Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?
Re: Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Retro ?
Dzień dobry wszystkim. To mój pierwszy post na forum i pewnie powinienem się przedstawić, ale w zasadzie uważam to za zbędne, gdyż nick każdy i tak może przeczytać a wiele ciekawego o swojej osobie do powiedzenia nie mam. Poprzestanę więc na przywitaniu się ze wszystkimi.
Jako że od dłuższego czasu miałem chęć, żeby się pobawić jakimś starszym komputerem w końcu się zdecydowałem i pogrzebawszy na OLX sprawiłem sobie takiego złoma. W środku siedzi Pentium 4 "3.06GHz", który okazał się być jego nowszą wersją na 775 (no trudno, mogłem się tego spodziewać po naklejce ale liczyłem na 478) na płycie Asrock 775 Dual-880 Pro, Radeon 9550 w wersji 256MB od Sapphire, 3GB RAMu DDR2 i zasilacz z czarnej listy. --_-- Może jeszcze trochę przeżyje. Do tego dodatkowa karta sieciowa bodajże Gigabit Ethernet i dysk 200GB. Sam dołożyłem kartę z USB i WiFi.
Generalnie po przytarganiu paczki do domu włączyłem, zobaczyłem, że działa, wyłączyłem. Rozłożyłem, wyczyściłem, wymieniłem pastę, złożyłem. Nie działa. Odpala się jakby normalnie ale nic się nie dzieje z monitorem. Z perspektywy czasu nawet mnie to bawi. Sprawdziłem ramy w różnych konfiguracjach, testowałem z innym monitorem, odpiąłem wszystko poza ramem i grafiką, w końcu odpalił po ponownym rozłożeniu, poprawieniu pasty na procesorze, doczyszczeniu styków (niby były czyste, ale może nie całkiem?), przygrzaniu karty graficznej gorącym powietrzem i złożeniu ponownie. Nie wiem co właściwie pomogło. Bootuje Windows XP. Poprzedni właściciel nieźle go załadował także zdecydowałem się na reinstal. Ale już wcześniej zdałem sobie sprawy że wszystkie klawiatury w domu są na USB... Tak. No dobra, jedna na DIN. W każdym razie nic nie zrobię na tą chwilę. Zamówiłem klawiaturę, jak przyjdzie to będę grzebał dalej.
Miłego wieczoru.
Jako że od dłuższego czasu miałem chęć, żeby się pobawić jakimś starszym komputerem w końcu się zdecydowałem i pogrzebawszy na OLX sprawiłem sobie takiego złoma. W środku siedzi Pentium 4 "3.06GHz", który okazał się być jego nowszą wersją na 775 (no trudno, mogłem się tego spodziewać po naklejce ale liczyłem na 478) na płycie Asrock 775 Dual-880 Pro, Radeon 9550 w wersji 256MB od Sapphire, 3GB RAMu DDR2 i zasilacz z czarnej listy. --_-- Może jeszcze trochę przeżyje. Do tego dodatkowa karta sieciowa bodajże Gigabit Ethernet i dysk 200GB. Sam dołożyłem kartę z USB i WiFi.
Generalnie po przytarganiu paczki do domu włączyłem, zobaczyłem, że działa, wyłączyłem. Rozłożyłem, wyczyściłem, wymieniłem pastę, złożyłem. Nie działa. Odpala się jakby normalnie ale nic się nie dzieje z monitorem. Z perspektywy czasu nawet mnie to bawi. Sprawdziłem ramy w różnych konfiguracjach, testowałem z innym monitorem, odpiąłem wszystko poza ramem i grafiką, w końcu odpalił po ponownym rozłożeniu, poprawieniu pasty na procesorze, doczyszczeniu styków (niby były czyste, ale może nie całkiem?), przygrzaniu karty graficznej gorącym powietrzem i złożeniu ponownie. Nie wiem co właściwie pomogło. Bootuje Windows XP. Poprzedni właściciel nieźle go załadował także zdecydowałem się na reinstal. Ale już wcześniej zdałem sobie sprawy że wszystkie klawiatury w domu są na USB... Tak. No dobra, jedna na DIN. W każdym razie nic nie zrobię na tą chwilę. Zamówiłem klawiaturę, jak przyjdzie to będę grzebał dalej.
Miłego wieczoru.
