Poszukuję polskiej wersji Windows 95 na dyskietkach
Poszukuję polskiej wersji Windows 95 na dyskietkach
Pytanie może nietypowe, jednak ostatnio zakupiłem komputer Compaq Deskpro 4000, który nie posiada napędu CD, a jego dysk twardy ma tylko 400MB. Pomyślałem, że w sumie ciekawie będzie zainstalować na nim Windows 95 z dyskietek, ale okazało się, że moje prawdopodobnie przepadły w mrokach piwnicy... Szukałem również jakiejś kopii na Internecie, jednak nie znalazłem. Dlatego też, jeżeli ktoś na tym forum posiada Windows 95 w wersji polskiej na dyskietkach, prosiłbym o kontakt.
Re: Poszukuję polskiej wersji Windows 95 na dyskietkach
Wiem że moja rada może nie być co prawda ideolo opcją, aczkolwiek... może by podłączyć dysk do innego komputera, po czym zdobyć ISO płyty z polskim Windowsem 95 i skopiować pliki instalacyjne na dysk?
Całość wtedy ograniczałaby się do uruchomienia komputera z dyskietki startowej i włączeniem instalacji z dysku twardego.
Całość wtedy ograniczałaby się do uruchomienia komputera z dyskietki startowej i włączeniem instalacji z dysku twardego.
W sumie to dosyć dobra opcja, no ale jednak dysk jest dosyć mały i może się wszystko nie zmieścić
Mógłbym również przełożyć napęd CD, pójść do sklepu i wyposażyć się w kilka płyt CD a system zainstalować za pomocą "instalacji minimalnej". Jednak też ze względów "semtymentalno-naukowo-archiwizacyjnych" chciałbym mimo wszystko zdobyć działające kopie dyskietek z plikami instalacyjnymi.
Mógłbym również przełożyć napęd CD, pójść do sklepu i wyposażyć się w kilka płyt CD a system zainstalować za pomocą "instalacji minimalnej". Jednak też ze względów "semtymentalno-naukowo-archiwizacyjnych" chciałbym mimo wszystko zdobyć działające kopie dyskietek z plikami instalacyjnymi.
- Dariusz 64
Windows 95 na dyskietkach w wersji PL -nie wydaje mi się żeby był takowy (oryginalny)KtosNowy pisze: ↑07 maja 2020, 12:47 Pytanie może nietypowe, jednak ostatnio zakupiłem komputer Compaq Deskpro 4000, który nie posiada napędu CD, a jego dysk twardy ma tylko 400MB. Pomyślałem, że w sumie ciekawie będzie zainstalować na nim Windows 95 z dyskietek, ale okazało się, że moje prawdopodobnie przepadły w mrokach piwnicy... Szukałem również jakiejś kopii na Internecie, jednak nie znalazłem. Dlatego też, jeżeli ktoś na tym forum posiada Windows 95 w wersji polskiej na dyskietkach, prosiłbym o kontakt.
I pozostaje też kwestia legalności takowej kopii WIN 95 na dyskietkach ,ktoś musiał by przekazać swój "klucz " do owego systemu
Na pewno jest to "Compaq Deskpro 4000 " Tyle że z jakim procesorem na , socket7 - Slot 1(Pentium 2) ,czy jeszcze starszy Można się dopytać
Właściwie do każdego stacjonarnego ,można podłączyć napęd CD jeżeli ma nawet 1 gniazdo do napędów IDE (no w laptopie to trudne ,ale nie niemożliwe ) , wystarczy podłączyć do drugiej wsuwki na tasiemce IDE (CD ROM) i ustawić zworką na SLAVE ,a i oczywiście połączyć do zasilania (grunt to prund ) ,a wygląda że ten komputer jeżeli to ten (przykłady)
https://www.cnet.com/products/compaq-de ... mb-1-6-gb/
lub ten
https://www.cnet.com/products/compaq-de ... ne-series/
ma takowe bo posiada HDD (dysk twardy ) .
Na problemy dotyczące ściśle tego komputera założę prawdopodobnie osobny temat, bo jak na razie jest ich trochę.
Jest to Compaq Deskpro 4000 z oznaczeniem (jeśli wierzyć naklejkom na obudowie) 5133 na socket 7, mimo naklejki "Intel Inside" dostałem go z procesorem AMD K6-2 350Mhz.
Co do napędu CD, to aktualnie nie mam pod ręką żadnego wolnego, mogę jedynie przekładać, jednak Windows 95 lubi się często odwoływać do plików instalacyjnych, a wtedy za każdym razem musiałbym przekładać napęd z drugiego komputera, bo na dysku 400MB po skopiowaniu plików instalacyjnych jest zajęte 3/4 miejsca (ech, będę musiał go zamienić na jakiś chociażby 2GB). Oczywiście, w przyszłości prawdopodobnie wyposażę ten komputer w jakiś napęd.
Co do instalacji Windowsa 95 to jak na razie "powiązałem wszystko drutem", to znaczy skopiowałem pliki z płyty Windows 95 jak to nakazywał ten poradnik: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1262599.html i dzięki temu system bez problemu z nich zainstalowałem i "aktywowałem" kluczem, który przyszedł z komputerem, a i w razie instalacji "dodatków" prosi o dyskietkę, więc nie muszę przekładać żadnego napędu CD.
Być może kiedyś znajdę te dyskietki Windows 95 w piwnicy, bo podobno gdzieś takowe były, na razie będę korzystać z tego może nie do końca poprawnego ale działającego rozwiązania.
Jest to Compaq Deskpro 4000 z oznaczeniem (jeśli wierzyć naklejkom na obudowie) 5133 na socket 7, mimo naklejki "Intel Inside" dostałem go z procesorem AMD K6-2 350Mhz.
Co do napędu CD, to aktualnie nie mam pod ręką żadnego wolnego, mogę jedynie przekładać, jednak Windows 95 lubi się często odwoływać do plików instalacyjnych, a wtedy za każdym razem musiałbym przekładać napęd z drugiego komputera, bo na dysku 400MB po skopiowaniu plików instalacyjnych jest zajęte 3/4 miejsca (ech, będę musiał go zamienić na jakiś chociażby 2GB). Oczywiście, w przyszłości prawdopodobnie wyposażę ten komputer w jakiś napęd.
Co do instalacji Windowsa 95 to jak na razie "powiązałem wszystko drutem", to znaczy skopiowałem pliki z płyty Windows 95 jak to nakazywał ten poradnik: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1262599.html i dzięki temu system bez problemu z nich zainstalowałem i "aktywowałem" kluczem, który przyszedł z komputerem, a i w razie instalacji "dodatków" prosi o dyskietkę, więc nie muszę przekładać żadnego napędu CD.
Być może kiedyś znajdę te dyskietki Windows 95 w piwnicy, bo podobno gdzieś takowe były, na razie będę korzystać z tego może nie do końca poprawnego ale działającego rozwiązania.