Przygarnę retro-podzespoły
- Dariusz 64
Re: Przygarnę retro-podzespoły
W ramach uściślenia spraw które umknęły .
1 -Dysk został sformatowany (FAT32)pod systemem WIN98i sprawdzony ScanDisk ,zdjęcie poniżej .
2- wiatraczek chłodzenia procesora i jego podłączenie do zasilania ,ile ma w milimetrach ( centymetrach ) szerokości ,mam trochę wiatraczków i może bym coś dobrał z wtykiem na Molex .
Posiadam też patrz na zdjęciu takie wiatraczki 40mm(4cm pokazano jak mierzyć ) z taką "cwaną przelotką na Molex
,lub taką przelotkę do dołączenia wiatraka który posiadasz ,następne zdjęcie .
W moim COMPAQ jest taki wielki radiator bez wiatraka ,to chyba oryginalne rozwiązanie .
3 - Posiadam też procesor Pentium 166 MHz -socket7 jak na zdjęciach poniżej ,ale tu mogę tylko zaproponować wymianę na twój procesor jeżeli był byś zainteresowany ,mówiłeś że chcesz zbliżyć się oryginalnej konfiguracji ( wprawdzie nie jest to Pentium 133MHz ,ale już takie były w tych komputerach) ,mi zaś ten procesor służy do testowania płyt które kupuję a więc czy ten czy inny ...obojętne .
1 -Dysk został sformatowany (FAT32)pod systemem WIN98i sprawdzony ScanDisk ,zdjęcie poniżej .
2- wiatraczek chłodzenia procesora i jego podłączenie do zasilania ,ile ma w milimetrach ( centymetrach ) szerokości ,mam trochę wiatraczków i może bym coś dobrał z wtykiem na Molex .
Posiadam też patrz na zdjęciu takie wiatraczki 40mm(4cm pokazano jak mierzyć ) z taką "cwaną przelotką na Molex
,lub taką przelotkę do dołączenia wiatraka który posiadasz ,następne zdjęcie .
W moim COMPAQ jest taki wielki radiator bez wiatraka ,to chyba oryginalne rozwiązanie .
3 - Posiadam też procesor Pentium 166 MHz -socket7 jak na zdjęciach poniżej ,ale tu mogę tylko zaproponować wymianę na twój procesor jeżeli był byś zainteresowany ,mówiłeś że chcesz zbliżyć się oryginalnej konfiguracji ( wprawdzie nie jest to Pentium 133MHz ,ale już takie były w tych komputerach) ,mi zaś ten procesor służy do testowania płyt które kupuję a więc czy ten czy inny ...obojętne .
- Załączniki
-
- 100_9424.JPG (428.87 KiB) Przejrzano 13922 razy
-
- 100_9429.JPG (358.37 KiB) Przejrzano 13922 razy
-
- 100_9430.JPG (103.92 KiB) Przejrzano 13922 razy
-
- 100_9434.JPG (111.76 KiB) Przejrzano 13922 razy
-
- 100_9439.JPG (163.25 KiB) Przejrzano 13922 razy
Ad 2. Mój wentylator ma 50mm (5cm) i posiada niestety ucięte przez poprzedniego właściciela przewody, więc jedyne jakbym to widział to albo wymianę wentylatora albo ucięcie przewodów z jakiejś przelotki, złączenie z moimi obecnymi poprzez lutowanie i zaizolowanie całości w koszulkach termokurczliwych.
Mój Compaq chyba też powinien być wyposażony w sam radiator, jednak AMD K6-2 potrafi być dosyć gorący i podczas pracy nawet obecny system chłodzenia potrafi nie być do końca wydajny. Zapewne zamiany dokonał poprzedni właściciel.
Ad 3. Co do procesora, to na razie zostawię w nim AMD K6-2 350MHz, z którym do mnie przyszedł, ponieważ mam plany co do tego komputera, do których będzie mi potrzebny dosyć szybki procesor, zatem na razie zostanie bez zmian.
Mój Compaq chyba też powinien być wyposażony w sam radiator, jednak AMD K6-2 potrafi być dosyć gorący i podczas pracy nawet obecny system chłodzenia potrafi nie być do końca wydajny. Zapewne zamiany dokonał poprzedni właściciel.