Fajnie ze sa tacy ludzie co maja taka zajawke na budowanie retro sprzetow Ja uwielbiam sprzety z lat 2000-2010 no i koncowka 90-tych tez. To moja rodzinka:
A to cacko pod zwykla karta graficzna to prawdziwe Diamond 3d Voodoo 2 Presscott 3.2 GHz podkrecony na 3.5 GHz a plyta glowna o tyle ciekawa ze socket 478 oraz PCI-E x 16 co jest rzadkoscia To jeszcze jest do wykonczenia, bedzie tu siedzial pentium D oraz 7900 GS A to moj czarny kon - HP 6005 SFF a siedzi tam Phenom II X4 965 podkrecony na 4 GHz
To jeden z moich ulubionych - najszybszy P4 Northwood jaki wyszedl na socket 478 o taktowaniu 3.4 GHz i plyta Abit VT7
Tu najszybszy Pentium III jaki wyszedl tzn Tualatin 1400 MHz i to wersja S czyli 512 Mb cache A to cacko pod zwykla karta graficzna to prawdziwe Diamond 3d Voodoo 2 Presscott 3.2 GHz podkrecony na 3.5 GHz a plyta glowna o tyle ciekawa ze socket 478 oraz PCI-E x 16 co jest rzadkoscia To jeszcze jest do wykonczenia, bedzie tu siedzial pentium D oraz 7900 GS A to moj czarny kon - HP 6005 SFF a siedzi tam Phenom II X4 965 podkrecony na 4 GHz
- Dariusz 64
Motto.
"Patrz Lucynka zmartwychwstałem"
(Legendy Polskie Allegro -Twardowsky 2.0).
Chłop otrzymał od Forumowicza "nani sore" taką obudowę jak na zdjęciu 1. Długo nie miał na nią pomysła ,aż kupił ostatnio taką płytę z zasilaczem : Płyta Główna , zasilacz z COMPAQ Deskpro 2000 ( na zdjęciu 2) i zachciało mu się władować do tej obudowy w/w płytę .Wszystko zaczęło się w miarę dobrze ,płyta nawet ładnie wpasowała się do obudowy ,ale...dalej to już same kłopoty .
-nie pasuje zasilacz ,ale tu trochę "metaloplastyki" i będzie cacy
-okablowanie obudowy nie pasuje do gniazd na płycie .Lutownica i parę kabli i też będzie cacy
-rozgałęźnik ( no ta płytka,na zdjęciu 3) z dodatkowymi slotami ISA i PCI jest za wysoka ,o dwa sloty w stosunku do wysokości obudowy Jak myślicie ,jak bym uciął te dwa górne sloty to reszta by działała Czy ktoś już tego próbował Obudowa ma się zamknąć ,a przydało by się zamontować lepszą kartę graficzną ta na płycie to straśna bida (1MB) i jakąś kartę dźwiękową .Liczę na pomoc .
"Patrz Lucynka zmartwychwstałem"
(Legendy Polskie Allegro -Twardowsky 2.0).
Chłop otrzymał od Forumowicza "nani sore" taką obudowę jak na zdjęciu 1. Długo nie miał na nią pomysła ,aż kupił ostatnio taką płytę z zasilaczem : Płyta Główna , zasilacz z COMPAQ Deskpro 2000 ( na zdjęciu 2) i zachciało mu się władować do tej obudowy w/w płytę .Wszystko zaczęło się w miarę dobrze ,płyta nawet ładnie wpasowała się do obudowy ,ale...dalej to już same kłopoty .
-nie pasuje zasilacz ,ale tu trochę "metaloplastyki" i będzie cacy
-okablowanie obudowy nie pasuje do gniazd na płycie .Lutownica i parę kabli i też będzie cacy
-rozgałęźnik ( no ta płytka,na zdjęciu 3) z dodatkowymi slotami ISA i PCI jest za wysoka ,o dwa sloty w stosunku do wysokości obudowy Jak myślicie ,jak bym uciął te dwa górne sloty to reszta by działała Czy ktoś już tego próbował Obudowa ma się zamknąć ,a przydało by się zamontować lepszą kartę graficzną ta na płycie to straśna bida (1MB) i jakąś kartę dźwiękową .Liczę na pomoc .
- Załączniki
-
- 1.jpg (185.93 KiB) Przejrzano 12987 razy
-
- 2.png (916.08 KiB) Przejrzano 12987 razy
-
- 3.png (1021.71 KiB) Przejrzano 12987 razy
- Dariusz 64
Kupiłem do testów cuś takiego opis z aukcji :
Karta dźwiękowa zewnętrzna Overmax AK103
Zewnętrzna Karta Dźwiękowa 5.1 - 3D - 5.1
na USB 2.0
Idealna do mini komputerów
Oferująca bardzo dobre parametry dźwięku, pracująca w 3D oraz symulująca dźwięk 5.1 karta, współpracuje z każdym komputerem pracującym pod systemami:
Windows 98SE
Windows ME
Windows 2000
XP
Vista
Windows 7 (32 i 64 bity)
Windows 8/8.1
Windows 10
MacOS
posiada wyjście na słuchawki oraz na mikrofon.
