płytę główną/kartę graficzną/kartę dźwiękową" są w dziale komputerowym, więc myślę że i ten temat mógłby się tam znaleźć.
Zestaw 7 płyt głównych:
Podczas pobytu u jednego ziomka, zechciał on abym chwilę zaczekał. Po chwili przyszedł do mnie z kartonem, w którym znajdowało się łącznie 7 płyt głównych.
Wykaz marek i modeli - stan na moment zrobienia zdjęcia:
1. Lucky Star 5I-VX1f rewizja 2.1;
2. ZIDA 5STX (procesor Cyrix MII 233);
3. Płyta 386, model nieznany (procesor zintegrowany AMD Am386DX-40);
4. Procomp BIW1m/BIW2m rewizja 1.2;
5. Micoms XL-7 Turbo (procesor Siemens SAB8088-1-p 10 MHz + koprocesor Intel 8087);
6. ECS K7S5a;
7. Gigabyte GA-5Ax (procesor Intel Pentium MMX 166).
Płyty sprawdzone - na ten moment działa jedynie płyta Lucky Star. Płyty Micomsa i Gigabyte'a czekają na uruchomienie - do pierwszej nie mam zasilacza XT oraz kości EEPROM z BIOS-em płyty (stara ma odsłonięte okienko, więc już wyparowała), druga natomiast nie daje obrazu (ostatecznie pójdę na łatwiznę i ogarnę sprawny egzemplarz tejże płyty).
Pozostałe płyty trafiły na złom - płyta Procompa to trup (zero jakiejkolwiek reakcji na zwarcie pinów włącznika), płyta ZIDY nie dawała obrazu, płyta ECS miała uszkodzone kondensatory, natomiast płyta 386 przeszła "wylew".
Podczas pobytu u jednego ziomka, zechciał on abym chwilę zaczekał. Po chwili przyszedł do mnie z kartonem, w którym znajdowało się łącznie 7 płyt głównych.
Wykaz marek i modeli - stan na moment zrobienia zdjęcia:
1. Lucky Star 5I-VX1f rewizja 2.1;
2. ZIDA 5STX (procesor Cyrix MII 233);
3. Płyta 386, model nieznany (procesor zintegrowany AMD Am386DX-40);
4. Procomp BIW1m/BIW2m rewizja 1.2;
5. Micoms XL-7 Turbo (procesor Siemens SAB8088-1-p 10 MHz + koprocesor Intel 8087);
6. ECS K7S5a;
7. Gigabyte GA-5Ax (procesor Intel Pentium MMX 166).
Płyty sprawdzone - na ten moment działa jedynie płyta Lucky Star. Płyty Micomsa i Gigabyte'a czekają na uruchomienie - do pierwszej nie mam zasilacza XT oraz kości EEPROM z BIOS-em płyty (stara ma odsłonięte okienko, więc już wyparowała), druga natomiast nie daje obrazu (ostatecznie pójdę na łatwiznę i ogarnę sprawny egzemplarz tejże płyty).
Pozostałe płyty trafiły na złom - płyta Procompa to trup (zero jakiejkolwiek reakcji na zwarcie pinów włącznika), płyta ZIDY nie dawała obrazu, płyta ECS miała uszkodzone kondensatory, natomiast płyta 386 przeszła "wylew".
Ostatnio zmieniony 25 lis 2020, 19:59 przez CycuPL, łącznie zmieniany 2 razy.
- Dariusz 64
Otrzymane z darmo na "Graty z Chaty" - 4 dyski ATA-IDE ,mają być sprawne .
Edit :
Po sprawdzeniu MHDD uznaję że są sprawne .
Edit :
Po sprawdzeniu MHDD uznaję że są sprawne .
- Załączniki
-
- 100_8429.JPG (385.85 KiB) Przejrzano 12201 razy
- Dariusz 64
Zakup z wczoraj , taki oto zestaw " Na licytacji stara plyta MS6118 w zestawie widocznym na zdjęciu." ,(stan nieznany ) ale za 35,50 z wysyłką warto było zaryzykować ,jak dotrze zobaczymy ,zdjęcia z aukcji.
Edit:
"Ryzyko" się opłaciło ,płyta i cała reszta sprawne .
Edit:
"Ryzyko" się opłaciło ,płyta i cała reszta sprawne .
- Załączniki
-
- Stara-plyta-MS6118-komplet_002.jpg (441.96 KiB) Przejrzano 12187 razy
-
- 109140c44292b45eb7645ad4ce12_002.jpg (372.56 KiB) Przejrzano 12187 razy
-
- f387e6634d95adb20e3f58fbd43f_002.jpg (309.91 KiB) Przejrzano 12187 razy
Ostatnio zmieniony 05 gru 2019, 20:27 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 1 raz.