Ad 3. Co do procesora, to na razie zostawię w nim AMD K6-2 350MHz, z którym do mnie przyszedł, ponieważ mam plany co do tego komputera, do których będzie mi potrzebny dosyć szybki procesor, zatem na razie zostanie bez zmian.
Polecam na allegroszu zakupić wiatraczek taki, jaki ja kupiłem do pentium II. Jest bardzo ciuchutki i ładnie chłodzi. https://allegro.pl/oferta/wentylator-si ... OGVjYjU%3DKtosNowy pisze: ↑16 maja 2020, 13:55 Ad 2. Mój wentylator ma 50mm (5cm) i posiada niestety ucięte przez poprzedniego właściciela przewody, więc jedyne jakbym to widział to albo wymianę wentylatora albo ucięcie przewodów z jakiejś przelotki, złączenie z moimi obecnymi poprzez lutowanie i zaizolowanie całości w koszulkach termokurczliwych.
Kurdebele, poza tym też chciałbym sobie kiedyś spróbować jakiegoś komputerka z AMD przed-athlonowym. Polecam zachować te procki. Są zaskakująco wydajne. O ile grasz w 640x480 i używasz Retrozilli
Strona: https://piteusz.ovh/
YouTube: https://www.youtube.com/user/Piteusz/
Discord: https://piteusz.ovh/irc_discord.php
- Dariusz 64
Kilka słów wyjaśnienia .Piteusz pisze: ↑16 maja 2020, 15:13 Polecam na allegroszu zakupić wiatraczek taki, jaki ja kupiłem do pentium II. Jest bardzo ciuchutki i ładnie chłodzi. https://allegro.pl/oferta/wentylator-si ... OGVjYjU%3D
Kurdebele, poza tym też chciałbym sobie kiedyś spróbować jakiegoś komputerka z AMD przed-athlonowym. Polecam zachować te procki. Są zaskakująco wydajne. O ile grasz w 640x480 i używasz Retrozilli
Jestem z pokolenia które żyło w poprzednim systemie permanentnego niedoboru wszystkiego i to nauczyło mnie że najpierw trzeba próbować naprawić jeżeli się da ,a w ostateczności kupować nowe ,proszę o wyrozumiałość że niekiedy "idę w zaparte", ale Ja już się nie zmienię .
Może i tak najprościej, można kupić nowe ... ale zrozumiałem że "doładujemy w/w komputer jak najmniej kosztowo ". Dlatego powstał ten temat w tym dziale .
Autor tematu jak zauważyłem ze zdjęć ma sprawny wiatraczek bez wtyczki ale są o ile dobrze widziałem te blaszki na końcu kabelków tak więc potrzebna jest wtyczka i odpowiednia przelotka na Molex i taki "zestawik" dołączę do "paczuszki" , w ostateczności można dolutować do tej przelotki wiatraczek i dobrze zaizolować kabelki .
Zmruż "oczka" Piteuszu ,ale poczytaj dokładnie nie wszystko co napiszę poniżej jest żartem
Kurdebele -Uważaj żeby nie stało się to szybciej niż myślisz .A że tak powiem - kto pozwolił Ci czytać w Moich myślach ,dopiero wczoraj "zalągł " mi się pomysł na Builda z socket7 i prockiem AMD K6 ( Pentiumy trochę Mi się "przejadły " ) ,odpowiednio "dopasionego" oczywiście z realiami "Epoki" z Gwintem 98 do zaprezentowania na ... (no Wiesz gdzie i jakim kanale ) , a Ten dzisiaj pisze ... przypadek (nadawanie na tej samej fali ) . Już się nakręciłem ,a i bez żadnego jojczenia bo...patrz pierwszy akapit mojego posta .
- Załączniki
-
- Tak wygląda ta przelotka ,to brązowe to wtyk do kabelków wiatraczka . Plusem jest jej przelotowość można podłączyć pod nią np. Napęd lub HDD .