Z drugiej strony znajduje się port USB do podłączenia karty w komputerze.
Urządzenie to jest całkowicie Plug&Play
Specyfikacja:
Fabrycznie nowa, wysokiej jakości karta muzyczna 3D na USB z systemem 5.1
Bardzo prosta instalacja : podłącz do USB i używaj
Pełny 16 bitowy dupleks nagrywania i odtwarzania
System dźwięku 3D Surround
Symulacja systemu stereo 5.1
Interfejs MIDI zgodny z MPU-401 MIDI UART i SoundBlaster MIDI
Zasilanie : z portu USB
Wejścia : mikrofon - mini jack 3,5 mm
Wyjścia : słuchawki/głośnik - mini jack 3,5 mm
Minimalne wymagania:
Windows 98SE/ME/2K/XP/Vista/7/8/10
Port USB 2.0
Tak wiem (napiszecie badziew ,ITP...) ale chciałem zobaczyć a nóż może zadziała z WIN98 jak to zachwalał Pan sprzedawca .Fakt WIN98 "widzi "kartę AUDIO USB i żąda sterowników ,a takowych na Google ni chu-chu , Gwint XP bez problemów w/w instaluje i ona działa ,na razie napisałem do Sprzedającego o podanie linku .lub przesłanie sterowników do WIN98-ME-2000 ciekawe co dopowie
Teraz pytanie czy ktoś już miał z w/w kartą do czynienia i może wie jaki procesor w niej siedzi ,może tak dobierze się sterowniki
na USB 2.0
Oferująca bardzo dobre parametry dźwięku, pracująca w 3D oraz symulująca dźwięk 5.1 karta, współpracuje z każdym komputerem pracującym pod systemami:
Windows 98SE
Windows ME
Windows 2000
XP
Vista
Windows 7 (32 i 64 bity)
Windows 8/8.1
Windows 10
MacOS
Specyfikacja:
Minimalne wymagania:
Port USB 2.0
Tak wiem (napiszecie badziew ,ITP...) ale chciałem zobaczyć a nóż może zadziała z WIN98 jak to zachwalał Pan sprzedawca .Fakt WIN98 "widzi "kartę AUDIO USB i żąda sterowników ,a takowych na Google ni chu-chu , Gwint XP bez problemów w/w instaluje i ona działa ,na razie napisałem do Sprzedającego o podanie linku .lub przesłanie sterowników do WIN98-ME-2000 ciekawe co dopowie
Teraz pytanie czy ktoś już miał z w/w kartą do czynienia i może wie jaki procesor w niej siedzi ,może tak dobierze się sterowniki
- Załączniki
-
- Screenshot 2022-05-06 at 23-40-57 XLINE KARTA DŹWIĘKOWA 5.1 NA USB 2.0 P&P.png (252.11 KiB) Przejrzano 12959 razy
- xp234
- Kontakt:
W XP można sprawdzić nazwę tego według identyfikatora urządzenia i tak dobrać sterowniki.Dariusz 64 pisze: ↑07 maja 2022, 11:17 Teraz pytanie czy ktoś już miał z w/w kartą do czynienia i może wie jaki procesor w niej siedzi ,może tak dobierze się sterowniki
Main: HP 840 G5, i5-8350u, 8GB, 256GB NVME, Win11
Other: Asus Transformerbook T100TA, Eee PC 1001PQ, Aristo 8800, HP 2510p, Thinkpad R60, Toshiba 500CS
http://xp234.w10.site
https://archive.org/details/@xp234
Other: Asus Transformerbook T100TA, Eee PC 1001PQ, Aristo 8800, HP 2510p, Thinkpad R60, Toshiba 500CS
- Dariusz 64
No znalazłem i poszukałem i ...ni ma żadnych poniżej WIN2000xp234 pisze: ↑07 maja 2022, 14:22W XP można sprawdzić nazwę tego według identyfikatora urządzenia i tak dobrać sterowniki.Dariusz 64 pisze: ↑07 maja 2022, 11:17 Teraz pytanie czy ktoś już miał z w/w kartą do czynienia i może wie jaki procesor w niej siedzi ,może tak dobierze się sterowniki
Czekam co odpisze mi sprzedawca może on ma takowe do w/w systemów
Identyfikator : USB\VID_1B3F&PID_2008&REV_0100
Na innej stronie jako minimalny system przedstawiany jest Windows XP, natomiast Google po wpisaniu nazwy tej karty w podpowiedziach mówi o... C-Media CMI8738. Być może bazuje to na tym chipsecie? Swój egzemplarz podobnej karty gdzieś zapodziałem, więc nie mam jak go rozebrać i sprawdzić na jakim chipsecie bazuje.Dariusz 64 pisze: ↑07 maja 2022, 11:17 Kupiłem do testów cuś takiego opis z aukcji :
na USB 2.0
Windows 98SE
Windows ME
Windows 2000
XP
Vista
Windows 7 (32 i 64 bity)
Windows 8/8.1
Windows 10
MacOS
Specyfikacja:
Minimalne wymagania:
Port USB 2.0
- Dariusz 64
Próbowałem i WIN98 twierdzi że nie jest to sterownik do tej karty .CycuPL pisze: ↑07 maja 2022, 19:05
Na innej stronie jako minimalny system przedstawiany jest Windows XP, natomiast Google po wpisaniu nazwy tej karty w podpowiedziach mówi o... C-Media CMI8738. Być może bazuje to na tym chipsecie?
