Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
- RetroLaptopy
- Kontakt:
Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż
Mój ostatni - kolejny niestety nieudany zakup. Toshiba Satellie 300CDS - kupiona jako uszkodzona więc nie mam o to pretensji. Problem w tym jak została uszkodzona - co przy moim warsztacie i umiejętnościach uniemożliwi mi jej naprawę.
Laptop doznał wylewu z baterii bios i podtrzymania RAM - widać też na ścieżkach charakterystyczny nalot. Z tym i z połataniem ewentualnych uszkodzonych ścieżek poradziłbym sobie. Niestety ktoś zaglądał do CPU - prawdopodobnie bez odkręcania radiatora chciał zdjąć aluminiową osłonę/radiator uszkadzając nóżki w układzie
Laptop doznał wylewu z baterii bios i podtrzymania RAM - widać też na ścieżkach charakterystyczny nalot. Z tym i z połataniem ewentualnych uszkodzonych ścieżek poradziłbym sobie. Niestety ktoś zaglądał do CPU - prawdopodobnie bez odkręcania radiatora chciał zdjąć aluminiową osłonę/radiator uszkadzając nóżki w układzie
- Załączniki
-
- Toshiba Satellie 300CDS
- 300cds_1.jpg (71.71 KiB) Przejrzano 7282 razy
-
- 300cds_2.jpg (90.57 KiB) Przejrzano 7282 razy
-
- widoczny nalot po rozlanej baterii
- 300cds_5.jpg (378.01 KiB) Przejrzano 7282 razy
-
- dzieło zniszczenia - powyginane piny w CPU
- 300cds_6.jpg (212.79 KiB) Przejrzano 7282 razy
-
- straszny widok
- 300cds_7.jpg (193.54 KiB) Przejrzano 7282 razy
- Dariusz 64
Zakup z poniedziałku ,już dotarł
Złom komputerowy, karty rozszerzeń, płyty główne -Zdjęcia poniżej z aukcji .
No okazuje się że nie wszystko złom Na razie z zestawu sprawdziłem :
-AMD RADEON HD 7450 1GB GDDR3 PCI - Uruchomiła się Do dalszych testów .
-GeForce PCI-E 6200 EN6200TC512/TD/256M 512 MB TV-out / DVI BOX (128-bit)- Uruchomiła się Do dalszych testów.
-GeForce 7300 GS i MSI NX7300GS-TD256E - Uruchomiła się Do dalszych testów .
-Palit GeForce 210 1024MB DDR3 (64bit) DVI, HDMI, VGA - Uruchomiła się Do dalszych testów.
-S3 Vision968 - Uruchomiła się Do dalszych testów
Z w/w zestawu został do sprawdzenia jeszcze jeden interesujący podzespół :
-Pentium 3 500/512/100/2.0V S1
Myślę że opłacało się za 47.99 z wysyłką
Złom komputerowy, karty rozszerzeń, płyty główne -Zdjęcia poniżej z aukcji .
No okazuje się że nie wszystko złom Na razie z zestawu sprawdziłem :
-AMD RADEON HD 7450 1GB GDDR3 PCI - Uruchomiła się Do dalszych testów .
-GeForce PCI-E 6200 EN6200TC512/TD/256M 512 MB TV-out / DVI BOX (128-bit)- Uruchomiła się Do dalszych testów.
-GeForce 7300 GS i MSI NX7300GS-TD256E - Uruchomiła się Do dalszych testów .
-Palit GeForce 210 1024MB DDR3 (64bit) DVI, HDMI, VGA - Uruchomiła się Do dalszych testów.
-S3 Vision968 - Uruchomiła się Do dalszych testów
Z w/w zestawu został do sprawdzenia jeszcze jeden interesujący podzespół :
-Pentium 3 500/512/100/2.0V S1
Myślę że opłacało się za 47.99 z wysyłką
- Załączniki
-
- 01.png (1.11 MiB) Przejrzano 7280 razy
-
- 02.png (563.85 KiB) Przejrzano 7280 razy
-
- 03.png (1.16 MiB) Przejrzano 7280 razy
-
- 04.png (999.54 KiB) Przejrzano 7280 razy
-
- 05.png (650.25 KiB) Przejrzano 7280 razy
Warto wziąć szczoteczkę lub pędzelek i sprężone powietrze a potem tylko testować
- Dariusz 64
Jak napisałem zdjęcia są z aukcji .