- 100_9442.JPG (121.68 KiB) Przejrzano 13905 razy
Jak mam być szczery to dokładnie nie wiem, o co Koledze chodzi w tym akapicie, ale jak rozumem ma Kolega plany co do AMD K6-2, więc jako, że i tak już zostałem obdarowany, to najwyżej mogę się zamienić za Pentiuma 166MHz a sam doposażyć się w K6-2 w przyszłości.Kurdebele -Uważaj żeby nie stało się to szybciej niż myślisz .A że tak powiem - kto pozwolił Ci czytać w Moich myślach ,dopiero wczoraj "zalągł " mi się pomysł na Builda z socket7 i prockiem AMD K6 ( Pentiumy trochę Mi się "przejadły " ) ,odpowiednio "dopasionego" oczywiście z realiami "Epoki" z Gwintem 98 do zaprezentowania na ... (no Wiesz gdzie i jakim kanale ) , a Ten dzisiaj pisze ... przypadek (nadawanie na tej samej fali ) . Już się nakręciłem ,a i bez żadnego jojczenia bo...patrz pierwszy akapit mojego posta .
Co do wentylatora to ja raczej też jestem zdania, że w sumie można naprawić obecny, a i tak nie będzie przeróbek widać, gdyż zasłania go obudowa.
- Dariusz 64
Kolega nie przeczytał dokładnie na czyj post odpowiedziałem . W cytacie z mojego posta jest "Piteusz pisze" . To była polemika (żartobliwa) z tym co napisał Piteusz . Stąd to zamieszanie .KtosNowy pisze: ↑16 maja 2020, 23:39Jak mam być szczery to dokładnie nie wiem, o co Koledze chodzi w tym akapicie, ale jak rozumem ma Kolega plany co do AMD K6-2, więc jako, że i tak już zostałem obdarowany, to najwyżej mogę się zamienić za Pentiuma 166MHz a sam doposażyć się w K6-2 w przyszłości.Kurdebele -Uważaj żeby nie stało się to szybciej niż myślisz .A że tak powiem - kto pozwolił Ci czytać w Moich myślach ,dopiero wczoraj "zalągł " mi się pomysł na Builda z socket7 i prockiem AMD K6 ( Pentiumy trochę Mi się "przejadły " ) ,odpowiednio "dopasionego" oczywiście z realiami "Epoki" z Gwintem 98 do zaprezentowania na ... (no Wiesz gdzie i jakim kanale ) , a Ten dzisiaj pisze ... przypadek (nadawanie na tej samej fali ) . Już się nakręciłem ,a i bez żadnego jojczenia bo...patrz pierwszy akapit mojego posta .
Co do wentylatora to ja raczej też jestem zdania, że w sumie można naprawić obecny, a i tak nie będzie przeróbek widać, gdyż zasłania go obudowa.
Linijkę wyżej nad tym co Kolega zacytował , napisane jest :
" Zmruż "oczka" Piteuszu ,ale poczytaj dokładnie nie wszystko co napiszę poniżej jest żartem "
Jak niebiosa mi świadkiem nie dybię i nie dybałem na Kolegi procesor AMD K6 i nie mam zamiaru "wymuszać " jakiejkolwiek wymiany procesorów ,Proszę wierzyć że mam kilka takowych zamontowanych w płytach i komputerach i na razie mi ich wystarczy .
Co do naprawiania tego co da się naprawić ,cieszę się że Kolega ma zdanie takie jak ja .
No tak - tutaj się lekko rozpędziłem i zachłysnąłem moją "wygodną sytuacją życiową", która pozwala na oszczędzanie dużych sum pieniędzy oraz magazynowanie takich komputerów bez dodatkowych kosztów. Oczywiście, że warto naprawiać! Aczkolwiek warto też czasami sypnąć gotówką i wypełnić braki w czymś, czego nie ma. Sam miałem kompletnie martwy wiatraczek na Pentium II i każda próba ożywienia go kończyła się irytacją i obawą, że znów się spoci za mocno.Dariusz 64 pisze: ↑16 maja 2020, 21:52Kilka słów wyjaśnienia .Piteusz pisze: ↑16 maja 2020, 15:13 Polecam na allegroszu zakupić wiatraczek taki, jaki ja kupiłem do pentium II. Jest bardzo ciuchutki i ładnie chłodzi. https://allegro.pl/oferta/wentylator-si ... OGVjYjU%3D
Jestem z pokolenia które żyło w poprzednim systemie permanentnego niedoboru wszystkiego i to nauczyło mnie że najpierw trzeba próbować naprawić jeżeli się da ,a w ostateczności kupować nowe ,proszę o wyrozumiałość że niekiedy "idę w zaparte", ale Ja już się nie zmienię .
Może i tak najprościej, można kupić nowe ... ale zrozumiałem że "doładujemy w/w komputer jak najmniej kosztowo ". Dlatego powstał ten temat w tym dziale .
