Build pod retro PC 9x/2000. Jakie podzespoły?
Build pod retro PC 9x/2000. Jakie podzespoły?
Witam Was
Noszę się z zakupem / zamontowania komputera do retro gier pod system 9x/2000.
Chcialbym uzyskać w miarę maksymalna konfigurację pod proste gry z tamtej epoki.
Na jakie podzespoły warto spojrzeć i na nich oprzeć nowa retro maszynkę by miało to ręce i nogi.
Pozdrawiam
Chcialbym uzyskać w miarę maksymalna konfigurację pod proste gry z tamtej epoki.
Na jakie podzespoły warto spojrzeć i na nich oprzeć nowa retro maszynkę by miało to ręce i nogi.
Pozdrawiam
Re: Build pod retro PC 9x/2000. Jakie podzespoły?
chyba najlepiej pIII tualatin chociaż niektórzy wolą p4 , możesz tez sklecić coś na socket A czyli jakiś Athlon - pod to akurat mam trochę fajnych płyt w rodzaju Asus A7v8X-X A7V600 czy Epox PRDA8+ Pro (nazwy pisze z pamięci) do tego z 1,5 gb RAM i grafikę jeżeli ma działać pod 98 to chyba GF serii 6 czy 7 będzie najlepszym wyborem . Ogólnie mam trochę rupieci jak coś to pisz. Pozdro
Ważne żeby dało radę znaleźć drivery do końcowej konfiguracji i żeby był sprawny Ethernet by na luzie przenosić pliki:)
większość sterów znajdziesz na vogonsdrivers
Która platforma bardziej uniwersalna p4 czy Athlona XP? Boję się że potem będę chciał zbudować następna maszynkę:)
Wpadł mi do głowy pomysł tylko nie wiem czy realny by do win 9x,i 2000 dołożyć jeszcze win nt 4.0
Wpadł mi do głowy pomysł tylko nie wiem czy realny by do win 9x,i 2000 dołożyć jeszcze win nt 4.0
- Dariusz 64
Motto.mentoss pisze: ↑08 kwie 2021, 14:03 Witam Was
Pozdrawiam
"Patrz Lucynka zmartwychwstałem"
(Legendy Polskie Allegro -Twardowsky 2.0).
Bez związku z tym co napisałem poniżej
Tu oczywiście nasuwają się pytania .
Czy ma to być tylko komputer który obsłuży w/w systemy i gry ,czy ma to być przy okazji komputer Retro ,który obsłuży w/w systemy i gry ,którym można będzie się pochwalić przed znajomymi .
Jaki "mam budżet" i ile chcę wydać
Będę Sam składał kompa ,czy kupię "gotowca" ( stopień zaawansowania użytkownika) .
Czy poprzestanę tylko na WIN 98-WIN 2000 ,czy potem nie najdzie mnie ochota dodać następny system np. WIN XP A nie daj losie okrutny przyjdzie mi na myśl zainstalować WIN NT 4.0
Przypadek Pierwszy.
Komp do gier na WIN 98-WIN 2000 ,nie Retro
Nasuwa się oczywiście Socket462 AMD lub Socket478 Intel .
Płyta i procesor - Jak najmocniejsze się da ,do których będą sterowniki (producenta) do w/w systemów .A procesor lepiej w okolicach 2 GHz ,przy większym taktowaniu mogą się pojawić ( nie muszą ,to nie reguła ) "niespodzianki" z strony WIN 98 .Poeksperymentować
Pamięć - jak najwięcej ,pamiętając o ograniczeniach w tym wypadku WIN 98 .
Grafika - jak najbardziej wydajna z sterownikami do w/w systemów .
HDD- jak największy .
FDD- DVD ROM -Zasilacz - Obudowa i reszta peryferiów dowolne ,dostosowane do konfiguracji komputera .
Monitor - Dowolny w zależności od karty graficznej (wyjścia sygnału wideo).
Przypadek drugi.
Komp do gier na w/w systemy - Retro .