cmedia.png
Swój egzemplarz podobnej karty gdzieś zapodziałem, więc nie mam jak go rozebrać i sprawdzić na jakim chipsecie bazuje.
Kupując spodziewałem się (no prawie) że jest to pic na wodę z obsługą tych starszych systemów ,no ale poczekajmy co odpowie Sprzedawca
U mnie nie da się sprawdzić bo ta wersja ma chipa pod "czarnym glutem"
Zresztą walory użytkowe tej karty są powiedzmy takie jak jej cena ,podłączyłem pod WIN7 do lapka i dźwięk,nie dość że bardzo cichy to i tragiczny ,po teście : ODRADZAM zakupu .
- xp234
- Kontakt:
Nie miał Chłop kłopotu - Kupił se Komputer -Wersja niezbyt retro ale co tam.
Ostatnio zastanawiałem się czy nie byłoby jakiegoś sposobu na poprawę zasięgu wifi w Eee PC 1005HA (na moim biurku w HP mam cały zasięg, tam były ledwo 3 kreski czasami 4, w drugim Eee PC (1001PQ z Windows 8.1) jest o wiele lepiej, pomimo tego że też ma jedną antenę).
Kupiłem antenę WiFi od Asus'a X52J za grosze z Allegro i zamontowałem ją z prawej strony matrycy, była minimalnie za długa ale poradziłem sobie z tym.
Resztę tak zwinąłem i złożyłem wszystko w całość.
Zasięg się poprawił, 4 kreski a czasami nawet jest cały co przedtem nie było możliwe.
A jutro montuję tam oryginalny moduł Bluetooth bo udało mi się go wyczaić, niestety moja przerobiona bateria cmos będzie tam przeszkadzała.
W razie czego zamontuję CR1220 tak jak były oryginalnie ale może coś się wymyśli na to i wszystko się zmieści. (obecnie jest CR2032, gdyż nie miałem wtedy żadnej innej do zamontowania)
Ostatnio zastanawiałem się czy nie byłoby jakiegoś sposobu na poprawę zasięgu wifi w Eee PC 1005HA (na moim biurku w HP mam cały zasięg, tam były ledwo 3 kreski czasami 4, w drugim Eee PC (1001PQ z Windows 8.1) jest o wiele lepiej, pomimo tego że też ma jedną antenę).
Kupiłem antenę WiFi od Asus'a X52J za grosze z Allegro i zamontowałem ją z prawej strony matrycy, była minimalnie za długa ale poradziłem sobie z tym.
Resztę tak zwinąłem i złożyłem wszystko w całość.
Zasięg się poprawił, 4 kreski a czasami nawet jest cały co przedtem nie było możliwe.
A jutro montuję tam oryginalny moduł Bluetooth bo udało mi się go wyczaić, niestety moja przerobiona bateria cmos będzie tam przeszkadzała.
W razie czego zamontuję CR1220 tak jak były oryginalnie ale może coś się wymyśli na to i wszystko się zmieści. (obecnie jest CR2032, gdyż nie miałem wtedy żadnej innej do zamontowania)
- xp234
- Kontakt:
No i zamontowane, działa o wiele lepiej niż Bluetooth na USB od Esperanzy, musiałem jedynie trochę niżej przesunąć baterię CMOS.
Obudowa minimalnie odstawała aczkolwiek po skręceniu wszystkiego w całość nie widać tego.
Zamontowane może prowizorycznie ale najważniejsze że działa.
Obudowa minimalnie odstawała aczkolwiek po skręceniu wszystkiego w całość nie widać tego.
Zamontowane może prowizorycznie ale najważniejsze że działa.
- Załączniki
-
- Resizer_16529474313281.jpg (239.54 KiB) Przejrzano 12760 razy