Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?
- Dariusz 64
Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?
Tak więc "Chłop" postanowił podjąć wyzwanie i zainstalować WIN 98 na płycie GA-K8NS (rev. 1.x) S.754 z Sempronem 3000 i 256MB DDR RAM .
Prolog :
Odszukanie w/w płyty przy ilości pudełek z płytami już było wyzwaniem ,ale po przerzuceniu kilkunastu "objawiła się ONA ". Dobrano zasilacz ,kartę graficzną na AGP (GF2MX/MX400-64MB) ,HDD 40 GB ,FDD,DVD RW ,Myszkę i Klawiaturę na PS2,uruchomiono w/w zestaw i skonfigurowano BIOS .
1-Partycjonowanie dysku (HDD) > Jako że zastosowałem HDD IDE ATA 40 GB ,postanowiłem być "cwany " i po zabootowaniu z dyskietki startowej WIN 98 utworzyłem 1 partycję 7,5GB (C-Aktywna) i resztę dysku zostawiłem "odłogiem ", zadowolony z siebie rozpocząłem instalację systemu ...i "dupa -blada " ,żeby nie przedłużać system zainstalował się ,ale z ekranami że część dysku nie będzie widoczna itp... następnie "wywalił ekran śmierci " i tyle było z cwaniakowania .Pokornie podszedłem do sprawy na porządnie ,jeszcze raz FDISK i podzieliłem dysk na 5 partycji po około 7,5GB ,pamiętając że partycja C ma być AKTYWNA .Cała operacja z formatowaniem (pod FAT32 ) zajęła mi ponad godzinkę ,ale dysk był gotowy do instalki
2- Instalacja WIN 98 > Tu miła instalka trwała na tej konfiguracji może 15minut (no po prostu śmignęła) i system był zainstalowany ,postanowiłem zainstalować na początek SP2 dla WIN 98 (pomijając Kopię zapasową i sterowniki USB ,postanowiłem że zainstaluję inne ) i to był DUŻY BŁĄD Po zainstalowaniu SP2 System się "posypał" ,wystąpiły błędy z otwieraniem pulpitu ,kosz (niepoprawny format ) ,niemożność tworzenia i usuwania folderów ,brak możliwości instalacji sterowników i Direct X ,no po prostu "klapa"
Postanowiłem podejść trochę inaczej ,po sformatowaniu partycji C przyjąłem taką kolejność instalacji :
-System (WIN98SE)
-Sterowniki karta graficzna
-Sterowniki DX9
-Sterowniki płyty głównej ,wszystkie po kolei poczynając od chipsetu +fonia +karta sieciowa
-SP2 (z opisywanymi wyjątkami)
-Sterowniki USB
-Instalacja programów obsługi >internet,media ,pakery,itp...
I to się sprawdziło (przynajmniej w tym wypadku) .System zaczął śmigać jak bolid formuły 1
Następnie zwiększyłem ilość pamięci RAM do 512MB ,nie zauważyłem ani przyśpieszenia działania ani skutków ubocznych tej operacji.
Podsumowanie .
Zainstalowanie i używanie WIN98 na dużo nowszych płytach jest wykonalne (pamiętajmy że w/g mnie płyta musi mieć wsparcie -sterowniki do WIN98) ,ale jest to dla mnie to tylko swego rodzaju doświadczenie (nawet ciekawe) i "sztuka dla sztuki " że się da .Twierdzę i dalej będę twierdził że powinno się System z danego okresu instalować na sprzęcie z jego "Epoki". A i to nie jest Purytańskie podejście .
Prolog :
Odszukanie w/w płyty przy ilości pudełek z płytami już było wyzwaniem ,ale po przerzuceniu kilkunastu "objawiła się ONA ". Dobrano zasilacz ,kartę graficzną na AGP (GF2MX/MX400-64MB) ,HDD 40 GB ,FDD,DVD RW ,Myszkę i Klawiaturę na PS2,uruchomiono w/w zestaw i skonfigurowano BIOS .