Płyta -Socket370 (wersja AT lub ATX ) i procesor Pentium III w okolicach 1000MHz i wyżej ,co do płyt i procesorów Tualatin to są one ciężko dostępne i Drogie ( Finanse się kłaniają ),myślę że procesory Coppermine też sobie poradzą .Odradzam płyty z Slot 1 ,szybsze procesory około 1 GHz są bardzo drogie .
Pamięć -od 256MB do 512MB .
Grafika- Tu determinowała będzie prędkość i wersja AGP płyty głównej , Po co wkładać kartę na AGPx8 jak płyta obsługuje AGPx4 ,myślę że powinna być to max GF4 MX 400 (440)/64MB ,na pamięciach DDR Można też wstawić i starszą wiekowo kartę ,myślę że max to GF5200 (tu uwaga, niektóre wersje z 128MB mają problemy ,a raczej WIN98 ma problemy z prawidłową współpracą z nimi -wydajność ).
HDD - do 40GB
FDD- CD/RW -Zasilacz - obudowa -Monitor ( tu odradzam korzystanie z z monitorów CRT -takie odstępstwo na rzecz zdrowych oczu ) + inne peryferia z "Epoki" .
Przypadek Trzeci .
Komp "Rozwojowy" ,a nóż mi się zechce jeszcze WIN XP zainstalować
Płyta i procesor - Tu jak najnowsze co do których będą jeszcze sterowniki dla Systemu WIN 98 .
Do wyboru Socket754 -939 AMD -Socket775 Intel ,raczej procesory 1-Rdzeń i lepiej żeby miały AGP ,jak PCI-E .
Pamięć - Do 1GB .
HDD - Ile się da pojemności ,zalecam jednak HDD na IDE- ATA , z Serial ATA na WIN 98 mogą być problemy (poeksperymentować ) .
FDD-Zasilacz-Obudowa -Monitor - i inne peryferia ,pełna dowolność (i radosna twórczość ).
A jeszcze sprawa obudowy - Desktop ,czy Tower Tu Sam Autor tematu musi sobie sam odpowiedzieć .
Oczywiście są to tylko moje propozycje i głos w temacie , nie Wszyscy muszą się z tym zgadzać (Ja tak to bym widział ) ,zdecyduje Autor co i jak złoży -zakupi .
A i na koniec ... taka luźna uwaga
Autor pisze cytuję :
"Wpadł mi do głowy pomysł tylko nie wiem czy realny by do win 9x,i 2000 dołożyć jeszcze win nt 4.0 "
A po co on do licha potrzebny w tym zestawie ,do grania
A może jak napisałem powyżej zaczynamy "Dokładać Systemy"
Dziś w pracy pogadałem z kumplami i temat nawinął się sam "Kiedyś to było" czyli nostalgiczne wspomnienia z przesiadywania i ogrywania klasyków w kafejkach typu Q3Arena/Q2/Unreal Tournament/D2 i kopiowanie całego internetu na dyskietki 3,5cala i wymianie wszystkiego co udało nam się ściągnąć i kolekcjonować. Ileż było przy tym radochy i odkrywania....Generalnie na sam początek chcę mieć maszynkę która będzie pracować ku mojej uciesze..bez wiecznego wgrywania patchy i cudowania rodem z Win10...(każdy update potrafi nieźle namieszać).Instaluje grę na 9x/ -działa ewentualnie blue screen;D
Mam straszny sentyment do old-skulowego Win98SE/NT/2000.
Jeśli chodzi o umiejętności to bez problemu mogę poskładać od 0 wszystko .Generalnie myślałem by względnie tanio kupić całą maszynkę i w razie potrzeby wymieni/dołożyć interesującą mnie część. Chcę od tego zacząć gdyż nie posiadam na dzień dzisiejszy żadnych części z tamtych czasów(rozdawałem po rodzinie)i nic z tego nie zostało.
Więc prościej przy 1 przesyłce mieć przynajmniej tą budę i PSU:) a potem mieszać kombinować/zmieniać.
