Z racji iż ogrywałem i posiadam całą trylogię na PSP i prawie wszystkie gry z serii na PS3 powiem tak.
Najlepszym wyborem moim zdaniem jest "Project Diva Arcade Future Tone", ALE w wersji oryginalnej, czyli nie na PS4.
Jak zaczynałem swą przygodę 6 lat temu (sic!) to z oczywistych względów zmuszony byłem do wersji PSP z internetu na emulatorze, a w Project diva f na PS3 mogłem pograć co najwyżej u kolegi w demo. na PPSSPP wygląda to nie najgorzej po odpowiednich ustawieniach, ale Future tone to moim zdaniem najlepsza opcja obecnie do grania w Trylogię na PSP

.
Wiem że to brzmi kuriozalnie, ale znajdziesz tam WSZYSTKIE piosenki z części na kieszonsolkę Sony i nie tylko, a w dodatku masz lepszą o wiele grafikę.
Dlaczego wersja na kompa? Głownie dlatego że lepiej mi się w to gra na klawiaturze. Ponadto wersja PS4 zwłaszcza ta podstawowa potrafi chrupać jak dużo się dzieje na ekranie. A na kompie przy odpowiednim sprzęcie możesz w panelu sterowania nVidia wyłączyć limiter klatek, albo odpalić w 4K

.
Wymaga to nieco zachodu ze znalezieniem i skonfigurowaniem do działania wszystkiego, ale jeśli masz kompa ciut lepszego niż ten na którym operował oryginał (a.k.a. Sega Nu) tj.
- Intel Core i3-3220 3.30 GHz
- Nvidia GeForce GTX 750 Ti 1 GB GDDR5
- coś koło 40 GB na dysku (najlepiej SSD)
To jak najbardziej gorąco polecam :3
Z tym że:
- Koniecznie graj na klawiaturze z Antughostingiem
- Musisz mieć kartę Nvidii by gra w ogóle ruszyła
- W tej części nie wszystkie karty dźwiękowe lubią się z tą częścią, musisz to mieć na uwadze