1-Partycjonowanie dysku (HDD) > Jako że zastosowałem HDD IDE ATA 40 GB ,postanowiłem być "cwany " i po zabootowaniu z dyskietki startowej WIN 98 utworzyłem 1 partycję 7,5GB (C-Aktywna) i resztę dysku zostawiłem "odłogiem ", zadowolony z siebie rozpocząłem instalację systemu ...i "dupa -blada " ,żeby nie przedłużać system zainstalował się ,ale z ekranami że część dysku nie będzie widoczna itp... następnie "wywalił ekran śmierci " i tyle było z cwaniakowania .Pokornie podszedłem do sprawy na porządnie ,jeszcze raz FDISK i podzieliłem dysk na 5 partycji po około 7,5GB ,pamiętając że partycja C ma być AKTYWNA .Cała operacja z formatowaniem (pod FAT32 ) zajęła mi ponad godzinkę ,ale dysk był gotowy do instalki
2- Instalacja WIN 98 > Tu miła instalka trwała na tej konfiguracji może 15minut (no po prostu śmignęła) i system był zainstalowany ,postanowiłem zainstalować na początek SP2 dla WIN 98 (pomijając Kopię zapasową i sterowniki USB ,postanowiłem że zainstaluję inne ) i to był DUŻY BŁĄD Po zainstalowaniu SP2 System się "posypał" ,wystąpiły błędy z otwieraniem pulpitu ,kosz (niepoprawny format ) ,niemożność tworzenia i usuwania folderów ,brak możliwości instalacji sterowników i Direct X ,no po prostu "klapa"
Postanowiłem podejść trochę inaczej ,po sformatowaniu partycji C przyjąłem taką kolejność instalacji :
-System (WIN98SE)
-Sterowniki karta graficzna
-Sterowniki DX9
-Sterowniki płyty głównej ,wszystkie po kolei poczynając od chipsetu +fonia +karta sieciowa
-SP2 (z opisywanymi wyjątkami)
-Sterowniki USB
-Instalacja programów obsługi >internet,media ,pakery,itp...
I to się sprawdziło (przynajmniej w tym wypadku) .System zaczął śmigać jak bolid formuły 1
Następnie zwiększyłem ilość pamięci RAM do 512MB ,nie zauważyłem ani przyśpieszenia działania ani skutków ubocznych tej operacji.
Podsumowanie .
Zainstalowanie i używanie WIN98 na dużo nowszych płytach jest wykonalne (pamiętajmy że w/g mnie płyta musi mieć wsparcie -sterowniki do WIN98) ,ale jest to dla mnie to tylko swego rodzaju doświadczenie (nawet ciekawe) i "sztuka dla sztuki " że się da .Twierdzę i dalej będę twierdził że powinno się System z danego okresu instalować na sprzęcie z jego "Epoki". A i to nie jest Purytańskie podejście .
- Załączniki
-
- "Odpasiony "pulpit WIN 98
- 100_9142.JPG (348.5 KiB) Przejrzano 12860 razy
-
- Trochę danych technicznych .
- 100_9130.JPG (265.67 KiB) Przejrzano 12860 razy
-
- Tu płyta +peryferia na stanowisku "testowym"
- 100_9147.JPG (656.26 KiB) Przejrzano 12860 razy
Ale śliczne - Windows 98 na takim sprzęcie serio zaskakująco dobrze działa. Programy dosowe czasem nawet za dobrze . Ciekawe zjawisko było takie, że do 2006 roku część osób na takich sprzętach używała 98, bo "jeszcze nie ufają XP" - sam miałem takiego kolegę, który tak mówił. XP tak samo używał aż do 2014. Siódemki aż do 2019. Jak działa, to po co zmieniać?
Sam też pamiętam, że ukatrupiłem tak swój system - instalowałem jakieś sterowniki USB bleblebel. Nigdy u mnie to dobrze się nie skończyło. Lepiej jest po prostu zainstalować 98 i zostawić, jak jest. Zamiast USB - udostępnić sobie folder w sieci i poprzez LAN pobierać z głównego komputera stuff. Wymaga to paru edycji rejestru kompów z W7/8/10, ale jest warto.