Autor tematu jak zauważyłem ze zdjęć ma sprawny wiatraczek bez wtyczki ale są o ile dobrze widziałem te blaszki na końcu kabelków tak więc potrzebna jest wtyczka i odpowiednia przelotka na Molex i taki "zestawik" dołączę do "paczuszki" , w ostateczności można dolutować do tej przelotki wiatraczek i dobrze zaizolować kabelki .
Zmruż "oczka" Piteuszu ,ale poczytaj dokładnie nie wszystko co napiszę poniżej jest żartem
Kurdebele -Uważaj żeby nie stało się to szybciej niż myślisz .A że tak powiem - kto pozwolił Ci czytać w Moich myślach ,dopiero wczoraj "zalągł " mi się pomysł na Builda z socket7 i prockiem AMD K6 ( Pentiumy trochę Mi się "przejadły " ) ,odpowiednio "dopasionego" oczywiście z realiami "Epoki" z Gwintem 98 do zaprezentowania na ... (no Wiesz gdzie i jakim kanale ) , a Ten dzisiaj pisze ... przypadek (nadawanie na tej samej fali ) . Już się nakręciłem ,a i bez żadnego jojczenia bo...patrz pierwszy akapit mojego posta .
Ten build K6... Ojaojaojaojaojaoajoaj!!!1 bardzo chc... Nie, stop (ojaojaojaoja). Zaczynam się obawiać, że nadużywam Twoją uczynność i po prostu w tym momencie już wykorzystuję. Nie chcę tak robić. Szczególnie, że z dnia na dzień takie komputery i części są coraz bardziej wartościowe i posiadanie takich rzeczy to jak inwestycja. Co prawda uważam, że najlepiej, gdy hobby nie robi się dla pieniędzy (od 2006 roku na yt zarobiłem aż 300zł i wydałem je na statyw i lepszy mikrofon), bo najlepiej wychodzi, ale no - martwię się.
Osobiście bardzo chętnie bym przyjął taką maszynkę i porównał np. do komputera z Pentium II (o ile byłby porównywalny do mojego 350MHz PII). Problem polega na tym, że nie mam już żadnych części praktycznie - wszystkie zużyłem do builda na Pentium III i innych. Nie mam obudowy, nie mam napędów, nie mam w zasadzie już nic... Ale zasilacz i kartę sieciową mam ! No i do takiego K6 fajnie by było dołożyć jakiegoś słodziutkiego Ati Rage. Albo Voodoo, który kosztuje tyle, co używany komputer z i5
Strona: https://piteusz.ovh/
- Dariusz 64
Jak zwykle jesteś zbyt krytyczny wobec Siebie .Piteusz pisze: ↑17 maja 2020, 09:37 No tak - tutaj się lekko rozpędziłem i zachłysnąłem moją "wygodną sytuacją życiową", która pozwala na oszczędzanie dużych sum pieniędzy oraz magazynowanie takich komputerów bez dodatkowych kosztów. Oczywiście, że warto naprawiać! Aczkolwiek warto też czasami sypnąć gotówką i wypełnić braki w czymś, czego nie ma. Sam miałem kompletnie martwy wiatraczek na Pentium II i każda próba ożywienia go kończyła się irytacją i obawą, że znów się spoci za mocno.
Ten build K6... Ojaojaojaojaojaoajoaj!!!1 bardzo chc... Nie, stop (ojaojaojaoja). Zaczynam się obawiać, że nadużywam Twoją uczynność i po prostu w tym momencie już wykorzystuję. Nie chcę tak robić. Szczególnie, że z dnia na dzień takie komputery i części są coraz bardziej wartościowe i posiadanie takich rzeczy to jak inwestycja. Co prawda uważam, że najlepiej, gdy hobby nie robi się dla pieniędzy (od 2006 roku na yt zarobiłem aż 300zł i wydałem je na statyw i lepszy mikrofon), bo najlepiej wychodzi, ale no - martwię się.
