Połączę obydwa tematy Kolegi w tej odpowiedzi bo mocno się zazębiają .
Proszę o wyrozumiałość ,piszę z "pozycji" człowieka który jest "w temacie" napraw ,przeróbek , retro sprzętu jest powiedzmy obeznany i robi to codziennie i przychodzi mu to łatwo (niekiedy za bardzo

łatwo) .
1- Bateryjka : Najlepiej było by wylutować starą i wlutować podstawkę pod typową CR2032 ( no ale jeżeli kolega nie czuje się pewnie z lutownicą i odsysaczem do cyny to rozumiem obawy ) ,tym bardziej że trzeba by było wymontować płytę z obudowy . Co do baterii na piny EXTENDED -tu pasowało by mieć schemat co i jak do tych pinów podłączyć (bateryjka ma bieguny + i - )

,i czy nie trzeba zworką na tych pinach jakoś odłączyć baterię na płycie (naładowana bateria i wyczerpana bateria równolegle wpięte w układ to nie jest dobry pomysł

) . Jako EXTENDED myślę wystarczyła by standardowa bateria CR3032 + koszyczek i wsuwka z kabelkami od (np. starego głośniczka Speaker ) ,sam takie "zestawiki" wykonywałem ,nawet kolory kabelków pasują (czerwony + ,czarny -)

.
2- Co do instalacji WIN 95 .
Jak znajdą się (i będą nadawały się do użytku ) dyskietki to "Cacy " ,ale jak się nie znajdą to "mus będzie" zamontować napęd CD/CD RW/DVD ... i instalować z płyty (tu

) , trzeba załatwić sobie > nagrać najlepiej dyskietkę startową z WIN 98 ,bo o ile mi wiadomo ta z WIN 95 nie posiada sterowników do obsługi napędów CD ,no chyba że BIOS posiada taką funkcję ,ale nie zawsze to zadziała ,trzeba też FDISK przygotować partycje Aktywną i sformatować ją .No tak ktoś powie ,ale trzeba te elementy wyposażenia kupić (napęd tasiemkę ...itp )

Może tak ... może nie...
3- Sterowniki .Kolega ma Oryginalne (dołączone do komputera) ,czy używa z Netu

znalazłem taką stronkę z sterownikami (nie sprawdzałem i nie biorę za ich działanie żadnej odpowiedzialności

) ,może się przydadzą :
https://drivers.eu/PC/Compaq/Deskpro%20 ... ndows%2095
4- HDD proponował bym jakiś od 4,3GB > 8GB ,BIOS powinien obsłużyć takowe zresztą ze względu na pojemność i cenę wydają się najodpowiedniejsze ,(czytałem że w/w komputer miał problem z obsługą dysków już ~10GB )
PS.
Może trzeba kupić , może popytać znajomych ... a może trzeba po prostu napisać w odpowiednim temacie na Forum - że przyjmę -wymienię się (potrzebował bym ,tego i tego ) i gwarantuję że w naszej Forumowej Społeczności ,znajdzie się ,ktoś kto podzieli się dla niego zbędnymi ,ponad stan podzespołami . Wiem że tak TU jest ,Sam byłem obdarowywany

,a i Sam chętnie oddaję nadmiarowe podzespoły

.