Tu jest poradnik (niestety po angielsku):
Sam też pamiętam, że ukatrupiłem tak swój system - instalowałem jakieś sterowniki USB bleblebel. Nigdy u mnie to dobrze się nie skończyło. Lepiej jest po prostu zainstalować 98 i zostawić, jak jest. Zamiast USB - udostępnić sobie folder w sieci i poprzez LAN pobierać z głównego komputera stuff. Wymaga to paru edycji rejestru kompów z W7/8/10, ale jest warto.
Tu jest poradnik (niestety po angielsku):
Kod: Zaznacz cały
click the start button and type secpol.msc in the search function.
Browse to "Local Policies" -> "Security Options". Now look for the entry "Network Security: LAN Manager authentication level" and open it. Click on the dropdown menu and select "Send LM & NTLM - use NTLMv2 session security if negotiated". Apply the settings.
For Home versions
1. Launch regedit from Start Search box.
2. Find the following branch.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa
3. Create a DWORD key under Lsa and set:
Name: LmCompatibilityLevel
Value: 1
4. Restart.
As for the 98 end of things, I can not help you there...I retired that OS like 15 years ago.
Strona: https://piteusz.ovh/
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
- Dariusz 64
W moim przypadku nieprawidłowe działanie po pierwszej instalacji systemu zainstalowaniu SP2 jako pierwszej czynności miał już miejsce kilkukrotnie z płytami z "epoki" ,nie potrafię powiedzieć czy to schemat ,czy to Ja mam takie "szczęście" Co do sterownika USB ,używam sterownika z bloga tego Pana (do tej pory nie miałem z nim - sterownikiem problemu ) :Piteusz pisze: ↑06 kwie 2020, 09:34 Sam też pamiętam, że ukatrupiłem tak swój system - instalowałem jakieś sterowniki USB bleblebel. Nigdy u mnie to dobrze się nie skończyło. Lepiej jest po prostu zainstalować 98 i zostawić, jak jest. Zamiast USB - udostępnić sobie folder w sieci i poprzez LAN pobierać z głównego komputera stuff. Wymaga to paru edycji rejestru kompów z W7/8/10, ale jest warto.
https://mirekcpl.blogspot.com/search?up ... date=false
stosuję też sterownik który niweluje - Problemy z zamykaniem systemu ,też z tego bloga (można je pobrać ) .Co do SP2.PL to w zależności od konfiguracji używam z niego co jest potrzebne ,w tym wypadku właściwie wszystko oprócz tego co pominąłem ,w tym i "bajery" pulpitu ,wszak konfiguracja (wydajność zestawu na to pozwalała ).
Dariusz 64 pisze: ↑06 kwie 2020, 10:14W moim przypadku nieprawidłowe działanie po pierwszej instalacji systemu zainstalowaniu SP2 jako pierwszej czynności miał już miejsce kilkukrotnie z płytami z "epoki" ,nie potrafię powiedzieć czy to schemat ,czy to Ja mam takie "szczęście" Co do sterownika USB ,używam sterownika z bloga tego Pana (do tej pory nie miałem z nim - sterownikiem problemu ) :Piteusz pisze: ↑06 kwie 2020, 09:34 Sam też pamiętam, że ukatrupiłem tak swój system - instalowałem jakieś sterowniki USB bleblebel. Nigdy u mnie to dobrze się nie skończyło. Lepiej jest po prostu zainstalować 98 i zostawić, jak jest. Zamiast USB - udostępnić sobie folder w sieci i poprzez LAN pobierać z głównego komputera stuff. Wymaga to paru edycji rejestru kompów z W7/8/10, ale jest warto.
https://mirekcpl.blogspot.com/search?up ... date=false
stosuję też sterownik który niweluje - Problemy z zamykaniem systemu ,też z tego bloga (można je pobrać ) .Co do SP2.PL to w zależności od konfiguracji używam z niego co jest potrzebne ,w tym wypadku właściwie wszystko oprócz tego co pominąłem ,w tym i "bajery" pulpitu ,wszak konfiguracja (wydajność zestawu na to pozwalała ).