Preferuje obudowę w stylu Tower, a po monitor przejdę się do starego magazynku w robocie w którym stoją stare CRT, nie raz w bardzo dobrym stanie.
Generalenie do Xp'ka mam starego C2Q 6600 i w razie wielkiej pokusy on spokojnie daje radę ze wszystkim z czasów WinXP
Jeśli chodzi o umiejętności to bez problemu mogę poskładać od 0 wszystko .Generalnie myślałem by względnie tanio kupić całą maszynkę i w razie potrzeby wymieni/dołożyć interesującą mnie część. Chcę od tego zacząć gdyż nie posiadam na dzień dzisiejszy żadnych części z tamtych czasów(rozdawałem po rodzinie)i nic z tego nie zostało.
Więc prościej przy 1 przesyłce mieć przynajmniej tą budę i PSU:) a potem mieszać kombinować/zmieniać.
Preferuje obudowę w stylu Tower, a po monitor przejdę się do starego magazynku w robocie w którym stoją stare CRT, nie raz w bardzo dobrym stanie.
Generalenie do Xp'ka mam starego C2Q 6600 i w razie wielkiej pokusy on spokojnie daje radę ze wszystkim z czasów WinXP
- Dariusz 64
No to najlepiej kupić "gotowca"-bazę na jakimś portalu z płytą Socket462 ,albo Socket478 Intel z procesorem nie mniej jak 1,8~2,2 GHz ,z kartą graficzną i pamięcią HDD i FDD + napęd DVD ( cena) ,"upolowanie" takiego komputera na Socket370 , w akceptowalnej cenie może być czasochłonne i nie oszukujmy się trudne .mentoss pisze: ↑09 kwie 2021, 14:27 Dziś w pracy pogadałem z kumplami i temat nawinął się sam "Kiedyś to było" czyli nostalgiczne wspomnienia z przesiadywania i ogrywania klasyków w kafejkach typu Q3Arena/Q2/Unreal Tournament/D2 i kopiowanie całego internetu na dyskietki 3,5cala i wymianie wszystkiego co udało nam się ściągnąć i kolekcjonować. Ileż było przy tym radochy i odkrywania....Generalnie na sam początek chcę mieć maszynkę która będzie pracować ku mojej uciesze..bez wiecznego wgrywania patchy i cudowania rodem z Win10...(każdy update potrafi nieźle namieszać).Instaluje grę na 9x/ -działa ewentualnie blue screen;D
W takich gotowcach ( Kupujemy tylko sprawne ) ,do przejrzenia (kondensatory + poprawność napięć wyjściowych ) , lub wymiany prawdopodobnie będzie zasilacz ,w tamtych czasach używano w większości te "z dolnej półki" że się tak wyrażę .
A jeszcze jedno zalecam używać myszki ( może być optyczna ) i klawiatury raczej na PS2 (szczególnie dla WIN 98) ,z tymi z USB mogą być niespodzianki w działaniu ,w BIOS z płyt tego okresu obsługa klawiatury i myszki na USB potrafiła być domyślnie wyłączona .
Ps. Jeżeli Kolega jest z Lublina lub okolic ,mógłbym pomóc w zbudowaniu takiego kompa posiadam zbędne podzespoły i obudowę (Tower) ,ale dźwiganie tego i wysyłka jest ponad moje siły ,niestety w grę wchodzi tylko odbiór Osobisty .
Oferta jest Gratisowa Kolega nic nie płaci ,po prostu w/w zagracają mi pokój ,a moja kolekcja komputerów i podzespołów zaczyna mnie samego już przerażać , ilościowo > Patrz na Forum ile tego mam , chętnie bym się pozbył tego i owego .
Niestety, mieszkam w okolicach Katowic, ale serdecznie dziękuję za propozycję :=) będę w wolnej chwili wertowac olxy oraz ale drogo może się coś znajdzie oplacalnego
mam na składzie taki komputerek na s 478 stan igła tyle tylko że jest on na celeronie ładna biała obudowa , dobry zasilacz 2 gb ram Radeon9550 . Może wystąpić z momitorem CRT