Pierwsze co robię po dotarciu jakichkolwiek podzespołów i części to gruntowne czyszczenie i przegląd ,tak więc do wiadomości Kolegi , w/w części i karty już tak nie wyglądają ,jak przetestuję je "dogłębnie " zaprezentuję w odpowiednim temacie .
Pozdrawiam.
Prawidłowo. Myślę jednak, że warto aby sprzedawcy wyczyścili towary zanim wystawią, bo czasami aż strach kupować.
- Dariusz 64
Może i powinni ,ale z drugiej strony "widziały gały co brały ", to o kupującym .
Nie mam takich wymagań co do czystości ,kupowałem już brudne ,zardzewiałe ,śmierdzące stęchlizną nawet z insektami ,bądź co bądź jak zauważyłem takie najlepiej "rokują co do dalszego naprawiania "
Dlatego patrzę na kompletność podzespołów ,a nie na to czy są czyste . Ostatnio dostałem obudowę z płytą główną ,która stała na strychu jakieś 5 lat ,wyobraźcie jaka była brudna , po doczyszczeniu okazała się fajną i nawet trochę retro obudową która użyję być może do "Mały Projekt RETRO " .Obudowa ATX ,może zaadaptuję ją do płyty AT z Pentium MMX166 Jak myślicie warto A może wstawić coś na Slot1-Socket370 -Socket423
Widziałem różne cuda na kanałach serwisowych na Youtube. Zakurzoną płytę może bym kupił ale oblepionej czy z rozlanym świństwem już nie. Nie mam takich środków czystości i nie znam się na takich ale fajnie że są takie osoby, które sobie z tym radzą
Tak sobie myślę, zmieści się w ogóle płyta ATX do obudowy AT? Sam nie mam jak tego sprawdzić. Wiem, że trzeba by przejściówkę do zasilacza kupić i jakoś włącznik ogarnąć lub zasilacz AT po prostu dokupić. O właśnie, założę pewien temat.
Tak sobie myślę, zmieści się w ogóle płyta ATX do obudowy AT? Sam nie mam jak tego sprawdzić. Wiem, że trzeba by przejściówkę do zasilacza kupić i jakoś włącznik ogarnąć lub zasilacz AT po prostu dokupić. O właśnie, założę pewien temat.
- Dariusz 64
Ale ja chcę zamontować płytę AT do obudowy ATX ,co już robiłem i pisałem o tym na Forum . Posiadam np.płyty Slot1 i socket370 tak w wersji AT jak ATX i tak sobie myślę jako że obudowa posiada 4 sloty na napędy 5.25 czy nie wstawić 3 kieszenie na HDD i na nich nie zainstalować 3 systemy (jakie to w zależności jakiej konfiguracji użyję ,a ostatnio w tej kupie kabli którą kupiłem jest też adapter z zasilacza ATX do AT ,co ułatwia przeróbkę w/w obudowy do formatu AT.Orion90 pisze: ↑20 kwie 2022, 14:03 Widziałem różne cuda na kanałach serwisowych na Youtube. Zakurzoną płytę może bym kupił ale oblepionej czy z rozlanym świństwem już nie. Nie mam takich środków czystości i nie znam się na takich ale fajnie że są takie osoby, które sobie z tym radzą
Spokojnie, ja tylko miałem przemyślenie takie czy się da. Rozumiem o czym napisałeś. ejj, trzy systemy na oddzielnych dyskach (nie partycjach). To jest myśl. Nie trzeba męczyć się z menu wyboru. Możesz podłączyć sobie, którego akurat chcesz użyć.
- Dariusz 64
Przykro mi że odniosłeś wrażenie że na Ciebie krzyczę ,nie było to moją intencją .
Już w przeszłości zbudowałem takowy komputer AT Pentium 75 z dwoma systemami na dyskach w szufladach (MS-DOS +WIN 3.11 na jednym dysku ,zaś na drugim WIN 95 ) ,jest jedno ale ,płyta musi mieć auto detekcję dysków żeby miało to sens .