Osobiście bardzo chętnie bym przyjął taką maszynkę i porównał np. do komputera z Pentium II (o ile byłby porównywalny do mojego 350MHz PII). Problem polega na tym, że nie mam już żadnych części praktycznie - wszystkie zużyłem do builda na Pentium III i innych. Nie mam obudowy, nie mam napędów, nie mam w zasadzie już nic... Ale zasilacz i kartę sieciową mam ! No i do takiego K6 fajnie by było dołożyć jakiegoś słodziutkiego Ati Rage. Albo Voodoo, który kosztuje tyle, co używany komputer z i5
Nie chodzi o to że kupujemy Nowe rzeczy ,ale róbmy to z "głową i rozsądkiem " ,jeżeli coś można naprawić (na przykład płyty i inne podzespoły -spuchnięte kondensatory ,a właśnie kiedy przyślesz je do naprawy Teraz ja się naprzykrzam ),to spróbujmy to zrobić ,rzeczy ewidentnie zepsute i uszkodzone (nie do naprawy ) wymieniajmy ,to nie podlega dyskusji .Dla mnie wyrzucanie sprawnych przedmiotów i urządzeń ,bo są nowsze (ale czy lepsze ) to dziwne postępowanie (napiszę tak żeby nikogo nie urazić ).
Co do następnej wypowiedzi tu zacytuję Cie po raz wtóry :
" Zaczynam się obawiać, że nadużywam Twoją uczynność i po prostu w tym momencie już wykorzystuję. Nie chcę tak robić. "
Zauważ że to Ja zawsze byłem tym Który inicjował (Był stroną sprawczą ) powstania tych Buildów które powstały Nie Ty .
Zawsze pomagam tym u których zauważę potrzebę i sens tej pomocy o ile zwrócą się o nią czy na Forum ,czy PW (czy to rzeczowej ,czy porad i wierz mi jestem ,że mogę to czynić ) . Może Ty i inni tego nie zauważyli ale na Forum pomogłem i pomagam kilku osobom (nie afiszujemy się i dobrze ,ważna jest radość z pomagania nie względy finansowe i poklask ,nigdy nie czerpałem i nie będę czerpał "zysków " z takiej działalności ) i nie ma znaczenia że Ktoś jest Adminem tego Forum - czy Forumowiczem (jak JA ) , Nikogo powtarzam Nikogo kto zwróci się o pomoc i zaciekawi mnie "Jego problem" nie odprawię z "kwitkiem" jeżeli będę mógł pomogę w miarę swoich "skromnych możliwości ".
Ba ciebie jako Admina i twórcę filmów na youtube (pisownia portalu zamierzona ) traktuję i recenzuję bardziej "Surowo i wymagająco jak innych Forumowiczów" .Od ciebie uważam że mam prawo wymagać "więcej" (jako od Tego który jest twórcą i "celebrytą " ,licz na pomoc ,ale nie licz na taryfę ulgową ) .
Myślę że to moje może zbyt długie "oświadczenie" wyjaśnia wszystkie niejasności .
Do wszystkich Forumowiczów:
Napisz na Forum w tym lub innym temacie ,Jakiej pomocy w temacie Retro Sprzętu potrzebujesz (nie ma co się krygować ja też proszę o pomoc jak coś nie wiem ,a na pewno ktoś z Forumowiczów ,mamy tu Naprawdę Osoby obeznane i w Hardware i Software ,spróbuje pomóc .Amen.
Ps . Co do konfiguracji kompa z AMD K6.porozmawiamy w osobnym temacie (notabene zapraszam wszystkich do dyskusji jak powstanie ) ,bo dyskusja w tymtemacie przekroczyła już jak myślę ramy które założył Autor .
- Dariusz 64
Dosyć tego Pitu -Pitu jak powyżej w tym temacie ( rozmówki między Mną ,a Piteuszem) czas wrócić do meritum tego tematu .Oznajmiam że paczka z uzgodnionymi częściami i podzespołami została wysłana do Autora w/w tematu ,piszę to żeby nie było że naobiecuję i potem nic .
Tak, potwierdzam dzisiaj dotarła do mnie paczka z podzespołami.
Również bardzo chciałbym podziękować za obdarowanie!!!
Na pewno będą one dla mnie bardzo użyteczne do pracy z Compaq Deskpro 4000, ale ulepszenia dokonam dopiero dziś wieczorem, ponieważ najpierw czekają obowiązki...
Również bardzo chciałbym podziękować za obdarowanie!!!
Na pewno będą one dla mnie bardzo użyteczne do pracy z Compaq Deskpro 4000, ale ulepszenia dokonam dopiero dziś wieczorem, ponieważ najpierw czekają obowiązki...