Witam!
Ostatnio kupiłem za 85zł takie pudło

- 1.jpg (800.37 KiB) Przejrzano 13747 razy

- 2.jpg (902.47 KiB) Przejrzano 13747 razy

- pudło.jpg (196.53 KiB) Przejrzano 13747 razy
Kupiłem to na Allegro, czyściutki niczym nowy.......niestety DPD rzuciło paczką, rozleciało się chłodzenie a procek został wyrwany z socketu.
Mogłem to odesłać i dostać zwrot kasy, jednak buda taki mi się podoba, że postanowiłem ratować, dokładając drugie 80zł(nie kupuję podzespołów PC od byle kogo na Allegro czy OLX- dość mam śmieci w domu

), został zakupiony poleasingowy Athlon 64 X2 4400+ "Brisbane"(był Athlon 64 X2 4550E).
Procesor przyszedł bardzo ładnie zapakowany i jednak na brzegu kilka pinów lekko pogiętych, nic połamane, też mogłem odesłać, pracownik firmy się zdziwił, bo wszystko idealnie zostało wyprostowane i nie urwane. Procek wszedł w socket, założyłem nowe, widoczne na zdjęciu chłodzenie AVC i załadował się Windows XP Professional.
RAM-u jest 2GB, dysk 250GB, DVD-ROM na ATA, choć są cztery gniazda SATA.
Płyta główna to MSI K9A2VM-FD, wszystko działa, żadnych spuchniętych elektrolitów.
Zasilacz FSP Fotron 350W.
To jest składak z Niemiec, jednak w stylu Optimusa- śmieci tu nie włożono.
Sprawdziłem gniazdo PCI-E, wkładając GT 1030, bo innego GPU nie miałem i jest obraz, system wykrył kartę.
Wszystkie złącza działają, LAN i Audio też sprawne.
No ale bym normalny system zainstalował, nawet i Windows 7 czy 10(mam legalną płytę Windows 7 64-bit po kompie, który wywaliłem na początku grudnia 2020 roku), RAM-u mało, niestety kość DDR2 znaleziona za strychu była trupem(bootloop), wyciągnąłem z innego PC RAM i zadziałało, teraz kupię 2x2GB.
Co do GPU, mam Nvidia GT 1030 2 GB a SSD to około 80zł(i tak nie ma co z kasą robić, wyposażam warsztat i graty skupuję).
Na tym XP chodzi MyPal, jednak to byle co jest, zresztą to nawet Linuxa uciągnie- to ma 2 rdzenie w końcu.
Z innych zakupów to karta SB Live 5.1, trzy dyski Sata 60GB 2,5"(na jednym 60GB HDD jeden bad sektor, dysk ma kilkanaście tysięcy godzin "nalotu"....ale za 11zł

), dwa pozostałe bez badów, trzeci 80GB 2,5" za 16zł idealny.
Do tego dwie kieszenie Delock na dyski 2,5"- nawet FreeDOS i Windows 98SE mam zamienne, (są konwertery IDE-ATA za 18zł), kieszenie droższe i to sporo.