A czy W98 zainstaluje się jak posiadam dysk na Serial ATA. ? Moja płyta ma stery do W98 ale nie wiem jak z dyskiem czy wgl odpali jak dysk jest na SATA.
- Dariusz 64
A jak Kolega posiada dysk SATA to powinien spróbować instalacji ja posiadam takie dyski ale najmniejszy to 80 GB i "przeraża" mnie jego podzielenie na partycje i co najważniejsze formatowanie (czas) pod DOS ,ale..nie jest powiedziane że się nie skuszę .
W uzupełnieniu tematu : Dodałem pamięci ram teraz jest 1GB DDR RAM i wstawiłem kartę graficzną GeForce FX 5500 (256MB, AGP 8x) -sterownik dla WIN 98 to ForceWare Release 80 ,wersja 81.98 ,komputer pracuje normalnie testy pamięci ,GPU przeszły bez problemu .
Na zdjęciach stan na tę chwilę.
- Załączniki
-
- 100_9151.JPG (228.41 KiB) Przejrzano 12832 razy
-
- 100_9161.JPG (93.05 KiB) Przejrzano 12832 razy
Akurat u mnie najmniejszy dysk na sata to 40gb Hitachi. Jak znajdę chwilę to spróbuje. Jak kolega ma tą 80tke dysk to mozna stworzyc z poziomu dosa partycje i instalowac odrazu na ta stworzona partycjeDariusz 64 pisze: ↑06 kwie 2020, 13:18A jak Kolega posiada dysk SATA to powinien spróbować instalacji ja posiadam takie dyski ale najmniejszy to 80 GB i "przeraża" mnie jego podzielenie na partycje i co najważniejsze formatowanie (czas) pod DOS ,ale..nie jest powiedziane że się nie skuszę .
W uzupełnieniu tematu : Dodałem pamięci ram teraz jest 1GB DDR RAM i wstawiłem kartę graficzną GeForce FX 5500 (256MB, AGP 8x) -sterownik dla WIN 98 to ForceWare Release 80 ,wersja 81.98 ,komputer pracuje normalnie testy pamięci ,GPU przeszły bez problemu .
Na zdjęciach stan na tę chwilę.
- Dariusz 64
Próba instalacji na 3 dyskach SATA (Samsung, Seagate, WD -wszystkie 80GB) kompletnie się nie powiodły ,o ile BIOS rozpoznał je bez problemu ,to FDISK pojemność pokazał 10GB ,po założeniu i sformatowaniu 2 partycji po ~5,5GB początek instalacji przebiegał obiecująco ,za to finalizacja to pasmo błędów z zagubionymi plikami i blue screeny ,po "dwóch " podejściach zrezygnowałem z tej walki .U Mnie nie "Poszło" zostaję z dyskiem ATA 40GB .
Można przez gparted stworzyc partycje i pozniej z poziomu W98 sformatować i skopiować pliki instalacyjne. Takie coś wymyslilem
- Dariusz 64
Mniemam że to nie kwestia podziału dysku na partycje ani to że FDISK "widzi"tylko tyle dysku ile "widzi" problemem może być interfejs SATA i jego obsługa przez instalator i system WIN 98 ,wszak to już inna epoka .Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba też pierwsze wersje WIN XP też miały z tym problem ,dopiero SP2 czy SP3 rozwiązywał ten problem ,jak się mylę niech ktoś mnie poprawi .
A próbowałeś z ustawieniem w BIOS trybu pracy kontrolera dysku na IDE albo "Compatibility" (zależnie od BIOS-u)? Może wtedy coś dygnie.
Nie instalowałem nigdy W98 na dysku SATA, więc mogę co najwyżej zapytać jak wyżej .
Nie instalowałem nigdy W98 na dysku SATA, więc mogę co najwyżej zapytać jak wyżej .