Prawdziwy DOS Machine -Jak najbliżej ideału

Forum poświęcone wszelakim komputerom. PC, Atari, Amiga, Apple. Komputery stare jak i nowe. Unikatowe jak i bardziej powszechne.
Awatar użytkownika
Dariusz 64

Re: Prawdziwy DOS Machine -Jak najbliżej ideału

Post autor: Dariusz 64 »

Piteusz pisze: 22 sty 2020, 23:45 Nie ma co się śpieszyć. Szczególnie, że sam mam "kociokwik" i też nie mam czasu nawet na rozpoczęcie odcinka o Dellu, o drugim Dellu, o Thinkpadzie i o linuksie na retro kompach. Dlatego też - rozumiem całokształt i nie będzie to dla mnie problem nawet, gdy składanie zakończy się w wakacje :D
Witaj.
No o terminie wakacyjnym nawet nie myślę :lol:
Ale trochę już nie ogarniam tych swoich "gratów Retro" (jejku teraz widzę ile w ostatnim czasie nakupiłem :shock: ) ,mam już z 10 płyt i tyleż kart (różnistych ) i pamięci i dysków i ... do sprawdzenia i ciągle brak mi na to czasu :? :( .Ale jeszcze parę dni i mam nadzieję że wszystko się ruszy :lol: .O postępach jeżeli takowe nastąpią powiadomię :)
Awatar użytkownika
Dariusz 64

No i zadanie budowy Builda- Prawdziwy DOS Machine zakończone :D

Było trochę problemów ,np.z znikaniem losowo stacji FDD i Przeróbką obudowy ,no jest trochę nowsza niż płyta ;) ,zrezygnowałem z drugiej stacji 3,5" FDD ,jest taśma z możliwością podłączenia jako stacji B ,tak stacji 5,25" jak i 3,5 " .Niestety nie mam też (już) wolnej kieszeni na HDD ,ostatnia zapasowa w czasie montażu dosłownie "sfajczyła " konektor do podłączania szuflady do obudowy :shock: ,dobrze że nie usmażyła mi karty I/O :) .Karta graficzna i dźwiękowa tak jak ustalono (ale instalację sterowników sterowników zostawiam Tobie :) ) .HDD jednak WD 212MB ,bo ten drugi okazał się nie całkowicie sprawny :? .Przycisk i funkcja turbo działa :D ,jeżeli przycisk jest NIE WCIŚNIĘTY (Dioda -pomarańczowa się świeci ) Mamy komputer 386/25MHz .
Jeżeli przycisk jest WCIŚNIĘTY (dioda pomarańczowa się nie świeci ),mamy Komputer 386/8MHz (porównywalny wydajnością do 286 lub "dopasionego" XT ).
Tak jak ustalono zamontowane jest 4MB (4x1MB) SIMM -30pin ,1MB (4x256KB) zostanie dodane jak ustaliliśmy osobno . Czy dodać myszkę na COM i Przelotkę do klawiatury z DIN na PS2 :?: .
Na tym tu kończę resztę (wysyłka ,technikalia ) , na Priv. Piteuszu
Ostatnio zmieniony 15 lut 2020, 23:01 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dariusz 64

Pozwolę -Piteuszu - odpowiedzieć tu ,na temat myszek i przelotki .
Myszki na COM które posiadam to :
- 4 szt A4 TECH
-Genius
-Jakaś myszka (No Name) ,Made in Germany .
Na zdjęciu poniżej .
Przelotka ,klawiatury DIN/PS2 tym razem zaproponuję ci jeżeli zechcesz inną (chyba :?: ) jak podesłałem z Pentium 75 .Na zdjęciach poniżej .

Co do obaw o kondycję HDD ,no cóż zawsze jest jakieś ryzyko ;) toż sprzęt ma ponad 20 lat ,a może i więcej (nie ma ryzyka nie ma zabawy :lol: ).
Mam kartę FLASH IDE 512 MB ,jeżeli ją po podpięciu do karty I/O Bios komputera zaakceptuje (mam duże obawy co do tego ) to mogę zostawić ją zamiast dysku ,choć w tym wypadku jaki to będzie : "Prawdziwy DOS Machine -Jak najbliżej ideału " :? .Z dyskiem "prawie SSD" :shock: :lol: .Oczywiście żartuję (taki ze mnie "zgryźliwy Dziadek" :lol: ) .Pomyślimy - możliwe że niezawodność przechyli szlę na stronę karty (jeśli zadziała) ,ale może to przesunąć czas wysyłki o dzień-dwa ;) .
Ostatnio zmieniony 15 lut 2020, 22:52 przez Dariusz 64, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dariusz 64

Ps .Myślałem że nikt nie czyta moich "wypocin" na tym Forum ,ale odniosłem wrażenie (może mylne) że jednego Pana z YouTube "zainspirowałem" ,Pan ten, "Popełnił" (dziś) filmik z sprzętem o konfiguracji "gotowcem" (no bardzo podobny nie :o i w temacie filmów ,o którym dyskutowaliśmy już długi czas na tym Forum ,przypomnę rozpoczęliśmy projekt - 28 grudnia 2019 ) , do komputera jaki stworzyłem (zbudowałem ) ,dla "Piteusza" i jego kanału na YouTube , co za zbieżność czasowa :o ,oczywiście może się mylę ,a może popadam w paranoję :oops: ,jeżeli tak ,to "serdecznie przepraszam " .

Na tym temat kończę ,Definitywnie .Zdjęcia i odnośniki do stron i tematów usuwam .I oby ten temat nigdy był nie powstał... :cry:
Awatar użytkownika
Piteusz
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Piteusz »

Nie usuwamy tematów ani postów - działamy po swojemu i nikt nam w drogę nie będzie wchodzić :D

Ogólnie się pochwalę swoją inteligencją. Jest wyjątkowo wysoka.
Pytanie - czemu komputer włączał się automatycznie po podłączeniu kabla?
Odpowiedź - przełącznik podczas transportu lekko się wykręcił i zaczepił się o obudowę. Skończyło się tym, że był ciągle wciśnięty. Przycisk "Turbo" miał tak samo. Poprawiłem jedno i drugie i chyba muszę erratę nakręcić niebawem :D
Zablokowany