Wysłałem tutaj
Troche ustabilizowany Abit NF7
- Dariusz 64
Re: Troche ustabilizowany Abit NF7
Tak .Ustawienie pamięci na taktowanie SPD (100MHz) i "zjechanie" z taktowaniem procesora z szyny 166MHz na 100MHz "ustabilizowało" WIN XPKlimko pisze: ↑08 lut 2021, 09:15 Tak ustawiłem żeby XP wstał i nie resetowal się.
http://imgur.com/gallery/fPuJWcn
Namawiam do przestudiowania Manuala i ustawienia wszystkich opcji zgodnie z nim ,tak więc tam gdzie w instrukcji piszą Default - Optimal i itp... tak ustawić ,oprócz taktowania procesora i mnożnika -ustawić zgodne z specyfikacją procesora i wtedy zobaczyć czy dalej płyta będzie z tym procesorem i pamięciami niestabilna ,oczywiście jeżeli mamy pewność że zasilacz jest odpowiedni i sprawny .
Jeżeli płyta z tymi komponentami będzie dalej niestabilna ,należało by podstawić inny procesor np.na szynie 133MHz i znowu przetestować ,jeżeli i to nie da rezultatu należy podmienić też pamięć na sprawną (inną) i znowu powtórzyć test . Jeżeli płyta będzie w dalszym ciągu niestabilna można podejrzewać że coś jest nie tak z Chipsetem
Koniecznie w BIOS ustawić IDE RAID-DISBLADED .Na zdjęciu strona z manuala ,jako przykład.
- Załączniki
-
- 1.png (23.96 KiB) Przejrzano 10198 razy
tych opcji z IDE-RAID nie mam bo posiadam wersje NF7 bez dopisków typu (S) itp.Dariusz 64 pisze: ↑08 lut 2021, 23:46Tak .Ustawienie pamięci na taktowanie SPD (100MHz) i "zjechanie" z taktowaniem procesora z szyny 166MHz na 100MHz "ustabilizowało" WIN XPKlimko pisze: ↑08 lut 2021, 09:15 Tak ustawiłem żeby XP wstał i nie resetowal się.
Namawiam do przestudiowania Manuala i ustawienia wszystkich opcji zgodnie z nim ,tak więc tam gdzie w instrukcji piszą Default - Optimal i itp... tak ustawić ,oprócz taktowania procesora i mnożnika -ustawić zgodne z specyfikacją procesora i wtedy zobaczyć czy dalej płyta będzie z tym procesorem i pamięciami niestabilna ,oczywiście jeżeli mamy pewność że zasilacz jest odpowiedni i sprawny .
Jeżeli płyta z tymi komponentami będzie dalej niestabilna ,należało by podstawić inny procesor np.na szynie 133MHz i znowu przetestować ,jeżeli i to nie da rezultatu należy podmienić też pamięć na sprawną (inną) i znowu powtórzyć test . Jeżeli płyta będzie w dalszym ciągu niestabilna można podejrzewać że coś jest nie tak z Chipsetem
Koniecznie w BIOS ustawić IDE RAID-DISBLADED .Na zdjęciu strona z manuala ,jako przykład.
Spróbuje z innymi pamieciami. bo aktualnie siedzi tam GoodRam ddr1 1gb 400mhz. Mam tez jakies inne ramy, jedna tylko made in nora.
Procesor na FSB 146 stabilny, na 133 też. Pamieci dałem 1x512mb goodram 1x512 buffalo oba PC3200 i kostki marki elpida na obu kosciach. Mysle juz nad zmiana proca. Nie mam aktualnie zadnego z FSB 133. Poprzedni ktory mialem ma ukruszony rdzen ktory to radiator spadl podczas przenoszenia PCta. Jedynie zostal mi ten Barton. Moze temp CPU jest problemem...Klimko pisze: ↑09 lut 2021, 11:03tych opcji z IDE-RAID nie mam bo posiadam wersje NF7 bez dopisków typu (S) itp.Dariusz 64 pisze: ↑08 lut 2021, 23:46Tak .Ustawienie pamięci na taktowanie SPD (100MHz) i "zjechanie" z taktowaniem procesora z szyny 166MHz na 100MHz "ustabilizowało" WIN XPKlimko pisze: ↑08 lut 2021, 09:15 Tak ustawiłem żeby XP wstał i nie resetowal się.
Spróbuje z innymi pamieciami. bo aktualnie siedzi tam GoodRam ddr1 1gb 400mhz. Mam tez jakies inne ramy, jedna tylko made in nora.
Zastanawiam się czy temperatura cpu przypadkiem nie gra roliDariusz 64 pisze: ↑08 lut 2021, 23:46Tak .Ustawienie pamięci na taktowanie SPD (100MHz) i "zjechanie" z taktowaniem procesora z szyny 166MHz na 100MHz "ustabilizowało" WIN XPKlimko pisze: ↑08 lut 2021, 09:15 Tak ustawiłem żeby XP wstał i nie resetowal się.
- Dariusz 64
A jaka jest temperatura przy obciążeniu procesora na 100%
Ten Barton nie ma ukruszonego rdzenia Nie musi być dużo ubytku ,nie został przegrzany Od spodniej strony (od nóżek) nie ma śladów po przegrzaniu (zaciemnienie ) Pamięci jeżeli są OK powinny pracować nawet asynchronicznie na 200MHz .
Rdzeń nie ukruszony. Wymiana pasty pomogła. Procesor działa na fsb 166 pamięci ustawione na 5/5 czyli taktowanie ramu 333mhz. Poprostu procek się grzał. Temat do zamknięcia i dziękuję za pomocDariusz 64 pisze: ↑09 lut 2021, 23:01A jaka jest temperatura przy obciążeniu procesora na 100%
Ten Barton nie ma ukruszonego rdzenia Nie musi być dużo ubytku ,nie został przegrzany Od spodniej strony (od nóżek) nie ma śladów po przegrzaniu (zaciemnienie ) Pamięci jeżeli są OK powinny pracować nawet asynchronicznie na 200MHz .